Mødedato: 16.05.2001, kl. 13:00

Socialministeriets bemærkninger til Københavns Kommunes regnskab for 1999 (Bilag).

Socialministeriets bemærkninger til Københavns Kommunes regnskab for 1999 (Bilag).

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. maj 2001

 

Sager til beslutning

5. Socialministeriets bemærkninger til Københavns Kommunes regnskab for 1999 (Bilag).

FAU 219/2001INDSTILLING

Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Socialministeriets bemærkninger til revisionen af Københavns Kommunes regnskab for 1999 til efterretning.

RESUME

Socialministeriet har i brev af 29. marts 2001 afgivet bemærkninger til Økonomiudvalgets betænkning over Revisionsdirektoratets beretning om revision af Københavns Kommunes regnskab for 1999. Ministeriets bemærkninger og resultatet af udvalgets behandling heraf vil blive omtalt i efterfølgende års revisionsberetninger.

Socialministeriets bemærkninger vedrører i alle tilfælde forhold omtalt i revisionsprotokollater, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tidligere har behandlet og besvaret. Protokollater og besvarelser er gengivet i revisionsberetningen, som udvalget behandlede på mødet den 9. august 2000, og er ligeledes gengivet i revisionsbetænkningen.

Ministeriets bemærkninger giver efter Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningens opfattelse ikke anledning til, at der bør iværksættes yderligere initiativer udover dem, der allerede er omtalt i revisionsberetningen eller i Redegørelse i anledning af Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget behandlede i mødet den 7. februar 2001. Redegørelsen er tidligere er fremsendt til Socialministeriet.

SAGSBESKRIVELSE

Ministeriets gennemgang af kommunens regnskab omfatter områderne med statsrefusion. Bemærkningerne kan have form af enten påtale, indskærpelse, vejledning om forståelse af regler, forventning om fornøden berigtigelse af statsrefusion i tilfælde af fejl, eller forventning om handlinger for at undgå fejl i fremtiden.

Ingen af ministeriets bemærkninger til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets regnskabsområde for 1999 har karakter af påtale eller indskærpelse.

Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan oplyse om de enkelte punkter i ministeriets brev for så vidt angår Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område (side 3-5):

Forretningsgang for kontrol med beregning og udbetaling af sociale ydelser, punkt 8-12

Som oplyst i Revisionsberetningen har Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksat forbedringer i forretningsgangen for kontrol med beregning og udbetaling af sociale ydelser. Som led heri afholdes forud for de halvårlige temakontroller møde med de lokale kontorer om kontrollernes gennemførelse. Det er forvaltningens opfattelse, at erfaringsudvekslingen på disse møder medvirker til en forbedret sagsbehandling, dokumentation og kontrol.

Det gælder også kontrol af uforenelige ydelser, som ministeriet nævner. Herom har Revisionsdirektoratet oplyst i revisionsberetningen, at under udførelsen af revisionen af personsager og gennemgangen af forvaltningens forretningsgange har direktoratet ikke konstateret tilfælde, hvor forvaltningen har undladt at foretage den økonomiske kontrol bl.a. for at sikre, at der ikke udbetales uforenelige ydelser.

Som det fremgår af "Redegørelse i anledning af Ombudsmandens skrivelse af 14. november 2000" har Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksat en række initiativer for at kvalitetsforbedre sagsbehandlingen, og har eksempelvis ansat et antal kvalitetssikrere til støtte for de lokale sagsbehandlere.

Vedrørende punkt 10 – mangler i sagsbehandlingen i to lokalcentre ved udbetaling af støtte til særligt høje boligudgifter i henhold til § 34 i lov om aktiv socialpolitik – er Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen ligesom Socialministeriet enig i revisionens bemærkninger om, at der i hver enkelt sag skal foretages en konkret vurdering af, om pågældende har været berettiget til ydelsen, at sagsbehandleren skal foretage vurdering af alternativ boligløsning, og at 3 måneders sagsopfølgningen skal foretages og sikre at betingelserne for at yde hjælp fortsat er opfyldt. Forvaltningen er også enig i, at foretagne vurderinger skal fremgå af sagen.

Opfølgning af § 34- ydelser indgår derfor også som et punkt i det opfølgningsskema, som forvaltningen anvender. Det tilføjes, at forvaltningen har benyttet den foreliggende anledning til at indskærpe kravene til sagsbehandling ved ydelse af hjælp til særlige store boligudgifter.

Familie - og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan afslutningsvis bekræfte, at der sker berigtigelse af statsrefusion i tilfælde, hvor der er tab som følge af administrative fejl, og ministeriets bemærkninger giver ikke anledning til yderligere berigtigelser af refusion.

ØKONOMI

Ingen

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Socialministeriets bemærkninger i brev af 30. marts 2001 til Økonomiudvalgets betænkning over Revisionsdirektoratets beretning om revision af Københavns Kommunes regnskab for 1999.

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top