Mødedato: 16.06.2004, kl. 15:30

Retningslinier for udbetaling af godtgørelse ved deltagelse i tilbud efter beskæftigelsesloven

Retningslinier for udbetaling af godtgørelse ved deltagelse i tilbud efter beskæftigelsesloven

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. juni 2004

 

11. Retningslinier for udbetaling af godtgørelse ved deltagelse i tilbud efter beskæftigelsesloven

FAU 308/2004 J.nr. 308/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender nye retningslinier for udbetaling af godtgørelse i henhold til § 83 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats til personer der deltager i tilbud efter lovens kapitel 10 og 11.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der ikke længere foretages forholdsmæssigt fradrag i godtgørelsen i henhold til lov om aktiv socialpolitik § 40, stk. 2 ved uberettiget udeblivelse fra et tilbud.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at de ændrede retningslinier træder i kraft fra den 1. juli 2004, dog således at personer der inden denne dato er startet i et tilbud omfattes af de hidtidige retningslinier for godtgørelse.

RESUME

I henhold til beskæftigelseslovens § 83 kan der til kontanthjælpsmodtagere, der deltager i tilbud efter kapitel 10 og 11 efter kommunens vurdering udbetales op til 1000 kr. om måneden i hel eller delvis godtgørelse til anslåede udgifter ved at deltage i tilbuddet. Ved de hidtidige retningslinier ydes godtgørelse efter 2 takster, 400 kr. og 1000 kr. mdl. afhængig af indholdet i tilbuddet, herunder graden af arbejdstræning og praktik og herudover også afhængig af om tilbuddet er fuldtids. Dette har undertiden af de aktiverede kunnet opleves som en urimelig forskelsbehandling. Godtgørelsen forudsættes at dække udgifter til transport, arbejdstøj og lignende.

Med henblik på at reducere det forventede merforbrug på aktiveringsgodtgørelse i 2004 på forventet ca. 9 mill. kr. og nedbringe presset på rådighedsloftet i 2005 foreslås det, at de fremtidige retningslinier fastsættes med en godtgørelsestakst på 500 kr. månedlig til alle ved deltagelse i tilbud om vejledning, opkvalificering og praktik.

Fordelene ved at forenkle principperne for godtgørelse er udover besparelsen og den administrative forenkling

  • at de fleste jobplaner indeholder tilbud af forskelligt indhold,
  • at godtgørelsen efter fradrag af skat vil være på niveau med udgifterne til et to-zoners buskort, og
  • at der undgås forskelsbehandling af personer der modtager tilbud

Under hensyn til at rådighedspligten og sanktionsreglerne er skærpet og i det hele reguleret ved træk i kontanthjælpen, foreslås det at der ikke foretages regulering i den månedlige godtgørelse i forbindelse med uberettiget udeblivelse. Begrundelsen herfor er

  • at afkortningen i godtgørelsen kræver fortsat manuel beregning når træk i kontanthjælpen i øvrigt kan automatiseres ved ibrugtagning af nyt KMD-aktiv IT-system i 2005.
  • at udgifterne til transport ikke nødvendigvis bliver mindre i forbindelse med kortvarige uberettigede udeblivelser, fx når der anvendes månedskort.
  • at under alle omstændigheder er der tale om en regulering med meget små beløb.

De ændrede retningslinier træder i kraft fra den 1. juli 2004, dog således at personer der inden denne dato er startet i et tilbud omfattes af de hidtidige retningslinier for godtgørelse.

SAGSBESKRIVELSE

Retningslinier for godtgørelse

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte på mødet den 19. januar 2000 retningslinier for ydelse af godtgørelse ved aktivering i henhold til § 38 i daværende lov om aktiv socialpolitik. Principperne om godtgørelse er ført videre i beskæftigelsesloven, hvor der kan ydes godtgørelse i forbindelse med tilbud om vejledning, opkvalificering og praktik (lovens kap. 10 og 11)

I henhold til beskæftigelseslovens § 83 kan der til kontanthjælpsmodtagere, der deltager i tilbud efter kapitel 10 og 11 efter kommunens vurdering udbetales op til 1000 kr. om måneden i hel eller delvis godtgørelse til anslåede udgifter ved at deltage i tilbuddet.

Ved de hidtidige retningslinier ydes godtgørelse efter 2 takster, 400 kr. og 1000 kr. mdl. afhængig af indholdet i tilbuddet, herunder graden af arbejdstræning og praktik og herudover også afhængig af om tilbuddet er fuldtids. Dette har undertiden af de aktiverede kunnet opleves som en urimelig forskelsbehandling. Rationalet bag taksterne var, at der udover transportudgifter, også kunne være lidt højere udgifter til beklædning m.v. i forbindelse med arbejdstræning og praktik. Der ydes således 1000 kr. mdl. ved tilbud med betydeligt indhold af arbejdstræning og praktik. Ved mere undervisningsprægede tilbud og tilbud af under 30 timers varighed udbetales 400 kr. mdl.

Med henblik på at reducere det forventede merforbrug på aktiveringsgodtgørelse i 2004 på forventet ca. 9 mill. kr. og nedbringe presset på rådighedsloftet i 2005 foreslås det, at de fremtidige retningslinier fastsættes med en godtgørelsestakst på 500 kr. månedlig til alle ved deltagelse i tilbud om vejledning, opkvalificering og praktik, bortset fra tilbud, der må ses som et led i visitation og jobformidling. Godtgørelsen forudsættes i denne sammenhæng at dække transportudgifter. Ved særlige udgifter til arbejdstøj vil der kunne ydes dækning som en enkeltudgift efter en konkret vurdering, såfremt det ikke stilles til rådighed af arbejdsplads/projekt.

Begrundelsen for at forenkle principperne for godtgørelse er udover besparelsen

  • at de fleste jobplaner indeholder tilbud af både opkvalificering og praktik,
  • at godtgørelsen efter fradrag af skat vil være på niveau med udgifterne til et to-zoners buskort, og
  • at der undgås forskelsbehandling af personer der modtager tilbud

Det forudsættes fortsat, at der ikke ydes godtgørelse i de tilfælde hvor der modtages beskæftigelsestillæg i forbindelse med starthjælp, idet beskæftigelsestillægget i disse tilfælde træder i stedet for godtgørelse.

Fradrag i godtgørelse

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på mødet den 15. marts 2000 orienteringen om retningslinier for træk i ydelser ved udeblivelse fra aktivering til efterretning. Efter reglerne i lov om aktiv socialpolitik kunne kommunen nedsætte både kontanthjælp og godtgørelse ved udeblivelse uden rimelig grund, dog på baggrund af et konkret skøn over om særlige hensyn måtte tale mod en nedsættelse.

Ved gennemførelse af skærpede sanktionsregler for udeblivelse ved aktivering december 2000 og ved de senere skærpelser af rådighedsreglerne i forbindelse med "Flere i arbejde" reformen er reglerne for træk i kontanthjælp yderligere skærpet. Der er dog fortsat ikke et krav om nedsættelse af godtgørelsen ved uberettiget udeblivelse.

Under hensyn til at rådighedspligten og sanktionsreglerne er skærpet og i det hele reguleres ved træk i kontanthjælpen, skønnes det at motivationsfaktoren fuldtud kan tilgodeses ved disse regler. Det foreslås derfor at der ikke foretages regulering i den månedlige godtgørelse i forbindelse med uberettiget udeblivelse. Begrundelsen herfor er

  • at afkortningen i godtgørelsen kræver fortsat manuel beregning når træk i kontanthjælpen i øvrigt kan automatiseres ved ibrugtagning af nyt KMD-aktiv IT-system i 2005.
  • at udgifterne til transport ikke nødvendigvis bliver mindre i forbindelse med kortvarige uberettigede udeblivelser, fx når der anvendes månedskort.
  • at der samlet set er tale om et relativt beskedent beløb på skønsmæssigt 100.000 kr. årligt.

De ændrede retningslinier træder i kraft fra den 1. juli 2004, dog således at personer der inden denne dato er startet i et tilbud omfattes af de hidtidige retningslinier for godtgørelse.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

I budget 2004 er der afsat brutto 17 mill. kr. til udbetaling af aktiveringsgodtgørelse under aktiv kontanthjælp på det lovbundne område. Der kan som udgangspunkt hjemtages 50 pct. refusion af udbetalingerne til godtgørelse. Denne refusion på i alt 8,7 mill. kr. er budgetteret under beskæftigelsesordningerne på det styrbare område, og dermed inkluderet i finansieringsmankoen som følge af overskridelse af rådighedsloftet på samlet 64 mill. kr. i 2004.

Årsagen til, at der kun er afsat 17 mill. kr. i 2004 er, at der ved budgetlægning for 2004 blev forventet et fald i antallet af aktiverede som følge af spareforslag på budgetforslaget for 2004 på netto 25 mill. kr. på beskæftigelsesområdet.

På baggrund af implementering af ny beskæftigelsesstrategi, som udvalget behandlede 29. oktober 2003 (FAU 570/2003) og orientering om beskæftigelsescentrenes resultatkontrakter (FAU 148/2004 d. 17. marts 2004) forventes aktiviteten fra 2003 på nuværende tidspunkt imidlertid opretholdt. Dette har således også betydning for udgifterne til aktiveringsgodtgørelse og refusionsproblematikken, som udvalget blev orienteret om 4. februar 2004.

I forventet regnskab for april behandlet på FAU den 5. maj 2004 vil udgifterne til aktiveringsgodtgørelse med det nuværende indsatsomfang og de gældende retningslinier udgøre ca. 26 mill. kr. i 2004, såfremt der ikke foretages kompenserende foranstaltninger. Det forventede merforbrug på ca. 9 mill. kr. er beregnet udfra 3.500 helårspersoner med godtgørelse og det faktiske forbrug i 2003 samt forbruget i januar og februar måned. Udgifterne til godtgørelse indgår i denne sammenhæng i de samlede udgifter for aktiverede kontanthjælpsmodtagere (funktion 5.05).

Hvis satsen for aktiveringsgodtgørelse nedsættes til 500 kr. for alle forløb fra 1. juli 2004 vil forbruget for 2004 udgøre ca. 24 mill.kr. Når virkningen slår fuldt igennem vil årsforbruget i 2005 og frem udgøre 19 mill. kr. beregnet på baggrund af 3.170 helårspersoner med godtgørelse. Årsagen til faldet i antallet af personer, der forventes at modtagere godtgørelse skyldes, at det forventes at antallet af aktiverede kontanthjælpsmodtagere falder fra 7.900 i 2004 til 7.200 til 2005, jf. budgetforslag 2005.

Ved nedsættelsen af aktiveringsgodtgørelsen, som er et supplement til kontanthjælpen, vil merforbruget i 2004 udgøre forventet 7 mill. kr. brutto (netto 3,5 mill. kr.), hvilket modsvares af mindreforbruget på kontanthjælpsydelserne på lovbunden område. I april prognosen er der indregnet et samlet mindreforbrug på kontanthjælpsområdet på godt 70 mill. kr.

Udgifterne til aktiveringsgodtgørelse er steget i takt med antallet af aktiverede. I 2003 udgjorde forbruget 25 mill. kr. brutto. Budgetforslag 2005 er dannet på baggrund af regnskab 2003 og forventningerne til 2004, men der er ikke indregnet konsekvenser af en eventuel nedsat aktiveringsgodtgørelse. I budgetforslag 2005 er der budgetteret med udgifter til godtgørelse på i alt 24,5 mill. kr. brutto (2004-priser) og 15,8 mill. kr. netto. Refusionsindtægterne skal dog ses i lyset af rådighedsproblematikken, som også gør sig gældende i 2005.

Refusionsindtægterne vedrørende aktiveringsgodtgørelse indgår i beregning af finansieringsbehovet sfa. manglende refusionsindtægter pga. overskridelsen af rådighedsloftet på 64 mill. kr. i 2004. Beregningen er foretaget på basis af vedtaget budget 2004 og præsenteret for Familie- og arbejdsmarkedsudvalget første gang den 4. februar 2004 i forbindelse med januar-prognosen.

Det er i forventet regnskab for april 2004 og budget 2005 forudsat, at antal kontanthjælpsmodtagere vil være på niveau med 2003, herunder udgifterne til aktiveringsgodtgørelse, der i 2003 øgedes som følge af flere aktiverede. Tilpasningen af udgifterne og aktiviteterne vil indgå i forhandling af budget 2005 i budgetaftalekredsen om finansiering af manglende refusionsindtægter på beskæftigelsesindsatsen. Det angår både det lovbundne område, hvor driftsudgifterne til godtgørelse er placeret og det styrbare område, hvor refusionsindtægterne på godtgørelse hjemtages.

Der forventes skønsmæssigt merudgifter på ca. 100.000 kr. årligt ved at undlade afkortning i godtgørelse i forbindelse med træk i kontanthjælpen. Dette skal ses i forhold til, at der ved indførelse af nyt it-system KMD-aktiv til beregning og udbetaling af kontanthjælp i 2005 kan indføres automatiske beregninger af træk i kontanthjælpen. KMD-aktiv understøtter ikke træk i godtgørelse, der således fortsat ville skulle ske manuelt. Dermed vil den administrative gevinst ved brug af KMD-aktiv blive formindsket. Det er forudsat, at de beskedne administrative besparelser ved den administrative forenkling skal medgå til finansiering af øgede driftsudgifter ved brug af mere moderne IT-systemer.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top