Mødedato: 15.11.2000, kl. 13:00

Orientering om Lisberg Managements statusrapport vedrørende omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Orientering om Lisberg Managements statusrapport vedrørende omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. november 2000

 

Sager til drøftelse

10. Orientering om Lisberg Managements statusrapport vedrørende omstillingsplanen for hjemløseområdet (Bilag)

FAU 652/2000 J.nr. 209/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Lisberg Managements notat "Status for Københavns Kommunes indsats på hjemløseområdet" til efterretning og

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen følger op på Lisberg Mangements vurderinger og anbefalinger på følgende måde:

  • Der afholdes et seminar om samspillet mellem lokalforvaltningen og institutioner på hjemløseområdet den 30. november 2000
  • I forhold til familiebehandling indledes en proces i samspil med lokalforvaltningen med henblik på at vurdere målgrupper for familiebehandling, indholdet af denne behandling og hvilke funktioner lokalforvaltningen skal varetage i forbindelse hermed m.m.
  • I relation til Det Boligsociale Beredskab foranlediges, at der opstilles faglige standarder for de boligsociale opgaver samt at de enkelte lokalcentre overvejer og formulerer, hvorledes de vil få den bedste nytte af de boligsociale medarbejdere. Samtidig arbejdes videre med at kvalificere og præcisere udslusningsopgaverne på hjemløseinstitutionerne og præcisere samspillet mellem institutioner, de boligsociale medarbejdere og lokalcentrenes øvrige medarbejdere.
  • I forbindelse med den kommende revision af institutionernes årsplaner sikres det, at der indarbejdes en klar beskrivelse af målgrupper og målsætninger for den enkelte institution samt forventninger om udslusning, således at fejlvisitation kan undgås/reduceres og samt at institutionens målopfyldelse kan måles og vurderes.

RESUME

Til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets orientering fremlægges resultaterne af

konsulentfirmaet Lisberg Managements første evalueringsarbejder i form af en

statusbeskrivelse af Københavns Kommunes indsats på hjemløseområdet og tilgrænsende områder samt fokusevalueringsrapporter for udvalgte områder.

Konsulentfirmaet har i notatet "Status for Københavns Kommunes indsats på

hjemløseområdet" resumeret indholdet af de forskellige rapporter og sammenfattet sine foreløbige vurderinger og anbefalinger vedrørende gennemførelsen.

SAGSBESKRIVELSE

En af forudsætningerne for den særlige aftale mellem Københavns Kommune og

Socialministeriet om statens medvirken til finansieringen af Københavns Kommunes

omstilling indenfor hjemløseområdet med et særtilskud i årene 1998-2002 er, at der

foretages en løbende evaluering af omstillingsplanens gennemførelse. Dette arbejde

udføres af konsulentfirmaet Lisberg Management.

Det er aftalt, at evalueringen omfatter:

  • En statusbeskivelse af indsatsen på hjemløseområdet
  • En årlig kvantitativ forløbsanalyse på grundlag af samkøring af eksisterende registre
  • En årlig kvalitativ forløbsanalyse på grundlag af samtaler med brugere og tidligere brugere på hjemløseområdet
  • Årlige fokusevalueringer på centrale indsatsområder i forbindelse med implementering af omstillingsplanen (måling af gennemførelsestakten og kvalitetsmåling)

Lisberg Management har med bistand fra en projektgruppe under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen nu udarbejdet statusbeskrivelse for hjemløseområdet og tilgrænsende indsatsområder (bl.a. stofmisbrugsbehandling og tilbud til psykisk syge).

Der er desuden gennemført fokusevaluering på følgende områder, hvor der er gennemført væsentlige ændringer i aktiviteternes omfang eller indhold og eller strukturen for opgavernes varetagelse, enten som et direkte element i eller som en væsentlig forudsætning for gennemførelsen af den vedtagne omstillingsplan for hjemløseområdet i Københavns Kommune :

  • Ændring af familiebehandlingstilbuddene
  • Det Boligsociale Beredskab
  • Bocenter Sundholm
  • Baltic

3 bofællesskaber for psykisk syge (Sundbyhus, Lindegården og Bofællesskab for psykisk syge stofmisbrugere)

Rapporterne er meget omfattende, men vil efter ønske kunne rekvireres i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, 7. kontor.

Lisberg Managements hovedkonklusioner, foreløbige vurderinger og anbefalinger vedrørende de analyserede områder er sammenfattet i vedlagte notat "Status for Københavns Kommunes indsats på hjemløseområdet".

Det er sammenfattende konsulentfirmaets vurdering, at den planlagte pladsmæssige dimensionering på hjemløseområdet er passende. Men det er under forudsætning af, at tilgangen til almene boliger til den Boligsociale Anvisning modsvarer efterspørgslen, og at der sikres et tilstrækkeligt antal pladser til brugere med dobbeltdiagnose.

Der peges desuden på vigtigheden af, at der relativt hurtigt viser sig resultater ad lokalcentrenes og bydelenes generelle sociale indsats, herunder forebyggelse af hjemløshed, udslusnings- og fastholdelsesaktiviteter i forhold til hjemløse om hjemløsetruede.

