Mødedato: 15.11.2000, kl. 13:00

Orientering om status pr. 1. november 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Orientering om status pr. 1. november 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2000

 

Sager til drøftelse

11. Orientering om status pr. 1. november 2000 for omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

FAU 655/2000 J.nr. 151/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående orientering om status for omstillingsplanen for hjemløseområdet pr. 1. oktober i 2000 til efterretning.

 

RESUME

Med udgangspunkt i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens orientering pr. 1. juli 2000, som blev behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 16. august 2000, redegøres for den stedfundne udvikling i 2000 på de forskellige elementer i den vedtagne omstillingsplan for hjemløseområdet i Københavns Kommune. I modsætning til de forgående års mange forskellige omstillingsaktiviteter er 2000 først og fremmest præget af institutionernes tilpasning og videreudvikling af de faglige aktiviteter i kølvandet på de stedfundne plads- og organisationsmæssige ændringer Dette gælder i særdeleshed det nye sygeplejetilbud til hjemløse, som startede op 1. marts 2000. Arbejdet besår i dels at integrere sygeplejetilbuddet indenfor det enkelte herberg og på Specialinstitutionen på Forchhammersvej, dels at samle og koordinere herbergernes sygeplejeaktiviteter, s&arin g;ledes at de fremstår som elementer i et samlet sygeplejetilbud til hjemløse i Københavns kommune.

Også de tre nye institutioner på Sundholm – Herbergscentret, Bocentret og Aktivitetscentret - samt det beskyttede pensionat Hørhuset arbejder hver især fortsat med at tegne botilbuddets nye profil og afstemme målsætninger, målgrupper og aktiviteternes indhold.

I samarbejde med de involverede institutioner er i efteråret 2000 igangsat detailplanlægningen af næste etape af omstillingsplanen, som i hovedtræk indebærer, at der medio 2001 nedægges yderligere 70 herbergspladser og indrettes 40 §91-bofællesskabspladser i Mændenes Hjem og Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal i den forbindelse understrege, at det for omstillingsplanens gennemførelse er af største vigtighed , at der i de kommende måneder kan skaffes alternative boliger til de berørte herbergsbeboere. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil følge det konkrete udslusningsarbejde tæt og i medvirke til løsning af de enkelte beboeres boligbehov.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på møde den 16. august 2000 Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens redegørelse om status for delelementer af omstillingsplanen for hjemløseområdet, som var blevet gennemført frem til 1. juli 2000, til efterretning. I fortsættelse heraf skal redegøres for den stedfundne udvikling frem til 1. oktober 2000.

Sammenlignet med 1999 og frem til årsskiftet 1999/2000 er det ikke planlagt at gennemføre større omlægninger i 2000. Indeværende år frem til 1. oktober har været præget af institutionernes tilpasning og videreudvikling af det faglige aktiviteter i kølvandet på de stedfundne plads- og organisationsmæssige ændringer.

 

Tilbud til syge hjemløse

Alle sygeplejeklinikker , de fleksible sygesenge i herbergerne samt sygesengene på Specialinstitutionen på Forchhammersvej var etableret den senest 1. marts 2000.

I forbindelse med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens forrige statusredegørelse for omstillingen på hjemløseområdet blev det oplyst, at der for sygeplejetilbuddet som helhed ville blive arbejdet videre med

  1. Indpasning af de forskellige institutioners sygeplejetilbud og personalets opfattelser heraf til et samlet sygeplejetilbud. Kernen i sygeplejetilbud for hjemløse er Special-institutionen på Forchhammersvej, hvor man fokuserer meget på det sundhedsfaglige, mens enkelte medarbejdere der før var ansat på den "gamle" sygeafdeling på Sundholm fortsat er bærere af den der gældende holdning, at ingen, som henvender sig, afvises, uanset om vedkommende ud fra en sundhedsfaglig synsvinkel har behov for et andet tilbud , f.eks. lægelig behandling eller behov for et plejehjemslignende tilbud.
  1. Etablering af en registrerings- og kvalitetssikringsprocedure. Dette anses for en højt prioriteret arbejdsopgave for den kommende tid.
  2.  

  3. Behovet for større flow i de særlige afklaringspladser i "Kollektivet" under Herbergs-centret, mangel på plejehjemslignende tilbud til hjemløse bl.a. alkoholdemente, medfører, at flere af disse afklaringspladser er optaget af personer, som rettelig burde have et andet botilbud. Dette forhindrer på sin vis anvendelse af de omhandlede pladser efter hensigten; nemlig til hjemløse, som har behov for en længerevarende afklarende sundhedsfaglig indsats i forhold til den enkeltes samlede sociale og sundhedsmæssige situation, før en handleplan med sigte på permanent boform kan effektueres.

 

Ad 1.

Såvel de enkelte herberger som forstanderen for specialinstitutionen på Forchhammersvej, som er leder af det samlede sygeplejetilbud vurderer, at sygeplejetilbuddet er velintegreret indenfor de enkelte herberger, hvor tilbuddet samtidig opleves som et generelt kvalitetsløft. Der er dog samtidig opfattelsen, at der forsat skal arbejdes med at sikre ensartet serviceniveau mellem institutionerne. Bl.a. opleves forskelle mellem herbergerne omkring inddragelse af sygeplejetilbuddets læger. Løsning af denne problematik må ses i sammenhæng med arbejdet omkring etablering af registrerings- og kvalitetssikringsprocedurer, jfr. pkt., 2.

Ad 2:

Det involverede personale har igennem længere tid med bistand fra et konsulentfirma arbejdet med at tilvejebringe normer og standarder til kvalitetssikring af ydelserne . Der er udarbejdet et "kontaktskema", som udfyldes af sygeplejerskerne når en patient henvender sig i en af sygeplejeklinikkerne. Ved brug af stort antal koder for henvendelser og sygeplejeydelser, tilstræbes at give en nogenlunde ensartet beskrivelse af henvendelsesårsager og behandling i sygeplejeklinikkerne på de tre herberger samt Specialinstitutionen på Forchhammersvej.

Kontaktskemaet har været "prøvekørt" i klinikkerne i september 2000, hvor der er udfyldt et skema for hver henvendelse. Resultatet af dette forsøg skal nu vurderes af sygeplejerskerne med henblik på eventuelle tilpasninger og forbedringer af Kontaktskemaet.

Pilotundersøgelsen i september måned giver samtidig et detaljeret billede af, hvor mange der behandles i klinikkerne, hvorfor de henvender sig, og hvilke sygeplejeydelser de får. Skemamaterialet angiver samtidig forskelle mellem de forskellige klinikker.

Skemamaterialet viser bl.a. at der på hverdagene i september måned har været i alt 787 henvendelser på sygeplejeklinikkerne, svarende til gennemsnitlig 36 henvendelser pr. dag. 2/3 (66 pct.) af henvendelser er sket til sygeplejeklinikken på Herbergscentret, 21 pct. til Mændenes Hjem og 12,5 pct. til Herberget i Hillerødgade. Sygeplejeklinikken på Forchhammersvej har i undersøgelsesperioden kun haft 4 henvendelser fra hjemløse.

De 787 henvendelser vedrører ca. 200 personer. Dvs. at den enkelte person i september måned har henvendt sig gennemsnitligt ca. 4 gange til en af sygeplejeklinikkerne.

For sygeplejeklinikkerne under et er den hyppigste henvendelsesårsag psykiske lidelser (54 pct.) . Øvrige større grupper af henvendelsesårsager er hudlidelser (14 pct.), sociale forhold (7 pct.), alment uspecificerede lidelser (6 pct.), lidelser i musk-ler og skelet (6 pct.).

Opgjort på ydelseskategorier har patienterne generelt modtaget følgende ydelser i sygeplejeklinikkerne: Medicin (44 pct.), kontaktsamtale (19 pct.) etablering af kontakt til samarbejdspartnere, behandlingssteder m.m. (13 pct.), samt sårpleje (11 pct.).

Lidt over halvdelen af sygeplejeklinikkernes brugere bor på herberget, heraf en del indskrevet i en "fleksibel sygeseng", mens resten af brugerne kommer ude fra, bl.a. fra gaden. Brugere, som kommer ude fra henvender sig hyppigere på grund af psykiske lidelser end de interne brugere, som i lidt højere grad henvender sig med somatiske lidelser.

Ad. 3:

Der henvises til redegørelse under punkt d. Sygeplejetilbudet i Herbergscentret på Sundholm

  1. Sygeplejetilbuddet i Specialinstitutionen på Forchhammersvej
  2. Sammenlignet med de fleksible sygesenge i herbergerne har sygesengene på Forchhammersvej som målgruppe syge hjemløse med behov for mere intensiv pleje. Til disse pladser samt til "afklarings-pladserne" i Herbergscentret Sundholm er der etableret visitationsudvalg, med deltagelse af læge, socialrådgiver, den kliniske oversygeplejerske og den sygeplejefaglige leder.

    På Forchhammersvej har der i perioden 1.3. –31.10.2000 været i alt 41 indlæggelser vedrørende hjemløse omfattende 34 personer, dvs. nogle har været indlagt flere gange. Af disse indlæggelser skete 16 efter henvisning fra herbergerne, 7 fra hospitaler, 8 fra narko-behandlingssystemet og 10 fra øvrige institutioner og myndigheder. Hoveddiagnoserne for de indlagte patienter var: 21 alkoholikere, 10 stofmisbrugere og 10 med dobbeltdiagnose (både alkohol- og stofmisbrug; ikke psykisk syge). Indlæggelsesårsagerne for de syge hjemløse er bl.a. forskellige frakturer, vægttab, dårlig almen tilstand, hepatitis, HIV-relateret sygdom m.fl. Den gennemsnitlige indlæggelsetid for de hjemløse har været 12 dage. De omhandlede klienter er udskrevet til: hospital (7); §94-botilbud (16), narko-behandlingssystemet (12) , andre kommuner (5), familie (2) og til gaden (6).

    Oversigten viser, at stofmisbrugere, der benytter sygeplejetilbuddet, som hovedregel er tilknyttet behandlingssystemet for stofmisbrugere.

    Indtil videre har særdeles få - 5 patienter - benyttet sig af Specialinstitutionens ambulatorium.

     

  3. Sygeplejetilbuddet i herberget Mændenes Hjem
  4. De to sygeplejerskers arbejde består i to hovedopgaver: Pleje af de syge beboere i de fleksible sygesenge eller som henvender sig i herbergets klinik, samt servicering af hjemløse og udstødte fra gaden tillige med opsøgende arbejde i miljøet på Vesterbro , bl.a. ved kontakter i Maria Tjenesten og i Reden.

    Der er i Mændenes Hjem indrettet 2-6 fleksible sygesenge samt en sygeplejeklinik, hvor beboerne kan henvende sig. Sygeplejeklinikken benyttes desuden i forhold til patienter fra Maria Kirkeplads. Sygeplejetiluddet giver desuden de udefra kommende brugere mulighed for at få et bad, rent tøj samt mad fra Mændenes Hjems kantine.

    De fleksible sygesenge har været fuldt belagt under hele perioden, aktuelt er 8 indskrevet med følgende sygdomsbilleder: Stærkt alkoholiserede eller stofmisbrugere gennem en længere årrække ofte kombineret med fremskreden alder (3), svært psykisk syg, som ikke lader sig behandle , som er behandlingsresistent eller mangler psykiatrisk udredning (3) og akut svækket tilstand som følge af hjemløseliv på gaden gennem en længere periode (2).

     

  5. Sygeplejetilbudet i Kirkens Korshærs Herberg I Hillerødgade
  6. Den ansatte sygeplejerskes arbejde består i at yde pleje til syge beboere i de fleksible herbergspladser/sygesenge samt til de beboere, som henvender sig i herbergets klinik, som har fast daglig åbningstid. Sygeplejeklinikkens tilbud er åbent for beboere i hele huset, dvs. såvel herbergsdelen, botilbuddet for psykisk syge stofmisbrugere og de fremtidige bofællesskaber

    Der er i herberget indrettet 2-6 fleksible sygesenge samt en sygeplejeklinik.

    Siden sygeplejetilbudets start har alle 6 fleksible pladser været anvendt som sygesenge.

    Der desuden etableret en samarbejdsordning med voksenteamet i Lokalcenter Bispebjerg, hvor herbergets sygeplejerske har overtaget lokalcentrets hidtidige opgaver i forhold til beboerne i huset i Hillerødgade, mod at hjemmeplejen afløser herbergssygeplersken i forbindelse med ferie, firdage og evt. sygdom. Der er desuden indgået aftale om fælles indkøb af sygeplejeartikler m.m. Der arbejdes ligeledes på at etablere samarbejdsordninger med det lokale Rådgivningscenter for stofmisbrugere.

     

  7. Sygeplejetilbudet i Herbergscentret på Sundholm

Siden seneste statusmelding er sygeplejetilbuddet i højere grad blevet en integreret del af det samlede tilbud på Herbergscentret . Til sikring at samarbejdet mellem sygeplejetilbudet og de øvrige tilbud i Herbergscentret er en teamstruktur og et kontaktpersonsystem under opbygning.

Herbergscentrets 2-6 fleksible sygesenge anvendes efter planen til somatisk og psykisk syge beboere, hvor sygdommen ikke nødvendiggør hospitalsindlæggelse. I gennemsnit anvendes 5 pladser til sygepladser. I perioden marts-oktober 2000 har 28 forskellige beboere været indskrevet i Herbergscentrets fleksible sygesenge, heraf 13 med psykiske lidelse, 6 med forskellige infektioner og 3 med blodprop.

Herbergssygeplejerskerne laver desuden opsøgende arbejde i forhold til syge beboere i Herbergscenter, Bocenter og Aktivitetscenter, herunder i Natcaféen, ligesom man i en periode opretholder kontakt og pleje til beboere, som er udsluset fra Herbergscentret , bl.a. for at sikre kontinuitet i en given behandling.

"Kollektivet" med 8 afklaringspladser, har været fuldt belagt siden 1. januar 2000. Det er fortsat særdeles vanskeligt at skabe flow i "Kollektivets" pladser, på grund af manglende relevante udslusningstilbud til de aktuelle beboere. Den nuværende situation er, at 2 beboere udsluses til egen bolig med megen støtte pr. 1. januar 2001 og 1 er godkendt til plejehjem, med forventet udflytning i marts 2001.

Sygeplejeklinikken har åbent på hverdage i dagtimerne og i øvrigt efter behov. Herbergs-sygeplejerskerne har dagligt besøg af ca. 35 brugere i klinikken.

Bocentret Sundholm

Omstilling fra traditionelle forsorgshjemspladser til bofællesskabspladser gennemføres etapevis i perioden 1999-2003. Fra 2003 omdannes pladserne til §91-botilbud med lavere personalenormering. I forbindelse med denne omstilling er forudsat mindre pladsjustering i 2000.-2001. Bocentret rummer p.t. i alt 92 pladser, fordelt med 60 interne og 32 eksterne pladser, i satelitter /selvstændige lejemål ude i byen, og skal ikke reducere pladsantallet yderligere i 2000. I 2001 reduceres med 8 pladser, hvorefter Bocentret har er nede på det endelige pladsantal på 84.

Set i forhold til udviklingen af profilen af Bocentrets tilbud og udviklingen i af indholdet af de enkelte ydelser pågår fortsat en omstillingsproces i Bocentret.

 

Herbergscentret Sundholm

Se beskrivelse under sygeplejetilbud.

I øvrigt gennemføres i efteråret 2000 istandsættelse af sygeplejeklinik, herbergsboliger samt personale- og mødelokaler.

Aktivitetscentret Sundholm

Aktivitetscentret omfatter natcafé, den sociale beskæftigelse samt det opsøgende gadeplansarbejde Basen. Også i Aktivitetscentret arbejdes der fortsat med at udvikle centrets forskellige tilbud og samspillet i mellem disse.

Natcaféen er et nyt element såvel i forhold til det tidligere Forsorgscenter Sundholm og som til Københavns kommunes hjemløsetilbud i det hele taget. Natcaféen, som er normeret med 30 pladser, har fra starten i december 1999 haft mere end fuldt hus hver nat. I august -september måned er antallet af besøgende oppe på gennemsnitligt ca. 50 pr. nat. Langt størstedelen af Natcaféens gæster (80 – 85 pct.) er mænd. Ca. 70 pct. af de besøgende er i alderen 30 – 49 år, mens yngre personer i alderen 18-29 år udgør 20-25 pct. Ca. 1/3 af gæsterne er af fremmed etnisk herkomst. Personalet i Natcaféen er meget opmærksomme på personer, som har brug for en ekstraordinær indsats, og foretager i dagtimerne opfølgning på disse, ved henvendelse til lokalcentre, herberger, sygeplejetilbud m.m. efter behov.

Basen samarbejder tæt med Natcaféen, bl.a. ved at henvise/ledsage hjemløse fra gaderne til Natcaféen. Basen Har desuden været i stand til at fungere som et akut handlingsredskab i krisesituationer, hvilket bl.a. politiet har udtrykt tilfredshed med.

Det beskyttede pensionat Hørhuset

Frelsens Hærs beskyttede pensionat Hørhuset, blev fra 2000 udvidet med en udslusningsinstitution i Wildersgade, hvor der tidligere var kontaktcenter. I udsusningsenheden gennemføres i samarbejde med Lokalcenter Amagerbro aktivering af Hørhusets beboere i henhold til aktivloven samt botræning og anden udslusningsstøtte.

Belægningsforhold i 2000

For §94-botilbuddene under ét har der i perioden frem til og med juli måned været en gennemsnitlig belægningsprocent på 98,5 pct., med en tendens til lidt højere belægning i de kolde måneder: januar til april (ca. 100 pct. belægning) og noget lavere søgning i forårs- og sommermånederne (94-96 pct. belægning). I samme periode i hhv. 1998 og 1999, hvor der var flere pladser, var den gennemsnitlige belægningsprocent 96,03 pct. hhv. 96,68 pct. I forhold til de tidligere år er der sket en mindre, men tilsyneladende konstant stigning i belægningsforholdene, måned efter måned.

Dette bekræftes af forstanderne, som vurderer, at der generelt ikke er betydelige kapacitetsproblemer, men dog hyppigere end tidligere oplever "fuldt hus" og at måtte afvise personer, som henvender sig, på grund af pladsmangel. Afviste personer henvises typisk til Aktivitetscentrets Natcafé eller til private opholdssteder, eksempelvis Kirkens Korshærs natcafé i Stengade.

Fra såvel botilbuddenes som Aktivitetscentrets side anføres, at der foregår et stadigt flow i brugergrupperne, således at det ikke er de samme personer, som nat efter nat besøger Natcaféen.

For at få kendskab til omfanget og indholdet af afvisninger fra institutionerne er fra september 2000 er igangsat registrering af afvisninger.

Udslusningsstøtte

Der er i 2000 afsat yderligere 2 mill. kr. til styrkelse af udslusningsarbejdet. Halvdelen af midlerne er anvendt til en styrkelse af det Det boligsociale Beredskab mm., som herved er blevet opnormeret med yderligere 3 fuldtidsstillinger

De resterende midler anvendes til udviklingsprojekter i udvalgte §94-botilbud, hvor såvel brugere som personale generelt er tilfredse med dette. Den øgede støtte gavner i sær brugere, som ikke umiddelbart er i stand til at gøre brug af alternative hjælpeforanstaltninger. For personalet er det nye tilbud en kilde til inspiration Brugerne. I efteråret påregnes desuden under Bocentret ansat en udslusningsmedarbejder med særligt ansvar for projekter under "Skæve Boliger til skæve eksistenser".

