Evalueringsrapport for Sundhedsprojektet, Kontaktstedet Mændenes Hjem og Kontaktstedet Forchhammersvej
Evalueringsrapport for Sundhedsprojektet, Kontaktstedet Mændenes Hjem og Kontaktstedet Forchhammersvej
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 16. marts 2005
18. Evalueringsrapport for Sundhedsprojektet, Kontaktstedet Mændenes Hjem og Kontaktstedet Forchhammersvej
FAU 108/2005 J.nr. 108/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om evalueringsrapporten for Sundhedsprojektet, Kontaktstedet Mændenes Hjem og Kontaktstedet Forchhammersvej til efterretning.
RESUME
Rapporten er en evaluering af den indsats, der blev iværksat i 2001 med det formål at forbedre indsatsen for de sværest marginaliserede og udstødte stofmisbrugere i Københavns Kommune. Indsatsen var (og er) karakteriseret ved en systematisk opsøgende indsats i forhold til målgruppen, hvor sundhedsfaglige tilbud er kombineret med en socialfaglig indsats. I hovedtræk er konklusionerne i rapporten, at brugerne er præget af omfattende og svære helbredsmæssige problemer, hvoraf en betydelig del kan tilskrives brugernes alkoholforbrug. Rapporten anbefaler derfor at inkludere alkoholbehandlingen for denne gruppe i behandlingsinstitutionerne for stofmisbrugere. Derudover har det været en særlig styrke for indsatserne, at medarbejderne har både sundheds- og socialfaglige kompetencer, hvorfor det er en styrkelse af det fremtidige arbejde, at Sundhedsprojektet og kontaktstederne bliver videreført af kommunen.
SAGSBESKRIVELSE
Med midler fra Socialministeriet og Indenrigs- og Sundhedsministeriet samt Københavns Kommune blev der i sommeren 2001 etableret en udvidet gadeplansindsats overfor stofmisbrugere, som mere end forbigående opholder sig i kommunens gaderum.
Sundhedsprojektet og kontaktstederne har haft til formål at opsøge, motivere og henvise primært stofmisbrugere, der mere end forbigående opholder sig på gaden, til at modtage eksisterende tilbud i sundheds- og socialsektoren. Derudover er der i alle indsatserne lagt vægt på, at andre svært marginaliserede på gaden skal kunne rummes i indsatserne.
Der har i indsatserne været ansat både social- og sundhedsfagligt personale i form af sociale medarbejdere, sygeplejersker og en læge. Det sundhedsfaglige personale er blevet inkluderet i indsatserne med det formål at sætte øget fokus på brugernes helbredsmæssige forhold.
Indsatsernes organisering og primære fokus
Sundhedsprojektet har med 5 medarbejdere haft sin primære base på Sygeklinikken og Aktivitetscentret på Sundholmsvej. Sundhedsprojektet har primært haft fokus på de meget komplekse brugere, som ud over misbrug ofte også har haft omfattende og svære psykiske og/eller andre helbredsmæssige problemer.
Kontaktstedet Mændenes Hjem har sin primære base på Mændenes Hjem på Lille Istedgade, hvor 4 medarbejderne har indgået i stedets sygeklinik og natcafe. Medarbejderne har ud over den primære målgruppe også inkluderet de svært marginaliserede personer, som generelt opholder sig i gademiljøet på Indre Vesterbro.
Kontaktstedet Forchhammersvej har sin primære base på Specialinstitutionen Forchhammersvej, hvor 2 medarbejdere har deres kontor. Medarbejderne her har den særlige opgave at tage sig af brugere, som skal hjælpes i forhold til andet hjemland eller andre danske kommuner.
Hovedkonklusioner og anbefalinger
Gennemgang af brugernes selvvurderede helbred sammenholdt med en lægefaglig undersøgelse af brugerne dokumenterer, at brugerne er præget af omfattende og svære helbredsmæssige problemer, hvoraf en stor del kan tilskrives alkoholmisbrug. Blandt andet er der fundet tegn på alkoholisk leverskade hos 56% og alkoholiske nerveskader hos 44%. Det anbefales derfor at inkludere alkoholbehandlingen for denne gruppe i behandlingsinstitutionerne for stofmisbrugere, samt at mulighederne for alkoholbehandling i døgninstitutioner forbedres.
Derudover er der fundet hepatitis C hos 52% af alle lægeundersøgte, og blandt injektionsmisbrugerne er der konstateret hepatitis C antistoffer hos 85%. Der er således behov for en massiv oplysningsindsats specielt overfor helt unge misbrugere og i forbindelse med udlevering af sprøjter, kanyler og rent vand. Alle intravenøse stofmisbrugere bør desuden regelmæssigt undersøges for hepatitis og rådgives i forbindelse hermed. Derudover er der behov for, at injektionsremedierne udleveres i alle lavtærskeltilbud for derved at sikre tilgængeligheden for de sværest marginaliserede.
Både den kvantitative og den kvalitative del af undersøgelsen viser, at det er lykkedes medarbejderne at forholde sig bredt til brugernes misbrug og de helbredsmæssige og sociale problemer, samt at det i stort omfang er lykkedes at henvise brugerne til relevante foranstaltninger. Det ses blandt andet ved, at medarbejderne har en parathed i forhold til at motivere og handle overfor brugerne, så snart der er modtagelighed for det, og at arbejdet er tilpasset den enkelte brugers problemer og behov.
Et vigtigt element, der har bidraget til, at indsatserne er lykkedes så godt, har været, at medarbejderne både har sundheds- og socialfaglige profiler. Derved kan medarbejderne internt sparre hinanden og i forhold til de eksterne parter nyde godt af, at der altid er en medarbejder, som kender til fagsprog, procedure og regler i det enkelte hjælpesystem.
Det er derfor en klar styrkelse af det fremtidige arbejde overfor de hårdest belastede hjemløse misbrugere, at Sundhedsprojektet og kontaktstederne er besluttet videreført af kommunen som en integreret del af det samlede tilbud til de hjemløse.
MILJØVURDERING
Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
Evalueringsrapport for Sundhedsprojektet, Kontaktstedet Mændenes Hjem og Kontaktstedet Forchhammersvej.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger