Mødedato: 14.05.2003, kl. 15:30

SFI Undersøgelse af barrierer for unge indvandreres adgang til uddannelse og beskæftigelse

SFI Undersøgelse af barrierer for unge indvandreres adgang til uddannelse og beskæftigelse

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

21. SFI Undersøgelse af barrierer for unge indvandreres adgang til uddannelse og beskæftigelse

FAU 273/2003 J.nr. 273/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om SFI's undersøgelse af unge indvandrere på kontanthjælp i Københavns Kommune til efterretning.

 

RESUME

I budgetaftalen for 2002 indgik det, at der skulle gennemføres en undersøgelse af barrierer for unge indvandreres adgang til uddannelse og beskæftigelse. SFI har nu afsluttet undersøgelsen.

Rapportens konklusioner peger særligt på 4 målgrupper, for hvem der foreslås iværksat særlige indsatser:

  1. Unge familiesammenførte kvinder med børn, dårlige danskkundskaber, ringe uddannelse og ingen erhvervserfaring.
  2. Unge kvindelige kontanthjælpsmodtagere gift med en anden kontanthjælpsmodtager.
  3. Unge enlige mænd på kontanthjælp, der er kommet tidligt til Danmark sammen med forældre.
  4. Unge (særligt mænd) på kontanthjælp uden ren straffeattest.

De 4 målgrupper udgør ca. halvdelen af de unge etniske minoriteter på kontanthjælp. Fælles for målgrupperne er, at de hver især udgør en stor gruppe, at de er længe i kontanthjælpssystemet, samt at de ikke vurderes at kunne nås med den nuværende indsats.

Sagen har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser. Der vil på et senere tidspunkt blive forelagt forslag til en konkret handleplan, som opfølgning på rapportens konklusioner.

SAGSBESKRIVELSE

I budgetaftalen for 2002 indgik det, at der skulle gennemføres en undersøgelse af barrierer for unge indvandreres adgang til uddannelse og beskæftigelse. Undersøgelsen er nu afsluttet. Undersøgelsen er gennemført af SFI og baserer sig på dokumentstudier, registerundersøgelser, spørgeskemaundersøgelse blandt unge kontanthjælpsmodtagere og kvalitative interview med medarbejdere i kommunen, virksomheder og uddannelsesinstitutioner.

Konklusioner og handlingsforslag

Undersøgelsen peger især på 4 målgrupper for en styrket indsats overfor de unge indvandrere på kontanthjælp. De 4 målgrupper overlapper i et vist omfang hinanden. De første to målgrupper omfatter unge kvindelige indvandrere, hvoraf SFI vurderer, at ca. halvdelen med den nuværende indsats er stort set uden sandsynlighed for beskæftigelse. De 2 målgrupper omfatter ca. 25-30 pct. af alle de unge indvandrere på kontanthjælp:

  1. Den første gruppe omfatter unge kvindelige indvandrere, der er kommet sent til Danmark ved familiesammenføring, og er karakteriseret ved at have børn, dårlige danskkundskaber, ingen arbejdsmarkedserfaring og ringe uddannelse.
  2. Anbefalinger: SFI's anbefaling overfor denne gruppe er, at der i videre udstrækning end i dag tilvejebringes tilbud, der sikrer, at gruppens ophold på passiv hjælp som følge af barsel og dårlige danskkundskaber reduceres mest muligt.

    Hvis gruppen skal have en mulighed for indtræden på arbejdsmarkedet, er der behov for en langsigtet strategi, der dels kombinerer danskundervisning og arbejdsmarkedstræning og -forståelse, men også indtænker forståelse for og indsats i forhold til børnepasning og familietraditioner.

    En styrket indsats overfor gruppen vil normalt ikke kunne igangsættes inden for de nuværende rammer i beskæftigelsesindsatsen, ligesom der er behov for en mere tålmodig og langsigtet indsats, end der normalt er udgangspunktet for beskæftigelsesindsatsen. Herudover skal der sikres børnepasning, inden de kan indtræde på arbejdsmarkedet.

  3. Den anden gruppe overlapper den første og består af unge indvandrerkvinder på kontanthjælp, der er gift med en anden kontanthjælpsmodtager. 80 pct. af de gifte unge indvandrerkvinder på kontanthjælp er i denne situation, svarende til 50 pct. af alle kvinderne i den etniske ungekontanthjælpsgruppe.
  4. Anbefalinger: Der er overvejende tale om en politisk problemstilling af mere strukturel art. Det kan bl.a. overvejes i hvilken udstrækning kommunens udvidede beføjelser ift. ægtefælletillægget (Aktivloven §26 stk. 5) skal anvendes. En øget brug kan dog betyde, at de unge kvinder aldrig indtræder på arbejdsmarkedet.

    En anden mulighed er, at etablere projekter der i udvidet grad fokuserer på en samlet løsning for hele familien med beskæftigelse til begge ægtefæller på en gang. I et sådant projekt vil det være vigtigt at fastholde det beskæftigelsesrettede sigte med indsatsen.

    De to sidste målgrupper omfatter de unge mandlige indvandrere på kontanthjælp, hvoraf SFI vurderer, at ca. 25 pct. er stort set uden sandsynlighed for beskæftigelse med den nuværende indsats. De to målgrupper omfatter ca. 10-15 pct. af alle unge indvandrere på kontanthjælp:

  5. Den tredje gruppe består af unge enlige mænd uden børn, der er kommet tidligt til Danmark sammen med forældrene. Gruppen er kendetegnet ved at have for lidt viden om uddannelsessystemet og arbejdsmarkedet og dermed dårlige forudsætninger for at vælge den rigtige uddannelse. Gruppen mangler tro på, at det er muligt at komme i beskæftigelse, hvilket påvirker jobsøgningsaktiviteten. Gruppen er desuden præget af manglende opbakning fra forældrene, som selv har få ressourcer. Generelt vurderes gruppen dog som havende de bedste forudsætninger for at komme i beskæftigelse blandt de unge indvandrere på kontanthjælp.
  6. Anbefalinger: SFI anbefaler, bl.a. overfor denne gruppe, primært to ting: For det første at der iværksættes initiativer, der fastholder sagsbehandlernes konsekvensorientering overfor gruppen, f.eks. via efteruddannelse af frontmedarbejdere, samt at der tages stilling til, om der er behov for at stramme praksis yderligere. For det andet at samarbejdet mellem beskæftigelsesindsatsen og Skole- og Ungdomsvejledningen styrkes.

    P.t. arbejder en tværforvaltningsmæssig gruppe under Økonomiforvaltningen, i forbindelse med udmøntning af budget 2003, på forslag til samarbejdsprojekter rettet netop mod de unge indvandrere på kontanthjælp. Det foreslås derfor, at denne målgruppe inddrages specifikt i dette arbejd e. Bl.a. har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslået etableret en mentorordning, der forankres i beskæftigelsesindsatsen og kombinerer virksomhedsplacering og ungdomsvejledning i et samlet projekt.

    Et andet indsatsområde er et styrket samarbejdet omkring udslusningen fra beskæftigelsesindsatsen, så tilbagefaldet til kontanthjælp mindskes. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har kun ressourcer til at følge personen så længe vedkommende er i kontanthjælp. Via et samarbejde med Ungdomsvejledningen kan støtten til den unge videreføres i en periode efter, at den unge har forladt kontanthjælpen.

  7. Den fjerde gruppe har et vist overlap med den tredje og består af unge mænd med kriminel baggrund. 20 pct. af de unge mandlige indvandrere har ikke en ren straffeattest, hvilket SFI vurderer udgør en markant barriere i forhold til arbejdsmarkedet. Også 8 pct. af kvinderne har ikke en ren straffeattest. I alt udgør gruppen uden ren straffeattest således 13 pct. af alle de unge indvandrere på kontanthjælp.

Anbefalinger: SFI foreslår her etableret særlige projekter, der skaber åbenhed om den unges fortid og lover udvidet kommunal støtte i forbindelse med virksomhedsplacering. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kører i dag et lignende projekt (Spydspidsen) for de hårdest belastede af under 18-årige.

Der kan herudover foreslås en indsats, der i højere grad samarbejder med kriminalforsorgen om kriminalitetsforebyggende indsatser, dels indtænker straffeattesten ift. handlingsplanen, således at den unge f.eks. tilbydes uddannelse el.lign. af en varighed, der svarer til den i den periode, hvor tidligere begået kriminalitet optræder på straffeattesten.

Allerede igangsatte initiativer

Rapporten konkluderer, at en relativt stor gruppe allerede i dag med den nuværende indsats forlader kontanthjælpssystemet. Fra tidspunktet for udtræk af undersøgelsens målgruppe til gennemførsel af interviews har 62 pct. af mændene og 40 pct. af kvinderne forladt kontanthjælpssystemet (en periode på 3-18 mdr.).

FAF har allerede i 2002 og 2003 planlagt og igangsat en række initiativer, som bl.a. retter sig mod et par af de problemområder, som rapporten fremhæver. Bl.a. kan nævnes:

  • Virksomhedskampagnen.
  • Etnisk enhed.
  • Øget fokus på unge i beskæftigelsesindsatsen.
  • Uddannelsesforløb for frontmedarbejdere.
  • Mor-barn undervisning.
  • Støtte til kvindeprojekter, f.eks. Kringlebakken og FAM-WORK.
  • Øget brug af kombinationsforløb med danskundervisning og beskæftigelsesindsats.
  • Forslag til udmøntning af 9 mill. kr. pulje i Økonomiforvaltningen vedr. unge indvandrere til bl.a. mentorordninger.

Hvis endnu flere af de unge indvandrere skal hjælpes til en varig plads på arbejdsmarkedet er der imidlertid fortsat behov for at styrke en målrettet indsats overfor særligt de 4 målgrupper. Da der er tale om særligt tunge målgrupper, der har behov for en ekstraordinær indsats og ikke i tilstrækkelig grad kan serviceres indenfor de nuværende rammer for beskæftigelsesindsatsen, vil nye indsatser kræve en yderligere ressourcetilførsel til området.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Sagen har ikke umiddelbart økonomiske konsekvenser. Der vil på et senere tidspunkt blive forelagt forslag til en konkret handleplan, som opfølgning på rapportens konklusioner.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Der er ikke foretaget høring. Rapporten fremsendes til orientering til Integrationsudvalget, Integrationsrådet og Koordinationsudvalget.

BILAG

  • Rapporten fra SFI er omdelt i dueslagene d. 2. maj 2003. Et eksemplar vil desuden ligge til gennemlæsning i udvalgslokalet.

 

Grethe Munk

/ Torben Brøgger

 

Til top