Mødedato: 16.06.2004, kl. 15:30

Ansøgning fra Vesterbro Ungdomsgård om støtte til og deltagelse i projekt for borgere af anden etnisk herkomst end dansk på Vesterbro (EQUAL-projekt) (bilag)

Ansøgning fra Vesterbro Ungdomsgård om støtte til og deltagelse i projekt for borgere af anden etnisk herkomst end dansk på Vesterbro (EQUAL-projekt) (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

16. Ansøgning fra Vesterbro Ungdomsgård om støtte til og deltagelse i projekt for borgere af anden etnisk herkomst end dansk på Vesterbro (EQUAL-projekt) (bilag)

FAU 311/2004 J.nr. 311/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilkendegiver at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gerne deltager som partner i projektet.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afslår at støtte projektet direkte økonomisk, idet:

  • Der er ikke flere disponible midler i Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet, under funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer, til tildeling af økonomisk støtte til integrationsarbejde i 2004 og puljen er foreslået nedlagt fra budget 2005 som led i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets besparelsesforslag,
  • Der kan ikke ydes direkte økonomisk støtte via beskæftigelsesindsatsen, idet et sådan samarbejde i givet fald skal foregå via udbudsforretning. Evt. medfinansiering er på den baggrund alene forsørgelsesgrundlaget for deltagere i tilbuddet via samarbejdsaftale uden betaling jf. Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har den 11. maj 2004 modtaget ansøgning fra Vesterbro Ungdomsgård om støtte til helhedsorienteret indsats overfor familier af anden etnisk herkomst end dansk, herunder beskæftigelsesindsats. Det er hensigten at projektet søges medfinansieret under Den Europæiske Socialfond, EQUAL, der støtter international metodeudvikling og netværkssamarbejde i EU. EQUAL har ansøgningsfrist den 21. juni 2004. Ansøgningen er tillige afgivet til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at projektet har interesse ud fra det helhedsorienterede tilgang i integrationsarbejdet overfor hele familien, samt mulighederne for at inddrage erfaringer fra udlandet i integrationsarbejdet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder på den baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med fordel kan deltage i samarbejdet indenfor metodeudvikling, erfaringsudveksling m.v.

Imidlertid kan der ikke ydes direkte økonomisk støtte til projektet, idet:

  • Der er ikke flere disponible midler i Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet, under funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer, til tildeling af økonomisk støtte til integrationsarbejde i 2004 og puljen er foreslået nedlagt fra budget 2005 som led i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets besparelsesforslag,
  • Der ikke kan ydes direkte økonomisk støtte via beskæftigelsesindsatsen, idet et sådan samarbejde i givet fald skal foregå via udbudsforretning. Evt. medfinansiering er på den baggrund alene forsørgelsesgrundlaget for deltagere i tilbuddet via samarbejdsaftale uden betaling jf. Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats.

På den baggrund indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tilkendegiver at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen gerne deltager som partner i projektet, men ikke kan yde direkte økonomisk støtte til projektet. Evt. medfinansiering kan alene være evt. deltageres forsørgelsesgrundlag.

Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har oplyst, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vurdere, at det er en god idé med interessante perspektiver, men at der ikke er muligt at yde økonomisk støtte til det foreliggende projektforslag indenfor Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ramme.

SAGSBESKRIVELSE

Vesterbro Ungdomsgård har med brev af 1. april 2004 til Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen rettet henvendelse om støtte til aktiviteterne til Vesterbro Ungdomsgårds "Bevægelseshus" (bilag). Ansøgningen er henvist til Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets behandling med brev af 11. maj 2004 fra Overborgmester Jens Kramer Mikkelsen (bilag).

Vesterbro Ungdomsgård – "Bevægelseshus"

Formålet med de planlagte aktiviteter i Bevægelseshuset er at skabe muligheder for udannelse, arbejde og beskæftigelse (praktikophold, elevuddannelse m.v.) for børn og unge, såvel som voksne med særlig vægt på indsats overfor medborgere med indvandrebaggrund.

Perspektiver for børn og unge

Ved etablering af Bevægelseshuset skabes der generelt forbedrede muligheder for børn og unge på Vesterbro. Som omtalt i projektbeskrivelsen er muligheden for aktivering i forbindelse med sportslig udfoldelse generelt set en meget farbar vej med det formål at inddrage børn og unge fra indvandrefamilier i socialt samvær, såvel indbyrdes, som med danske børn og unge, hvorigennem, der desuden skabes mulighed for senere at støtte og motivere børnene og de unge frem mod uddannelse og beskæftigelse.

Det generelle idræts-/sociale samværsperspektiv i projektet placere det udenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens virksomhedsområde ift. udsatte børn og unge.

Generelle integrationsaktiviteter

Bevægelseshuset omfatter udover boldbaner, sportsrum m.v. også mødelokaler og fællesrum til anvendelse for kulturelle aktiviteter.

Det er målet at faciliteterne bl.a. skal anvendes af de lokale indvandrerorganisationer på Vesterbro, således at disse kan afholde regelmæssige møder, og indgå i Bevægelseshusets integrationsarbejde.

Det er et typisk forhold, at mange foreninger savner lokaler til udøvelse af deres aktiviteter, hvilket bl.a. flere ansøgninger til § 115 puljen – frivilligt socialt arbejde og Puljen til integrationsfremmende indsats afspejler.

Det må på den baggrund vurderes, at Bevægelseshusets arbejde vil styrke indsatserne for at styrke borgere af anden etnisk herkomst end dansk deltagelse i foreningslivet.

De beskæftigelsesmæssige perspektiver

Det skal være et integreret element i Bevægelseshusets arbejde, at skabe kontakt mellem ledige brugere og lokale virksomheder, herunder mulighederne for at etablere egen virksomhed. Dette via samarbejde med offentlige institutioner og private virksomheder på Vesterbro. Der samarbejdes her bl.a. med Dansk Arbejdsforenings Københavnsafdeling.

Det er kendt forhold, at mange jobs, ikke mindst ufaglærte stillinger, i dag formidles via privat netværk / uformelle rekrutteringskanaler. Netværk som bl.a. opstår via Bevægelseshusets idræts- og fritidsaktiviteter, og som Bevægelseshuset vil understøtte via opsøgende funktion er.

Det er Forvaltningens vurdering, at Bevægelseshusets aktiviteter primært vil være rettet for de svagere grupper af ledige borgere.

Vurdering af forslaget

Det er Forvaltningens umiddelbare vurdering, at projektforslaget rummer en lang række interessante perspektiver mht. at udvikle lokalt forankrede helhedsorienterede indsatser, der er rettet mod at styrke integrationen af borgere af anden etnisk herkomst end dansk i socialt udsatte boligområder på arbejdsmarkedet og i samfundet.

Projektet skal dog, set i forhold til de krav som stilles til metodeudvikling og internationalt erfaringsudveksling og netværksopbygning indenfor EQUAL kvalificeres yderligere, ligesom beskrivelser af samarbejdsrelationer i forhold til Københavns Kommunes boligsociale, beskæftigelses- og integrationsindsatser skal uddybes.

Om EQUAL

Den Europæiske Socialfonds Mål 3 har et initiativ - EQUAL – der støtter internationalt samarbejde.

I et EQUAL-projekt skal der være mindst to danske partnere, og der skal samarbejdes med mindst to partnere fra andre EU-lande eller visse lande uden for EU, bl.a. Norge.

Der ydes støtte til:

  • forberedelsesfasen, hvor danske og europæiske samarbejdspartnere findes, og hvor projektet udvikles nærmere
  • projektets gennemførelse
  • projektets mainstreaming.

Ved mainstreaming forstås, at EQUAL-projektet - dets ide, metode, indhold m.v. - fungerer som fødselshjælper for noget nyt, der får gennemslagskraft og forankres bredere i samfundet; tankerne og erfaringerne bliver alment taget op og gennemføres bredt i f.eks. amter, kommuner, hos AF m.v.

Midlerne administreres af Erhvervs- og Boligstyrelsen. Der kræves mindst 50 pct. national medfinansiering og normalt højere. Der regnes med at bevillingerne vil blive omkring 2 til 4 mill. kr. pr. projekt for hele perioden 2005 – 2006/07, afhængig af antal projekter, der modtager bevilling. Medfinansiering kan f.eks. være nationale, regionale og lokale puljer / fonde samt forsørgelsesgrundlaget for ledige borgere, der deltager i tilbuddet, der støttes.

Ansøgningsfristen er den 21. juni 2004. Der indgives i første omgang ansøgning om forprojekt. Såfremt forprojektet, herunder analyser af udviklingsmuligheder og etablering af internationalt partnerskaber, vurderes tilfredsstillende, indgives ansøgning for selve projektet. I sidste del af projektperioden kan der søges om yderligere midler til mainstreamingsaktiviteter.

Afgivelse – og godkendelse – af forundersøgelse er forudsætning for afgivelse af den egentlige ansøgning. Det bemærkes, at der ikke forventes yderligere EQUAL-runder.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Vesterbro Ungdomsgård ansøger om årlig støtte på 1,2 mill. kr. til gennemførelse af projektet, svarende til ca. 3,6 mill. kr. indenfor et EQUAL-projekts løbetid, hvoraf halvdelen foreslås finansieres via EQUAL.

Det er dog umiddelbart Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at det foreliggende økonomisk overslag er lavt sat udfra:

  • Ambitionsniveauet, herunder tilknytning af 4 medarbejdere på fuld tid
  • Omkostninger ved deltagelse i internationale projekter, herunder udgifter til metodeudvikling og netværkssamarbejde som er omdrejningspunktet i EQAUL-projekter
  • Udgifter til administration, herunder regnskab m.v., ikke mindst i forhold til opfølgning på deltagerne.

Det er umiddelbart Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at udgifterne ved et treårigt forsøg vil udgøre i størrelsesordenen 7-8 mill. kr., eks. deltagerforsørgelse, dog muligvis højere afhængig af omfanget af mainstreamingsaktiviteter. Udgifterne til forprojektet udgør nationalt op til 200.000 kr.

Idet EQUAL kan yde støtte på op til 50 pct. af det samlede beløb, er det vurderingen at der er et nationalt finansieringsbehov på minimum 3,5 – 4 mill. kr. i perioden medio 2004 – medio 2007, eks. deltagerforsørgelse. EQUAL yder op til 200.000 kr. i støtte til forprojektet.

Udviklingspuljen

I 2004 har der været flere nye initiativer og projektforslag på integrationsområdet end hidtil. Det har resulteret i, at midlerne i Udviklingspuljen allerede er udmøntet i 2004, efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Udviklingspuljen, IMK 5.60, Introduktionsprogrammer

I alt afsat i puljen i 2004: 4,5 mio. kr.

Aktiviteter

FAU-beslutning

I alt,

i mio.kr.

Initiativer til en styrket indsats overfor unge indvandrere (pba SFI-rapporten)

D. 26.11.2003 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en indstilling om iværksætte et styrket samarbejde med Kriminalforsorgen og en styrket indsats for unge indvandrermødre, som skulle finansieres med 3,5 mill. kr. fra Udviklingspuljen.

3,5

Gadepulsen

(projekt under Lokalcenter Indre Nørrebro)

D.18.02.2004 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstilling om, at Indre Nørrebros projekt Gadepulsen årligt finansieres af 1 mill.kr. fra Udviklingspuljen.

1,0

I alt disponeret i 2004

4,5

Udisponerede midler i 2004

0,0

Som det fremgår af ovenstående er alle midler i Udviklingspuljen i 2004 blevet disponeret til aktiviteter, efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 26. november 2003 og d. 18. februar 2004. Dermed er der ikke længere frie midler til disposition til støtte af integrationsfremmende projekter for særlige målgrupper i 2004.

Puljen er foreslået nedlagt fra budget 2005 som led i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets besparelsesforslag.

Der kan på ovenstående baggrund ikke anvises støtte til projektet fra puljen.

Beskæftigelsesmidler

Det er Forvaltningens vurdering, at primært vil være rettet for de svagere grupper af ledige borgere.

Jf. Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats skal samarbejdet med eksterne leverandører foregå via udbudsforretning eller via samarbejdsaftale uden betaling.

Vesterbro Ungdomsgård kan på den baggrund fra 1. januar 2005 alene varetage beskæftigelsesaktiviteter for ledige borgere via samarbejdsaftaler uden betaling jf. Lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, idet Vesterbro Ungdomsgård ikke har rammekontrakt med AF eller Københavns Kommune.

Der kan hermed ikke ydes støtte / medfinansiering til projektet via beskæftigelsesmidlerne.

På ovenstående baggrund indstilles det, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets afslår at støtte projektet direkte økonomisk.

Det eneste finansieringsgrundlag i forhold til projektet set i forhold til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens muligheder er hermed forsørgelsesudgiften for ledige borgere, der deltager i projektet. Dette beløb må vurderes ikke at være tilstrækkelig i forhold til at sikre fuld finansiering af den nationale andel af udgifterne ved det beskrevne EQUAL-projektet, hvorfor der skal sikres yderligere national medfinansiering, såfremt projektet skal realiseres. Omfanget af medfinansiering via deltagernes forsørgelsesgrundlag vil afhænge af den antal borgere, det endelige projekt normeres til.

Det kan oplyses, at Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vurdere at det er en god idé med interessante perspektiver, men at der ikke er muligt at yde økonomisk støtte til det foreliggende projektforslag indenfor Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens ramme.

ANDRE KONSEKVENSER

Det er Forvaltningens vurdering, at det foreslåede projekt vil styrke den generelle integration af borgere af anden etnisk herkomst end dansk i København og specifikt på Vesterbro.

HØRING

Høring af Det Rådgivende Integrationsudvalg samt Integrationsrådet gennemføres såfremt Erhvervs- og Boligstyrelsen/EQUAL godkender ansøgning om gennemførelse af forprojekt.

BILAG

  • Ansøgning af 1. april 2004 fra Vesterbro Ungdomsgård til Jens Kramer Mikkelsen.
  • Svarbrev af 11. maj fra Jens Kramer Mikkelsen til Vesterbro Ungdomsgård.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top