I relation til familiebehandlingen anbefaler konsulentfirmaet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i samspil med lokalcentrene indleder en proces med henblik på at vurdere:

  • Hvilke målgrupper, som lokalcentret finder har behov for familiebehandlingstilbud og hvad der forstås ved familiebehandling
  • I hvilket omfang der er behov for et sådant tilbud
  • Hvilke funktioner, lokalcentrene skal varetage i forbindelse med behovet for familiebehandling.

Tilsvarende anbefales, at der omkring Det Boligsociale Beredskab iværksættes overvejelser i det enkelte lokalcenter med henblik på at fastlægge en strategi for anvendelse af de boligsociale medarbejdere. Til styrkelse af Det Boligsociale Beredskab anbefales desuden, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager initiativ til at opstille faglige standarder for de boligsociale opgaver, herunder at kvalificere og præcisere opgavefordelingen mellem hjemløseinstitutioner og Det Boligsociale Beredskab.

For de to §94-institutioner, som har været i fokus: Baltic, som er omdannet til alene at være et botilbud for hjemløse familier med børn, og Bocentret på Sundholm anbefales, at der i forbindelse med den kommende revision af institutionernes årsplaner indarbejdes en klar beskrivelse af målgrupper og målsætninger for den enkelte institution samt forventninger om udslusning, således at fejlvisitation kan undgås/reduceres, samt at institutionens målopfyldelsesgrad kan måles og vurderes.

Hovedkonklusionen af fokusevalueringen af de tre nye botilbud til psykisk syge er, at de tre botilbud har forskellige målgrupper og målsætninger, og at der gives beboerne forskellige tilbud, men at det på trods heraf vil være en fordel for de tre botilbud løbende at udveksle erfaringer.

Konsulentfirmaet har i efteråret påbegyndt fokusevaluering af følgende områder:

  • Den Boligsociale Anvisning
  • Sygeplejetilbuddet til hjemløse
  • Aktivitetscentret på Sundholm
  • Herbergscentret på Sundholm
  • Det hjemløseforebyggende arbejde blandt børnefamilier

Afrapportering af de nye fokusevalueringer forventes i februar-marts 2001.

Desuden gennemføres i efteråret 2000/primo2001 kvantitative og kvalitative forløbsundersøgelser, hvor der på basis af de forskellige registre foretages statistiske foranalyser hhv. interviews til belysning af udviklingen for den enkelte bruger. Eksempelvis hvad er der hændt for den enkelte hjemløse, som i januar 1999 var indskrevet i et §94-botilbud ? Har vedkommende fået egen lejlighed eller bolig i §91-bofællesskab? Har vedkommende kunnet fastholde sin bolig, Har vedkommende fået udslusningshjælp?

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er enig i Lisberg Managements vurderinger og anbefalinger vedrørende forebyggelsesarbejdet og udslusnings- og fastholdelsesaktiviteterne i lokalforvaltningen samt om samspillet mellem lokalforvaltningen, herunder Det Boligsociale Beredskab og de forskellige botilbud til hjemløse.

Med det formål at leve op til omstillingsplanens forudsætninger om forhindre at hjemløshed opstår, at medvirke til en succesfuld udslusning af tidligere beboere fra hjemløseinstitutioner samt at forhindre at københavnere, som er udsluset til egen bolig vender tilbage til et hjemløsebotilbud vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen derfor snarest iværksætte følgende aktiviteter:

Som opfølgning på de første fokusevalueringer samt sidste års konference om lokalforvaltningens rolle i forbindelse med hjemløse, afholdes den 30. november 2000 et seminar om samspillet mellem lokalforvaltningen og institutioner på hjemløseområdet. Seminaret afholdes i samarbejde med konsulentfirmaet Lisberg Management, og har i forhold til sidste års konference til hensigt at inspirere lokalforvaltning og institutioner til at fremkomme med konkrete forslag til indhold for et samarbejde omkring de hjemløse.

I forhold til familiebehandling indledes en proces i samspil med lokalforvaltningen med henblik på at vurdere målgrupper for familiebehandling, indholdet af denne behandling og hvilke funktioner lokalforvaltningen skal varetage i forbindelse hermed m.m.

I relation til Det Boligsociale Beredskab foranlediges, at der opstilles faglige standarder for de boligsociale opgaver samt at de enkelte lokalcentre overvejer og formulerer, hvorledes de vil få den bedste nytte af de boligsociale medarbejdere. Samtidig arbejdes videre med at kvalificere og præcisere udslusningsopgaverne på hjemløseinstitutionerne og præcisere samspillet mellem institutioner, de boligsociale medarbejdere og lokalcentrenes øvrige medarbejdere.

I forbindelse med den i kommende revision af institutionernes årsplaner indarbejdes en klar beskrivelse af målgrupper og målsætninger for den enkelte institution samt forventninger om udslusning, således at fejlvisitation kan undgås/reduceres og samt at institutionens målopfyldelse kan måles og vurderes.

ØKONOMI

Det planlagte seminar afholdes i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens Uddannelsescenter og forventes at koste i alt 7.500 kr. Udgiften finansieres af Socialministeriets særtilskud til uddannelse og evaluering.

Den forestående mål- og rammefastsættelse i forhold til og internt i lokalforvaltningen samt institutionernes årsplanarbejde påregnes ikke at medføre merudgifter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Lisberg Management : Status for Københavns kommunes indsats på hjemløseområdet, Oktober 2000.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

Til top