Mødedato: 14.05.2003, kl. 15:30

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet (Bilag) (udsat fra mødet den 30. april 2003)

Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet (Bilag) (udsat fra mødet den 30. april 2003)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

22. Redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet (Bilag) (udsat fra mødet den 30. april 2003)

FAU 250/2003 J.nr. 211/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstiller til Borgerrepræsentationen,

at Borgerrepræsentationen godkender tidsplan for planlægning og afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet.

at endelig redegørelse for direkte valg til integrationsrådet i henhold til tidsplanen forelægges Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

at sagen sendes til høring i Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg forud for behandling i Borgerrepræsentationen.

RESUME

Det fremgår af BR-beslutning 199/02 på møde d. 11. april 2002, at Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2001 skal udpeges på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen besluttede i denne sammenhæng ligeledes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 skal fremlægge en redegørelse for direkte valg i forbindelse med kommunalvalget i 2005.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger nu en tidsplan, hvoraf den konkrete gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet fremgår. Det fremgår af tidsplanen, at forvaltningen fremlægger en detaljeret redegørelse for den praktiske afholdelse af valget i foråret 2004. Dette muliggør, at såvel Integrationsrådet som andre interessenter vil kunne blive inddraget aktivt i det forberedende arbejde.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen besluttede ved BR-beslutning 199/02 på møde d. 11. april 2002 at Integrationsrådet i forbindelse med kommunalvalget i 2001 skal udpeges på baggrund af en forudgående valgrunde foretaget mellem etniske minoritetsforeninger i Københavns Kommune. Borgerrepræsentationen besluttede i denne sammenhæng ligeledes, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i foråret 2003 skal fremlægge en redegørelse for afholdelse af direkte valg i forbindelse med kommunalvalget i 2005.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen fremlægger nu en tidsplan, hvoraf den konkrete gennemførelse af direkte valg til Integrationsrådet fremgår. Af tidsplanen fremgår ligeledes, at forvaltningen vil fremlægge redegørelse for konkret afholdelse af det direkte valg for Borgerrepræsentationen i foråret 2004, hvor man har haft mulighed for at gennemføre et større og velfunderet analysearbejde vedr. afholdelsen af valget.

Den nye tidsplan giver for det første mulighed for at inddrage en række interessenter aktivt i drøftelserne forud for et direkte valg. En central interessent er Integrationsrådet. Integrationsrådet tiltrådte på konstituerende møde d. 3. oktober 2002 og har indtil januar 2003 gennemgået et introduktionsprogram. Det ny-konstituerede Integrationsråd vil derfor nu være godt rustet til at indgå aktivt i drøftelserne vedr. afholdelse af et direkte valg til Integrationsrådet.

Det vil desuden være relevant at inddrage andre interessenter i det forberedende arbejde. Her tænkes eksempelvis på Følgegruppen for integration og etniske minoritetsforeninger. Dette kræver ligeledes, at der gives tid til at inddrage parterne. I forvaltningens tidsplan er f.eks. afsat tid til afholdelse af et offentligt debatmøde om valget, hvilket ligger i tråd med Integrationsrådets værdigrundlag, der bygger på medborgerskab og nærdemokrati. Derudover tager formanden for Integrationsrådet og formanden for Det Rådgivende Integrationsudvalg på besøg i en række etniske foreninger i løbet af 2003, hvor man bl.a. vil drøfte valget.

Der blev endvidere i forbindelse med beslutningen om valg til Integrationsrådet i 2002 bevilliget midler til en informationskampagne om Integrationsrådet. Kampagnen er iværksat i forlængelse af konstitueringen af det nye råd og fortsætter i 2003. Et af hovedargumenterne for først at afholde et direkte valg i 2005 var, at man ønskede at øge borgernes kendskab til Integrationsrådet forud for valget for at tilsikre en høj valgdeltagelse. Der er derfor også en række tungtvejende fordele i at afslutte Integrationsrådets informationskampagne inden, der udarbejdes en konkret gennemførelsesplan for det direkte valg i foråret 2004.

Herudover sikrer tidsplanen den nødvendige tid til at tilgodese en dybdegående diskussion af de forskellige problemstillinger vedr. et direkte valg specielt set i lyset af, at valget først skal gennemføres i 2005. Disse problemstillinger vedrører bl.a. stemmeberettigede og valgbare, stillere, afstemningssteder m.v.

Tidsplan

Der afholdes i løbet af 2003 en informationskampagne om Integrationsrådet. Sideløbende hermed drøftes problemstillinger vedr. direkte valg i Integrationsrådet i Integrationsrådet, Følgegruppen for integration samt på debatmøder og andre møder med etniske foreninger.

Borgerrepræsentationen vil herefter i foråret 2004 få forelagt en egentlig redegørelse indeholdende en konkret gennemførelsesplan for afholdelse af direkte valg til Integrationsrådet i 2005. Redegørelsen vil bl.a. indeholde overvejelser vedr. stemmeberettigede og valgbare, stillere, afstemningssteder, brevafstemning, information, valgloven m.v.

I efteråret 2004 iværksættes det indledende arbejde med afholdelsen af det direkte valg.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

ANDRE KONSEKVENSER

Fremlæggelse af redegørelse for direkte valg til Integrationsrådet fremlægges for Borgerrepræsentationen i foråret 2004.

HØRING

Sagen sendes til høring Integrationsrådet og Det Rådgivende Integrationsudvalg forud for behandling i Borgerrepræsentationen.

BILAG

  • Tidsplan

Grethe Munk

/

Torben Brøgger

 

Til top