Mødedato: 15.05.2002, kl. 15:30

Bemyndigelse til borgmesteren til at træffe afgørelser i klagesager, hvor Det Sociale Brugerråd (Brugerklagerådet) som første klageinstans har indstillingsret (Bilag)

Bemyndigelse til borgmesteren til at træffe afgørelser i klagesager, hvor Det Sociale Brugerråd (Brugerklagerådet) som første klageinstans har indstillingsret (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 15. maj 2002

 

Sager til beslutning

16. Bemyndigelse til borgmesteren til at træffe afgørelser i klagesager, hvor Det Sociale Brugerråd (Brugerklagerådet) som første klageinstans har indstillingsret (Bilag)

FAU 237/2002 J.nr. 237/2002

 

INDSTILLING


Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget giver borgmesteren bemyndigelse til at træffe afgørelser i klagesager fra personer, der bor i amtslige boformer for voksne i h. t. servicelovens §§ 92-94 og som indstilles af Det Sociale Brugerråd (Brugerklagerådet) vedrørende pleje, omsorg og aflastning efter servicelovens §§ 71 og 72.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget modtager kopi af afgørelser i klagesager fra Brugerklagerådet.

RESUME

Det Sociale Brugerråd (Brugerklagerådet) er første klageinstans for klager over tilbud efter servicelovens §§ 71 og 72 for brugere, der opholder sig i amtskommunale botilbud efter lovens §§ 92-94. Det drejer sig om klager over omsorg og pleje, vedligeholdelsesfunktioner og aflastning til personer, der opholder sig på de amtskommunale boformer.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmodes om at bemyndige borgmesteren til at træffe afgørelse i de klagesager, der indstilles til udvalget af Brugerklagerådet. Dette er samme delegationsniveau, som blev vedtaget i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 16.09.1998.

Baggrunden for forslaget er, at klageforløbet ikke bør blive for langt, før brugeren får en afgørelse og dermed mulighed for eventuelt at klage videre til Det Sociale Nævn.

SAGSBESKRIVELSE

Ifølge servicelovens § 81, stk.2 kan en klage over en amtskommunes afgørelser efter lovens §§ 71 og 72 først indbringes for Det Sociale Nævn, når klagen har været behandlet i det amtslige brugerråd og amtsrådet (Borgerrepræsentationen) har taget stilling til indstillingen.

Ifølge Socialministeriets bekendtgørelse nr. 312 af 4. maj 2000 om retssikkerhed og administration, § 46 ændres Det Sociale Brugerråds sammensætning ved behandling af klager således, at der tiltræder 2 medlemmer af Borgerrepræsentationen og at de medlemmer, der repræsenterer forældre til børn på henholdsvis amtskommunale dag- og døgninstitutioner samt specialskoler, ikke deltager i behandlingen af klagesager, idet de har direkte klageadgang til Det sociale Nævn. For at skelne fra Klagerådet for hjemmepleje benævnes klageinstansen "Bruger-klagerådet". BR har udpeget Frank Hedegaard (F) og Manu Sareen (B) som medlemmer af Brugerklagerådet.

Da Borgerrepræsentationen ikke kan behandle personsager, skal klagesager behandles i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget eller eventuelt af Borgmesteren eller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efter bemyndigelse fra udvalget. Bemyndigelse har tidligere været givet til Borgmesteren den 16.09.1998, og forvaltningen skal foreslå, at denne delegation fortsætter uændret.

Brugerklagerådet er alene første klageinstans vedrørende opgaver i h. t. servicelovens §§ 71 og 72 for personer, der varigt eller midlertidigt bor på amtskommunale botilbud i h. t. servicelovens §§ 92-94. Dette gælder for alle aldersgrupper, såfremt de bor i de omtalte boformer.

Servicelovens § 71 omhandler tilbud om

  1. personlig hjælp og pleje
  2. hjælp og støtte til nødvendige praktiske opgaver i hjemmet
  3. hjælp til at vedligeholde fysiske og psykiske færdigheder.

Målgruppen er personer, der på grund af varig eller midlertidig nedsat funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver.

Lovens § 72 drejer sig om tilbud om afløsning eller aflastning til ægtefælle, forældre eller andre nære pårørende, der passer en person med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne.

Ved klager over personlig pleje og omsorg skelner serviceloven mellem amtslige og primærkommunale opgaver.

Amtslige boformer efter servicelovens §§ 92-94 vedrører bosteder for voksne fysisk handicappede, herberger for hjemløse eller familier med særlige behov, psykiatriske bocentre, bosteder og § 93-bofællesskaber for udviklingshæmmede og døgnbehandlingssteder for mennesker med misbrugsproblemer.

Til personer, der bor i eget hjem, ydes hjælp i h. t. §§ 71 og 72 som et primærkommunalt tilbud, hvorfor Klagerådet første klageinstans.

Proceduren ved behandlingen af klager er beskrevet i Bekendtgørelse nr. 312 af 4. maj 2000 om retssikkerhed og administration på det sociale område. Retningslinier og forretningsorden for Brugerklagerådet er vedtaget den 27.01.1999 af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, og skal i f.m. genoptryk opdateres i overensstemmelse med senere bekendtgørelse og bringes i overensstemmelse med retningslinier for klagerådet for hjemmehjælp.

Ifølge bekendtgørelsens § 4, stk. 2 behandler brugerrådet sagen og sender sin indstilling til amtsrådet (Borgerrepræsentationen), der giver klageren besked om amtsrådets afgørelse ud fra brugerrådets indstilling. Denne afgørelse kan jfr. bekendtgørelsens § 4, stk. 3 indbringes for de sociale klagemyndigheder.

Der forventes ikke det store antal klager til Brugerklagerådet, da området er meget begrænset i forhold til Klagerådet for hjemmehjælp. Der er ikke modtaget klager i hele den foregående funktionsperiode. Klageadgangen er som nævnt begrænset til pleje og omsorg for voksne i de nævnte boformer. Det er imidlertid hensigtsmæssigt, at et eventuelt klageforløb ikke bliver for langt, før brugeren får en afgørelse og dermed mulighed for at klage videre til Det sociale Nævn.

ØKONOMI
Intet.

HØRING
Ingen.

BILAG

  • Klagevejledning udsendt af Brugerklagerådet i 2001
  • Retningslinier for klagesagers behandling vedtaget af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget 27. januar 1999.

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top