Mødedato: 15.05.2002, kl. 15:30

Indstilling om udmøntning af bevilling på 5 mill. kr. til unge der er kriminalitetstruede herunder eksempelvis Gaderummet (Bilag)

Indstilling om udmøntning af bevilling på 5 mill. kr. til unge der er kriminalitetstruede herunder eksempelvis Gaderummet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. maj 2002

 

Sager til beslutning

5. Indstilling om udmøntning af bevilling på 5 mill. kr. til unge der er kriminalitetstruede herunder eksempelvis Gaderummet (Bilag)

FAU 225/2002 J.nr. 225/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget,

at der iværksættes et forsøg med "Københavnerteamet", der skal lave opsøgende arbejde blandt kriminalitetstruede unge, og støtte og udvikle det lokale gadeplansarbejde.

at der afsættes 2,5 mill. kr. i 2002 hertil.

at forsøget igangsættes straks.

RESUME

I budgetaftalen for 2002, er der afsat 5 mill. kr. til unge kontanthjælpsmodtagere, der er kriminalitetstruede herunder eksempelvis Gaderummet.

Det indstilles at 2,5 mill. kr. afsættes til forsøg med Københavnerteamet, som en forstærket indsats i forhold til kriminelle og kriminalitetstruede unge.

SAGSBESKRIVELSE

I budgetaftalen for 2002, er der som en 1-årig bevilling afsat 5 mill. kr. til unge kontanthjælpsmodtagere, der er kriminalitetstruede herunder eksempelvis Gaderummet

På Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmøde den 30. januar 2002 (FAU J.nr. 27/2002) besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget: (den fulde beslutning er vedlagt som bilag)

"at der afsættes 2,5 mill. kr. til gadearbejde rettet mod kriminalitetstruede unge"

"at den endelige anvendelse af de 5 mill. kr. forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, når der er fremsendt svar fra Den Sociale Sikringsstyrelses hjemløshedspulje. Samtidig vurderes mulighederne for fastsættelse af initiativerne i 2003"

Nuværende udfordringer i gadearbejdet rettet mod kriminelle og kriminalitetstruede unge

Københavns Kommune oplever jævnligt grupper af kriminelle og kriminalitetstruede unge, der markerer sig meget negativt i gadebilledet med f.eks. vold, trusler og anden kriminalitet. Når disse grupper er talrige og meget marginaliserede, har det ofte vist sig vanskeligt for det lokale "sociale beredskab" i form af lokalcentre, ungerådgivninger, klubber mv. at tackle disse situationer. Lokalcentrene er ofte ikke gearet til at håndtere disse mere ekstreme situationer.

Det mediemæssige fokus på "gadebander" har også afstedkommet en utryghed hos borgerne, og der vil således også være en klar signalværdi i at opprioritere indsatsen i forhold til disse relativt få, men meget problematiske grupper af unge.

Som løsning herpå foreslås der oprettet et "Københavnerteam" der kan sikre en målrettet styrkelse af indsatsen ift. grupper af kriminelle og kriminalitetstruede unge, herunder lokalcentrenes evne til at håndtere dette problemer.

 

Københavnerteamet

Københavnerteamet skal bestå af erfarne og kompetente gadeplansmedarbejdere, som udover en projektleder fortrinsvist skal ansættes på projektbasis ift. den konkrete situation. De ansatte skal foruden at kunne komme i en frugtbar kontakt med grupper af kriminelle og kriminalitetstruede unge, ligeledes være i stand til at formidle værktøjer og erfaringer til de lokalt ansatte med henblik på problemløsning af denne karakter.

Teamets væsentligste opgaver bliver:

  • At støtte de lokale centre, institutioner mv. i akut opståede situationer i forholdet til grupper af marginaliserede unge. Ikke ved at overtage opgaven, men ved at tilbyde massiv og målrettet støtte til de lokale teammedarbejdere, klubmedarbejdere m.fl.
  • At bidrage til en opkvalificering og udvikling af det lokale gadeplansarbejde, så det næste gang ikke bliver nødvendigt for lokalcentrene at modtage assistance for at håndtere en ekstrem situation.

Teamet vil kunne indgå ift. mange forskelligartede problemtyper i byen og er ligeledes tiltænkt en central rolle ift. grupper af unge, der "agerer" på tværs af byens lokalområder.

Nedenfor er beskrevet nogle realistiske eksempler på situationer, som Københavnerteamet vil kunne komme til at arbejde med, og hvordan det konkret vil håndtere dem:

  • Eksempel 1: En gruppe unge har i en periode været meget dominerende i København City (Strøget, Palads, burgerbarer osv). De skaber frygt i området uden dog at være så kriminelle, at der er tale om en klar "politisag". De unge kommer fra Vesterbro, Indre Nørrebro og Tingbjerg, og det er derfor ikke muligt klart at udpege, hvem der har ansvaret for, at gruppen bliver opsøgt, at der bliver etableret en bæredygtig relation, at der bliver brobygget til de forskellige relevante lokalcentre, og at der bliver iværksat de nødvendige aktiviteter.

Handlinger: Københavnerteamet sender et par erfarne gadeplansmedarbejdere på gaden, som etablerer kontakt til gruppen og danner sig et overblik over situationen.

Københavnerteamet hjælper den enkelte unge med at "bygge bro" til den sagsansvarlige på lokalcentret, til relevante fritidstilbud (klub fx), til forældrene mv.

Københavnerteamet aktiverer det professionelle netværk (foreksempel Ungerådgivningerne i de nævnte bydele), som tager aktiv del i det opsøgende arbejde i forhold til de unge de konkret har ansvaret for med støtte fra Københavnerteamet.

  • Eksempel 2: En gruppe unge holder til på, og i nærheden af en s-togstation i et lokalområde, hvilket betyder mere vold og flere røverier i området. De lokale ungdomsklubber kender de unge, men vil ikke arbejde med dem, idet de anses for marginaliserede. Lokalcentret har en velfungerende Ungerådgivning, men har ikke erfaring med gadeplansarbejde, og har derfor svært ved at iværksætte initiativer, selv om den faktisk gerne ville.

Handlinger: Københavnerteamet analyserer situationen og hjælper Ungerådgivningen med at lægge en strategi for, hvorledes den problematiske adfærd kan bringes til ophør.

En erfaren gadeplansmedarbejder fra Københavnerteamet støtter aktivt medarbejderne i Ungerådgivningen med at etablere en konstruktiv kontakt til gruppen. Der arbejdes med aktiviteter for hele gruppen (foreksempel sport, udflugter mv.) Samtidig arbejdes der med den enkelte unge (foreksempel ansættelse af en støtteperson, etablering af et arbejdsforhold hos en lokal arbejdsgiver eller via Spydspidsen etc.)

Københavnerteamet hjælper aktivt Ungerådgivningen med at etablere en dialog med klubberne. Der lægges en plan for, hvorledes de unge kan integreres i klubaktiviteterne. En medarbejder fra Københavnerteamet er fx i en periode "ekstra" medarbejder i en særlig udsat klub.

Københavnerteamet er sparringspartner for Ungerådgivningen og det nu etablerede netværk, indtil netværket i lokalområdet "selv kan".

Tidsperspektivet

Det forslås at forsøget iværksættes straks, og således ikke afventer at der fremsendes svar fra Den Sociale Sikringsstyrelse om Gaderummet, som anført i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 30. januar 2002 (jf. ovenstående). Baggrunden herfor er, at et svar først kan forventes i eftersommeren 2002.

Samtidig er det erfaringen, at specielt sommerperioden byder på mere uro i det åbne rum på gader, parker m.v. Derfor ville det være hensigtsmæssigt, hvis teamet allerede kunne starte op inden sommeren 2002.

MILJØVURDERING

Ingen væsentlige miljøæssige konsekvenser

ØKONOMI

Det indstilles at 2,5 mill. kr. bruges til oprettelse af et Københavnerteam. Københavnerteamet igangsættes straks. Budgetrammen er 2,5 mill. kr. for 2002. Der tages stilling til Københavnerteamets fremtid ved budgetforhandlinger 2003.

Ved etableringen af Københavnerteamet vil der indenfor den afsatte ramme skulle afholdes en mindre udgift til etablering (arbejdsplads). Såfremt der ved udgangen af 2002 er ubrugte midler foreslås de overført til en videreførsel af indsatsen i 2003.

HØRING

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

BILAG

  • Beslutningsreferat fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 30. januar (FAU 27/2002 J.nr. 27/2002)

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top