Mødedato: 14.06.2000, kl. 14:00

Forslag til Kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere: Rapport fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Bilag) (Udsat fra mødet d. 31. maj 2000)

Forslag til Kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere: Rapport fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Bilag) (Udsat fra mødet d. 31. maj 2000)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. juni 2000

 

Sager til beslutning

10. Forslag til Kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere: Rapport fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen (Bilag) (Udsat fra mødet d. 31. maj 2000)

FAU 379/2000 J.nr. 118/00

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget,

  • at rapporten tages til efterretning, og dele af dens anbefalinger lægges til grund for iværksættelse af integrationsindsatsen på kultur- og fritidsområdet. Forvaltningerne anbefaler at iværksætte aktiviteter vedr. "Det Multikulturelle Mødested" og det frivillige foreningsliv,
  • at det samlede budget for integrationsindsatsen forbliver under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, som rekvirerer ydelser under Kultur- og Fritidsudvalget efter "køb og salg-modellen",

  • at der, m.h.p. etablering af målrettede kultur- fritidsaktiviteter for flygtninge og indvandrere, på budgetrammen for integrationsindsats i 2000 afsættes 3,3 mill. kr. til rekvirerede ydelser under Kultur- og Fritidsudvalget,
  • at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med udgangspunkt i rapportens anbefalinger og inden for den afsatte ramme udarbejder forslag til kontrakt for rekvirerede ydelser på kultur- og fritidsområdet omfattende integrationsindsatsen på det frivillige og foreningsbaserede aktivitetsområde som skitseret vedr. "Det Multikulturelle Mødested" kombineret med en decentral indsats med fokus på foreningslivet,
  • at forslag til kontrakt for rekvirerede ydelser forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget til godkendelse,
  • at aktiviteterne i 2000 evalueres som grundlag for at afsætte en ramme for 2001 med tilhørende kontrakt,

  • at rapporten og forslaget sendes til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet og forsøgsbydelene, og at høringssvarene behandles i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget sammen med forslag til kontrakt.

RESUME

På baggrund af kommunens nye opgaver på integrationsområdet og i forlængelse af drøftelserne mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen, som det fremgår af vedlagte rapport, fremlægges forslag om at afsætte 3,3 mio. kr. af de grundtilskudsfinansierede indtægter på integrationsområdet under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til at etablere nye kultur- og fritidsaktiviteter som rekvirerede ydelser under Kultur- og Fritidsudvalget til støtte for den øvrige indsats for integrationen af udlændinge i Københavns Kommune.

SAGSBESKRIVELSE

Med integrationsopgaven følger ansvaret for tilbud om kultur- og fritidsaktiviteter, der kan støtte den øvrige integrationsindsats. Opgaven indgår i grundlaget for udmålingen af det statslige grundtilskud og var tidligere pålagt Dansk Flygtningehjælp.

På baggrund af kommunens overtagelse af integrationsopgaven på udlændingeområdet og i forlængelse af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning d. 18/11 1998 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i 1999 optaget drøftelser med Kultur- og Fritidsforvaltningen om etablering af særligt målrettede kultur- og fritidstilbud for flygtninge og indvandrere. Forum for drøftelserne har været en arbejdsgruppe nedsat mellem de to forvaltninger.

Arbejdsgruppen har søgt at kortlægge eksisterende kultur- og fritidstilbud til flygtninge og indvandrere, skabe overblik over den eksisterende økonomi, udvikle ideer og visioner for fremtiden, samt komme med forslag til placering og anvendelse af den fremtidige budgetramme. Arbejdet blev afsluttet i oktober 1999 ved aflevering af en rapport til Kultur- og Fritidsforvaltningen og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

Arbejdsgruppen anbefaler, at der på kultur- og fritidsområdet lægges vægt på tre indsatsområder: foreningsområdet, biblioteksområdet og kulturområdet. Målet med indsatsen vil være at støtte den øvrige integrationsindsats ved at gøre flygtninge og indvandrere mere aktive inden for de nævnte områder. Undersøgelser tyder således på, at flygtninge og indvandrere ikke benytter kommunernes kultur- og fritidstilbud i samme grad som andre borgere.

I forhold til rapporten og arbejdsgruppens samlede anbefalinger er det forvaltningernes indstilling, at der alene købes ydelser under Kultur- og Fritidsudvalget, hvor det frivillige og foreningsbaserede engagement inddrages i integrationsindsatsen som skitseret vedr. "Det Multikulturelle Mødested" kombineret med en decentral indsats med fokus på foreningslivet, da dette vil danne et godt supplement til den sociale indsats.

De rekvirerede ydelser vil bestå af en kombineret central og decentral indsats. Ifølge rapporten kan "Det Multikulturelle Mødested" tilbyde mødefaciliteter til brug for frivilligt socialt arbejde, informations, og udstillingsområde, cafe og adgang til oplevelsesorienterede aktiviteter. Den decentrale indsats kan realiseres ved nedsættelse af et foreningskonsulentteam, der har til opgave at foretage opsøgende virksomhed over for både etniske minoriteter og eksisterende foreninger i lokalområdet.

Det primære mål med etablering af "Det Multikulturelle Mødested" vil være at iværksætte et målrettet integrationsarbejde på Kultur- og Fritidsområdet, som kan inddrage flygtninge og indvandrere i det danske kultur- og foreningsliv. Det kan medvirke til at bryde flygtninge og indvandreres isolation og give dem en bred indføring til det danske samfund og give dem en bredere kontakt til danskere. Der lægges særlig vægt på at gennemføre integrationsarbejdet som en vekselvirkning mellem aktiviteter i "Det Multikulturelle mødested" og en målrettet opsøgende virksomhed ude i kommunens enkelte lokalområder.

Integrationsindsatsen er rettet mod både nyankomne flygtninge og indvandrere og mod de eksisterende etniske minoritetsgrupper i kommunen (både første- og andengenerationsindvandrere). Målgruppen er både voksne og børn og unge, hvor der gøres en særlig indsats for at få børn og unge inddraget i aktiviteter sammen med jævnaldrene danskere.

Der lægges vægt på, at de forskellige etniske minoriteters egen kulturbaggrund synliggøres som et aktiv i forhold til det danske samfund og mødet med danskere. Integrationsindsatsen skal i denne sammenhæng virke begge veje. Den skal rettes mod flygtninge og indvandrere som en hjælp til at få indblik i og forstå det danske kulturgrundlag og samfundsforhold i almindelighed, og den skal rettes mod danskere som led i at skabe en bred forståelse for det multikulturelle samfund og motivere til at deltage som aktive medspillere i integrationsprocessen for flygtninge og indvandrere. Der sættes i dette arbejde primært fokus på at inddrage det frivillige foreningsliv.

Mange af de lande, flygtninge og indvandrere kommer fra, har ikke en tradition for frivilligt foreningsarbejde på et demokratisk grundlag som i Danmark. Den danske foreningsmodel er særegen som middel til aktivt medborgerskab, hvor deltagelse i foreningslivet er et væsentligt led i "uddannelsen til demokratisk samfundsborger". Foreningslivet har et stort potentiale i forhold til at integrere nye danskere i det danske samfund, da foreningslivet ofte danner rammen for uformel kontakt og dannelsen af venskaber på tværs af f.eks. kulturelle barrierer. Således vil foreningslivet være netværksdannende og give flygtninge og indvandrere en alternativ port til det danske samfund, som vil bibringe den enkelte en større forståelse for det danske samfunds grundlæggende værdier og normer.

Husets aktiviteter skal således introducere flygtninge og indvandrere til den danske foreningsmodel samt understøtte det frivillige foreningslivs medvirken i processen gennem uddannelse og rådgivning. Til denne opgave ansættes professionelle rådgivere i "Det Multikulturelle Mødested", som skal støtte og vejlede husets brugere og støtte aktiviteterne i huset. Endvidere skal de professionelle rådgivere vejlede om foreningsforhold i Danmark og etablering af foreninger med særlig vægt på at skabe aktiviteter for børn og unge i lokalområderne. Dette sker som en vekselvirkning mellem aktiviteter i huset og en målrettet opsøgende virksomhed i kommunens enkelte boligområder.

I denne sammenhæng vil der til huset blive knyttet et netværk af frivillige ressourcepersoner fra de forskellige etniske minoritetsgrupper og fra det eksisterende foreningsliv. Vejledning og støtteaktiviteter rettes både mod nyankomne flygtninge og indvandrere og mod eksisterende etniske minoritetsgrupper i København og ressourcepersoner fra foreningslivet.

Huset kan endvidere tilbydes som ramme for f.eks. Dansk Flygtningehjælps frivillige arbejde og andre "frivillige" foreninger og netværk, der bidrager på integrationsområdet. I forhold til Medborgerhuset Nørre Allé er der tale om et nyt, supplerende tilbud med en styrkelse af bl.a. det opsøgende arbejde og konsulenttjenesten på foreningsområdet. Medborgerhusets aktiviteter forudsættes videreført uændret.

Med henblik på at skabe en vekselvirkning mellem den vejledning og rådgivning, der sker i "Det Multikulturelle Mødested", og de lokale aktiviteter i det frivillige foreningsliv knyttes huset til Folkeoplysningssekretariatet. Det giver gode muligheder for at inddrage de mange frivillige foreninger under folkeoplysningen i hele kommunen i integrationsprocessen. Det opsøgende arbejde i forhold til de etniske minoritetsgrupper og foreningslivet i København sker i tæt samarbejde med Folkeoplysningssekretariatets eksisterende konsulentfunktion på foreningsområdet. Det iværksættes som en ekstra aktivitet ud over det, der foregår i dag, og gøres målrettet og særligt synligt i forhold til integrationsarbejdet.

Foreningslivets medvirken i integrationsindsatsen skal ses som en naturlig forlængelse af de almindelige aktiviteter på folkeoplysningsområdet. Det nuværende aktivitetsniveau for flygtninge og indvandrere på dette område vil blive opretholdt, og de her skitserede initiativer bygges oven på de nuværende indsats. De eksisterende aktiviteter omfatter bl.a. væresteder under 5%-puljen og Folkeoplysningsudvalgets særlige udviklingspulje på 1 mio. kr. om året over de næste 3 år til flygtninge og indvandrere. Der blev i 1999 givet ca. 2,5 mio. kr. til foreninger og væresteder for etniske minoritetsgrupper under folkeoplysningsområdet.

Med den beskrevne integrationsindsats forventes det, at der vil komme væsentligt flere flygtninge og indvandrere i aktivitet i foreningslivet, hvormed integrationen styrkes. Det er målet, at andelen af børn og unge blandt de etniske minoritetsgrupper, der er aktive i foreninger, bringes på samme niveau som for øvrige børn og unge, og at integrationen primært foregår i "blandede" foreninger.

Udgifterne til de beskrevne kultur- og fritidstilbud finansieres af grundtilskuddet under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget. Det indstilles, at der afsættes 3,3 mio. kr. af grundtilskuddet til dette formål, og at der udarbejdes en driftskontrakt mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen for rekvirerede ydelser til integrationsindsats på kultur- og fritidsområdet. Som led i udarbejdelse af forslag til kontrakt udarbejdes forslag til husets placering, som forelægges Familie- og Arbejdsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget sammen med forslag til kontrakt.

 

ØKONOMISKE KONSEKVENSER

Grundtilskuddet modtages i.h.t. Integrationslovens §45, stk. 5, pr. måned for hver udlænding omfattet af Integrationsloven. Således er det samlede grundtilskud afhængigt af, hvor mange udlændinge der kommer til Københavns Kommune.

På baggrund af initiativforslagene samt erfaringerne fra 1999 og en prognose for 2000 over hvor mange udlændinge, der kommer til København, er den forventede budgetramme for kultur- og fritidsområdet i 2000 fastsat til 3,3 mill. kr., som således budgetmæssigt foreslås afsat under Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til integrationsindsats under Kultur- og Fritidsudvalget.

På baggrund af erfaringerne i 2000 vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen i løbet af året fremkomme med forslag til en mere varig afsættelse af en del af grundtilskuds-midlerne til integrationsindsats på kultur- og fritidsområdet.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen påtænker at optage drøftelser med forsøgsbydelene om medfinansiering af de nye initiativer, der også vil kunne benyttes af flygtninge og indvandrere, som er bosiddende i en forsøgsbydel.

HØRING

Rapporten og forslaget sendes til høring i Det rådgivende Integrationsudvalg, Integrationsrådet og forsøgsbydelene. Høringssvarene behandles i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget sammen med forslag til kontrakt.

BILAG

  • Rapporten "Forslag til kultur- og fritidsaktiviteter for flygtninge og indvandrere" udarbejdet af en arbejdsgruppe nedsat under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen.

 

Grethe Munk / Torben Brøgger

 

Til top