Redegørelse for status vedr. overførslen af Plejehjemmet Thorupgården til FAF som socialpsykiatrisk botilbud samt forslag til fremtidig anvendelse af Thorupgården (Bilag)
Redegørelse for status vedr. overførslen af Plejehjemmet Thorupgården til FAF som socialpsykiatrisk botilbud samt forslag til fremtidig anvendelse af Thorupgården (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004
12. Redegørelse for status vedr. overførslen af Plejehjemmet Thorupgården til FAF som socialpsykiatrisk botilbud samt forslag til fremtidig anvendelse af Thorupgården (Bilag)
FAU 307/2004 J.nr. 307/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager redegørelse om status for overførslen af Thorupgården fra Sundhedsforvaltningen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen som socialpsykiatrisk botilbud til efterretning.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forslag om den fremtidige anvendelse af Thorupgården til efterretning.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen overtog pr. 1. januar 2003 plejehjemmet Thorupgården fra Sundhedsforvaltningen. Thorupgården er overført til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen via en sivemodel, der indebærer, at når de nuværende plejehjemsbeboere flytter eller afgår ved døden, visiteres der psykisk syge beboere ind i de tomme boliger. De hidtidige plejehjemsbeboere kan blive boende, hvis de ønsker det. P.t. er over halvdelen af beboerne psykisk syge. Bemandingen fra plejehjemmet svarer ikke til behovet når målgruppen udelukkende er psykisk syge.
Der redegøres for de nødvendige ændringer, der skal til for at gøre Thorupgården egnet til et socialpsykiatrisk botilbud, i forhold til overførslen, herunder psykiaterbetjeningen af beboerne, og for forslag til den fremtidige anvendelse af Thorupgården for så vidt angår:
- Etablering af en særskilt boenhed for ca. 10 psykisk syge unge/unge med psykosociale problemstillinger i en afdeling med 14 1-rumsboliger, der finansieres via udmøntning af budget 2003 (botilbud til udsatte grupper), som giver mulighed for,
- at de resterende 100 pladser på Thorupgården, anvendes som varigt botilbud for psykisk syge i henhold til servicelovens § 92 (bocenterpladser). Thorupgårdens nuværende budget og personaledækning er for lille til, at hele Thorupgården kan fungere som bocenter-botilbud. Dette vil være muligt ved fastholdelse af nuværende budget til et mindre antal beboere.
Psykiatriske døgnpladser:
Thorupgården | Pladser | Pladspris (1000 kr.) |
Før (inden evt. gennemførelse af forslag) | 115 | 262 |
Efter evt. gennemførelse af forslag | 100 | 302 |
Gennemsnit pladspris FAF | (4 store bocentre, 628 pladser) | 373* |
Gennemsnit pladspris SUF | 5.312** | 351** |
* Budget 2003-tal
**Kilde: Budgetforslag 2005 vedr. nøgletal for plejeboliger. De angivne tal er budget 2003, udgiften pr. plejeboligplads. Prisniveau: Budget 2005.
Indstillingen indebærer:
- At der tilvejebringes flere bocenterboliger til psykisk syge med døgndækning der passer til målgruppen.
- At der etableres et botilbud for ca. 10 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemer som udmøntning af budget 2003.
Indstillingen indebærer ikke en løsning på problemstillingen vedr. psykiaterbetjeningen af beboerne på Thorupgården, sådan at psykiaterbetjeningen af beboerne svarer til psykiaterbetjeningen på de øvrige bocentre. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke finansiering til udgiftsbehovet hertil på 0,4 mill. kr. årligt, der indgår i det højest prioriterede ønske på FAU ønskeliste til budget 2005 vedr. H:S's psykiatriplan.
Forslaget om den fremtidige anvendelse af Thorupgården indgår som element i den udviklingsproces for botilbuddet, der påbegyndtes ved overførslen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Omdannelsen til et socialpsykiatrisk botilbud er en længerevarende proces med mange faktorer, herunder gennemførelsen af sivemodellen, opkvalificering/efteruddannelse af personalet og profilering af Thorupgården som et socialpsykiatrisk botilbud.
I det videre arbejde indgår bl.a. drøftelser med Thorupgårdens bestyrelse og ledelse om indgåelse af ny driftsoverenskomst (Thorupgården er en selvejende institution). Endvidere nærmere beskrivelse af botilbuddet for unge psykisk syge/unge med psykosociale problemer.
SAGSBESKRIVELSE
1. Status vedr. Thorupgården
Thorupgården har i alt 115 boliger, heraf 64 1-rums boliger og 51 2-rums-boliger. Ved overgangen til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen havde Thorupgårdens 1-rumsboliger status som plejehjemsboliger, mens 2- rums boligerne havde status som beskyttede boliger. (Begrebet beskyttede boliger anvendes ikke længere. Boligerne benævnes 1- eller 2-rumsboliger). Personalestøtten til beboerne i de beskyttede boliger var meget mindre end i plejeboligerne.
Thorupgården blev overført med det hidtidige driftsbudget til boligerne (godt 36 mill. kr.), der er fastlagt udfra den tidligere fordeling mellem plejeboliger og beskyttede boliger.
Ved overførslen af Thorupgården til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen var der ca. 30 psykisk syge beboere. Siden overflytningen januar 2003 er der herudover flyttet 47 psykisk syge personer ind. April 2004 bor der således ca. 75 psykisk syge på Thorupgården. Der bor fortsat 18 ældre beboere fra overflytningen fra SUF. Hertil kommer den tidligere demensenhed med 14 pladser der er under afvikling og indgår som ledig pladskapacitet til det foreslåede ungetilbud (demensafsnittet har været friholdt for indflytning af psykisk syge for at undgå sammenblanding af de to grupper).
I forbindelse med overførslen af Thorupgården blev målgruppen defineret som varigt botilbud til psykisk syge, som har brug for personalemæssig støtte, stabile rammer og et trygt miljø. Der er følgende opdeling af målgruppen:
- Beboerne i 1-rums boligerne har som udgangspunkt behov for en døgndækket bocenterbolig, og dermed større behov for personalemæssig støtte end beboerne i 2-rums boligerne
- 2-rums boligerne fungerer som en mere selvstændig boform, begrundet i den lave personalenormering i de tidligere beskyttede boliger.
Fastlæggelse af botype og målgruppebeskrivelse skulle senere revurderes og indgå i ny driftsoverenskomst med Thorupgården.
I forbindelse med overførslen blev der tilført Thorupgården i alt 7,2 mill. kr. til inventar og vedligeholdelse, begrundet i et efterslæb vedr. inventaranskaffelser og vedligeholdelse. Inventaranskaffelserne er anskaffet, og vedligeholdelsesarbejderne afsluttes primo 2004.
Thorupgården står foran et lederskifte pr. 1.7. 2004, da den nuværende leder ønsker at gå på efterløn.
2. Status vedr. ventelisten
2.1. Vedr. voksne psykisk syge
Ventelisten for psykisk syge april 2004 udgør for bocentre/bosteder 113 personer og for bofællesskaber/solistboliger 54 personer. Ultimo 2003 var 76 indlagte personer på H:S hospitaler godkendt til et socialpsykiatrisk botilbud.
I forhold til den eksisterende venteliste har Thorupgården til dato haft en betydelig positiv indflydelse på ventelisteudviklingen, ikke mindst i forhold til ventende fra H:S hospitaler, herunder Skt. Hans Hospital
Der står ca. 20 personer på venteliste til Thorupgården.
2.2. Vedr. unge-området
Der er et betydeligt (udækket) behov for botilbud til unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger. Det er meget begrænset, hvad Københavns Kommune selv råder over af botilbud til gruppen. Forvaltningen køber i dag pladser på private og selvejende socialpædagogiske og socialpsykiatriske opholdssteder til en stor del af disse unge.
Forvaltningen købte ultimo 2003 130 pladser på private og selvejende opholdssteder (forventet 160 pladser i 2004). Forslaget om etablering af en boenhed til unge på Thorupgården vil betyde, at antal køb af pladser (eksisterende og fremtidige) til unge reduceres med 10 pladser fra 2005.
3. Forslag til fremtidig anvendelse af Thorupgården
Det er forvaltningens vurdering, at der er behov for, at så mange som muligt af Thorupgårdens boliger fremover kan fungere som bocenter-boliger. Behovet skal både ses i forhold til den nuværende venteliste, herunder de langtidsindlagte patienter på Skt. Hans Hospital, som er godkendt til og venter på et botilbud, og det forventede pres for flere boliger som følge af H:S Psykiatriplan 2003.
Hertil kommer, at Thorupgården har de nødvendige lokalefaciliteter, herunder servicearealer, til at fungere som bocenter. Det vil være forholdsvist lettere at finde alternativer til etablering af mere selvstændige boformer, f.eks. solistboliger eller boliger med bostøtteteam, end bocenterboliger. De mere selvstændige boformer kan forholdsvist lettere etableres i samarbejde med almene boligselskaber via 4 x 10 mill. kr. aftalen eller i eksisterende byggeri. Bocenterboliger vil indebære indretning af servicearealer, der ikke finansieres af 4 x 10 mill. kr.-puljen. Solistboliger og bofællesskaber kan som udgangspunkt etableres uden servicearealer. Ultimo 2003 venter 62 personer på en solistbolig eller bolig i bofællesskab. Boliger med bostøtteteam kan etableres med et mindre serviceareal.
Det ønskes derfor, at Thorupgårdens boliger etableres som § 92-boliger – varige botilbud i amtsligt regi. Målgruppen vil være (varigt) psykisk syge, som har behov for personalemæssig støtte, stabile rammer og et trygt miljø, og som har behov for en døgndækket bocenter bolig.
Imidlertid er Thorupgårdens budget og samlede personaledækning fastlagt ud fra, at der tidligere var 51 beskyttede boliger med lav personaledækning. Dermed er den nuværende dækning for lille til at varetage funktionen som døgndækket bocenter for 115 beboere. Da der ikke inden for den samlede økonomiske ramme er mulighed for at tilvejebringe yderligere ressourcer, foreslås det at fastholde budgettet til et mindre antal beboere og anvende de ledige lokaliteter til et særskilt botilbud for unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger. Der foreslås derfor følgende:
- En af Thorupgårdens afdelinger med 14 1-rums boliger udskilles fra Thorupgården. Der etableres i disse lokaler en særskilt boenhed som et botilbud til ca. 10 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemer. Botilbuddet finansieres via udmøntning af budget 2003 (botilbud til udsatte grupper).
- De resterende ca. 100 boliger i Thorupgården skal fungere som bocenterboliger i henhold til servicelovens § 92. Thorupgårdens nuværende budget fastholdes for dette botilbud. Hermed vil pladsprisen og personaledækningen på Thorupgården blive sammenlignelig med de øvrige bocentres, og Thorupgården vil dermed kunne fungere som § 92-botilbud for ca. 100 beboere.
3.1. Botilbud for unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger
Boenheden kan f.eks. etableres i det tidligere demensafsnit på Thorupgården, som er ved at være tømt for beboere. Boenheden for de unge skal være adskilt fra Thorupgården, d.v.s. med egne fællesrum og eget personale. Der etableres ca. 10 boliger – de resterende 1-rums boliger i afsnittet anvendes som fællesrum og personalerum. Der bliver tale om en ombygning, særligt vedr. etablering af fællesrum og indretning/montering. Det vurderes, at botilbuddet vil kunne tages i brug i 2. halvår af 2004.