Der afholdes temadag for samtlige udslusningsmedarbejdere i samarbejde med Det Boligsociale Beredskab i november 2000.

Uddannelse

Uddannelse af personale i §94-botilbud gennemføres som kombineret leder- og teamtræning af Danmarks Forvaltningshøjskole. Ledertræningen er gennemført i oktober 2000, og fra november 2000 og frem til sommeren 2001 foregår teamtræning af samtlige medarbejdere i §94-botilbud.

Der har været afholdt tre kurser på de nye institutioner på Sundholm med henblik på udvikling af internt samarbejde og målsætning.

Desuden planlægges i samarbejde med SUS, Danmarks Pædagogiske Universitet og Kvindehjemmet i 2001 en pædagogisk suppleringsuddannelse for medarbejdere i §94-bortilbud, som arbejder med tosprogede børn i krise. Uddannelsen er et pilotprojekt, som finansieres af Socialministeriet.

Evaluering

Konsulentfirmaet Lisberg har gennemført fokusevaluering af følgende omstillingsaktiviteter:

  • Ændring af familiebehandlingstilbuddene
  • Botilbud til psykisk syge
  • Det Boligsociale Beredskab
  • Bocentret på Sundholm
  • Baltic.

Ved fokusevaluering lægges der vægt på en vurdering af sammenhæng mellem målgrupper og reelle brugergrupper, mellem målsætninger, målgrupper, brugergruppe og brugernes situation, effekter af indsatsen mm. Fokusevalueringsrapporter samt 1. statusrapport for hele hjemløseområdet og tilgrænsende opgaveområder er færdiggjort i efteråret 2000. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget orienteres særskilt herom og modtager samtidig kopi af Lisberg Management sammenfattende notat "Status for Københavns kommunes indsats på hjemløseområdet".

Som opfølgning på den første evalueringsrunde afholder Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen den 30. november 2000 et seminar om Samspillet mellem lokalforvaltningen og institutioner på hjemløseområdet.

Konsulentfirmaet er nu påbegyndt anden runde fokusevalueringer med følgende temaer:

Den boligsociale anvisning, forebyggende aktiviteter i forhold til hjemløsetruede familier med børn, Sygetilbuddet til hjemløse samt Bocenter og Herbergscenter på Sundholm. Evalueringsrapporter forventes i det tidlige forår 2001.

Endvidere tilrettelægges 1. kvantitative undersøgelse af boligforløb mm. for tidligere §94-beboere samt interviewundersøgelse af brugere.

Øvrige aktiviteter

I den vedtagne omstillingsplan indgår, at der er afsat en bufferpulje til imødegåelse af uforudsete udgifter og til sikring af kvaliteten i tilbuddet for den enkelte. Bufferpuljen udgør i 2000 2,1 mill. kr.

Bufferpuljen finansierer således en række mindre, uventede udgifter, eksempelvis udgifter til indretning af sygeplejeklinikkerne, til dækning af rådighedsløn for tidligere medarbejdere på Sundholm, som ikke har kunnet tilbydes andet arbejde, eller til vikarudgifter til ekstra personale i Herbergscentret på Sundholm i perioden frem til at "Kollektivets" afklaringspladser fysisk kan flyttes til samme bygning som det øvrige Herbergscenter, således at man kan drage fordel af nattevagterne i dette hus.

Foranlediget af de særlige problemer som i vinteren opstod omkring grønlændere på Kultorvet, som ikke ønskede at benytte de traditionelle herberger eller af Natcaféen har Københavns kommune indgået et samarbejde med Kofoeds Skole om et særligt aktivitetshus til denne gruppe. Københavns kommune bidrag består i at stille lokaler den tidligere administrationsbygning på Sundholm til rådighed herfor. Udgifterne til indretning af aktivitetshuset på 0,5 mill. kr. er blevet dækket af bufferpuljen.

 

Detailplanlægning af vedtagne omstillinger på herbergerne i Hillerødgade og Mændenes Hjem i 2001.

I overensstemmelse med den af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte "Drejebog for omstilling indenfor hjemløseområdet af 26. maj 1999", gennemføres i 2001 på Mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade en omlægning, hvor antallet af traditionelle herbergspladser ændres til bofællesskaber målrettet særlige grupper. Samlet omlægges 70 §94-herbergspladser til 40 pladser i §91-bofællesskaber. De nye boenheder skal have lavere personalenormering, idet der kun vil blive tale om at tilknytte en vicevært og et begrænset antal kontaktpersoner, hjemmevejledere eller lignende.

I forhold til af Borgerrepræsentationen besluttede omstillingsplan for hjemløseområdet, betyder "Drejebogens" tidsplan en forsinkelse på ca. ½ år i de sidste omstillingsaktiviteter for Mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade, for i 2000 at skabe lidt afstand til pladsreduktionerne i 1999. Dette indbærer samtidig tidsforskydninger i afholdelse af udgifter til ombygning og opnåelse af besparelser på driftsbudgettet ved pladsnedlæggelser. Disse forskydninger blev besluttet udlignet over den afsatte bufferpulje til imødegåelse af uforudsete udgifter. Bufferpuljen udgør i 2001 2,4 mill. kr.

I Mændenes Hjem omdannes 25 herbergspladser til 15 bofællesskabspladser. Bofællesskaberne planlægges klar til indflytning 1. juli 2001. Ombygning er planlagt at skulle ske i april - juni 2001. Det vurderes dog, at det vil være muligt at begrænse ombygningsperioden til ca. 1 måned, hvilket giver mulighed for at bevare så mange herbergspladser som muligt i vintermånederne. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder en sådan forsinkelse hensigtsmæssig. Udskydelse af pladsnedlæggelser i 2 måneder, anslås at medføre driftsmerudgifter til personale og øvrige udgifter i Mændenes Hjem på ca. 0,2 mill. kr., som kan finansieres over bufferpuljen.

I Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade omdannes 45 herbergspladser til 25 §91 bofælleskabspladser. Ombygningen planlægges gennemført i juni-september 2001 og bofælleskaberne forventes klar til indflytning oktober 2001.

Omstillingen indenfor de to herberger indebærer, at der i foråret 2001 gradvist vil ske en udslusning af i alt 70 af de hidtidige herbergsbeboere , som umiddelbart vil have behov for et andet boligtilbud i form af andet §94-botilbud, bofællesskab, psykiatrisk botilbud eller egen bolig. I forbindelse med denne udslusning, vil Mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade for hver enkelt beboer udarbejde en handleplan med forslag til alternativ boligplacering. De to institutioner vil i den forbindelse bl.a. være opmærksom på beboere med behov for et psykiatrisk botilbud med henblik på visitation til de nye botilbud, som åbner primo 2001.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal i den forbindelse understrege, at det for omstillingsplanens gennemførelse er af største vigtighed , at der i de kommende måneder kan skaffes alternative boliger til de berørte herbergsbeboere. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil følge det konkrete udslusningsarbejde tæt og i medvirke til løsning af de enkelte beboeres boligbehov, bl.a. ved at medvirke til behandlingen af institutionernes handleplaner. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil desuden forsat arbejde videre med at finde finansiering for nogle af de projektforslag til alternative botilbud, bl.a. et vinterhotel, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte under mødet den 6. september 2000, men som der ikke blev givet bevilling til i forbindelse med indgåelse af budgetforliget for 2001.

Omstillingsplanen forudsætter herudover, at der i 2001 gennemføres bygningsarbejder på Sundholm, bl.a. i Bocentret, således at det indretningsmæssigt modsvarer de krav, der må stilles til bofællesskaber, hvor beboeren ofte bor i en længere periode end i et traditionelt herbergs eller forsorgshjem.

ØKONOMI

-

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Tids- og handleplaner for omstillings- og uddannelsesaktiviteter i 2001

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top