Mødedato: 15.09.2004, kl. 15:30

Videreførelse af privat beboerrådgiverordning i Nordvest 2005 - 2008 (Bilag)

Videreførelse af privat beboerrådgiverordning i Nordvest 2005 - 2008 (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. september 2004

 

3. Videreførelse af privat beboerrådgiverordning i Nordvest 2005 - 2008 (Bilag)

FAU 432/2004 J.nr. 432/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at den private beboerrådgiverordning i Nordvest videreføres for perioden 2005-2007.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede i 2001 at etablere en beboerrådgiverordning i private udlejningsejendomme i kvarterløftområdet Nordvest, FAU 223/2001. Baggrunden herfor var det daværende By- og Boligministeries ønske om at overføre de positive erfaringer fra beboerrådgiverordninger i det almene udlejningsbyggeri til private udlejningsejendomme i særligt udsatte byområder. Den private beboerrådgiverordning blev etableret med tilskud fra By- og Boligministeriet og Grundejernes Investeringsfond i en 3-årig periode.

Den private beboerrådgiver i Nordvest startede 1. januar 2002 og har nu fungeret i 3 år. Den private beboerrådgiver er ansat på Lokalcenter Bispebjerg, men fysisk placeret i sekretariatet for kvarterløft Nordvest for at sikre et tæt samarbejde med kvarterløftet i området.

Den overordnede målsætning for den private beboerrådgiver er at medvirke til, at beboere og andre med interesse i kvarteret deltager aktivt i arbejdet med at forbedre kvarteret. Den private beboerrådgiver skal arbejde for at styrke netværkene i kvarteret og for en tydelig social dimension i kvarterløftet.

Den private beboerrådgiver har i perioden 2002 - 2004 arbejdet med følgende indsatsområder: 1) Beboerinvolvering med særlig fokus på private udlejningsejendomme, 2) Børnefamilier og 3) Integration af beboere med etnisk minoritetsbaggrund.

Der er udarbejdet en "Status for privat beboerrådgiver i Nordvest 2002 - 2004" (se bilag 1). Det fremgår af status, at den private beboerrådgivers arbejde har resulteret i en væsentlig boligsocial indsats i forbindelse med Kvarterløft Nord - Vest 2002 - 2004.

På indsatsområdet "Beboerinvolvering med særlig fokus på private udlejningsejendomme" har den private beboerrådgivers arbejde resulteret i dannelse af netværk for henholdsvis private udlejningsejendomme, andelsboliger, ejerboliger og almene boliger. Disse netværk har været fundamentet for valg til styregruppe, dannelse af arbejdsgrupper og netværk på tværs af ejerformerne.

På indsatsområdet "Børnefamilier" har den private beboerrådgivers arbejde resulteret i involvering og ansvarliggørelse af voksne beboere, elevråd og Ungeråd i omlægning af udearealer ved en skole og en offentlig legeplads, samt brug af et mindre offentligt legeareal. Beboerrådgiveren har været tovholder for Nord -Vest Festival i 2002, 2003 og 2004.

På indsatsområdet "Integration" har den private beboerrådgiver medvirket til at afdække muligheder og beskrive opgaverne for en integrationskonsulent på Bispebjerg. Dette har bl.a. ført til ansættelse af en integrationskonsulent på Bispebjerg i 2004.

Den private beboerrådgiver har herudover haft til opgave, at sikre sammenhængen mellem kvarterløft, den øvrige boligsociale indsats og integrationsindsats på Bispebjerg. Den private beboerrådgiver har ligeledes formidlet kontakt til det lokale center, når der har været boligsociale problemer i ejendommene.

Status konkluderer, at det vil være af stor betydning for videreudvikling af den boligsociale indsats i de private udlejningsejendomme og kvarterløft, at den private beboerrådgiverordning videreføres i perioden 2005 - 2007, hvor Kvarterløft Nord-Vest ophører.

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at den private beboerrådgivers indsats fortsat er nødvendig i forbindelse med videreudvikling af netværk og indsatser i kvarterløftområdet. Det indstilles derfor, at forlænge den private beboerrådgiverordning for perioden 2005-2007.

Udgiften til videreførelse af den private beboerrådgiverordning 2005 - 2007 udgør 1,2 mill. kr. Styregruppen for Kvarterløft Nordvest har truffet beslutning om at yde et tilskud til den private beboerrådgiverordning med 0,6 mill. kr. Det foreslås, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder et tilskud på 0,6 mill. kr. til videreførelse af ordningen i 2005 - 2007. Den private beboerrådgiverordningen retter sig i princippet mod samtlige beboere i kvarterløftområdet , hvor der bor knap 15.000 mennesker, hvilket giver en enhedspris på 27 kr. pr. år.

SAGSBESKRIVELSE

Den private beboerrådgiver har til opgave at igangsætte og koordinere den boligsociale indsats i kvarterløftområdet Nordvest, der er karakteriseret ved en blanding af private udlejningsejendomme, andelsboligforeninger og ejerforeninger. Området er som helhed belastet med bl.a. mange beboere uden for arbejdsmarkedet og et stort byfornyelsesbehov. Især de private udlejningsejendomme rummer mange beboere med sociale problemer. I området er der behov for boligsocial indsats til at støtte udviklingen af sociale netværk mellem beboerne, ejendommene samt internt i ejendommene og kvarteret.

Den overordnede målsætning for den private beboerrådgiver er at medvirke til, at beboere og andre med interesse i kvarteret deltager aktivt i arbejdet med at forbedre kvarteret. Den private beboerrådgiver skal bl.a.

  • medvirke til dannelse eller styrkelse af netværk, foreninger og partnerskaber i kvarteret
  • være med til at sikre en tydelig social dimension i kvarterløftindsatsen.

Den private beboerrådgiver har i perioden 2002 - 2004 arbejdet med indsatsområderne Beboerinvolvering med særlig fokus på private udlejningsejendomme, Børnefamilier og Integration af beboere med etnisk minoritetsbaggrund.

Der er udarbejdet en "Status for privat beboerrådgiver i Nordvest 2002 - 2004" (se bilag 1). Det fremgår af status, at netværksdannelsen er i fuld gang med flere konkrete beboeraktiviteter som ramme.

På indsatsområdet "Beboerinvolvering med særlig fokus på private udlejningsejendomme" har den private beboerrådgivers arbejde resulteret i dannelse af netværk for henhol dsvis private udlejningsejendomme, andelsboliger, ejerboliger og almene boliger. Disse netværk har været fundamentet for valg til styregruppe, dannelse af arbejdsgrupper og netværk på tværs af ejerformerne. Der er dannet to overordnede netværk henholdsvis nord og syd for Frederikssundsvej, et særligt netværk med Hjemløsehuset og tilstødende ejendomme, samt en række mindre vejlav.

På indsatsområdet "Børnefamilier" har den private beboerrådgivers arbejde resulteret i involvering og ansvarliggørelse af voksne beboere, elevråd og Ungeråd i omlægning af udearealer ved en skole og en offentlig legeplads, samt brug af et mindre offentligt legeareal. Beboerrådgiveren har været tovholder for Nord -Vest Festival i 2002, 2003 og 2004.

På indsatsområdet "Integration" har den private beboerrådgiver medvirket til at afdække muligheder og beskrive opgaverne for en integrationskonsulent på Bispebjerg. Dette har bl.a. ført til ansættelse af en integrationskonsulent på Bispebjerg i 2004. Den private beboerrådgiver har i samarbejde med integrationskonsulenten gennemført projektet "Smag på NV", hvor beboere af forskellige nationaliteter i Nordvest har præsenteret deres oprindelsesland for hinanden med udgangspunkt i historier og fælles madlavning.

Den private beboerrådgiver har herudover haft til opgave, at sikre sammenhængen mellem kvarterløft, den øvrige boligsociale indsats og integrationsindsats på Bispebjerg. Den private beboerrådgivers jævnlige kontakt til stadigt flere ejendomme har samtidig betydet, at beboerrådgiveren har formidlet kontakt til det lokale center, når der har været boligsociale problemer i ejendommene.

Status konkluderer, at "den private beboerrådgivers særlige rolle - arbejdet med særlige indsatsområder og målgrupper indenfor rammerne af kvarterløft, hvor der arbejdes med kvarteret som helhed, har fungeret godt og uden nævneværdige problemer..… og at "…det vil være af stor betydning for såvel den lokale som kommunale forankring af en række projekter, samt videreudvikling af den boligsociale indsats i de private udlejningsejendomme og kvarterløftet, at stillingen som privat beboerrådgiver fortsættes i perioden 2005 - 2007".

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at den private beboerrådgiverordning har resulteret i en væsentlig boligsocial indsats i forbindelse med Kvarterløft Nord - Vest i 2002 - 2004. Det er ligeledes forvaltningens vurdering, at den private beboerrådgiverordning fortsat har en væsentlig rolle at spille ved dannelse og styrkelse af netværk i området, som beskæftiger sig med den fysiske, sociale og kulturelle udvikling i området.

Forvaltningen indstiller derfor, at den private beboerrådgiverordning videreføres til udgangen af 2007, hvor kvarterløftprojektet ophører. Det indstilles endvidere, at videreførelsen sker i samarbejde med Kvarterløft Nord - Vest.

I perioden 2005-2007 skal den private beboerrådgiver bl.a. arbejde med følgende områder:

  • Fortsat arbejde med etablering af netværk – herunder dannelse af netværk for samtlige boligejerformer, vejlav mv.
  • Fokus på boligsociale problemer i private udlejningsejendomme, og på at få flere af disse ejendomme i gang med netværksdannelse, byfornyelse og vejlav.

Kvarterløft Nord-Vest har henvendt sig til Grundejernes Investeringsfond i foråret 2004 med henblik på videreførelse af fondens fortsatte støtte til beboerrådgiverordningen i 2005 – 2007. Der forligger endnu ikke svar fra Grundejernes Investeringsfond.

Styregruppen for Kvarterløft Nord-Vest, der har kompetence til at træffe beslutning om anvendelse af kvarterløftprojektets midler til helhedsorienteret byfornyelse, har drøftet en videreførelse af den private beboerrådgiverordning på møde den 18. maj 2004 og truffet beslutning om at yde et tilskud til videreførelse af ordningen i 2005 - 2007 på i alt 0,2 mill. kr. i hvert af årene.

MILJØVURDERING

Beboerrådgiverordningen har ingen umiddelbare miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Den private beboerrådgiverordning har hidtil været finansieret ved tilskud fra staten, Grundejernes Investeringsfond og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Udgiften til den private beboerrådgiverordning udgør i alt 430.000 kr. pr. år, heraf 360.000 kr. til løn og 70.000 kr. til aktiviteter m.m.

Tabel 1. viser finansieringen af ordningen i 2002 - 2004:

Finansiering af privat beboerrådgiverordning pr. år 2002 – 2004

  

Løn

360.000 kr.

 

Aktivitetsmidler

70.000 kr.

 

I alt

430.000 kr.

 

heraf stat

 

200.000 kr.

Grundejernes Investeringsfond

 

80.000 kr.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

150.000 kr.

I alt

 

430.000 kr.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilskud er finansieret over den boligsociale budgetramme funktion 5.09 med 150.000 kr. pr. år

Tabel 2: forslag til fremtidig finansiering af en privat beboerrådgiverordning i 2005 - 2007:

Finansiering af privat beboerrådgiverordning pr. år 2005 – 2007

  

Løn

360.000 kr.

 

Aktivitetsmidler

40.000 kr.

 

I alt

400.000 kr.

 

heraf Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

 

200.000 kr.

Kvarterløft Nord -Vest

 

200.000 kr.

I alt

 

400.000 kr.

 

Det foreslås, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens tilskud finansieres med 200.000 kr. pr. år over den boligsociale budgetramme funktion 5.09. Der er i 2003 overført uforbrugte midler på Indenrigsministeriets retspulje til boligsociale aktiviteter på 1,2 mill. kr. til budget 2004 funktion 5.09. Det foreslås at der heraf afsættes 600. 000 kr. til finansiering af den private beboerrådgiverordning i 2005 - 2007. Det forudsættes, at Borgerrepræsentationen godkender, at der på funktion 5.09 i 2004 overføres 600.000 kr. til 2005, i 2005 overføres 400.000 kr. til 2006, samt at der i 2006 overføres 200.000 kr. til 2007.

Den private beboerrådgiverordningen retter sig i princippet mod samtlige beboere i kvarterløftområdet , hvor der bor knap 15.000 mennesker, hvilket giver en enhedspris på 27 kr. pr. år.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Status for Privat beboerrådgiver Nordvest 2002 - 2004.

 

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top