Målgruppen vil være unge psykisk syge/unge med varige psykosociale problemer i alderen fra 18 år – ca. 25 år. Målgruppen har behov for personalestøtte med henblik på at træne de unge til at etablere en struktureret hverdag, herunder iværksætte og støtte op om uddannelses- og beskæftigelsesaktiviteter. Der ydes personalestøtte i dag- og aftentimer 7 dage om ugen. Der vil ikke være døgndækning, men der søges etableret en ordning, hvor beboerne vil kunne tilkalde hjælp fra Thorupgårdens personale i akutsituationer om natten. I visitationen af de unge til botilbuddet vil der indgå en vurdering af den unges adfærd med henblik på at tage højde for, at Thorupgårdens botilbud til psykisk syge – og i sivemodelsperioden også ældre plejehjemsbeboere – er nærmeste nabo. Der vil derfor blive tale om visitation af de bedre fungerende unge fra målgruppen til botilbuddet, og der vil som udgangspunkt ikke blive visiteret unge med misbrug.
Der ansættes personale, primært med pædagogisk baggrund, til denne boenhed. Ledelsesmæssigt hører botilbuddet under Thorupgårdens leder, men der ansættes en afdelingsleder til boenheden for unge.
I det videre arbejde indgår bl.a. drøftelser med Thorupgårdens bestyrelse og ledelse om indgåelse af ny driftsoverenskomst (Thorupgården er en selvejende institution). Endvidere nærmere beskrivelse af botilbud for unge psykisk syge/unge med psykosociale problemer.
4. Psykiaterbetjeningen af beboerne på Thorupgården
Indtil overførslen af Thorupgården til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen blev psykiaterbetjeningen af de psykisk syge beboere varetaget af distriktspsykiatrisk center på Nørrebro (Møllegade) under Rigshospitalet (enkelte beboere bruger privatpraktiserende psykiater). Det distriktspsykiatriske center har imidlertid meddelt, at deres ressourcer ikke kan følge med i forhold til dækningen af Thorupgården.
Sivemodellen er gået hurtigere end forventet og i takt med, at der via overførslen og sivemodellen visiteres flere psykisk syge beboere til Thorupgården, skal psykiaterbetjeningen sikres. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke finansiering hertil. Indtil videre er Thorupgården anmodet om selv at købe ekstern psykiatrisk konsulentbetjening.
H:S har anført, at man gerne indgår i en løsning, svarende til psykiaterbetjeningen af de øvrige bocentre, mod betaling. Psykiaterbetjeningen af Thorupgården er drøftet i forbindelse med udarbejdelse af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens og H:S´ fællesnotat af 17. marts 2004. Forvaltningerne er enige om, at der er et udgiftsbehov til psykiaterbetjeningen af Thorupgården på 0,4 mill. kr. årligt (jf. bilag side 9).
Der er i forbindelse med Budget 2005 fremsat ønske om 0,4 mill. kr. årligt til psykiaterbetjeningen af Thorupgården.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Vedr. bocentertilbud til ca. 100 psykisk syge på Thorupgården:
Forslaget medfører ikke merudgifter, men antallet af boliger reduceres fra 115 til 100. Hermed vil pladsprisen på Thorupgården blive sammenlignelig med de øvrige bocentres pladspriser. Pladsprisen pr. år for de 4 store bocentre ligger gennemsnitligt på ca. 373.000 kr. (Pladsprisen for det noget mindre bosted Stubberupgård er ca. 281.000 kr. pr. år). Pladsprisen pr. år på Thorupgården er med de nuværende 115 beboere på ca. 262.000 kr. D.v.s. væsentligt (92.000 kr.) under gennemsnitsprisen på de øvrige 4 bocentre. Såfremt Thorupgårdens pladstal reduceres til 100 med uændret budget, vil pladsprisen på Thorupgården blive ca. 302.000 kr. Pladsprisen vil stadig været noget lavere end på de 4 bocentre, men dog mere sammenlignelig.
Tabel 1. Pladspriser, socialpsykiatriske bocentre/bosteder, budget 2003 (excl. faste ejendomsudgifter):
Bocenter | Antal pladser | Pladspris |
Sundbygård, ekskl. Holme | 150 | 388.748 |
Lindegården | 170 | 362.141 |
Hedelund | 161 | 378.217 |
Ringbo | 147 | 364.916 |
Stubberupgård | 42 | 281.252 < /TD> |
Thorupgården 2003 | 115 | 262.374* |
Thorupgården, forslag til fremtidig anvendelse | 100 | 301.730 |
* Pladsprisen for Thorupgården har tidligere været beregnet udfra budgettet incl. betaling af renter og afdrag på lån optaget i Thorupgården. Imidlertid er det mere korrekt at beregne pladsprisen udfra budgettet excl. disse udgifter – herved er pladsprisen lavere end det beløb, der hidtil har været fremlagt.
Vedr. psykiaterbetjeningen af Thorupgården
Der er et udgiftsbehov på 0,4 mill. kr. til at sikre en varig psykiaterbetjening af Thorupgården, som forvaltningen p.t. ikke har finansiering til. I forbindelse med Budget 2005 er der fremsat ønske om 0,4 mill. kr. årligt til psykiaterbetjeningen af Thorupgården.
Vedr. etablering af botilbud til 10 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger:
I forbindelse med budget 2003 blev der afsat 6 mill. kr. til bostøtte til bl.a. psykisk syge og andre socialt udsatte. Der er inden for denne ramme afsat midler til ca. 10 botilbud til unge psykisk syge/unge med varige psykosociale problemstillinger, som der endnu ikke er fundet fysisk placering af. Det er disse botilbud, der foreslås etableret i tilknytning til Thorupgården. Der er dermed midler til at etablere og drive botilbuddet inden for rammerne af budget 2003.
Finansiering af botilbud for ca. 10 unge psykisk syge/unge med psykosociale problemstillinger, udmøntning af budget 2003 (mill. kr.):
2003 | 2004 | 2005 og frem | |
Anlæg/montering (anslået) | 1,0* | 1,0 | |
Drift | 0 | 1,7 | 2,7 |
I alt | 1,0* | 2,7 | 2,7 |
* Midler fra budget 2003 forudsættes overført til 2004.
Pladspris ved 10 botilbud: 270.000 kr. pr. år, hvilket er sammenligneligt med gennemsnitsprisen for købte pladser.
ANDRE KONSEKVENSER
Overførslen af Thorupgården som § 92-botilbud til psykisk syge indebærer en huslejestigning for beboerne i 2-rums boligerne (de tidligere beskyttede boliger). Dette beror på, at beboere under 67 år i 2-rums boligerne ikke, som beboere i 1-rums boligerne, har betalt servicebetaling, og beboerne i 2-rums boligerne betaler derfor p.t. mindre end beboerne i 1-rums boligerne. (Servicebetalingen i 2004 er på 754 kr. pr. mdr. for personer på mellemste førtidspension og 1511 kr. pr. mdr. for personer på højeste førtidspension). Huslejestigningen omfatter kun beboere under 67 år med mellemste eller højeste førtidspension og ikke f.eks. beboere over 67 år, da de ikke skal betale servicebetaling. Huslejestigningen iværksættes med 3 måneders varsel (der er ikke krav om varslingsperiode, men forvaltningen anser 3 måneders varsel som rimeligt). Der vil være en merindtægt i størrelsesordenen 400.000 kr. pr. år (helårsvirkning), som tilgår Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Merindtægten afhænger af beboernes pensionsforhold og varierer derfor over tid. Udover servicebetalingen justeres betalingen for el og varme.
Nærværende forslag til fremtidig anvendelse understøtter behovet for, at der sker en opkvalificering/efteruddannelse af personalet på Thorupgården. Udgifterne hertil forventes afholdt af Thorupgården og via kommunepuljen for 2004.
Etableringen af en ungeenhed vil kunne møde modstand fra lokale repræsentanter, beboere og ældreråd, og forudsætter et tæt samarbejde mellem forvaltningen og bl.a. Thorupgårdens personale, ledelse og beboere.
HØRING
Forslag til fremtidige anvendelse af Thorupgården skal drøftes med Thorupgårdens bestyrelse og ledelse. Beboerråd, centerråd, det lokale ældreråd samt Dialogforum på Psykiatriområdet i Københavns Kommune orienteres herom.
BILAG
- H:S´ og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens fællesnotat af 17. marts 2004: "Udvikling af socialpsykiatrien i lyset af H:S Psykiatriplan" inkl. bilag 1-3.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen