Mødedato: 16.03.2005, kl. 19:00

Revovery - Oreinteringsgrundlag for socialpsykiatiren i København Kommune (bilag)

Revovery - Oreinteringsgrundlag for socialpsykiatiren i København Kommune (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 16. marts 2005

 

21. Revovery - Oreinteringsgrundlag for socialpsykiatiren i København Kommune (bilag)

FAU 107/2005 J.nr. 107/2005

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager rapporten " Recovery - Orienteringsgrundlag i forhold til socialpsykiatrien i Københavns Kommune" til efterretning.

RESUME

Begrebet "recovery" (at komme sig) anvendes i dag mere og mere i psykiatrien generelt.

Begrebet er udtryk for en holdning til, at det er muligt at "komme sig" af psykisk sygdom, og relaterer sig til, at der i relationsarbejdet, i kontakten mellem personale og den enkelte psykisk syge, arbejdes med patientens ressourcer og troen på, at det er muligt, at komme sig helt eller delvist af psykisk sygdom. Begrebet har ikke en entydig definition men selve håbet, respekten og udviklingsperspektivet er bærende fundamenter i recoverybegrebet overfor mennesker med alvorlige psykiske sygdomme.

Recovery sætter dermed særligt fokus på arbejdsmetoder og kontaktformer mellem bruger og personaler. Socialpsykiatriens tilbud og særligt bocenterområdet arbejder på forskellig vis med, at indarbejde recoveryaspektet i det daglige relationsarbejde.

Med henblik på at sikre nogenlunde ensartet forståelse og anvendelse af begrebet, igangsatte direktionen sommeren 2003 et udvalgsarbejde med kommissoriet: " Udvalget skal med udgangspunkt i en social recoverypraksis udarbejde et orienteringsgrundlag for en fremadrettet arbejdsmetodetilgang for socialpsykiatriens tilbud i Københavns Kommune."

Repræsentanter fra FAF, H:S, FAP (foreningen af psykiatribrugere i Storkøbenhavn), og Sind har indgået i udarbejdelsen af denne rapport " Recovery - Orienteringsgrundlag i forhold til socialpsykiatrien i Københavns Kommune" .

Anbefalingerne i rapporten omhandler initiativer for personale, brugere og tilbud men også sammenhæng og tilknytning til det omgivende samfund. Rapporten vil fremadrettet indgå som orienterings- og principgrundlag for recovery i praksis i det videre udviklings- og planlægningsarbejde indenfor socialpsykiatrien i Københavns Kommune.

Med baggrund i orienteringsgrundlaget, er der udarbejdet et handleplansgrundlag, for den fremadrettede recovery indsats indenfor socialpsykiatrien, som indarbejdes i sektorplanen for psykisk syge (bilag).

SAGSBESKRIVELSE

En recovery orienteret praksis indeholder en række grundlæggende principper, som er vigtige at fastholde og udbrede til en større kreds indenfor det socialpsykiatriske felt. Der er samtidig behov for at understøtte og udvikle praksis, og dermed skabe bedre rammer og tilbud for den enkelte bruger i det fremadrettede arbejde med recovery.

De overordnede principper er:

  • Rammer - at tro på den enkeltes egne valg og ressourcer
  • Indhold - at der er muligheder for at få dækket sine behov
  • Relationer - kontakt, respekt og ligeværd
  • Valgmuligheder - at der eksisterer forskellige tilbud og muligheder at vælge imellem.

De overordnede principper danner grundlag for forslag til en mere fremadrettet indsats i det videre arbejde med recovery. Anbefalingerne omhandler initiativer for personale, brugere og tilbud men også sammenhæng og tilknytning til det omgivende samfund.

Anbefalinger vedr. personale:

Skønt recovery er den enkelte psykiatribrugers egen individuelle proces og forløb, er det af stor betydning, at de rammer som den enkelte lever sit liv i, på forskellig vis støtter op om personens forløb igennem behandling og psykosocial rehabilitering mod recovery. De personer, som ud over de nærmeste pårørende (familie, venner) igennem et længerevarende sygdomsforløb er tættest på brugeren er kontaktpersoner og professionelle hjælpere.

For at kunne støtte recoveryprocessen er det vigtigt at disse personer er i besiddelse af forskellige kompetencer, som dels må søges i forbindelse med ansættelser dels tilvejebringes i form af uddannelse og træning.

Personalets kompetencer skal understøttes og styrkes gennem:

  • Viden om recovery og psykosocial rehabilitering.
  • Evne til at indgå i meningsfyldte relationer, som bygger på respekt, accept, empati og ligeværd.
  • Lydhørhed og refleksion over egen virksomhed blandt andet ved supervision og faglig rådgivning.

Der skal i den sammenhæng sættes mere fokus på brugerinvolvering i forbindelse med uddannelse og udvælgelse af personale.

Anbefalinger vedr. brugere:

Den enkelte bruger skal ud over en god behandling af sin lidelse, have mulighed for at kunne følge sin egen vej til recovery.

Brugernes kompetencer skal understøttes og styrkes gennem:

  • Flere muligheder for at vælge imellem forskellige tilbud der afspejler brugerens behov som understøtter evnen til at kunne mestre sit eget liv og eventuelle sygdomssymptomer

  • Være aktiv aktør i egen recovery proces
  • Tage ansvar og deltage i aftalegrundlag
  • Tilbydes beskæftigelsesmuligheder og udvikling af kompetencer
  • Herunder skabe bedre rammer for at i indtænke ansættelse af personale med brugerbaggrund såvel som en faglig uddannelse indenfor socialpsykiatrien.

Handleplanen vil kunne indgå som et væsentligt arbejdsredskab i brugerens recoveryproces.

Anbefaling vedr. samarbejdspartnere:

Der er behov for øget samarbejde imellem de forskellige "interessenter", som er involveret i brugerens liv, dog altid i fuld forståelse og efter aftale med brugeren:

  • Samarbejde og information til pårørende
  • Samarbejde med andre relevante personer, som har betydning for brugeren og dennes velbefindende.
  • Samarbejde mellem de forskellige relevante sektorer og instanser som brugeren har kontakt til og får hjælp af.

Anbefaling vedr. det omgivende samfund og strukturer:

For at kunne fremme muligheden for at flere mennesker med psykiske lidelser kan komme sig er det vigtigt at der ogs&ari ng; ses på de strukturer, som brugeren lever under. Det er vigtigt for en individuel recovery proces, at der ikke fastholdes strukturelle barrierer der forhindrer eller prioriteres forud for individet - hvis disse i princippet vil kunne ændres. Recovery sætter fokus på procedurer der fremmer muligheder for den enkelte - det kunne eksempelvis være i forhold til administrativ praksis i forvaltningens sociale støtte- og botilbud. Det er en særlig vigtig opgave at understøtte initiativer og alternativer der skaber muligheder og rammer for den enkeltes recovery i forhold til egen bolig, samvær og aktiviteter og ikke mindst i forhold til arbejdsmarkedet.

  • Det gælder i alle sammenhænge - at modvirke stigmatisering og fremme muligheder for at psykisk syge kan gøre sig gældende i samfundet på alle niveauer.

Sammenfatning

Anbefalingerne i rapporten omhandler initiativer for personale, brugere og tilbud men også sammenhæng og tilknytning til det omgivende samfund. Rapporten vil fremadrettet indgå som orienterings- og principgrundlag for recovery i praksis i det videre udviklings- og planlægningsarbejde indenfor socialpsykiatrien i Københavns Kommune.

Der er udarbejdet et handleplansgrundlag for den fremadrettede recovery indsats indenfor socialpsykiatrien (bilag) med henblik på indarbejdelse i revisionen af sektorplanen for psykisk syge.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

ØKONOMI

Udgifter til projekter og initiativer relateret til recovery anbefalingerne afholdes via kommunepuljen i 2004 og forventet kommunepulje bevilling 2005.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Orienteringsgrundlaget har været forelagt og drøftet i Dialogforum på psykiatriområdet d. 1.september 2004.

BILAG

  • Recovery - Orienteringsgrundlag i forhold til socialpsykiatrien i Københavns Kommune.
  • Recovery - handleplansgrundlag 2004.
  • Recovery – notat , forstærket indsats for psykisk syge med misbrug (dobbeltdiagnosticering) og udbygning, januar 2005.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top