Forlængelse af forsøg med Privat Børnepasning (Bilag)
Forlængelse af forsøg med Privat Børnepasning (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003
Sager til beslutning
18. Forlængelse af forsøg med Privat Børnepasning (Bilag)
FAU 263/2003 J.nr. 263-2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte ansøgning om forlængelse af forsøg med Privat Børnepasning.
RESUME
Københavns Kommune fik i november 1999 dispensation fra Socialministeriet til at tilbyde Privat Børnepasning til alle børn i alderen et halvt til fem år. Denne 2-årige dispensation udløb den 31. december 2001, hvorefter den blev forlænget for yderligere 2 år frem til 31. december 2003.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at søge om forlængelse af dispensationen, idet Privat Børnepasning bidrager til at mindske presset på ventelisten til vuggestue og dagpleje, og samtidig giver forældrene mulighed for at få et godt alternativt pasningstilbud til deres barn fra det er et halvt år.
SAGSBESKRIVELSE
Privat Børnepasning er en ordning, hvor Københavns Kommune giver forældre op til 5.608 kr. i tilskud pr. barn om måneden til at ansætte en børnepasser – for eksempel en ung pige m/k eller en af barnets bedsteforældre.
Tidligere kunne forældrene kun bruge ordningen, hvis de samtidig havde fået tilbudt et andet dagtilbud. Men fra november 1999 fik Københavns Kommune dispensation fra Socialministeriet, så ordningen kan tilbydes til alle børn fra et halvt år og til og med fem år. Dispensationen udløb den 31. december 2001, hvorefter den blev forlænget frem til den 31. december 2003.
Forlængelsen gav mulighed for at fortsætte forsøgsordningen. Samtidig gav dispensationen mulighed for at indføre en søskenderabat for børn i Privat Børnepasning, der svarer til den søskenderabat, der ydes efter de almindelige regler om forældrebetaling for børn i kommunale dagtilbud. Dette har gjort ordningen til et godt alternativ for endnu flere familier.
Socialministeriet har fremsat lovforslag om "frit valg af dagtilbud over kommunegrænser mv.", der bl.a. indebærer, at Privat Børnepasning bliver omfattet af servicelovens regler om søskenderabat. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil der ikke være behov for at søge om forlængelse vedrørende søskenderabat.
- Formålet med dispensationen
- Midtvejs- og slutevaluering
Formålet med dispensationen er at fastholde udviklingen af en mere fleksibel dagtilbudsstruktur i Københavns Kommune og dermed forbedre pasningsmulighederne. En forlængelse af dispensationen vil desuden være med til at sikre det fortsætte arbejdet med at sænke pladsgarantialderen.
Københavns Kommune har fra 2000 til og med 2002 etableret i alt ca. 1.200 vuggestue- og dagplejepladser. En væsentlig del af disse pladser går dog til blot at fastholde den eksisterende pladsgaranti.
Selv med de nye barselsorlovsregler vil der være bydele, hvor det på visse tider af året ikke vil være muligt at tilbyde vuggestue- eller dagplejeplads, når barselsorlovens udløber.
I kommunens arbejde med at opfylde pladsgarantien og i de fortsatte bestræbelser på at sænke den, vil det derfor være væsentligt at få dispensationen fra Socialministeriet forlænget, så forældrene fortsat kan benytte Privat Børnepasning til deres børn indtil der kan anvises plads i vuggestue eller dagpleje.
Der blev i foråret 2001 foretaget en midtvejsevaluering af Privat Børnepasning, og i januar 2002 blev der foretaget en slutevaluering.
Ved begge evalueringer blev det konkluderet, at det er vanskeligt at overholde ønsket om en pasningsgarantien fra 6 måneder, fordi
- Der er et øget behov for pladser, fordi børnetallet fortsat forventes at stige i de kommende år.
Ved midtvejsevalueringen kunne det konkluderes, at
- Antallet af børn i Privat Børnepasning var tredoblet siden dispensationen fra Socialministeriet trådte i kraft ultimo 1999. Det viser, at der er et stort behov for et pasningstilbud for børn ned til et halvt år.
Ved slutevalueringen var konklusionen, at
- Børnene, i Privat Børnepasning, var for hovedpartens vedkommende under 12 måneder, da pasningsordningen blev påbegyndt.
- Privat Børnepasning vurderes overordnet at have status som alternativ til pasning i de kommunale tilbud, fremfor at være en erstatning for dagpleje eller vuggestue.
Brugernes vurdering af Privat Børnepasning var ved slutevalueringen overvejende positiv.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Ingen
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
- Brev og ansøgning til Socialministeriet om forlængelse af forsøgsordningen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen