Mødedato: 17.03.2004, kl. 15:31

Overnatning og under 18 årige i Gaderummet (Bilag)

Overnatning og under 18 årige i Gaderummet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 17. marts 2004

 

1. Overnatning og under 18 årige i Gaderummet (Bilag)

FAU 172/2004 J.nr. 142/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at unge under 18 år formenes adgang til Gaderummet, således at ingen unge under 18 år overnatter i Gaderummet

at Gaderummet pålægges at sørge for, at ingen overnatter på den brandfarlige 5. sal.

RESUME

Status for Gaderummet var sat på dagsorden til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 19. februar 2004 (FAU 97/2004). Sagen blev udsat.

Efter indstillingen (FAU 97/2004) var sendt til udvalgsmedlemmerne er der sket en yderligere udvikling i sagen, hvorfor der hermed laves en selvstændig supplerende indstilling omhandlende henvendelse fra Socialministeriet, overnatning på 5. salen, regnskab 2003 samt tilstedeværelse og overnatning af unge under 18 år i Gaderummet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er blevet vidende om, at helt ned til 13 årige unge overnatter i Gaderummet. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 19. marts 2003, at Gaderummet skulle meddeles, at Gaderummets forslag om etablering af nyt botilbud til unge under 18 år i tilknytning til Gaderummet ikke indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overvejelser for løsning af boligproblemer for udsatte unge. Denne problemstilling er særligt uddybet under sagsfremstilling samt i bilagsmaterialet.

SAGSBESKRIVELSE

  1. Socialministeriet

Socialministeriet har i brev dateret d. 16. februar 2004 bedt om en udtalelse om status for Gaderummet. Det er ønsket, at besvarelsen sker hurtigst muligt og helst i indeværende uge. Henvendelsen sker på baggrund af brev til Socialministeren fra Kalle Birck-Madsen, hvori han anmoder om økonomisk hjælp.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har d. 20. februar 2004 skrevet følgende til Socialministeret:

Status for Gaderummet var på dagsorden for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 19. februar 2004, men sagen blev udsat. Den forventes, at blive behandlet på møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 3. marts 2004. Vedlagt er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling til mødet d. 19. februar 2004, som altså ikke blev behandlet.

2. Brandfare på 5. salen

Det fremgår af en avisartikel i Politiken d. 6. februar 2004, at brugerne i Gaderummet igen er begyndt at bruge 5. salen til overnatning. Dette er skrevet ind i sagsfremstilling (FAU 97/2004) i sidste øjeblik uden der er taget højde for det i indstillingen.

Branden d. 5. april 2003 begyndte på 5. salen, som er et tørreloft. 5. salen udgør den største brandtrussel, idet der kun er en udgang, nemlig en trappe ned til fjerdesalen. Da brandfaren ikke kan være blevet mindre af, at der en gang er opstået brand på 5. salen bør det indskærpes overfor Gaderummet, at 5. salen ikke må benyttes.

3. Regnskab 2003

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har d. 16. februar 2004 modtaget regnskab fra foreningen Gaderummet for 2003. Heraf fremgår det, at der er et samlet underskud på 297.982 kr. for 2003 og en heraf følgende negativ egenkapital på 90.748 kr. Det fremgår også, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens samlet tilskud for 2003 er på 1,4 mill. kr. Dette er ikke korrekt, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen via Konsulentkompagniet har ydet 1,5 mill. kr. til Gaderummet.

Det må formodes at være en fejl i regnskabet. Konsulentkompagniet, som har ansvaret for Gaderummets regnskab 2003, er blevet bedt om at udrede dette. Konklusionen er derfor på nuværende tidspunkt, at Gaderummet har et samlet underskud på 2-300.000 kr. i 2003, hvilket ikke stemmer overens med de oplysninger som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget fik oplyst på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde d. 11. november 2003 (FAU 588/2003), hvor der blev bevilget 345.924 kr. i engangsbevilling, således at Gaderummets budget og regnskab for 2003 skulle balancere.

4. Unge under 18 år

Fredag d. 13. februar 2004 bliver forvaltningen opmærksom på, at en 13 årig pige har overnattet i Gaderummet d. 12. februar 2004, og afhentet af medarbejdere fra en københavnsk akutinstitution, hvor pigen er anbragt.

Mandag d. 16. februar 2004 anmodes Gaderummets bestyrelse om en kommentar vedrørende ovenstående sag inden d. 17. februar 2004 kl. 12.00, da Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil oplyse Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget om dette forhold på mødet d. 18. februar 2004.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen modtager tirsdag d. 17. februar 2004 notat (bilagt – anonymiseret) fra Døgnkontakten, da de gennem januar/februar 2004 har unge under 18 år som har overnattet i Gaderummet. Døgnkontakten har adskillige gange afhentet unge under 18 år i Gaderummet i januar/februar 2004.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen modtager d. 17. februar 2004 to notater fra Gaderummet. Bilagt. En fra Bestyrelsesformanden om den konkrete sag og et notat fra lederen Kalle Birck-Madsen omkring adgang til Gaderummets lokaler.

