Mødedato: 14.11.2001, kl. 13:00

Kvalitetsstandarder for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service (Bilag)

Kvalitetsstandarder for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. november 2001

 

Sager til beslutning

4. Kvalitetsstandarder for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service (Bilag)

FAU 429/2001 J.nr. 429/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender,

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, i samarbejde med Institut for Serviceudvikling, udarbejder nyt forslag til kvalitetsstandarder for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service. Forslaget forelægges udvalget i juni 2002.

at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens serviceniveau for hjemmepleje indtil da tager udgangspunkt i "det blå hæfte" fra 1995.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens serviceniveau er oprindeligt fastlagt i "det blå hæfte" fra 1995, hvilket hidtil har fungeret som kvalitetsstandard.

Med vedtagelsen i Borgerrepræsentationen den 11. oktober 2001 af Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder for ældreområdet, kan Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anvende de overordnede kvalitetsområder herfra til at udvikle egne kvalitetsstandarder. Disse standarder skal være tilpasset de særlige målgrupper, som får service via lokalcentre og handicapcentre.

Forslag til kvalitetsstandarder forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i juni 2002.

SAGSBESKRIVELSE

Arbejdet med kvalitetsstandarder i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Det har været vigtigt for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen at afvente en endelig vedtagelse af kvalitetsstandarder i Sundheds- og Omsorgsudvalget. Langt den største del af hjemmehjælpsaktiviteten i Københavns Kommune bliver serviceret via Sundhedsforvaltningen. Der vil også fremover være brugere, som flytter mellem forvaltningerne, efter de retningslinier som er aftalt mellem de to forvaltninger.

I arbejdet med kvalitetsstandarder i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil det derfor være hensigtsmæssigt at tage udgangspunkt i, at borgerne i Københavns Kommune grundlæggende skal kunne visiteres til ydelser med samme serviceniveau uanset hvilken forvaltning, de er tilknyttet. Samtidig skal de behov som de særlige målgrupper, der serviceres med hjemmepleje i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har, tilgodeses.

I Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens arbejde med at udforme nye kvalitetsstandarder samt beskrive serviceniveau og kvalitetsmål inddrages Handicapcentre og voksenteams i beskrivelsen af ydelser under de ni kvalitetsområdet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil i udarbejdelsen af kvalitetsstandarder inddrage Institut for Serviceudvikling i Odense. Instituttet har særlig kompetence i offentlig serviceudvikling, hvor brugernes behov er i centrum.

Det foreslås derfor at inddrage det Sociale Brugerråd som følgegruppe for udarbejdelsen af kvalitetsstandarder. Det Sociale Brugerråd opfordres til på sit først kommende møde at vælge repræsentanter til en følgegruppe af rådets midte.

Baggrund

Reglerne for kvalitetsstandarder er fastsat i Socialministeriets bekendtgørelse nr. 328 af 22. april 1998 om kvalitetsstandarder m.v. for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service.

Bekendtgørelsen fastslår, at kommunalbestyrelsen mindst én gang årligt skal udarbejde en kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp m.v. efter §§ 71 og 72 i lov om social service. Ligeledes skal der foretages opfølgning på kvalitet og styring af hjælpen én gang årligt.

Nuværende serviceniveau og kvalitetsstandarder i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

Hjemmeplejen i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen yder service til borgere med psykisk sygdom, fysiske handicap eller misbrugsproblemer. Servicen ydes af voksenteams i lokalcentrene eller via handicapcentrene.

I forbindelse med budgetvedtagelsen for forvaltningens område for 1999 og 2000 er der lagt vægt på:

  • At hjemmeplejen ydes som en del af en tværfaglig social indsats.
  • At ydelserne leveres som aftalt – vi holder hvad vi lover.
  • At ydelsen planlægges i samarbejde med den enkelte bruger.
  • At der tilbydes erstatningsbesøg ved aflysning.

Ved tildeling af hjemmehjælp tages der udgangspunkt i serviceniveauet, som er beskrevet i "Det blå hæfte" fra 1995 (se bilag 1). Denne beskrivelse udgør således udgangspunktet for tildeling af hjemmehjælpsydelser til den enkelte borger. Klagerådet for hjemmehjælp i Københavns Kommune konstaterer i sin årsberetning fra 1998, at en sådant arbejde for en væsentlig dels vedkommende er udført med "Det blå hæfte".

De borgere som serviceres af Familie – og Arbejdsmarkedsforvaltningens hjemme pleje er kendetegnet ved at have meget forskelligartede behov for hjemmehjælp for at få dagligdagen til at fungere. Behovene varierer over tid afhængig af den enkelte brugers aktuelle fysiske og psykiske funktionsevne. Udmåling af hjemmehjælpsydelser i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen tager derfor først og fremmest udgangspunkt i en helhedsvurdering af borgerens fysiske og psykiske funktionsniveau set i sammenhæng med vedkommendes sociale forhold.

Der lægges vægt på at hjemmeplejen er en del af et team-arbejde omkring den enkelte bruger enten i lokalcentret eller i handicapcentret. Hjemmeplejen er ofte dem der har den tætteste kontakt til brugeren, og som kan give en aktuel tilbagemelding til teamet om den enkelte brugers situation.

Kvalitetsstandarder i Sundhedsforvaltningen

Sundheds- og Omsorgsudvalget og Borgerrepræsentationen har netop vedtaget "Kvalitetsstandarder for ældreområdet i Københavns Kommune". Arbejdet med kvalitetsstandarder er påbegyndt i 1998. De nu vedtagne standarder bygger på konceptet fra Kommunernes Landsforening om "Fælles sprog". Hertil knytter sig 9 kvalitetsområder med tilsvarende kvalitetsmål.

Det drejer sig om:

  • personlig pleje
  • psykisk pleje og omsorg
  • målrettede pædagogiske opgaver
  • undersøgelse og behandling
  • ernæring og måltider
  • praktisk bistand
  • træning
  • flytning til (ældre)egnet bolig

Hvert af disse kvalitetsområder består af en række enkeltydelser med en høj detaljeringsgrad. Overordnet indgår visitation og sagsbehandling ligeledes som kvalitetsområder. For hvert kvalitetsområde er beskrevet formål., visitationskriterier, målgruppe, kvalitetsmål og opfølgning.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har i afgivne høringssvar til Sundhedsforvaltningen været skeptisk overfor den høje detaljeringsgrad, der findes i Sundhedsforvaltningens kvalitetsstandarder. Det vil ikke være til gavn for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens særlige målgruppe (se bilag 2).

MILJØVURDERING

Ingen.

ØKONOMI

Ingen.

HØRING

Ingen.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

BILAG

  • Bilag 1: Det blå hæfte, Social- og Sundhedsforvaltningen, 1995.
  • Bilag 2: Høringssvar vedr. oplæg til ensartet serviceniveau på ældreområdet i Københavns Kommune., Sundhedsforvaltningen.
  • Bilag 3: Bekendtgørelse om kvalitetsstandarder m.v. for hjælp efter §§ 71 og 72 i lov om social service.

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top