Mødedato: 15.09.2004, kl. 15:30

Samarbejdsaftale med Børns Vilkår om BørneTelefonen (Bilag)

Samarbejdsaftale med Børns Vilkår om BørneTelefonen (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. september 2004

 

7. Samarbejdsaftale med Børns Vilkår om BørneTelefonen (Bilag)

FAU 436/2004 J.nr. 436/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der indgås en samarbejdsaftale mellem Børns Vilkår og Københavns Kommune i forhold til BørneTelefonen, således at BørneTelefonen bliver en del af kommunens tilbud om anonym rådgivning til kommunens børn og unge med særlige behov

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bevilger et tilskud på 66.660 kr. årligt fra 2005- 2007 til medfinansiering af Børns Vilkårs aktiviteter i forhold til BørneTelefonen

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at de 66.660 kr. årligt finansieres via § 115 midlerne (beløb til frivilligt socialt arbejde), og at beløbet forlods reserveres for den nævnte periode

RESUME

Børns Vilkår har rettet henvendelse til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med forslag om en samarbejdsaftale i forhold til BørneTelefonen.

BørneTelefonen blev startet i 1987 som et af de første anonyme rådgivningstilbud, og blev i 2001 udvidet med BørneTelefonen på Nettet. Børns Vilkår driver også ForældreTelefonen. Rådgivningerne er bemandet med i alt 115 frivillige, og foregår fra organisationens lokaler i København. Alle rådgivere har en børnefaglig baggrund og får støtte og supervision.

Børns Vilkår tilbyder, at BørneTelefonen kan indgå som et tilbud om anonym rådgivning til børn og unge i Københavns Kommune.

Børns Vilkår oplyser, at man har indgået en samarbejdsaftale med Frederiksborg Amt. Her er amtets logo trykt på informationsmateriale om BørneTelefonen. Det fremgår endvidere, at der er oprettet et samarbejdsforum og at Frederiksborg Amt og Børns Vilkår har oprettet et kontaktforum i forhold til erfaringsudveksling.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har sammen med Pædagogisk - Psykologisk Rådgivning (PPR) under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen afholdt møde med Børns Vilkår og drøftet forskellige modeller for et samarbejde.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen er positive overfor, at der indgås en samarbejdsaftale med Børns Vilkår således, at

  • BørneTelefonen bliver en del af kommunens tilbud til børn og unge
  • Københavns Kommune og Børns Vilkår samarbejder om at øge kendskabet til BørneTelefonen
  • Kommunens logo og navn er på informationsmateriale mv. om BørneTelefonen, som bliver omdelt på kommunens institutioner mv.
  • Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Børns Vilkår udpeger kontaktpersoner, som der kan henvises til, f.eks. i forhold til anbragte børn og unge.
  • Der oprettes et samarbejdsforum mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen og Børns Vilkår, således at der kan udveksles erfaringer med regelmæssige mellemrum.
  • Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen yder hver et årligt tilskud på 66.660 kr. til Børns Vilkårs drift af BørneTelefonen.

SAGSBESKRIVELSE

Børns Vilkår blev stiftet i 1977. Det er en medlemsorganisation med ca. 5000 medlemmer. Børns Vilkår beskriver sig selv som en privat, humanitær organisation, der arbejder for det gode børneliv. Medlemmerne er såvel privatpersoner som organisationer, virksomheder og institutioner. Det overordnede ansvar for Børns Vilkår varetages af en hovedbestyrelse med 9 medlemmer.

Børns Vilkår beskriver, at organisationen har 2 kendemærker

  • sparring til forældre gennem hele forældreskabet
  • organisationen gør en særlig indsats for truede, udstødte og marginaliserede børn

Den daglige drift af Børns Vilkår varetages af den ansatte sekretariatsledelse.

Sekretariatet har ansat 17 faste medarbejdere, som blandt andet koordinerer Børns Vilkårs forskellige telefon- og netrådgivninger, herunder Børnetelefonen, og ForældreTelefonen.

På Rådgivningerne, der er landsdækkende, er der tilknyttet 110 frivillige rådgivere.

BørneTelefonen tilbyder dels telefonisk rådgivning, dels rådgivning via internettet.

Børns Vilkår finansieres via bidrag.

Københavns Kommune har efter § 115 i lov om social service om samarbejde og støtte til frivillige organisationer ydet støtte til Forældre- og BørneTelefonen.

2002: 30.000 kr.

2003: 35.000 kr.

2004: 35.000 kr.

Der eksisterer i forvejen en lang række muligheder for at få rådgivning i København, herunder også anonym telefonrådgivninger der er målrettet børn og unge og familier med særlige behov, bl.a. via forvaltningens egne tilbud gennem f.eks. Unge-rådgivningerne og Døgnkontakten.

Selvom der i forvejen eksisterer disse muligheder, er det forvaltningens vurdering, at BørneTelefonen er kendt som et "begreb", og at rådgivningen benyttes af mange børn og unge med særlige behov, som er forvaltningens målgruppe.

Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at BørneTelefonen er et særdeles gennembearbejdet og kvalificeret tilbud, hvor de frivillige der bemander rådgivningen har en relevant faglig baggrund for at rådgive børn og unge, ligesom Børns Vilkår sørger for støtte og opbakning af rådgiverne f.eks. i forhold til supervision mv.

BørneTelefonen har åbent på hverdage mellem kl. 12 - 21.

Børns Vilkår har opgjort, at 33 % af henvendelserne til BørneTelefonen kommer fra københavnsområdet, og heraf kommer 17 % fra Københavns Kommune.

Ved at indgå samarbejdsaftalen sikres det således, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan markedsføre BørneTelefonen som et af forvaltningens rådgivningstilbud overfor børn og unge med særlige behov. Det sikres samtidig, at forvaltningen via et samarbejdsforum, udpegning af kontaktpersoner mv., kan få generelle informationer om de problemer og spørgsmål, som børnene og de unge henvender sig til rådgivningen med.

Samarbejdsaftalen betyder samtidig, at børn og unge med alvorlige problemer, som henvender sig til BørneTelefonen, straks kan viderehenvises til den rette instans i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, og at der derved kan blive taget hånd om barnet eller den unges problemer på en relevant måde.

Ca. 1400 børn og unge, der er anbragt udenfor hjemmet, samt børn og unge fra ca. 2.500 familier der modtager forebyggende foranstaltninger iht. Servicelovens bestemmelser, vil potientelt kunne profitere af tilbuddet indenfor Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område.

Børns Vilkår vil bl.a. bruge den ansøgte økonomiske støtte fra Københavns Kommune til at kunne optimere og kvalificere rådgivningen på BørneTelefonen på Nettet, der blev etableret i 2001.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der bevilges et årligt tilskud på 66.660 kr. for perioden 2005 - 2007.

Beløbet finansieres via § 115 midlerne (støtte til frivilligt socialt arbejde) og der reserveres forlods midler fra denne pulje for perioden 2005 - 2007 med kr. 66.660 årligt.

Pædagogisk - Psykologisk Rådgivning under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har bevilget et tilsvarende beløb for perioden 2005 - 2007.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Skrivelse fra Børns Vilkår dateret 2. april 2004 med tilhørende bilag i forhold til erfaringsopsamling og regnskab vedr. telefonrådgivningerne

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top