Mødedato: 14.05.2003, kl. 15:30

Orientering om Pladsanvisningen (udsat fra mødet den 30. april)

Orientering om Pladsanvisningen (udsat fra mødet den 30. april)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

15. Orientering om Pladsanvisningen (udsat fra mødet den 30. april)

FAU 264/2003 J.nr. 230/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orienteringen om status for pladsanvisningen til efterretning.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget bad d. 9. april 2003 om en skriftlig status vedrørende pladsanvisningen.

SAGSBESKRIVELSE

Status for genopskrivning på venteliste

Genopskrivningen af børn født før 1. januar 2003 er nu gennemført. Da fristen udløb 1. april 2003 var 6.566 børn registreret på venteliste. Børnene var samlet set skrevet på venteliste 11.881 gange, svarende til 1,8 venteliste pr. barn. Med andre ord er de fleste børn skrevet på venteliste til 2 dagtilbud.

Forældrene har løbende afgivet deres ønsker i perioden fra januar til 1. april, og i de fleste tilfælde har forældre, der har overvejet deres opskrivning til sidste øjeblik, kunnet danne sig et billede af ventelisterne til de institutioner, de har ønsket.

Pladsanvisningen har holdt lukket for telefonerne fra d. 1. til d. 7 april for at registrere de ansøgninger, der blev afleveret i sidste øjeblik. Der har dog været åbent for personlig henvendelse, og forældre, der har ringet før d. 1. april, er blevet viderestillet til et call-center, der har taget imod besked, så pladsanvisningen har ringet tilbage. Alle forældre, der har henvendt sig i sidste øjeblik, har haft mulighed for at afgive deres ønske til tiden.

Samlet set er det lykkedes at gennemføre genopskrivningen inden for de 2½ måneder, der var afsat til opgaven.

Elektronisk selvbetjening

Fra 1. april 2003 er forældrenes muligheder for at få oplysninger på internettet om ventelistesituationen i daginstitutionerne blevet væsentligt forbedret. Forældrene kan bl.a. se deres barns placering på ventelisten, hvornår der forventes at blive ledige pladser i institutionen og alderen på de børn, der står foran på ventelisten. Udvidelserne af den elektroniske selvbetjening giver forældrene et mere præcist billede af pladssituationen, som kan bruges i forbindelse med valg af daginstitution.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil løbende tilpasse informationen på internettet, så den er så praktisk anvendelig for forældrene som muligt. Aktuelt overvejer forvaltningen, hvorvidt fremtidige udmeldelser skal oplyses på internettet, da oplysningen kan give forældrene et vildledende billede af, hvornår deres barn får tilbudt plads.

I forbindelse med at de nye oplysninger er lagt på internettet har der været en teknisk fejl i aflæsningen i de data, som kommunens internetleverandør bruger. Det har medført at 95 børn ikke har figureret på ventelisterne til en række vuggestuer. For en del forældre har ventelisten derfor set kortere ud på internettet end den reelt var – for en enkelt institution drejede det sig om en fejl på 13 pladser. Pladsanvisningen har dog hele tiden kunnet se den rigtige venteliste. Fejlen har påvirket ventelisterne fra d. 1. april til d. 9. april, hvor fejlen blev rettet.

Telefonsituationen

Pladsanvisningen har haft åbent for telefonbetjening fra d. 8. april 2003. De forældre, der ikke er kommet igennem til pladsanvisningen er blevet viderestillet til call-centeret. Antallet af viderestillinger til call-centeret har generelt været aftagende i perioden fra 8. april til 24. april. I perioden 22.-24. april har der således kun været ca. 300 henvendelser dagligt til call-centeret, mens der i perioden fra 8.-10. april var ca. 480 henvendelser dagligt.

Der er fra tid til anden problemer med den tekniske omstilling til call-centeret m.v. Senest er en del opkald til pladsanvisningen d. 24. og 25. april ikke automatisk blevet viderestillet til call-centeret, men er i stedet "strandet" i systemet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen samarbejder løbende med leverandøren af telefonsystemet og call-centeret om at løse problemerne

Omfanget af de telefoniske henvendelser medfører, at pladsanvisningen har problemer med at nå at anvise pladserne til tiden. Aktuelt prioriterer pladsanvisningen derfor så vidt muligt anvisningen af pladser.

Status for ventelisten

I perioden fra 1. maj til 1. august anvises hovedparten af pladserne til vuggestue og dagpleje. Det er erfaringen fra tidligere år, at ventelisterne vil komme helt i bund i flere bydele i forbindelse med dette "sommerryk".

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har opgjort ventelisterne på bydelsniveau for at vurdere om de nye anvisningsregler skaber særlige problemer.

I flere bydele er der udsigt til, at der i løbet af sommeren kommer institutioner helt uden børn på venteliste. Det giver forældrene en vis mulighed for at skifte til en institution uden venteliste, hvis de får akut behov for en plads. Men der er også flere bydele, hvor der ikke er udsigt til at der bliver institutioner helt uden børn på venteliste i forbindelse med sommerrykket – f.eks. fordi børnene er fordelt meget jævnt på ventelisterne i bydelen. Det gælder Christianshavn og hele Amager, Indre Nørrebro samt Kgs. Enghave. I disse bydele vil forældre, der har valgt en institution med lang venteliste, have svært ved at få plads til sommer i en anden institution i bydelen ved at vælge en anden institution. På Vesterbro og Indre Østerbro står der desuden mange børn på venteliste i forhold til antallet af pladser.

Situationen er særlig kritisk for forældre, der har børn på over 12 måneder, fordi disse forældre ofte har opbrugt deres orlovsmuligheder, og derfor skal tilbage på deres arbejde.

Pladssituationen ligner tidligere år, hvor der trods sommerrykket i flere bydele ikke har været muligt til at tilbyde pladser til alle børn over 12 måneder. Situationen afspejler, at Københavns Kommune ikke har daginstitutionspladser nok til at imødekomme behovet. Desuden har forældrene i år i nogle tilfælde ikke haft mulighed for at vælge en institution med kort venteliste på grund af usikkerhed i forbindelse med overgangen til de nye anvisningsregler.

Aktuelt er der 2.232 børn født før d. 1. august 2002 på venteliste til vuggestue eller dagpleje. Det forventes, at op til 600 af disse børn ikke vil få tilbudt plads i løbet af sommermånederne.

Borgmester Bo Asmus Kjeldgaard har bedt forvaltningen om at vurdere, hvorledes man kan hjælpe de familier med børn over 1 år, der ikke får tilbudt plads. Dette arbejdes der med i øjeblikket.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top