Høringssvar til målsætninger for fritidshjem og KKFO'er i København (bilag)
Høringssvar til målsætninger for fritidshjem og KKFO'er i København (bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003
Sager til beslutning
9. Høringssvar til målsætninger for fritidshjem og KKFO'er i København (bilag)
FAU 244/2003 J.nr. 244/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder det vedlagte høringssvar til Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen vedrørende "Målsætninger for fritidshjem og KKFO'er i København".
RESUME
Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen har udarbejdet et forslag til "Målsætning år 2003 for fritidshjem og KKFO´er i København" på baggrund af et ønske om at skabe et pædagogisk grundlag, som kan blive fælles for Københavns fritidsinstitutioner herunder også fritidshjem og fritidsgrupper under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.
På mødet den 26. februar 2003 i Uddannelses- og Ungdomsudvalget blev det besluttet at sende sagen til høring blandt relevante interessenter. Høringsfristen er fastsat til den 23. maj 2003 med henblik på behandling på mødet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 18. juni 2003. Målsætningen forventes at træde i kraft den 1. september 2003.
Forslaget tager udgangspunkt i Københavns Kommunes værdigrundlag og indeholder en målsætning for fritidsinstitutionerne i København. Denne målsætning er en vision om det pædagogiske grundlag for det fremtidige arbejde med at udvikle fritidshjem og KKFO´ere i kommunen. Målsætningen beskrives i 13 mål. I forbindelse med hvert mål konkretiseres en række tiltag, som danner rammerne for fritidsinstitutionernes daglige virke.
Forslaget indeholder mange positive hensigter og visioner for et godt børneliv, der harmonerer med Pædagogisk Perspektivplan (de overordnede værdier og mål for det pædagogiske arbejde i kommunens dagtilbud for 0-6 årige børn). De 13 overordnede mål dækker både formålet med det pædagogiske arbejde, samarbejdet med forældrene, samarbejdet mellem skole og fritidsinstitution, ledelse, kvalitetsudvikling og arbejds- og udviklingsmiljøet.
SAGSBESKRIVELSE
1. Præsentation af målsætning
På baggrund af Københavns Kommunes værdigrundlag har Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet en målsætning for fritidsinstitutionerne i København. Denne målsætning kan ses som en vision for det fremtidige arbejde med at udvikle fritidshjem og KKFO´er i kommunen.
Målsætningen udmøntes i 13 mål:
- Pædagogik
- Forældresamarbejde
- Bevidsthed om miljø, sundhed og natur
- Kulturelle værdier
- Sammenhæng og variation i barnets hverdag
- Udviklingsrum
- Medbestemmelse og medansvar
- Ro og omsorg for børnene
- Barnets personlige udvikling
- Fritidsinstitutionen som arbejds- og udviklingsmiljø
- Ledelse af fritidsinstitutionen
- Kvalitetsudvikling
- Planlægning, udvikling og evaluering af fritidsinstitutionen
Målsætning 2003 for fritidsinstitutionerne bygger på Folkeskolelovens formålsbestemmelser og servicelovens §8 om formålet med dagtilbud.
Forslaget skal endvidere "sikre sammenhæng mellem Københavns Kommunes værdigrundlag, målsætninger og fritidshjemmenes samt KKFO´ernes pædagogiske arbejde".
2. Kommentar til målsætning 2003 for fritidshjem og KKFO´er
Målsætningens intention er at skabe et fælles grundlag for Københavns fritidsinstitutioner, herunder fritidshjem og fritidsgrupper under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke været inddraget i processen med udarbejdelsen af den fælles målsætning for Københavns fritidsinstitutioner.
Indholdsmæssigt er der overensstemmelse mellem udkast til Pædagogisk Perspektivplan (de overordnede værdier og mål for det pædagogiske arbejde i kommunens dagtilbud for 0-6 årige børn) og målsætning 2003 for fritidshjem og KKFO'er.
2.1. Værdigrundlag
Målsætningen bygger på Københavns Kommunes fælles værdigrundlag, som består af 4 værdier: respekt, ligeværdighed, dialog og tillid. Der står i planen: "Med afsæt i værdierne skal personalet skabe trygge rammer og sikre børnene indflydelse i hverdagen".
Forslaget indeholder mange positive hensigter og visioner for et godt børneliv. Eksempelvis står der i planen: "Målet er alsidigt udviklende, frie, selvstændige og vidende mennesker med værdibaserede, tolerante, demokratiske og sociale holdninger".
2.2. De 13 overordnede mål
I forslaget er der mange udviklingsfremmende mål for området, som eksempelvis: "Fritidsinstitutionerne har som formål at indgå som en naturlig del af barnets hverdag og dække barnets behov for pasning, beskæftigelse og aktiviteter, mødet og samværet med kammerater, tryghed, omsorg, leg, læring, personlig udvikling, og at forældrene modtager støtte og vejledning". De enkelte institutioner vil skulle skabe sammenhæng i disse mål ved at foretage en prioritering i samarbejde med forældre og medarbejdere.
De 13 overordnede mål indeholder hvert et eller flere delmål, som samlet fremstår som et katalog over mål, som skal konkretiseres og prioriteres. Sådan en prioritering vil kunne medvirke til at give udviklingen retning og perspektiv enten for det pædagogiske arbejde på fritidsinstitutionerne eller mellem forvaltningen, skolerne og fritidsinstitutionerne.
Et udviklingsområde der eksempelvis særligt kunne udvikles de kommende år, ville være en afklaring af, hvad der er fritidsinstitutionernes kerneopgaver, kontra hvad der er skolens kerneop gaver i forhold til de fælles børn, samt en afklaring af hvilke opgaver, der kan/skal løses i fællesskab. Et fokus på dette udviklingsområde kunne medvirke til en afklaring af fritidsinstitutionernes fremtidige rolle og status.
2.3 Den enkelte fritidsinstitution
Ud fra det foreliggende forslag bliver det personalet og forældrebestyrelsen i den enkelte fritidsinstitution, der skal foretage en prioritering af målene og en definition af de enkelte begreber i målsætningen. Dette giver de enkelte fritidsinstitutioner stor frihed til prioriteringen af det pædagogiske arbejde og til at tilrettelægge institutionens pædagogik ud fra børnenes særlige forudsætninger og behov og eventuelt institutionens særlige profil. Det kan medvirke til fortsat stor mangfoldighed på området og giver den enkelte fritidsinstitution mulighed for selv at udvikle pædagogikken i fritidsinstitutionen.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
BILAG
- Målsætning år 2003 for fritidshjem og KKFO´er i København
- Udkast til høringssvar
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen