Ansøgning til Socialministeriet om bevilling til udvikling af klubbernes arbejde med socialt udsatte børn (Bilag)
Ansøgning til Socialministeriet om bevilling til udvikling af klubbernes arbejde med socialt udsatte børn (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. november 2000
Sager til beslutning
5. Ansøgning til Socialministeriet om bevilling til udvikling af klubbernes arbejde med socialt udsatte børn (Bilag)
FAU 658/2000 J.nr. 205/00
INDSTILLING
Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,
at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen søger Socialministeriet om en bevilling på 2,33 mill. kr. til udvikling af klubbernes arbejde med socialt udsatte børn og unge.
RESUME
Socialministeriet har afsat en bevilling på 50 mill. kr. til udvikling og forbedring af klubbernes indsats i forhold til socialt truede børn og unge. I et tæt tværfagligt samarbejde mellem en fritids- og ungdomsklub, De Vilde Læreprocesser og Ungeteamet i lokalcenter Ryvang er der udformet et projekt, hvor man over en 3-årig periode vil arbejde målrettet med en gruppe marginaliserede unge i området. Succeskriteriet for projektet er blandt andet at reducere misbrugs- og kriminalitetsproblemer i gruppen samt at fastholde de unge i deres uddannelses- og arbejdsforløb. For klubben er succeskriteriet, at de bliver bedre til arbejdet med de marginaliserede unge samtidig med, at man opretholder klubben som et fritidstilbud for "almindelige unge".
SAGSBESKRIVELSE
Socialministeriet har afsat en bevilling på samlet 50 mill. kr. til at forbedre og kvalificere klubarbejdet i landets kommuner. Det overordnede mål med bevillingen er at udbygge og udvikle nye arbejdsformer og metoder, der kvalificerer den del af klubarbejdet og den lokale indsats, som er rettet mod unge med et særligt behov for støtte. Et mål for bevillingen er desuden, at projekterne bidrager til, at de unge inddrages i fællesskabet og ikke bliver mødt med afvisning og udstødning af klubberne.
Det fremgår af Socialministeriets vejledning for ansøgninger til bevillingen, at der er 5 forskellige målgrupper, der ønskes særlig fokus på, herunder indgår blandt andet unge med anden etnisk baggrund end dansk, der ikke har et fritidstilbud og unge med begyndende kriminalitetsadfærd og risiko for marginalisering. Ansøgninger om bevilling fra Social-ministeriet skal indsendes senest 1. november 2000, og ansøgningen er derfor indsendt til Udviklings- og Formidlingscenter for Socialt Arbejde med Unge (UFC-Unge) med forbehold for udfaldet af den politiske behandling i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 15. november 2000. UFC-Unge behandler ansøgningerne om bevilling fra puljen på vegne af Socialministeriet.
I et tæt tværgående samarbejde mellem Ungeteamet under lokalcenter Ryvang, fritids- og ungdomsklubben i Studsgårdsgade og De Vilde Læreprocesser, er der nu udarbejdet en ansøgning fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om tildeling af støtte. De Vilde Læreprocesser er et pædagogisk ideværksted for udvikling af nye metoder i indsatsen for marginaliserede unge. Projektet tager udgangspunkt i en gruppe på 16-20 unge drenge, hvoraf hovedparten er med anden etnisk baggrund end dansk. Gruppen er kendetegnet ved, at de er socialt marginaliseret eller i risiko for at blive det, og at de opleves som en trussel af beboere i lokalområdet.
Med fritids- og ungdomsklubben som projektets omdrejningspunkt, hvor de eksisterende gadeplansinitiativer og ungerådgivninger indgår i samarbejdet, vil man følge denne gruppe unge med en dybdegående socialpædagogisk indsats over en 3-årig periode. Projektet vil arbejde pædagogisk i forhold til hele gruppen og individuelt med den enkelte unge i gruppen.
Succeskriterierne for projektet vil blandt andet være, at problemer med kriminalitet og misbrug mindskes, at de unge bliver bedre til at fastholde job og uddannelse, og at den negative påvirkning mellem gruppens medlemmer brydes. Desuden indgår det som et væsentligt succeskriterium, at klubbens arbejde med de marginaliserede unge kvalificeres samtidig med at det lykkes at opretholde klubben som et fritidstilbud for "almindelige" unge.
Det er væsentligt for projektets succes, at samtlige af klubbens medarbejdere har lyst, muligheder og forudsætninger for at arbejde med de marginaliserede unge. Udover ansættelse af medarbejdere og konsulenter til projektet vil derfor blive afholdt særlige undervisningsforløb, praksistræning og supervision af medarbejderne i klubben. Samtidig vil der blive arbejdet målrettet med evaluering og formidling af projektets erfaringer og resultater, således disse offensivt kan implementeres i de københavnske klubber.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at ansøgningen lever op de betingelser og formål Socialministeriet har stillet for bevilling af støtte fra puljen, og at projektet således kan bidrage til en kvalificering af kommunens indsats overfor socialt udsatte børn og unge. Herunder er det vurderingen, at projektet kan bidrage til udvikling af nye pædagogiske metoder og redskaber i klubarbejdet. Det foreslås derfor, at Familie- og Arbejdsmarkeds-udvalget godkender, at ansøgningen sendes til Socialministeriet.
ØKONOMI
Projektet har et samlet budget på 2.330.000 kr. som søges finansieret over Socialministeriets pulje. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens medfinansiering til projektet i form af timeforbrug fra medarbejdere og ledere fra Ungdomsklubben, Ungeteamet under Lokalcenter Ryvang og De Vilde Læreprocesser holdes indenfor eksisterende budgetter. Der er ikke øvrige udgifter forbundet med projektet.
Projektet løber over 3 år, og afsluttes ved bevillingens forventede ophør ved udgangen af 2003. Ved projektets ophør er det målet, at de involverede parter er efteruddannet og opkvalificeret således, at en eventuel videreførelse af projektet ikke vil være forbundet med udgifter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Fritids- og ungdomsklubben i Studsgårdsgade er blevet informeret om, at projektet ophører efter 3 år.
HØRING
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
BILAG
- Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens ansøgning til Socialministeriet
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen