Hjælp til børnefamilier med akut behov for daginstitutionsplads
Hjælp til børnefamilier med akut behov for daginstitutionsplads
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003
Sager til beslutning
17. Hjælp til børnefamilier med akut behov for daginstitutionsplads
FAU 257/2003 J.nr. 257/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at de nye pladser, der etableres ved hjælp af ombygninger og i nye institutioner i første omgang reserveres børnefamilier med børn født før den 1. august 2002.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder på at skaffe flere vuggestuepladser i andre kommuner og i forbindelse med alternative pasningsordninger.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil vende tilbage med en konkret indstilling om andre muligheder for at etablere nye pladser samt ansøgning om tillægsbevilling parallelt med indstillingen fra støvsugerbandens arbejde.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at pladsanvisningens åbningstid omlægges frem til d. 1. oktober 2003 for at sikre den optimale service i forhold til børnefamilierne
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har d. 30. april 2003 fået en skriftlig status vedrørende pladsanvisningen. Det fremgår af status, at der aktuelt er 2.232 børn født før d. 1. august 2002 på venteliste til vuggestue eller dagpleje. Som et worst-case scenarie er der risiko for, at op til 600 af disse børn ikke vil få tilbudt plads i løbet af sommermånederne.
Som det fremgår af indstillingen har Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard bedt forvaltningen om at vurdere, hvorledes man kan hjælpe de familier med børn over 1 år, der ikke får tilbudt plads. Efterfølgende besluttede et flertal i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 30. april, at udvalget skal have en redegørelse, som konkretiserer hvordan det undgås, at 600 børn kommer i daginstitution uacceptabelt sent.
Forvaltningen foreslår, at en del af denne hjælp bliver, at børnefamilierne i de kommende måneder får tilbudt plads i tre nye daginstitutioner. Desuden kan der etableres nye pladser ved at omlægge eksisterende institutioner. I alt kan der reserveres 247 pladser til børn over 1 år i perioden frem til november 2003.
Desuden undersøger forvaltningen aktuelt mulighederne for at få vuggestuepladser i andre kommuner.
Forvaltningen vil fortsat vejlede om de alternative pasningsordninger, herunder Privat Dagpleje og Privat Børnepasning.
Endelig omlægges åbningstiden i pladsanvisningen for at sikre at børnefamilierne får den optimale service.
SAGSBESKRIVELSE
Den aktuelle pladssituation
I flere bydele er der udsigt til at der i løbet af sommeren vil være institutioner, hvor der ikke står børn på over 6 måneder på venteliste. Pr. 28. april 2003 vurderes det, at muligheden vil opstå i følgende bydele: Valby, Vanløse, Brønshøj-Husum, Bispebjerg og Ydre Østerbro.
I disse bydele kan forældre med akut behov for plads skifte til en institution uden venteliste, hvis de får akut behov for en plads. Muligheden for at få plads hurtigt i disse bydele ved at skifte institution vil variere, afhængigt af anvisningen af pladser og antallet af børnefamilier, der er interesseret i at skifte venteliste.
I en række bydele vil forældrene have begrænsede muligheder for at skifte til en institution med meget kort venteliste. Forvaltningen har derfor udarbejdet en række forslag, der skal løse problemet med manglende pasning for de familier, der har akut behov for plads.
Oversigt over nye pladser
Adresse | Bydel | Type | Antal pladser | Pladserne er klar |
Sigurdsgade | Ydre Nørrebro | ny institution | 23 | juni |
Rymarksvej | Ydre Østerbro | nødinstitution | 35 | september |
Sundholmsvej | Sundby Nord | nødinstitution | 45 | september |
Gl. Kalkbrænderivej | Indre Østerbro | ny institution | 60 | oktober |
Ragnhildsgade | Ydre Nørrebro | ny institution | 60 | oktober |
Amager Fælledvej (Altankassen og Blæksprutten) | Amagerbro | udvidelse | 241) | november |
I alt |
1) Da der er tale om udvidelse af eksisterende institutioner, skal disse pladser først tilbydes de børn der står på institutionens venteliste. De 24 nye pladser vil dog forbedre pladssituationen betydeligt i bydelen.
Nye daginstitutioner
Samtidig åbner der tre nye daginstitutioner i de kommende måneder, som allerede indgår i udbygningsplanerne, men hvor der stadig er mulighed for at optage yderligere 143 børn. Hovedparten af disse pladser vil dog først blive realiseret til oktober. Det vil forbedre pladssituationen på Indre Østerbro og Ydre Nørrebro.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennemgået mulighederne for at etablere nye pladser ved at udvide eksisterende institutioner eller omlægge midlertidige institutioner til egentlige dagtilbud. Forvaltningen vurderer, at der kan etableres 80 vuggestuepladser i september 2003 ved at ændre 2 eksisterende nødinstitutioner på Rymarksvej 17 og Sundholmsvej 38 og yderligere 24 pladser i de integrerede institutioner på Amager Fælledvej 53 i november 2003. Disse pladser vil forbedre pladssituationen på Amager og Ydre Østerbro.
Andre muligheder for nye pladser
Ud over at København etablerer nye pladser i daginstitutioner kan der overvejes andre tilbud til børnefamilierne, herunder
- Pladser i andre kommuner
- Pavillonløsninger
- Alternative ordninger
Der arbejdes på alle disse muligheder, og de vil kun blive beskrevet kortfattet i det følgende. Det skal bemærkes, at det forudsætter kapitalbevilling i størrelsesordenen 20-40 mill. kr. at realisere pladserne i disse ordninger. Forvaltningen vil vende tilbage med en konkret indstilling samt ansøgning om tillægsbevilling parallelt med indstillingen fra støvsugerbandens arbejde.
Pladser i andre kommuner
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har henvendt sig til omegnskommunerne for at afklare mulighederne for køb af pladser med kort varsel. Desuden har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en egentlig kontakt med en enkelt kommune om mulighederne for at købe pladser i andre daginstitutioner på mere permanent basis. Forvaltningen arbejder på at fremsætte konkret forslag om køb af pladser i andre kommuner snarest muligt.
Det forudsættes, at Københavns Kommune står for opsamlingssted og transport af vuggestuebørnene.
Endvidere oplyses der generelt om ordningen, hvor Københavns Kommune betaler pladser i andre kommuner, hvis forældrene selv kan finde en plads i en anden kommune, hvor de selv står for at hente og bringe barnet.
Alternative ordninger
Ud over almindelige daginstitutionstilbud overvejer forvaltningen mulighederne for alternative pasningsordninger, der kan skabe pladser med få måneders varsel. Københavns Kommune tilbyder allerede i dag Privat Børnepasning og Privat Dagpleje. Disse tilbud kan s uppleres med et ordning som f.eks. Kommunal hjemmepasning, hvor kommunen ansætter dagplejere til at passe børnene i familiens hjem. Tilbuddet om hjemmepasning afgrænses aldersmæssigt, således at tilbudet kun gives til børn over 1 år. Dermed sikres det, at det bliver de ældste børn, der får de pladser, der kan realiseres i ordningen.
Forvaltningen overvejer desuden mulighederne for at etablere en form for satellitinstitution eller stordagpleje. I en satellitinstitution eller stordagpleje arbejder 3 ansatte sammen om pasning af en børnegruppe på max. 10 børn. Ordningen kan organiseres enten som satellitinstitutioner, der er tilknyttet ledelsen i daginstitutioner, eller som stordagpleje tilknyttet dagplejens ledelse og pædagogiske tilsyn.
Udfra efterspørgslen af alternative pasningstilbud, vurderes det, at der kan ansættes 60 medarbejdere til 20 satellit- eller stordagplejeenheder, svarende til 200 pladser.
Udgifter til indretning af lokaler, støjisolering, møbler og puslefaciliteter m.m. anslås til cirka 200.000 per enhed, hvor en enhed er 10 børn. Driftsudgiften forventes at blive cirka 126.500 kroner brutto per barn. Hvilket er en smule højere end de ca. 115.000 det koster at drive en normal ny dagplejeplads.
Nye pladser som tilbud til børnefamilier med akut behov for plads
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen foreslår, at de nye pladser, der etableres ved hjælp af ombygninger og i nye institutioner i første omgang reserveres børnefamilier med børn på venteliste, der er over 1 år gamle.
I praksis gøres det ved at annoncere i lokalpressen, hvornår de pågældende pladser er klar. Forældrene vil få mulighed for at skrive deres barn op til en af de nye institutioner fra d. 28. juli som supplement til de andre institutioner, de er skrevet op til i forvejen. Dog vil muligheden for at skrive sig op være opdelt i ugeintervaller, f.eks. således at børn på over 18 måneder skal skrive sig op i uge 31, børn over 16 måneder i uge 32, børn over 14 måneder i uge 33 og endelig kan børn på over 12 måneder skrive sig op i uge 34. Samtidig vil placeringen på ventelisten afhænge af opskrivningstidspunktet.
Denne procedure vil sikre, at tilbuddet målrettes de ældste børn, men at forældrene også kan få et sikkert billede af, om de kan få plads i den institution, de skriver deres barn op til.
Når forvaltningen annoncerer, at der er særlige pladser til familier, der har akut behov for pladser, gøres der samtidig opmærksom på, at der også er en række navngivne institutioner med ledige pladser eller korte ventelister.
Ændring af pladsanvisningens åbningstid
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker, at pladsanvisningen betjener så stor andel som muligt af de forældre, der henvender sig telefonisk. Samtidig skal det sikres, at pladsanvisningen når at anvise ledige pladser til tiden.
Pladsanvisningens nuværende åbningstid medfører imidlertid, at der kun er få pladsanvisere, der kan svare telefoner, mens resten af pladsanviserne besvarer personlige henvendelser eller varetager kerneopgaven med at anvise pladserne.
Forvaltningen ønsker, at pladsanvisningen får en åbningstid, der gør det muligt at holde flere telefonlinjer åbne. Pladsanvisningens åbningstid er derfor fra d. 12. maj ændret til følgende:
Gl. åbningstid | Åbningstid efter d. 12. maj | |
mandag-onsdag | kl. 9-15 | kl. 12-15 |
torsdag | kl. 13-18 | kl. 13-18 |
fredag | kl. 9-13 | kl. 9-13 |
Ændringen af åbningstiden er gældende indtil d. 6. oktober 2003.
MILJØVURDERING
Der vil i forbindelse med mindre ombygningsarbejder i de 3 eksisterende institutioner midlertidigt være mindre gener. Bygningsaffald vil blive håndteret i henhold til gældende retningslinjer. Det vurderes, at der ikke er væsentlige følgevirkninger i driftsfasen.
ØKONOMI
Udgifterne til etablering af nye pladser er fremsat i særskilt kapitalbevilling.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
Ingen
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen