Mødedato: 15.11.2000, kl. 13:00

Screening af ungegrupper i City (Bilag)

Screening af ungegrupper i City (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2000

 

Sager til beslutning

6. Screening af ungegrupper i City (Bilag)

FAU 648/2000 J.nr. 213/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender forvaltningens forslag om en planlagt screening i City af ungegrupperinger.

RESUME

På baggrund af problemer med ungegrupper (herunder kriminalitet) i City ønsker Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at vide mere om hvad der rent faktisk sker omkring de unge i aftentimerne og i weekends i City (Strøget, Rådhuspladsen, Scala, Diskotek IN m.v.), og iværksætter derfor en screening af området. En gruppe på 4 specielt udpegede og egnede medarbejdere vil inden jul komme med en beskrivelse af dette. Gruppen vil bevæge sig i miljøet i en måned. På baggrund af screeningen vil der blive udarbejdet et forslag til handleplan og overblik over økonomiske konsekvenser.

SAGSBESKRIVELSE

I hovedparten af Københavns lokalområder findes der løsere strukturerede grupper af unge, der opholder sig på gader, pladser, centre og parker. Disse unge fremkalder i stigende grad alles opmærksomhed på grund af uhensigtsmæssig adfærd.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennem de sidste par år etableret 9 ungerådgivninger, en i hver af de større bydele med undtagelse af Christianshavn og City. Disse ungerådgivninger har, foruden anonym rådgivning, vejledning, hjælp til unge i egen bolig, hjælp til arbejde og uddannelse m.v., fingeren på pulsen i egen bydel. De ved stort set hvor mange grupper af unge der er, hvor de opholder sig og kender mange af de unge.

Anderledes er det når øjnene falder på City, som bedst kan betegnes som et transitområde, hvor mange unge fra de københavnske bydele og fra omegnskommunerne tager ind i aftentimerne og ikke mindst i weekends. Netop fordi det er et transitområde, hvor mange unge kommer fra og til, er det ganske vanskeligt at orientere sig grundigt i problemomfanget.

Man har antagelser om, at mange unge under 18 år, som ikke kommer/må komme i klubber, på diskotekerne m.v. bruger deres fritid sammen i København på gadeplan og ikke altid på en acceptabel måde. Der peges på en række nye problemstillinger. Man har gennem det sidste år hørt om overfald på unge begået af andre unge, tiltagende brug af ecstasy, pigerne begynder at efterligne drengene på en uheldig måde (pigegrupperinger, flere kriminelle piger), at mindreårige drenge med etnisk minoritetsbaggrund er begyndt at drikke alkohol i stigende grad – indtages ofte på gaderne og er måske med til at de unges adfærd bliver mere aggressiv og provokerende.

For at kunne sætte målrettet ind er det nødvendigt, at vide mere om følgende;

  • Hvilke grupper af unge opholder sig i København City (køn, alder, etnicitet m.v.) ?
  • Hvor bor de unge – hvor kommer de fra ?
  • Hvordan bruger de city?
  • Hvor store er grupperne, er de fast struktureret og tager sammen til Københavns indre eller møder de hinanden i Indre København og bliver en gruppe sammen ?
  • Hvilken gruppeadfærd er der tale om – hvordan påvirker den omgivelserne ?
  • Hvad er de unges baggrund ?

En gruppe dygtige og garvede medarbejdere, der kan "spotte" problemerne, og som rent faktisk tør etablere kontakt med grupper af unge, kan give os vigtige og relevante informationer, således at der kan opstilles en handleplan for indsatsen.

Screeningen ses som fase 1, hvor fase 2 er konkrete tiltag på området. Den indsats overfor de utilpassede unge, som nu tegner sig falder i to dele: Den ene er en udbygning af sikrede pladser til unge kriminelle. Den anden er, at man er pro-aktiv i forhold til at få fat i problemerne, inden de unge begår kriminelle handlinger.

I fase 2 er der behov for tiltag, som offentligheden og de unge konkret kan forstå, som er både synlige og handlekraftige.

Et konkret tiltag kunne være, at en gruppe medarbejdere blev fastansat til at være opsøgende i forhold til grupperinger i byen. Denne gruppe medarbejdere skal kunne:

  • Skabe kontakt til ungegrupper og gå i dialog med de unge.
  • Evne i særlig grad at skabe kontakt til grupper med etnisk minoritetsbaggrund.
  • Lave netværksarbejde – tage kontakt med de samarbejdspartnere i de københavnske bydele og omegnskommuner, som rent faktisk skal arbejde med de unge på "hjemmebanen"
  • Arbejde særligt med de "seje piger" – pigegrupperinger

Først når fase 1 er på plads, vil der kunne laves en præcis handleplan for fase 2.

ØKONOMI

Personaleressourcerne til fase 1(screeningen) stilles til rådighed af de eksisterende ungerådgivninger – og institutioner for unge. Det må forventes, at screeningen resulterer i forslag, der kan indebære merudgifter.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • " Ungearbejdet i København" september 1999

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

Til top