Forslag om ny klubstruktur (Bilag)
Forslag om ny klubstruktur (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. juni 2000
Sager til beslutning
5. Forslag om ny klubstruktur (Bilag)
FAU 413/2000 J.nr. 122/00
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bemærker følgende til Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning om ny klubstruktur:
"Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning til efterretning, idet det forudsættes,
at forslaget ikke vil få økonomiske konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen,
at implementeringen på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens område afventer selvstændig beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, når konsekvenserne for klubberne under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er afklaret,
at der tages forbehold for, at nye centrale normeringsregler ikke umiddelbart er i overensstemmelse med selvforvaltningsmodellen for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens institutioner.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har behov for, at indsatsen overfor børn og unge med særlige behov, herunder børn og unge med anden etnisk baggrund samt arbejdet med truede børn og unge, belyses nærmere i den endelige plan for klubarbejdet".
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har besluttet at indføre en ny klubstruktur. Dette indebærer, at der sker en ændring i opgavefordelingen mellem klubberne og en opprioritering af samarbejdet mellem klubberne i de enkelte bydele. Forslaget vedrører ikke umiddelbart de klubpladser, der administreres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har samtidig besluttet, at forslaget skal sendes i høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, inden det forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Det indstilles, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Uddannelses- og Ungdomsudvalget beslutning til efterretning med de fire ovennævnte forudsætninger.
SAGSBESKRIVELSE
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har den 5. april 2000 tiltrådt indstilling fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen om indførelse af en ny klubstruktur. Uddannelses- og Ungdomsudvalget har samtidig besluttet, at forslaget skal sendes i høring hos Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget inden det forelægges til endelig godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.
Forslaget fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen indebærer, at der sker en ændring i opgavefordelingen mellem klubberne og en opprioritering af samarbejdet mellem klubberne i de enkelte bydele. Dette medfører etablering af nye klubformer, således at der fremover vil være fritidsklubber med fokus på de 10-12 årige, juniorklubber for de 12-14 årige og ungdomsklubber for de 14-18 årige. Samtidig betyder forslaget, at der skal etableres Ungehuse, der skal arbejde aktivt og målrettet med opsøgende klubarbejde i forhold til både det generelle fritidsområde og i forhold til unge, som har behov for særlig socialpædagogisk støtte. Ungehusene skal fungere som et supplement til de eksisterende klubtilbud.
Formålet med den foreslåede tilpasning af klubstrukturen er at sikre, at klubberne fortsat kan leve op til børnenes, kommunens og lovgivningens krav til klubberne.
Forslaget til ny klubstruktur er udarbejdet på baggrund af oplæg fra en arbejdsgruppe, der har bestået af repræsentanter for Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, selvejende institutioner og klubber hørende under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt de faglige organisationer.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen administrerer i dag ca. 1.600 pladser for børn mellem 10 og 18 år, eller ca. 20 procent af alle klubpladser i Københavns Kommune.
Forslaget fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen berører ikke umiddelbart klubberne under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Det fremgår dog af indstillingen fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at en ny klubstrukturs gennemslagskraft er afhængig af, at klubberne under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen bliver en del af den nye klubstruktur og indgår i et samarbejde med klubberne, der hører under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. I indstillingen tilkendegiver Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen derfor, at de vil kontakte Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på en drøftelse af samarbejdet.
De praktiske konsekvenser af den ny klubstruktur for klubberne under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er ikke konkretiseret i indstillingen fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen. Desuden er det ikke præciseret nærmere i rapporten, hvordan indsatsen overfor børn og unge med særlige behov, herunder truede børn og unge samt børn og unge med anden etnisk baggrund end dansk, skal tilrettelægges
Som et led i arbejdet med en ny klubstruktur vil Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde nye normeringsprincipper. I forbindelse med indførelsen af selvforvaltning på daginstitutionsområdet har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ophævet tidligere gældende personalenormeringsregler, og indførelse af nye centrale normeringsregler er således ikke umiddelbart i overensstemmelse med selvforvaltningsmodellen. Det foreslås derfor, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager forbehold for konsekvenserne af dette arbejde.
Væsentlige ændringer i klubbernes opgaver, organisering og økonomi (herunder normeringsprincipper) kræver selvstændig godkendelse i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget efter forudgående høring af klubberne. Hvis Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på baggrund af de forestående drøftelser med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vurderer, at vedtagelsen af den ny klubstruktur under Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen medfører væsentlige ændringer for klubber under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, vil der blive udarbejdet en særskilt indstilling til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget herom. Senest 1. december 2000 vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen orientere udvalget om resultatet af drøftelserne med Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen.
ØKONOMI
Det fremgår af indstillingen fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen, at der vil blive udarbejde særskilt indstilling til Uddannelses- og Ungdomsudvalget om udgifterne til opkvalificering og efteruddannelse af medarbejderne. Øvrige udgifter, herunder udgifter til Ungehuse, vil blive afholdt indenfor Uddannelses- og Ungdomsforvaltningens nuværende budgetramme.
Det bemærkes, at der i indstillingen til Uddannelses- og Ungdomsudvalget fremgår, at ungdomsklubberne får mulighed for at inddrage unge op til 21-24 år. Det fremgår samtidig af rapporten, at dette kræver særskilt tilførsel af ressourcer.
Der tages forbehold for konsekvenserne af nye eventuelt normeringsprincipper for klubberne under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Høringsbrev af 7. april 2000 fra Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen bilagt udvalgsindstilling med bilag fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 5. april 2000.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen