Ansøgning om puljemidler til indsats for social udsatte grønlændere 2004-2007 (Bilag)
Ansøgning om puljemidler til indsats for social udsatte grønlændere 2004-2007 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 15. september 2004
4. Ansøgning om puljemidler til indsats for social udsatte grønlændere 2004-2007 (Bilag)
FAU 433/2004 J.nr. 433/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender ansøgning om midler fra Socialministeriets pulje til en indsats for socialt udsatte grønlændere i perioden 2004-2007.
at der søges om midler til socialpædagogisk indsats til implementering af bofællesskab i Dannebrogsgade. I perioden 2005-2007 i alt kr.1.170.000,-.
at der søges om midler til metodeudvikling i relation til boliger på Christiania i samarbejde med Herfra-og-Videre (HOV). I perioden 2005-2007 i alt kr.1.901.000,-.
at der søges om midler til pilotprojekt, som kan afdække metoder og behov for "avancementshuse" i samarbejde med Det grønlandske Hus og Kofoeds Skole. I 2005 og 2006 ansøges om samlet kr. 780.000,-
at der søges om midler til konsulentbistand og supervision med henblik på at opbygge netværk og erfaringer, som kan sikre en helhedsindsats på individ-plan i et tæt samarbejde mellem Det grønlandske Hus, Kofoeds Skole og Væksthuset. I perioden 2004-2007 i alt kr.1.660.000,-
at der søges om midler til netværksdannende supervisionstilbud for sagsbehandlere, støtte-kontaktpersoner og boligsociale rådgivere i samarbejde med Det grønlandsk Hus. I perioden 2004-2007 i alt kr.351.000,-.
at der søges om midler til pulje til gensidige supervision og vidensopsamling mellem grønlandske og københavnske sagsbehandlere og social pædagoger i samarbejde med Det grønlandske Hus. I perioden 2004-2007 i alt kr. 354.000,-.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget vedtog i januar 2003 (13/2003) en plan for en fokuseret helhedsindsats for marginaliserede grønlændere. Samtidig offentliggjorde Socialministeriet en Hvidbog om socialt udsatte grønlændere i Danmark. Heri understreges det, at socialt udsatte grønlændere ofte har problemer, der adskiller sig fra andre socialt udsatte gruppers. De aktiviteter, som udvalget vedtog er siden blevet iværksat i samarbejde med en række forskellige organisationer, som er fageksperter indenfor området.
Socialministeriet, Styrelsen for Social Service, har nu afsat en pulje på 5. mio. kr. årlig i alt 20 mio. i perioden 2004-2007 målrettet tiltag for udsatte grønlændere. Styrelsen opfordrer især de store kommuner: Ålborg, Odense, Esbjerg og Københavns Kommune til at ansøge.
På baggrund af erfaringer fra den igangværende styrkelse af indsatsen indstilles det, at forvaltningen yderligere optimerer indsatsen ved gennemførelse af en række metodeudviklende og opkvalificerende projekter, som skal sikre den fremtidige drift.
SAGSBESKRIVELSE
I 2003 offentliggjorde Socialministeriet en Hvidbog om socialt udsatte grønlændere i Danmark. Heri understreges det, at socialt udsatte grønlændere ofte har problemer, der adskiller sig fra andre socialt udsatte gruppers. I forlængelse heraf vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i januar 2003 en plan for en fokuseret helhedsindsats for marginaliserede grønlændere i kommunen. Planen indeholdt bl.a. en målsætning om en helhedsorienteret koordinering af indsatsen på aktiveringsområdet, behandlingstilbud, sprogundervisning, udvikling af målrettede boformer, samt én dags-kurser for sagsbehandlere om mødet med den grønlandske bruger.
De vedtagne aktiviteter er siden blevet iværksat i samarbejde med henholdsvis Det grønlandske Hus, Kofoeds Skole, Beboerorganisationen Her-fra-og-Videre (HOV) på Chrisitania, Frederiksberg Centret, Væksthuset og Lokalcentret Christianshavn. Der er nedsat en følgegruppe som sikrer sammenhæng i tiltaget bestående af repræsentanter for de nævnte parter.
Socialministeriet, Styrelsen for Social Service, har nu afsat en pulje på 5 mio. kr. årlig i perioden 2004-2007 målrettet tiltag for udsatte grønlændere. Styrelsen forventer, at hovedparten af beløbene bliver brugt i de større kommuner. Som følge heraf er Københavns Kommune blevet opfordret til at ansøge.
Ifølge skrivelse af d. 25.Maj 2004 kan der søges om støtte til følgende:
Kommuner og amter kan søge støtte til botilbud og hertil hørende støttepersoner for socialt udsatte grønlændere. Der tænkes her på fx bofællesskaber, opgangsfællesskaber og udslusningsboliger. Der kan også søges om bostøtte til socialt udsatte grønlændere i egen bolig.
Specielt vurderes der at være behov for udslusningsboliger.
1.2 Tolkebistand
De grønlandske huse kan søge støtte til dækning af evt. udgifter til tolkebistand til private og selvejende institutioner (fx krisecentre, private herberger, misbrugsbehandlingssteder mv.) i forbindelse med institutionernes arbejde med socialt udsatte grønlændere.
1.3. Konsulentbistand til kommuner og amter med mange socialt udsatte grønlandske borgere og supervision af medarbejdere i kommuner, de grønlandske huse, sociale viceværter m.fl.
Kommuner og amter kan søge om støtte til konsulentbistand. Ansøgning bør udarbejdes i samarbejde med de grønlandske huse, hvor indsatsen evt. kan forankres.
Kommuner, amter, de grønlandske huse og Kofoeds Skole kan søge om støtte til supervision, der enten kan forankres hos ansøger eller fx i et af de grønlandske huse.
Ansøgning om tilskud skal sendes til Styrelsen for Social Service senest den 2. august 2004.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har på baggrund af erfaringer fra den igangværende styrkelse af indsatsen vurderet de tiltag der yderligere kan optimere indsatsen overfor udsatte grønlændere i København. Det skal herved præciseres, at der ved vurderingen af de indhentede projektforslag er lagt afgørende vægt på metodeudvikling og opkvalificering af medarbejdere med det formål at sikre den fremtidige drift som følge heraf indstilles følgende projektforslag:
- Social støtte til igangsættelse af bofællesskab i Dannebrogsgade.
I forbindelse med opførelse af nye boliger i Dannebrogsgade for bl.a. 12 lejemål for grønlændere, indstilles det, at der søges om puljemidlerne til finansiering af en pædagogisk indslusningsindsats i en perioden på 2 år. Efter denne periode forventes der kun at være behov for jævnlig tilsyn fra social vicevært, som på nuværende tidspunkt er tilknyttet bofællesskabet Miteq. Projektet gennemføres i samarbejde med Det grønlandske Hus og Kofoeds Skole.
I perioden 2005-2007 søges der i alt om kr.1.170.000,-.
- Metodeudvikling i relation til boliger på Christiania
For at styrke indsatsen for såvel grønlændere, der nylig er påbegyndt en social derute, som grønlændere der i mange år har levet på gadeplan, indstilles det, at der søges om midler til metodeudvikling og erfaringsopsamling i relation til boliger på Christiania. Projektet gennemføres i samarbejde med lokalcenter Christianshavn og beboerorganisationen Herfra-og-Videre (HOV). Kommunen har tidligere i samarbejde med Det grønlandske Hus foretaget en afdækning af problemstillinger og efterfølgende social indsats for udsatte grønlændere i Indre By og på Vesterbro. I forhold til de udsatte grønlændere som opholder sig på Christiania, skønnes der imidlertid at være behov for en ekstraordinær indsats, fordi brugernes problemstillinger der er langt tungere og oftest forbundet med misbrug. Samtidig er det vores erfaring, at der netop på Christiania opholder sig mange grønlændere som kommer fra andre opholdskommuner, herunder Grønland. På baggrund af erfaringer fra førnævnte indsats, samt fra Kontaktstedet på Vesterbro, der hjælper ikke-københavnere med at få etableret kontakt til hjemkommunerne, skønnes der at være behov for en bredere og mere tvær-kommunal indsats, som kan afklare problemstillinger, udvikle metoder og koordinerer kontakt i forhold til udsatte grønlændere, der bor og opholder sig i boliger på Christiania.
Projektet tænkes på længere sigt forankret gennem en samtidige opbygning af supervisions- og kontaktnetværk samt metodeudvikling indenfor de enkelte lokalcentre j.f. nedennævnte projektforslag. I projektperioden 2005-2007 søges der om midler til dækning af 1½ fuldtidsstilling samt kontaktskabende aktiviteter svarende til samlet kr.1.901.000,-.
- Avancementshus - pilotprojekt
Det indstilles, at der søges om midler til et forundersøgelsesprojekt som skal afdække behovet for boliger. På baggrund af dette udarbejdes der forslag til en fremtidig politisk handleplan for etablering af avancementsboliger for grønlændere, der opholder sig på gadeplan eller sover på tilfældig sofaer fra dag til dag. Formålet med projektet er at udvikle en boligform og metoder til social støtte, der ligger mellem gaden og boligmarkedet for en gruppe, som ikke kan/vil eller ønsker at opholde sig på herberg, men som på længere skønnes at kunne bo i tiltag, der ikke udelukkende retter sig entydigt mod grønlændere. Baggrunden for projektet er udenlandske erfaring med såkaldte avancementshuse, som på en struktureret måde bevidst arbejder med at rumme beboere med divergerende problemstillinger.
I perioden 2005-2006 søges der samlet om kr. 780.000,- til dækning af en fuldtidsstilling, samt udgifter til research og formidling af resultat.
- Konsulentbistand og supervision med henblik på helhedsindsats på individ-plan
For at sikre den nødvendige helhed i indsatsen overfor udsatte grønlændere indstilles det, at der søges om midler til konsulentbistand og supervision med henblik på at opbygge netværk og erfaringer, som kan sikre en helhedsindsats på individ-plan i et tæt samarbejde mellem Det grønlandske Hus, Kofoeds Skole og Væksthuset. I perioden 2003-2005 er der afsat et beløb svarende til én fuldtidsstilling over aktivieringsområdets (11.kt.) budget, til koordinering af en "før-arbejdsmarkedsrettet helhedsindsats" for udsatte grønlændere. Denne projektopgave har været udliciteret til Det grønlandske Hus. Konsulenten har haft til opgave bl.a. at sikre samarbejdet mellem brugeren, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, Væksthuset og Kofoedsskole samt Det grønlandske Hus. Eftersom tiltaget har vist sig at være en fordel for alle parter foreslås det, at der ansøges om puljemidler til udvikling af denne indsatsen fra 2004-2007. Opgaven vil med fordel kunne udgå fra Det Grønlandske Hus, der har oparbejdet kendskab til den samlede indsats på de forskellige områder herunder opsøgende arbejde og bistand, bosættelse, aktivering, integration, sprogundervisning, misbrugsbehandling m.v. Konsulenten skal støtte og vejlede samarbejdsparterne i en fælles indsats som kan være medvirkende til at nedbryde fordomme og barrierer på arbejdsmarkedet og bane vejen for en før-arbejdsmarkedsrettede helhedsindsats for udsatte grønlændere. Efter afsluttet projektperioden forventes det, at der i relation til arbejdsmarkedet er opbygget metoder for henvendelse og kontakt, og at der imellem samarbejdsparterne er dannet strukturer som fremover vil kunne sikrer en mere helhedsorienteret indsats for de udsatte grønlændere.
I perioden 2004-2007 søges der i alt om kr.1.660.000,- til løn og udgifter til dækning af fællesaktiviteter for de involverede brugere.
- Netværksdannende supervisionstilbud for sagsbehandlere, støtte-kontaktpersoner og boligsociale rådgivere
I forlængelse af allerede afholdte temadage om "Den grønlandske bruger" indstilles det, at der søges om midler til gennemførelse af netværksdannende supervisionstilbud. Formålet er at sagsbehandlere, støttekontakt-personer og boligsociale rådgivere fra forvaltning og hjemløsetilbud sammen med husets grønlandske medarbejdere kan drøfte såvel generelle problemstillinger som principielle enkeltsager i forbindelse med støtte til udsatte grønlændere. Grupperne tænkes at bestå af 8-10 personer samt en grønlandsk vejleder. Der er behov for et månedligt møde á 3-4 timer og formodentlig 4-5 grupper.
Finansieringsbehovet er 50 undervisningstimer og 400 konsulenttimer årligt.
I perioden 2004-2007 søges der i alt om kr.351.000,-.
De egentlige uddannelsestiltag vil i tilfælde af succesfuld gennemførelse kunne etableres som tilbud fra Det grønlandske Hus til forvaltningen som indtægtsdækkede kursus- og konsulentforløb.
- Pulje til gensidige supervision og vidensopsamling mellem grønlandske og københavnske sagsbehandlere og social pædagoger
Som led i en styrket supervisionsindsats og vidensopsamling, indstilles det, at der søges om puljemidler til etablering af en pulje som grønlandske og københavnske sagsbehandlere og social pædagoger kan søge til netværksskabende studieophold med henblik på erfaringsudveksling og opbygning af supervisionsnetværk mellem kommunerne her og i Grønland. Puljemidlerne målrettes finansiering af gensidige studieophold, hvor f.eks. den danske medarbejder opholder sig 3-4 uger i en grønlandsk socialforvaltning, hvorefter en medarbejder fra samme grønlandske forvaltning får et tilsvarende ophold i et københavnsk lokalcenter. Baggrunden for ønsket om en pulje er, at der på visse lokalcentre tidligere har været grønlandske praktikanter og sagsbehandlere, som har været med til at give såvel en viden om grønlandsk kultur, som et erfaringsnetværk på Grønland. Efter at uddannelsesstederne nu er flyttet til Grønland, savnes denne kontakt og erfaringsudveksling mellem danske og grønlandske forvaltninger. Puljen tænkes afsat til rejse og tilskud til ophold for i alt 2 medarbejdere fra hvert land årligt.
I perioden 2004-2007 søges der samlet om kr.354.000,-.
Såfremt der opnås tilskud til ovennævnte projekter vil der blive nedsat en følgegruppe, som har til opgave at sikre koordinering og erfaringsopsamling mellem de nævnte projekter samt at der fremover sker en forankring af erfaringer.
Eftersom tidsfristen for ansøgning og projektbeskrivelse var den 2. august 2004 og faldt i sommerferien, er der overfor ministeriet søgt om puljemidler til gennemførelse af de nævnte projekter med forbehold for Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets endelige godkendelse heraf.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Nedenstående giver et overblik over den samlede ansøgning, med anslået projektbudget.
Aktivitet i kr. 1.000,- | 2004 kr. |
2005 | 2006 | 2007 | I alt |
Soc. vicevært Dannebrogsgade | 0 | 390 | 390 | 390 | 1.170 |
Metodeudvikling i relation til boliger på Christiania | 146 | 585 | 585 | 585 | 1.901 |
boliger/Avancementshus
| 0 | 390 |
390 | 0 | 780 |
Konsulentbistand og supervision af helhedsindsats | 158 | 474 | 488 | 540 | 1.660 |
Netværksdannende supervision | 33 | 103 | 106 | 109 | 351 |
Pulje til gensidige studieophold | 26 | 106 | 110 | 112 | 354 |
Samlet | 363 | 2.048 | 2.069 | 1.736 | 6.216 |
Gennem projekterne sker der generelt en opkvalificering og metodeudvikling af såvel medarbejdere som organisationer i perioden. Tiltagene vil ikke medføre varige driftsudgifter.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
BILAG
- Brev fra Styrelsen for Social Service af 25. maj 2004
- Brev til Styrelsen for Social Service af 4. august 2004 fra vicedirektør
Grethe Munk
/
Torben Brøgger