Mødedato: 16.05.2001, kl. 13:00

Beboerrådgiver i privat udlejningsbyggeri i kvarterløftområdet Nordvest (Bilag)

Beboerrådgiver i privat udlejningsbyggeri i kvarterløftområdet Nordvest (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. maj 2001

 

Sager til beslutning

4. Beboerrådgiver i privat udlejningsbyggeri i kvarterløftområdet Nordvest (Bilag)

FAU 223/2001INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der etableres en beboerrådgiverordning i det private udlejningsbyggeri i kvarterløftområdet Nordvest.

 

RESUME

By- og Boligministeriet ønsker på baggrund af de positive erfaringer med Byudvalgets beboerrådgiverordning i det almene udlejningsbyggeri at etablere en tilsvarende ordning i et mindre antal private udlejningsejendomme i særligt udsatte byområder. Der er tale om at ansætte i alt 5 beboerrådgivere i landet i en 4 - årig periode.

By- og Boligministeriet har i brev af 7. februar 2001 til Københavns Kommune tilbudt kommunen 2 private beboerrådgivere under forudsætning af, at kommunen bidrager økonomisk til ordningens gennemførelse.

SAGSBESKRIVELSE

I Regeringens bypolitiske perspektiv- og handleplan "Fremtidens by" indgår som noget nyt et projekt om ansættelse af beboerrådgivere i privat udlejningsbyggeri. På baggrund af de positive erfaringer med Byudvalgets boligsociale indsats, hvor der er ansat beboerrådgivere i det almene udlejningsbyggeri, har By- og Boligministeriet besluttet at etablere en tilsvarende ordning i private udlejningsejendomme. Der skal i alt ansættes 5 beboerrådgivere på landsplan i områder præget af boligsociale problemer.

Ordningen skal ses som et supplement til de initiativer, som bl.a. tages i kvarterløftområderne og skal være med til at understøtte processen i disse områder. Ordningen har bl.a. til formål at styrke de fælles aktiviteter mellem beboerne og medvirke til at skabe sociale netværk og større engagement i ejendommene og lokalområdet. Derudover skal beboerådgiverne medvirke til at skabe en bedre dialog imellem lejere og udlejere.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tilkendegav i 1999 på et indledende plan, at kommunen var interesseret i at deltage i projektet. Under forudsætning af en nærmere afklaring af muligheder og områder, samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets godkendelse.

By- og Boligministeriet har i brev af 7. februar 2001 tilbudt Københavns Kommune støtte til at oprette 2 beboerrådgiverstillinger i det private udlejningsbyggeri. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at der iværksættes en sådan ordning i det nye kvarterløftområde Nordvest, hvor ca. 1/3 af områdets 9.200 boliger er private udlejningsboliger.

Et væsentligt karakteristika ved befolkningssammensætningen er de mange enlige, overvejende mænd, der bor i kvarteret. Således bestod 64% af husstandene i 1998 af én voksen. 17 % af beboerne tilhører etniske minoritetsgrupper og 40 % af områdets børn og unge mellem 0 og 15 år tilhører ligeledes etniske minoritetsgrupper. Området fremstår som helhed belastet med mange beboere uden for arbejdsmarkedet og med et højt niveau af offentlig forsørgelse, heraf mange på førtidspension. Ifølge det lokale center rummer de private udlejningsejendomme mange beboere med massive sociale problemer.

Det er en del af ordningen, at udviklingen af projektet skal ske i samarbejde med beboere, udlejere, kommune og andre lokale samarbejdspartnere. Derfor er der endnu ikke udarbejdet en handleplan for projektet. Der kan imidlertid peges på følgende mulige indsatsområder: Initiativer der kan fremme fælles aktiviteter og styrke det sociale liv i de private udlejningsejendommme, aktiviteter og klubtilbud for enlige, herunder beboere udenfor arbejdsmarkedet, initiativer i.f.t. truede børn og unge, samt initiativer, der kan forebygge at lejere med sociale problemer sættes ud af deres bolig.

Det foreslås at beboerrådgiveren forankres organisatorisk i det lokale center, men med fysisk placering i kvarterløftsekretariatet, således at der sikres den bedst mulige samordning af indsatsen i kvarterløftområdet.

ØKONOMI

By- og Boligministeriet bidrager med 200.000 kr. årligt pr. beboerrådgiver til finansiering af løn. Grundejernes Investeringsfond har givet tilsagn om at finansiere beboerrådgiverordningen med 80.000 kr. årligt under forudsætning af, at kommunen bidrager med et tilsvarende beløb.

Københavns Kommune bidrager med 80.000 kr. årligt til dækning af løn m.v. Herudover med 70.000 kr. årligt til aktiviteter, kontorhold m.v.. i de første 3 år og 62.499,08 kr. til aktiviteter mv. det sidste år. Nedenstående tabel giver en oversigt over projektets økonomi.

 

Tilskud

1. - 3. projektår

Tilskud

4. projektår

Budget

1. - 3. projektår

Budget

4. Projektår

Beboerrådgiverordning

   

430.000 kr.

422.499 kr.

By- og Boligministeriet

200.000 kr.

200.000 kr.

   

Grundejernes Investeringsfond

80.000 kr.

80.000 kr.

   

Københavns Kommune

150.000 kr.

142.499 kr.

   

Tilskud i alt

430.000 kr.

422.499 kr.

   

Derudover vil der i projektets løbetid kunne søges om tilskud fra § 115 - midler, fonde m.v.

Midler til løn anvises over den boligsociale budgetramme, hvoraf der er mulighed for at anvise et mindre beløb til én beboerrådgiver i privat udlejningsbyggeri.

Aktivitetsmidler anvises over uforbrugte restpuljemidler fra Indenrigsministeriets restpulje for 98/99 og 2000.

Pr. 1.1.2001 udgjorde de uforbrugte midler 572.499,08 kr. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på møde 21. marts 2001 besluttet at anvende 300.000 kr. heraf til medfinansiering af projekt "Integration og gadepædagogik i Sundby Vest". Herefter resterer 272.499,08 kr. som foreslås anvendt til finansiering af aktiviteter m.v. for beboerrådgiverordningen i det private udlejningsbyggeri.

BILAG

  • Brev fra By og Boligministeriet af 7. februar 2001.
  • Brev til By og Boligministeriet af 10. januar 2000

 

 

Grethe Munk /

Torben Brøgger

 

Til top