Mødedato: 16.05.2001, kl. 13:00

Aston Group's fokusevalueringsrapporter vedrørende Den Sociale Boliganvisning, Aktivitetscentret på Sundholmsvej og herbergscentret på Sundholmsvej (Bilag)

Aston Group's fokusevalueringsrapporter vedrørende Den Sociale Boliganvisning, Aktivitetscentret på Sundholmsvej og herbergscentret på Sundholmsvej (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. maj 2001

 

Sager til beslutning

3. Aston Group's fokusevalueringsrapporter vedrørende Den Sociale Boliganvisning, Aktivitetscentret på Sundholmsvej og herbergscentret på Sundholmsvej (Bilag)

FAU 220/2001INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning

at konsulentfirmaet Aston Group (tidligere Lisberg Management) i forbindelse med den løbende evaluering af omstillingsplanen for hjemløseområdet har udarbejdet fokusevalueringsrapporter vedrørende Den sociale Boliganvisning, Herbergscentret på Sundholmsvej og Aktivitetscentret på Sundholmsvej, hvori bl.a. redegøres for konsulentfirmaets konklusioner og anbefalinger til det videre omstillingsarbejde vedrørende de omhandlede fokusområder.

at der iværksættes en undersøgelse af fordele og ulemper ved at decentralisere sagsbehandlingen vedrørende både indstilling og tildeling af bolig efter sociale kriterier

at der i Natcaféen gennemføres en undersøgelse af omfanget af besøgende med svære psykiatriske og sociale vanskeligheder og karakteren af disse problemer med henblik på at vurdere, om der er behov for særlige foranstaltninger i forhold til eksterne myndigheder for at sikre at de besøgende får den nødvendige behandling

samt

at der i forhold til Herbergscentret på Sundholmsvej sikres bedre koordination mellem Herbergscentrets/lokalkontorets indstillinger om bolig og den centrale boliganvisnings boligtildelinger med henblik på at sikre, at beboere med størst behov tildeles bolig.

RESUME

Til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets orientering fremlægges resultaterne af konsulentfirmaet Aston Group's fokusevalueringsrapporter vedrørende Den sociale Boliganvisning, Herbergscentret på Sundholmsvej samt Aktivitetscentret på Sundholmsvej omfattende bl.a konsulentfirmaets vurderinger og anbefalinger vedrørende de enkelte tilbud set i relation til målsætningerne for gennemførelsen af omstillingsplanen på hjemløseområdet.

SAGSBESKRIVELSE

En af forudsætningerne for den særlige aftale mellem Københavns Kommune og Socialministeriet om statens medvirken til finansieringen af Københavns Kommunes omstilling indenfor hjemløseområdet med et særtilskud i årene 1998-2002 er, at der foretages en løbende evaluering af omstillingsplanens gennemførelse. Dette arbejde udføres af konsultentfirmaet Aston Group (tidligere Lisberg management).

Det er aftalt, at evalueringen omfatter:

  • En statusbeskrivelse af indsatsen på hjemløseområdet
  • En årlig kvantitativ forløbsanalyse på grundlag af samkøring af eksisterende registre
  • En årlig kvalitativ forløbsananlyse på grundlag af samtaler med brugere og tidligere brugere på hjemløseområdet
  • Årlige fokusevalueringer på centrale indsatsområder i forbindelse med implementering af omstillingsplanen (måling af gennemførelsestakten og kvalitetsmåling)

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget møde den 15. november 2000 orienteredes om konsulentfirmaets første statusrapport om indsatsen på hjemløseområdet samt fokuevalueringsrapporter for udvalgte områder.

I vinteren/foråret 2001 har konsulentfirmaet planmæssigt arbejdet videre og foretaget fokusevaluering på følgende områder, hvor der er gennemført væsentlige ændringer i aktiviteternes omfang eller indhold og eller strukturen for varetagelse af opgaverne, enten som et direkte element i eller som en væsentlig forudsætning for gennemførelsen af den vedtagne omstillingsplan for hjemløseområdet i Københavns Kommune:

  • Den sociale boliganvisning
  • Aktivitetscentret med Natcafé på Sundholmsvej
  • Herbergscentret på Sundholmsvej

Vedr. fokusevaluering af anvisning af bolig gennem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen:

Konsulenterne konkluderer, at der som følge af at efterspørgslen overstiger udbuddet af boliger udvikles en praksis i forbindelse med lokalforvaltningens stillingtagen til, om der skal udarbejdes en indstilling til Den Centrale Boliganvisning og i forbindelse med Boliganvisningens stillingtagen til disse indstillinger. Ved nogle lokalforvaltninger er der tale om en fælles praksis, som det må antages at de relevante medarbejdere kender og følger. Ved andre lokalforvaltninger er det videre omfang op til den enkelte medarbejder at foretage dette skøn.

Det er på den baggrund konsulenternes vurdering, at fastlæggelse af nærmere retningslinier og information om disse til lokalforvaltninger, institutioner m.fl. vil kunne have en positiv indvirkning på hjemløseproblemerne.

Det er endvidere konsulenternes vurdering, at sådanne retningslinier kan danne grundlag for en decentralisering af sagsbehandlingen, således at de lokale forvaltninger ikke alene indstiller, men også træffer afgørelse om tildeling af bolig. En sådan decentralisering vil kunne forkorte den samlede behandlingstid og vil give mulighed for at skabe større sammenhæng mellem institutionernes indsats overfor beboerne (botræning m.m.) og tilstedeværelsen af et udslusningstilbud.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anbefales nærmere at udrede fordele og ulemper ved konsulentens vurderinger og anbefalinger.

Dette vil blive iværksat.

Det skal dog anføres, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udarbejdet retningslinier og boligsociale kriterier til brug for lokalforvaltningen ved behandling af ansøgning om bolig. Medarbejdere fra Boliganvisningen har desuden været rundt i lokalcentrene og redegøre herfor. Når konsulenterne imidlertid er blevet bibragt opfattelsen af, at dette ikke er sket, må det dog konkluderes, at der må være behov for yderligere præcisering.

Vedr. fokusevaluering af Aktivitetscentret Natcaféen/Basen:

Det er konsulenternes vurdering, at Natcaféen lever op til dens umiddelbare målsætninger – at dække brugernes basale fysiske og psykiske behov for mad, varme, et sted at være, sygeplejeklinik, menneskelig kontakt m.m.

Derimod har Natcaféen kun i mindre omfang mulighed for at bidrage til at brugerne kommer ud af deres aktuelle situation:

Medarbejderne oplever, at det er et problem at få afhjulpet brugernes misbrugsproblemer, hjemløseproblem, andre sociale problemer samt helbredsproblemer hos de myndigheder/institutioner, som har disse opgaver enten fordi

  • Systemerne ikke har tilstrækkelig kapacitet,
  • Ikke er "gearet" til Natcaféens målgruppe, bl.a. nævnes mangel på tilbud til "dobbeltdiagnosepatienter" samt behandlingstilbud til stofmisbrugere
  • Det er vanskeligt at motivere Natcaféens brugere til at tage imod tilbud om hjælp

Konsulenterne anbefaler på den baggrund, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i højere grad støtter Aktivitetscentret i dets bestræbelser for at etablere samarbejde med deres samarbejdsparter.

Disse meldinger er i en vis grad ikke helt i overensstemmelse med den statistik over Natcaféens brugere, som løbende udarbejdes. Ifølge denne statistik har ca. 1/3 af brugerne egen bolig, ca. 1/3 er indskrevet i Herbergscentret eller Bocentret på Sundholm, mens den sidste 1/3 er mennesker uden bolig. I alt opholder der sig ca. 45 – 55 personer på Natcaféen pr. nat. Der meldes samtidig løbende fra Natcaféens leder om at der til stadighed er flow i gæsterne, således at af den hjemløse 1/3 udskiftes dagligt 2-3 personer.

Det er derfor nærliggende at formode, at Natcaféen løbende besøges af mennesker med svære sociale problemer, psykisk sygdom m.m., og at en del af disse tunge sager "fylder meget" i medarbejdernes bevidsthed. Hvor mange personer det drejer sig om, er det vanskeligt at fastslå, fordi der ikke foretages registrering / diagnosticering af brugerne.

Siden fokusevalueringen blev gennemført er der truffet beslutning om at etablere et kontaktsted på Vesterbro, som ved opsøgende arbejde skal skabe kontakt til stofmisbrugere m.fl. med det formål at reducere skadevirkninger af stofindtag for specielt den gruppe af stofmisbrugere, der opholder sig på gaden på Vesterbro. Med den beskrevne målgruppe forventes Kontaktstedet, som påregnes at åbne medio 2001, at kunne medvirke til at afhjælpe problemerne omkring stofmisbrugere, som i dag besøger Natcaféen uden angiveligt at kunne tilbydes yderligere hjælp end husly.

Tilsvarende gælder for den kommende særlige sundhedsfaglige indsats blandt socialt marginaliserede grupper i København, herunder navnlig hjemløse stofmisbrugere, som er besluttet iværksat med tilskud fra Sundhedsministeriet.

Trods de nye initiativer vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen dog samtidig søge at få et overblik over omfanget og graden af de beskrevne problemer i Natcaféen. Det vil indledningsvist ske ved at igangsætte registrering af antal samt karakteren af de psykiatriske og sociale vanskeligheder m.m. Der er udarbejdet registreringsskema, som vil gøre det muligt for Natcaféen at kategorisere de forskellige brugergrupper.

Når der er skabt overblik over antal og karakterne af problemerne samt brugerflowet, vil 7. kontor efterfølgende vurdere, om der er behov for yderligere foranstaltninger i forhold til behandlingsinstitutioner m.fl.

Vedr. fokusevaluering af Herbergscentret på Sundholmsvej:

Konsulenterne vurderer at Herbergscentret lykkes rimeligt godt med at stabilisere beboerenes situation og give dem højere livskvalitet, mens de opholder sig på Herbergscentret.

Men der er en stor andel af beboerne, som bliver udskrevet til ikke kendt eller uafklaret situation, og der er for mange, som ikke kan komme videre til egen bolig eller anden boform på det tidspunkt, hvor beboeren er klar til det.

Det synes at være et problem, at kapaciteten i de tilbud, som det er relevant for beboerne at blive udsluset til (egen bolig eller §91-bofællesskab), er så begrænset, at det oftest ikke kan påregnes, at der er en udslusningsmulighed på det tidspunkt, hvor resultatet af Herbergscentrets indsats ift. beboeren har gjort beboeren udslusningsklar. Denne begrænsede kapacitet i udslusningstilbud fratager både medarbejdere og beboere incitament til en indsats, fordi der ikke er synlig sammenhæng mellem en indsats (botræning) og effekt (udslusning).

Dette medvirker til:

At det kan være vanskeligt at fastholde beboerne, som derfor lader sig udskrive på et for tidligt tidspunkt

Personalet har ikke incitament til at tilrettelægge en målrettet udslusningsindsats i forhold til den enkelte

På baggrund af de beskrevne problemer anbefaler konsulenterne følgende:

Indsatsen i forhold til beboerne og ansvarsfordelingen herfor indarbejdes i Herbergscentrets udviklingsplan

At der sker en decentralisering af tildeling af bolig efter boligsociale kriterier, således at lokalcentret i et samarbejde med Herbergscentret kan visitere nogle af beboerne til en mere forpligtende handleplan, hvis mål er at gøre beboeren klar til en udslusning til en bolig, som lokalcentret på forhånd sikrer sig er til rådighed på det relevante tidspunkt.

7. kontor har i den forbindelse iværksat en undersøgelse af, hvor mange af Herbergscentrets brugere, det reelt drejer sig om, samt hvilke behov den enkelte har.

Der har desuden været afholdt et koordineringsmøde mellem Herbergscentret og 7. kontor/Boliganvisningen med henblik på at styrke samarbejdet og sikre, at det bliver brugerne med det største behov, som får anvist en bolig, og ikke som nu, hvor boligerne fordeles i takt med at ansøgningerne indkommer.

I et forsøg på at skaffe flere §91-botilbud, er der igangsat en belysning af beboerne på §91-afdelingen på Kollegiet Gl. Køge Landevej. Institutionen har gennem længere tid påpeget, at de har beboere, som egentlig kunne klare sig selv i egen bolig, men som ikke får tilbud om lejlighed. Hensigten med undersøgelsen er i samarbejde med Boliganvisningen at fremskynde processen, så de mest velfungerende hjælpes til at få en bolig, samtidig med at der frigøres bofællesskabspladser tilbrugere fra Herbergscentret, som endnu ikke er parat til at bo i egen bolig. I den forbindelse må der dog tages hensyn til, at Kollegiet har en lav personalenormering og derfor ikke er i stand til at rumme beboere, som kræver megen støtte.

Kommende evalueringsrapporter.

I maj – juni 2001 gennemføres kvantitative og kvalitative forløbsundersøgelser, hvor der på basis af de forskellige registre foretages statistiske analyser hhv. interviews til belysning af udviklingen for den enkelte bruger, eksempelvis hvad er der sket med en person, som i januar 1999 var indskrevet i et §94-botilbud?

BILAG

  • Fokusevalueringsrapport vedrørende Den Sociale boliganvisning
  • Aktivitetscentret med Natcafé på Sundholmsvej
  • Herbergscentret på Sundholmsvej

 

Grethe Munk / Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top