Mødedato: 16.06.2004, kl. 15:30

1. kvartalsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

1. kvartalsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

26. 1. kvartalsopfølgning 2004 på resultatkontrakter for beskæftigelsescentrene (Bilag)

FAU 305/2004 J.nr. 305/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager 1. kvartalsopfølgning på beskæftigelsescentrenes resultatkontrakter for 2004 til efterretning.

RESUME

I januar 2004 indgik Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen resultatkontrakter med de 10 beskæftigelsescentre under Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats (KKB), vedrørende centrenes beskæftigelsesindsats i 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte alle kontrakter på møde den 17. marts 2004.

Som led i kontraktindgåelsen foretages løbende opfølgning på de resultatmål, der aftales i kontrakterne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har nu gennemført den første opfølgning på kontrakterne for 2004. I opfølgningen sammenlignes beskæftigelsescentrenes resultater i 1. kvartal med de måltal, der er fastsat i kontrakterne for 2004.

Kvartalsopfølgningen viser, at der er overbelægning på stort set alle beskæftigelsescentre. Det er særligt Ungeindsatsen, der i 3. kvartal 2003 blev indført i KKB, pga. ændringer i lovgivningen vedrørende tilbudsafgivelsen til personer under 30 år, som har påvirket centrenes belægning. 6081 helårspersoner har gennemgået et aktiveringstilbud.

Endvidere viser kvartalsopfølgningen, at beskæftigelsescentrene har fået etableret et højt antal virksomhedspraktikker og løntilskud i 1. kvartal sammenlignet med de resultatmål for virksomhedsplaceringer, der er fastsat i kontrakterne.

Kvartalsopfølgningen viser også, at der var høje effekter af beskæftigelsesindsatsen i 1. kvartal. 51% af de personer, der afsluttede et forløb på et center var ude af hjælp mindst 3 mdr. efter endt forløb. Og 53% af de personer, der endte forløb på et center var ude af hjælp den 6. måned efter endt forløb.

Alt i alt viser den 1. kvartalsopfølgning for 2004, at resultaterne i beskæftigelsesindsatsen i 1. kvartal 2004 har ligget på et højt niveau i.f.t. de resultatmål, der er fastsat for belægning, virksomhedssamarbejde, effekter mv. i kontrakterne for 2004. Fortsætter udviklingen i de næste tre kvartaler som i 1. kvartal er der udsigt til, at de fastsatte resultatmål for 2004 vil blive indfriet.

SAGSBESKRIVELSE

I den første kvartalsopfølgning for 2004 sammenlignes beskæftigelsescentrenes resultater i 1. kvartal med de resultatmål, der er blevet fastsat i centrenes kontrakter med forvaltningen.

Hovedresultaterne af 1. kvartalsopfølgningen er:

Gennemsnitligt for KKB

Resultatmål

(gn.snitligt mål for 1. kvartal)

1. kvartals resultat

Belægningsgraden

100%

110%

Antallet af helårspersoner

5959

6081

Antallet af etablerede virksomhedspraktikker

686

1162

Antallet af etablerede løntilskud

326

406

Antallet af personer placeret i fleksjob

1460*

1357

Antallet af personer placeret i løntilskud til førtidspensionister (tidl. skånejob)

145*

146

3-mdrs-effekten

45%

51%

6-mdrs-effekten

45%

53%

*: Resultatmålet er udtryk for, hvor mange personer der forventes placeret i fleksjob og løntilskud til førtidspensionister ved udgangen af 2004, og svarer derfor ikke helt til et kvartalsvist niveau.

Belægningen

1. kvartalsopfølgningen viser, at der er overbelægning på stort set alle beskæftigelsescentre. Trods en forøgelse af kapaciteten fra 2003 til 2004, hvor antallet af helårspladser er blevet udvidet med ca. 500 pladser, er tilgangen fra lokalcentrene til KKB fortsat højere end forventet, hvilket dermed giver udslag i overbelægning.

Der er visse forskelle i centrenes belægningsgrad. Forskellene er bestemt af centrenes visitationsgrundlag. De centre, der opererer med åbent indtag sfa. deres visitationsgrundlag, er også de centre der har den største overbelægning.

Det er centre som Københavns Jobcenter, hvor den centrale visitationsenhed har til huse - Center for Jobformidling, hvor alle arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere med mindre end 3 måneders ledighed skal visiteres til - samt Center for Undervisning & Erhverv og Center for KompetenceUdvikling, der forestår den såkaldte Ungeindsats, hvor alle unge under 25 år skal have iværksat tilbud inden 2 uger efter visitationen til KKB.

Særligt Ungeindsatsen, der blev indført i efteråret 2003 sfa. lovændringer om tilbudsafgivelsen til unge under 30 år, har påvirket centrenes belægningsgrad. Tilbudene i KKB blev omstruktureret, så de nye lovkrav kunne følges i KKB.

Med indførelsen af Ungeindsatsen har det været muligt at iværksætte et uddannelsesrettet tilbud til unge kontanthjælpsmodtagere meget hurtigt. Ungeindsatsen "dræner" samtidig nogle af de øvrige centre for unge, og det har resulteret i en vis forskydning af målgrupperne i KKB, set i.f.t. alder. Af den grund fordeler overbelægningen i KKB sig ikke helt ens på alle centre.

Virksomhedssamarbejdet

Kvartalsopfølgningen viser, at der i den første del af 2004 er blevet etableret et godt samarbejde mellem KKB og virksomhederne. Alle beskæftigelsescentre har i 1. kvartal etableret et højt antal af virksomhedspraktikker og løntilskud, sammenlignet med de resultatmål, der er sat herfor i kontrakterne.

Ligeledes ligger antallet af personer placeret i fleksjob og løntilskud for førtidspensionister (tidligere skånejob) i 1. kvartal allerede på et højt niveau, i.f.t. det antal af fleksjob og løntilskud til pensionister, der udfra resultatmålene skal være etableret ved udgangen af 2004.

Fortsætter virksomhedssamarbejdet de næste tre kvartaler i samme tempo som i 1. kvartal, vil resultatmålene for virksomhedsplaceringer blive indfriet ved årets udgang.

Udover antallet af etablerede virksomhedspraktikker og løntilskud er der i kontrakterne opsat en række øvrige resultatmål for virksomhedssamarbejdet, herunder antallet af mentorordninger og antallet af virksomhedsbesøg.

Det er dog endnu ikke er muligt at udarbejde statistik for mentorordninger og virksomhedsbesøg, idet data-funktionaliteterne herfor først er færdigimplementerede ultimo maj. En valid statistisk opgørelse, herunder en nærmere gennemgang på centerniveau af etablerede mentorordninger og virksomhedsbesøg, vil derfor først følge i kvartalsopfølgningen for 2. kvartal.

Effekterne

I kontrakterne er der opstillet resultatmål for effekterne af tilbudene i KKB. Effekterne måles udfra, hvor lang tid personer forbliver ude af kontanthjælpssystemet efter endt forløb på et center.

I 1. kvartal var 51% af de personer, der afsluttede et forløb på et center ude af kontanthjælp i mindst 3 måneder efter endt forløb (3-mdrs-effekten). Og 53% af de personer, der endte et forløb på et center var ude af kontanthjælp den 6. måned efter endt forløb (6-mdrs-effekten).

Både 3- og 6-mdrs effekten i 1. kvartal ligger samlet set på et højere niveau end de fastsatte resultatmål i kontrakterne. Erfaringer fra sidste år viser dog, at begge effektmålinger er påvirket af sæsonudsving. Effektmålingerne skal derfor følges nøje hvert kvartal, førend der kan siges noget endeligt om indfrielsen af resultatmålene i kontrakterne i 2004.

Tiltag som følge af kvartalsopfølgningen

På baggrund af kvartalsopfølgningen og de problemstillinger, der har vist sig herved, er der taget en række initiativer til tiltag i Københavns Kommunes Beskæftigelsesindsats.

< P>Blandt initiativerne er blandt andet udarbejdelsen af en visitationsguide for personer over 25 år samt iværksættelse af erfaringsudvekslings-netværk blandt jobkonsulenter og andre medarbejdere, der arbejder med virksomhedssamarbejde i KKB.

Endelig, som følge af, at procesevalueringen af beskæftigelsesomlægningen fra november 2003 viste, at der eksisterede en vis uklarhed omkring roller og kompetencer i KKB, har forvaltningen taget initiativ til et fælles ledelsesseminar. Ledelsesseminaret skal sikre yderligere fælles drøftelser og fælles klargørelse af roller og kompetencer i kontraktåret 2004.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

  • 1. kvartalsopfølgning for 2004

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top