Besvarelse fra Bestyrelsesformanden – den konkrete sag

Essensen af svaret er,

  • at unge under 18 år med mellemrum opholder sig /overnatter i Gaderummet
  • at man ikke udelukker disse unge
  • det fremgår at en 13-årig pige har overnattet flere gange ultimo januar 2004 i Gaderummet
  • at man følger deres eget tempo, men tilbyder at tage kontakt til myndigheder
  • at Gaderummet ikke selv tager kontakt med forvaltningen
  • at man ikke har råd til døgnpersonale, og derfor ikke har opsyn om natten
  • at bestyrelse og personale er klar over at unge under 18 år ikke høre hjemme i Gaderummet

Notat fra lederen Kalle Birck-Madsen omkring adgang til Gaderummets lokaler

Essensen af svaret er,

  • at Gaderummet er døgnåbent
  • at der et par gange om året kommer grupper af unge under 18 år, og der ud over findes der unge under 18 år om morgnen, som har overnattet
  • at de i en periode i 2003 formente de unge under 18 år adgang, men er stoppet med den praksis
  • at Gaderummet kontakter relevante steder (familie, sagsbehandler, institution) – dialogen kan dog tage dage, og ofte smutter den unge forinden
  • at de unge ofte har været på Døgnkontakten forinden
  • at Døgnkontakten ikk e vil hente de unge
  • at de unge oftest gerne selv vil gå ned på Døgnkontakten

Notat fra Døgnkontakten

Det fremgår af notat fra Døgnkontakten d. 17. februar 2004, at adskillige unge helt ned til 13 år har overnattet i Gaderummet i januar/februar 2004.

Det fremgår, at Døgnkontakten i sensommeren 2003 også oplevede dette, hvorfor Døgnkontakten tog kontakt med Kalle Birck-Madsen, og indskærpede at dette ikke måtte finde sted, og at Gaderummet jf. underretningspligt skulle kontakte de sociale myndigheder, når dette forekom. Det kan konstateres, at dette ikke sker.

Det kan konstateres, at Døgnkontakten i januar/februar 2004 har kontakt til 5 unge mellem 13-17 år, som benytter sig af Gaderummet. Der ud over kommer to unge som anden akutinstitution har kontakt med. Det kan konstateres at Døgnkontakten hver gang afhenter de unge, hvis ikke den unge selv kommer efter telefonisk kontakt.

Det fremgår desuden, at en ung på 14 år (fra anden kommune end København) oplyser, at hun er blevet voldtaget af en voksen bruger i Gaderummet. Pigen ville ikke umiddelbart på hospitalet, og kommunens embedsmandsvagt samt biologisk mor blev kontaktet, og kontornotits fremsendt til kommunen. Pigen kom samme dag tilbage til anden kommune. Ved senere kontakt til kommunen er det oplyst, at kommunen ikke har foretaget politianmeldelse, da pigen ændrede forklaring.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens kommentar til ovenstående

Gaderummet accepterer at unge under 18 år overnatter på stedet. Gaderummet har ikke henvendt sig til akutinstitution i den 13 årige piges tilfælde og det fremgår af Døgnkontaktens notat, at Gaderummet ikke aktivt har henvendt sig omkring de i alt 7 unge, som Døgnkontakten har været vidende om har overnattet i Gaderummet.

Døgnkontakten har ikke udtalt, at de ikke vil hente unge på stedet, hvilket de har gjort adskillige gange. En enkelt gang har Døgnkontakten dog telefonisk bedt Gaderummet om at motivere den unge til selv at komme ned i Døgnkontakten, da Døgnkontakten ikke kendte den unge direkte (kammerat til anden ung i Døgnkontakten) – dette lykkedes.

Døgnkontaktens leder har d. 26. august 2003 holdt møde med Kalle Birck-Madsen, og her indskærpet, at Gaderummet ikke er et sted for under 18 årige, og at Gaderummet skulle tage kontakt med myndighederne, når unge under 18 år tog ophold i Gaderummet.

Det er problematisk at unge under 18 år overnatter og benytter sig af Gaderummet. Det er problematisk, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner står i en situation, hvor unge som forvaltningen har ansvaret for, kan overnatte i Gaderummet med "voksenaccept", og hvor institutionen står i dilemmaet om at skulle efterlyse den unge eller afvente og forsøge at motivere den unge til at blive væk fra Gaderummet. Akutinstitutionerne har ikke en chance for at holde styr på de helt unge, hvis de kan overnatte i Gaderummet uden der gribes ind.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede d. 19. marts 2003, at Gaderummet skulle meddeles, at Gaderummets forslag om etablering af nyt botilbud til unge under 18 år i tilknytning til Gaderummet ikke indgår i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets overvejelser for løsning af boligproblemer for udsatte unge. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte d. 19. marts 2003, at borgmesteren særskilt skrev dette til Gaderummet.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Status for Gaderummet behandles i en efterfølgende selvstændig indstilling, hvor hele Gaderummets økonomi behandles i relation til fra- og tilflytningsudgifter m.v. Besluttes indstillingens første del, hvor der aktivt arbejdes videre på at Gaderummet etableres i nye lokaler, og hvor Gaderummet får en økonomisk ramme at arbejde videre med, må underskuddet på henholdsvis 2-300.000 kr. dækkes af dette beløb.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen.

BILAG (Alle bilagene er fortrolige)

  • Besvarelse af 17. februar fra Bestyrelsesformanden – den konkrete sag

  • Notat af 16. februar fra lederen Kalle Birck-Madsen vedr. adgang til Gaderummets lokaler.
  • Notat af 17. februar fra Døgnkontakten vedr. unge under 18 år, der sporadisk opholder sig i Gaderummet.
  • Besvarelse af 26. februar fra Bestyrelsesformanden vedr. Døgnkontaktens notat (inkl. bilaget "internt notat om en ungegruppes væren i Gaderummet januar- februar 2004").

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top