Mødedato: 15.11.2000, kl. 13:00

Ansøgning til Bypuljen om midler til projekt " Integration og gadepædagogik i Sundby Vest". (Bilag)

Ansøgning til Bypuljen om midler til projekt " Integration og gadepædagogik i Sundby Vest". (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2000

 

Sager til beslutning

9. Ansøgning til Bypuljen om midler til projekt " Integration og gadepædagogik i Sundby Vest". (Bilag)

FAU 660/2000 J.nr. 206/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der indsendes ansøgning til Bypuljen om midler til projekt "Integration og gadepædagogik i Sundby Vest".

 

RESUME

By- og Boligministeriet har som led i Regeringens Bypolitik afsat midler til fremme af lokale bæredygtige samarbejdsprojekter for perioden 1999 - 2003.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Amagerbro har udarbejdet en ansøgning til Bypuljen om støtte til projektet "Integration og gadepædagogik i Sundby Vest". Projektet retter sig imod kriminalitetstruede etniske unge i og omkring en række almene boligafdelinger i Sundby Vest.

SAGSBESKRIVELSE

By- og Boligministeren har i perioden 1999 - 2002 afsat 96 mio. kr. til fremme af lokale bæredygtige samarbejdsprojekter om integreret byudvikling. Med henblik på en styrkelse af indsatsen imod forslumning og ghettoisering, herunder særligt indsatsen overfor udsatte grupper er der afsat yderligere 25 mio. kr. årligt til Bypuljen i perioden 2000 - 2003.

Projekter der ansøger til Bypuljen skal som udgangspunkt falde ind under et eller flere af de prioriterede indsatsområder i bypolitikken, som bl.a. er den boligsociale indsats. Bypuljen har ansøgningsfrist 4 gange årligt - 1.februar, 1.maj, 1.august og 1.november.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Amagerbro har udarbejdet ansøgning til Bypuljen om midler til et projekt rettet imod kriminalitetstruede unge i Sundby Vest.

Projektet er blevet til på baggrund af , at området igennem de seneste år har oplevet store problemer med grupper af unge, der hænger ud i området til sent på natten. De unge har i perioder fyldt meget i politiets døgnrapporter og der er konstateret episoder med omfattende hærværk, indbrud, truende adfærd og brandstiftelse. De unge virker tiltrækkende for mindre søskende i alderen 12 - 14 år, som derved bliver en særlig udsat gruppe.

For at dæmme op for problemet blev der i begyndelsen af 2000 ansat en integrationsmedarbejder under byudvalgsprojektet i Telemarksgade, som Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Amagerbro deltager i. Medarbejderen finansieres til udgangen af 2000 af midler fra Indenrigsministeriet. Medarbejderen har med udgangspunkt i et mindre værested - "Ungeklubben" - og tilbud om samvær/aktiviteter arbejdet med pædagogisk påvirkning af de unges sociale adfærd, forældrekontakt og individuel rådgivning om arbejde/ uddannelse. De seneste 8 mdrs. arbejde med gruppen har vist sig at være en succes og i modsætning til tidligere optræder gruppen nu meget sjældent i politiets døgnrapporter. Det er imidlertid lokalcentrets vurdering at denne indsats ikke er tilstrækkelig til at løse problemet: det opsøgende arbejde i.f.t. forældrene tager tid, der er brug for at udvide "Ungeklubbens" åbningstider bl.a til weekenderne, og der er behov for en anden form for koordinering af indsatsen i "Ungeklubben" med bl.a. arbejdet i det lokale centers forskellige teams og samarbejdspartnere på ungeområdet i øvrigt.

Målgruppe: Den primære målgruppe for projektet er kriminalitetstruede unge med etnisk baggrund i alderen 15 - 22 år. Den sekundære målgruppe er de unges forældre og mindre søskende, samt offentlige og private aktører, der arbejder med integration og kriminalpræventivt arbejde i Sundby Vest.

Projektet har to hovedformål: 1. at forbedre integrationen af kriminalitetstruede unge i Sundby Vest, og 2. at udvikle metoder på det pædagogiske og forvaltningsmæssige område, så der opnås en bedre kvalitet i kontakten med de unge og deres familier.

Metoder: Med udgangspunkt i værestedet - "Ungeklubben" - skal der via tilbud om aktiviteter, opsøgende forældrekontakt og individuel rådgivning arbejdes på at komme i dialog med de unge og påvirke deres adfærd i.f.t. social omgangsform og arbejde/uddannelse, samt på at fastholde de unge i arbejde/uddannelse. Der skal arbejdes med at styrke forældrene i forældrerollen, bl.a. via opsøgende forældrekontakt og målrettet indsats for at få forældrene tilbage til arbejdsmarkedet. Via arbejdet med de unge og deres forældre og kontakt til de mindre søskende skal der arbejdes både direkte og indirekte på at forebygge at de mindre søskende kommer ud i kriminalitet, ledighed m.v. Endelig skal der som en del af projektet arbejdes med at kvalificere samarbejdet om målgruppen internt i lokalcentret mellem de forskellige teams, og eksternt i.f.t. boligområdet , klubber og opsøgende medarbejdere i Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningens regi, Initiativgruppen, skolevejledning, politi m.v.

Kvalitetsmål: Projektet har opstillet en række konkrete kvalitetsmål f.eks.:

  • ved udgangen af 2002 skal minimum 75% af de unge 18-22 årige fortsat være i arbejde/uddannelse
  • Inden udgangen af 2002 skal perioden fra unge dropper ud af arbejde/uddannelse, til der sker en indsats i forhold til ny uddannelses- eller erhvervsplan være max. 2 måneder.
  • Inden udgangen af 2002 skal 50% af forældregenerationen på passiv forsørgelse støttes til at vende tilbage til arbejdsmarkedet, alternativt overføres til aktiv forsørgelse
  • ved udgangen af 2002 må max. 20% af de mindre søskende have været indblandet i kriminalitet.

Vurdering: Udover de forventede konkrete resultater af indsatsen er det vurderingen, at projektet er velbegrundet og perspektivrigt: I tilrettelæggelsen af indsatsen forsøger projektet at gå på tværs af de lovgivningsmæssige/sektorbestemte barrierer i arbejdet med børn, unge og forældre (projektet er f.eks. forankret i centrets voksenteam); projektet indtænker forældrene, dels som en aktiv medspiller i indsatsen og dels som vigtige rollemodeller for de unge; projektet lægger vægt på at udvikle og kvalificere det tværfaglige samarbejde omkring de unge og deres familier. Især er det perspektivrigt at udvikle samarbejdet med klubberne og Ungdoms- og Uddannelsesforvaltningen, der fremover vil være en central samarbejdspartner for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen når det gælder indsatsen i.f.t. de udsatte unge, og forankring af byudvalgsprojekternes aktiviteter på børne- o g ungeområdet.

Projektet forudsættes integreret i de eksisterende ordninger ved ophør med udgangen af 2002.

ØKONOMI

Ansøgninger til Bypuljen kræver medfinansiering fra ansøgerens side i projektperioden. Enten i form af tilskud eller medarbejderressourcer, lokaler m.v. Der er ingen krav til størrelsen af medfinansieringen. Der ansøges om i alt 1.704 .000 kr. til anvendelse i 2001 og 2002. Midlerne skal anvendes til aflønning af to medarbejdere, husleje, drift, evaluering m.v., samt et éngangsbeløb til ombygning af lokale. Det lokale centers medfinansiering udgøres af de medarbejderressourcer, der lægges i projektet. Medarbejderressourcerne dækker følgende: Deltagelse i den daglige ledelse, administration (rapporter, regnskab, bogholderi, personale, IT), samt mødeaktivitet i øvrigt mellem projektet og lokalcentrets teams, herunder anonym rådgivning 1 gang ugentligt i byudvalgsprojektets lokaler. Efter 2002 evalueres og afsluttes projektet.

Det bemærkes, at "Integration og gadepædagogik i Sundby Vest" indgår i de ansøgninger, der er indsendt til Indenrigsministeriets Restpulje 2001. Tilskuddet fra Restpuljen 2001, der ikke kræver medfinansiering, er dog typisk mindre beløb (150.000 - 350.000 kr.). Såfremt projektet bevilges det ansøgte beløb fra Bypuljen, vil projektet ikke modtage midler fra Restpuljen.

Der vil ikke være behov for yderligere centrale midler til projektet.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSSER

Ingen

BILAG

  • Ansøgning "Integration og gadepædagogik i Sundby Vest"

 

Grethe Munk /

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top