Mødedato: 15.09.2004, kl. 15:30

Ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret, 2004 (Bilag)

Ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret, 2004 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. september 2004

 

6. Ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret, 2004 (Bilag)

FAU 429/2004 J.nr. 429/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget delvist imødekommer Indvandrer Kvindecentrets ansøgning til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om økonomisk støtte på 406.672 kr. til centrets integrationsarbejde i 2004.

at dette sker via tildeling af økonomisk støtte på 200.000 kr. til Indvandrer Kvindecentret i 2004, af midler fra et tilskudsbudget overført fra Kultur- og Fritidsudvalgets budget til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget, afsat under funktion 6.51 – Administration.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver afslag på tildeling af det resterende ansøgte beløb på 206.672 kr. med den begrundelse, at der ikke er flere disponible midler i Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet, under funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer, til tildeling af økonomisk støtte til integrationsarbejde i 2004.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget en ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret om tilskud til centrets integrationsarbejde i 2004 på i alt 406.672,00 kr.

Indvandrer Kvindecentret har gennem en årrække fået tildelt økonomisk støtte fra Folkeoplysningssekretariatets såkaldte 5% pulje (FOS-midlerne). Denne pulje blev i 2002 nedlagt og de midler, der hidtil har været afsat til Indvandrer Kvindecentret, er blevet overført fra Kultur- og Fritidsudvalgets budget til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget. Overførslen af tilskudsbudgettet er sket mhp. at sikre fortsat økonomisk støtte til Indvandrer Kvindecentret og tre andre væresteder, der sorterer under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i 2003 udbetalt bevillingen på 200.000 kr. til Indvandrer Kvindecentret fra tilskudsbudgettet overført fra Kultur og fritidsudvalget.

Endvidere har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 2003, ligesom de foregående år siden 1999, ydet et tilskud til Indvandrer Kvindecentret på omkring 200.000 kr. årligt fra Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet, under funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer. Dette efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

I 2004 er alle de integrationsmidler, der er afsat under Udviklingspuljen til særlige målgrupper blevet disponeret efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Således er der ikke længere nogen frie midler til disposition. Af den grund vil det kun være muligt at imødekomme Indvandrer Kvindecentrets ansøgning om økonomisk støtte i 2004 med de midler, der er overført fra Kultur- og Fritidsudvalget og tiltænkt Indvandrer Kvindecentret.

Forvaltningen indstiller derfor, at Indvandrer Kvindecentret tildeles økonomisk støtte på 200.000 kr. fra midler under funktion 6.51 – Administration til centrets integrationsarbejde i 2004.

SAGSBESKRIVELSE

Indvandrer Kvindecentret har ansøgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om økonomisk støtte på i alt 406.672 kr. i 2004.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i de foregående år ydet tilskud til centret, dels via midler fra Udviklingspuljen til særlige målgrupper, som består af midler afsat fra de kommunale integrationsindtægter, og dels via et tilskudsbudget overført fra Kultur- og Fritidsudvalget til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Tilskudsbudgettet indeholder midler tiltænkt støtte af fire væresteder, der sorterer under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, heriblandt Indvandrer Kvindecentret.

Forvaltningen har, på grund af den mangeårige tildeling af støtte, opnået et indgående kendskab til Indvandrer Kvindecentrets arbejde. Forvaltningen er i dialog med centrets medarbejdere og modtager årligt evalueringer, årsrapporter mv. fra centret, der gør forvaltningen i stand til at følge udviklingen i og vurdere udbyttet af centrets aktiviteter og funktioner.

Indvandrer Kvindecentret – Formål og målgrupper

Indvandrer Kvindecentret blev etableret i 1982 på initiativ af en tværkirkelig indvandrergruppe. Af centrets vedtægter fremgår det, at det grundlæggende formål er at fremme integrationen af kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, især kvinder med særlige sociale vanskeligheder, således at kvinderne og deres familier kan fungere bedre i det danske samfund.

Indvandrer Kvindecentret er en selvejende institution, der finansieres af offentlige og private fonde og legater. Centret ledes af en bestyrelse, der består af såvel udpegede medlemmer, som medlemmer der er valgt af generalforsamlingen. I bestyrelsen sidder ligeledes brugere med etnisk minoritetsbaggrund.

Der er fire medarbejdere i centret, herunder en centerleder. Derudover har centret løbende kontanthjælpsmodtagere i jobtræning og praktik, praktikanter fra pædagogseminarer og frivillige jurastuderende til at yde juridisk rådgivning.

Centret betjener primært ressourcesvage kvinder med etnisk minoritetsbaggrund, der for manges vedkommende lever af overførselsindkomster og er enlige mødre. Den største brugergruppe er somaliske kvinder, men mange andre etniske grupper har ligeledes deres gang i centret. Hvert år har centret ca. 5000-6000 besøgende. I 2002 havde centret i alt haft kontakt med 5034 voksne og 785 børn. Brugerne er primært bosat i Københavns Kommune.

Evaluering af Indvandrer Kvindecentrets integrationsarbejde

Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) har i 2003 udarbejdet en evaluering af Indvandrer Kvindecentret og dets aktiviteter. I rapporten peges der på, at Indvandrer Kvindecentret har en række forskellige funktioner, der alle bidrager til at fremme integrationen af centrets målgruppe i det danske samfund.

For det første er Indvandrer Kvindecentret et værested, hvor dialog og aktiviteter som fællesspisning og husmøder er med til at opfylde de sociale behov og modvirke isolation for de brugere, der benytter centret.

Dernæst er Indvandrer Kvindecentret et aktivitetssted. Der gives tilbud om undervisning i dansk, lektiehjælp, madlavning, udflugter, sport mv. Det er alle tilbud, der ifølge CASA, er med til at give brugerne en introduktion til emner som samfundsforhold, ernæring, sundh ed mv.

Indvandrer Kvindecentret har også en rådgivende funktion overfor brugerne. Det drejer både om økonomisk, social, sundhedsmæssig og juridisk rådgivning. I forbindelse med disse rådgivningsfunktioner samarbejder centret med Indvandrerrådgivningen, med læger, lokalcentre samt frivillige jurastuderende, der forestår den juridiske rådgivning på centret.

Endelig påpeger CASA i deres evalueringsrapport, at Indvandrer Kvindecentret også har en funktion som vidensformidler omkring særlige indvandrergrupper. Centrets største brugergruppe er somaliske kvinder, der indenfor de seneste år har opsøgt centret i stor udstrækning. Indvandrer Kvindecentret har derfor igennem en årrække fået opbygget en indgående viden om særligt denne etniske minoritets-gruppe, og bliver kontaktet af mange forskellige instanser for at viderebringe deres erfaringer og viden om de somaliske kvinder.

CASA's konklusion omkring karakteren af Indvandrer Kvindecentrets integrationsarbejde er, at centret giver støtte både før, under og efter borgernes kontakt til myndighederne og at centret derfor udgør et vigtigt supplement til de sociale og helbredsmæssige instanser i Københavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på grund af dets mangeårige tildeling af økonomisk støtte til Indvandrer Kvindecentret ligeledes et indgående kendskab til centrets arbejde og aktiviteter. Det billede, der tegnes af centrets integrationsarbejde i CASA's evalueringsrapport stemmer godt overens med det indtryk, som forvaltningen i forvejen har af centret.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser

ØKONOMI

Indvandrer Kvindecentret er en selvejende institution, der primært finansieres af midler fra fonde og legater. I 2004 har Indvandrer Kvindecentret et budget på 1.860.847 kr., heraf bliver ca. 194.000 dækket af indtægter fra fonde, gaver fra private og lignende, mens ca. 200.000 finansieres af midler fra Socialministeriets såkaldte PUF-fond.

Indvandrer Kvindecentret har i en årrække endvidere været støttet de tidligere FOS-midler fra Kultur- og Fritidsudvalget samt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets Udviklingspulje til særlige målgrupper på integrationsområdet.

Kultur- og Fritidsudvalget besluttede i 2002, i forbindelse med revision af Folkeoplysningsloven, at overføre budgettet for 4 væresteder, der i de foregående år havde været støtte af FOS-midlerne, til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget. Baggrunden var at, Kultur- og Fritidsudvalget fra 2002 ikke længere havde grundlag for at yde tilskud til væresteder uden folkeoplysende karakter.

For at de fire væresteder fortsat kunne bestå, besluttede Kultur- og Fritidsudvalget, på møde den 25. oktober 2002, at overføre et tilskudsbudget på i alt 470.000 kr. til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget.

Efter beslutningen i Kultur- og Fritidsudvalget om at overføre tilskudsbudgettet til de fire væresteder til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget, blev Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget forelagt sagen om den årlige overførsel af tilskudsbudgettet. Sagen blev behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets ordinære møde den 28.11.2001, hvor udvalget tog Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning til efterretning.

Blandt overførslen af de tidligere FOS-midler til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets budget er en årlig bevilling på 200.000 kr. tiltænkt Indvandrer Kvindecentret. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udbetalte i juni 2003 de 200.000 kr., der var tiltænkt Indvandrer Kvindecentret. Der vil ligeledes kunne udbetales 200.000 kr. fra tilskudsbudgettet til Indvandrer Kvindecentret i 2004.

Indvandrer Kvindecentret har imidlertid ansøgt forvaltningen om et større beløb, på i alt 406.672 kr. I de foregående år har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget ydet et tilskud på ca. 200.000 kr. årligt til Indvandrer Kvindecentret fra Udviklingspuljen til særlige målgrupper, under funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer.

Udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet er etableret af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget med det formål at give mulighed for at yde støtte til særlige nye initiativer indenfor integrationsarbejdet i kommunen. De seneste par år har der årligt været afsat ca. 4 millioner kr. i puljen.

I 2004 har der været flere nye initiativer og projektforslag på integrationsområdet end hidtil. Det har resulteret i, at midlerne i Udviklingspuljen allerede er udmøntet i 2004, efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget.

Udviklingspuljen, IMK 5.60, Introduktionsprogrammer

I alt afsat i puljen i 2004:

4,5 mill. kr.

Aktiviteter

FAU-beslutning

I alt, i mill. kr.

Initiativer til en styrket indsats overfor unge indvandrere (p.b.a SFI-rapporten)

26.11.2003 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en indstilling om iværksætte et styrket samarbejde med Kriminalforsorgen og en styrket indsats for unge indvandrermødre, som skulle finansieres med 3,5 mill. kr fra Udviklingspuljen.

3,5

Gadepulsen
(projekt under Lokalcenter Indre Nørrebro)

18.02.2004 tiltrådte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget en indstilling om, at Indre Nørrebro's projekt Gadepulsen årligt finansieres af 1 mill.kr. fra Udviklingspuljen.

1,0

I alt disponeret i 2004

4,5

Udisponerede midler i 2004

0,0

Som det fremgår af ovenstående er alle midler i Udviklingspuljen i 2004 blevet disponeret til aktiviteter, efter beslutninger i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 26.11.2003 og d. 18.02.2004. Dermed er der ikke længere frie midler til disposition til støtte af integrationsfremmende projekter for særlige målgrupper i 2004, og der kan således ikke anvises støtte til Indvandrer Kvindecentret fra Udviklingspuljen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Indstillingen har været sendt til høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet, der begge har afgivet deres høringssvar til forvaltn ingen i august 2004.

Integrationsrådet kan tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om delvis imødekommelse af Indvandrer Kvindecentrets ansøgning om økonomisk støtte i 2004. Integrationsrådet har derudover anmodet forvaltningen om en liste over de integrationsprojekter og aktiviteter, som Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har ydet økonomisk støtte i 2004.

Det Rådgivende Integrationsudvalg kan ligeledes tilslutte sig Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens indstilling om delvis imødekommelse af Indvandrer Kvindecentrets ansøgning om økonomisk støtte i 2004. Det Rådgivende Integrationsråd har ingen yderligere bemærkninger til indstillingen.

BILAG

  • Ansøgning fra Indvandrer Kvindecentret, fremsendt i maj 2004
  • Høringssvar fra Integrationsrådet, den 17. august 2004
  • Høringssvar fra Det Rådgivende Integrationsudvalg, den 18. august 2004
  • Udkast til svarbrev til Indvandrer Kvindecentret

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top