Mødedato: 14.05.2003, kl. 15:30

Opbygning af viden på handicapområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (bilag)

Opbygning af viden på handicapområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. maj 2003

 

Sager til beslutning

10. Opbygning af viden på handicapområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen (bilag)

FAU 239/2003 J.nr. 239/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Københavns Kommune deltager på særlige vilkår i amternes videnscentre på handicapområdet.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at Københavns Kommune deltager på særlige vilkår i oprettelsen af et landsdækkende Handicapcenter .

Beslutningen er en delvis ændring af den beslutning, som blev truffet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 13. november 2002, under pkt. 11 på dagsordenen (vedlagt som bilag).

Såfremt ovenstående tiltrædes, indstiller Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg tiltræder, at beslutningen udmøntes således, at Københavns Kommune indgår samarbejdsaftaler med relevante videnscentre på handicapområdet.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg tiltræder, at beslutningen udmøntes således, at der ansættes et antal konsulenter til varetagelse af vidensopgaven generelt og til varetagelse af opgaven på børne handicapområdet, særligt hvad angår børn med autisme og børn med sammensatte handicap.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg tiltræder, at beslutningen udmøntes således, at der sker en styrkelse af forvaltningens visitation og pladsanvisning for børn med handicap.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget rapport fra arbejdsgruppen under Udviklingscenter for Specialrådgivning om "Amternes landsdækkende vidensfunktioner på handicapområdet". Forvaltningen har deltaget i arbejdsgruppen på vegne af Frederiksberg og Københavns Kommuner.

I rapporten opstiller arbejdsgruppen en række anbefalinger omkring den fremtidige organisering af videnscentrene på handicapområdet til løsning af de nævnte problemstillinger og udfordringer. Anbefalingerne går kort ud på, at der oprettes et Handicapcenter som skal være et landsdækkende ressourcecenter i forhold til opsamling, udvikling og formidling af faglig viden på handicapområdet, særligt på social- samt undervisnings og kulturområdet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har taget forbehold for anbefalingen, på baggrund af beslutning truffet af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 13. november 2002.

På baggrund af rapporten indstiller forvaltningen, at Københavns Kommune deltager i videnscentrene og det kommende Handicapcenter på særlige vilkår. I forbindelse hermed har forvaltningen en række forslag til den nærmere udmøntning af beslutningen. Nedenfor fremgår baggrunden her for men først er der en gennemgang af indholdet i rapporten.

SAGSBESKRIVELSE

1. Indholdet i rapporten

I rapporten beskrives behovet for viden på handicapområdet, herunder nødvendigheden af, at den nævnte viden er tilgængelig, og at den er i konstant udvikling.

Dernæst gennemgås den nuværende vidensfunktion på handicapområdet ved de eksisterende 11 videnscentre, hvilket leder hen til et afsnit om problemstillinger og udfordringer på området.

Til sidst opstiller arbejdsgruppen en række anbefalinger til løsning af de nævnte problemstillinger og udfordringer. Anbefalingerne går kort ud på, at der oprettes et Handicapcenter som skal være et landsdækkende ressourcecenter i forhold til opsamling, udvikling og formidling af faglig viden på handicapområdet, særligt på social- samt undervisnings og kulturområdet.

1.1 Problemstillinger og udfordringer

Arbejdsgruppen beskriver 2 sæt af problemstillinger og udfordringer, et i forhold til de nuværende videnscentrene og et i forhold til det mere generelle behov for viden på handicapområdet, herunder behov for viden der går på tværs af grupperne.

For det første sæt er der tale om:

- handicapgrupper der ikke er omfattet af den nuværende vidensfunktion,

- videnscentrene er små enheder, hvilket giver manglende synlighed og gennemslagskraft,

- den eksisterende viden er personbåren og findes hos ganske få personer hvilket giver sårbarhed i forhold personaleudskiftning,

- små enheder giver forholdsvis små budgetter, hvor en væsentlig del er bundet i administration

- videnscentrene varetager vidensfunktionen for hver sin specifikke handicapgruppe og ikke på tværs af grupperne.

Der til kommer et andet sæt generelle problemstillinger, hvor der blandt andet peges på behov for:

- at styrke adgangen til viden på handicapområdet,

- at udnytte mulighederne i informations- og kommunikationsteknologien fuldt ud,

- øget fokus på internationale udvikling,

- at synliggøre faglige metoder i arbejdet med handicap,

- mere viden om støtte til personer med sammensatte behov, herunder flere handicap eller handicappede med sociale og psykisk problemstillinger.

1.2 Anbefalinger

På baggrund af de nævnte problemstillinger og udfordringer fremkommer arbejdsgruppen med en række anbefalinger. Forinden opstiller arbejdsgruppen dog en overordnet målsætning for vidensfunktionen:

- at viden på handicapområdet løbende fornyes gennem forskning og udvikling,

- at den nationale og internationale viden på handicapområdet skal være tilgængelig for de implicerede parter,

- denne viden skal indgå i udviklingen af tilbuddene på handicapområdet.

For at følge målsætningen og håndtere behovet for en vidensfunktion på handicapområdet anbefaler arbejdsgruppen derefter, at der oprettes et Handicapcenter til løsning af den samlede vidensfunktion på området. Handicapcentret vil som udgangspunkt skulle omfatte alle handicapgrupper og formidle et samarbejde mellem disse og på tværs af sektorer.

Oprettelsen skal ske i 2 faser, hvoraf den første går på sammenlægning af de eksisterende 11 videnscentre. I denne fase sørges der for, at Handicapcentret viderefører opgaverne i de eksisterende videnscentre samt udbygge og sikre tilgængelig viden på de handicapområder, som ikke er dækket af videnscentrene.

I anden fase igangsættes et række nye opgaver og prioriteres et antal opgaver som ikke har haft fornødent fokus:

- opstilling af kvalitetsmålsætninger på handicapområdet,

- metodeudvikling,

- effektmåling og dokumentation,

- forskning og udvikling,

- vidensdeling og vidensudv ikling,

- international viden.

De nye opgaver betyder, at hvor der i dag anvendes 23 mill. kr. til drift af videnscentrene, vil der ved oprettelsen af et landsdækkende Handicapcenter skulle anvendes i alt 43 mill. kr.

2. Anbefalingerne i forhold til behovet i FAF

For så vidt angår det første sæt problemstillinger omkring de nuværende videnscentre, er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen enig her i.

Hvad angår det andet sæt problemstillinger og udfordringer kan forvaltningen følge indholdet i disse, men har samtidig den opfattelse, at udgangspunktet i Københavns Kommune er behovet hos kommunens egne borgerne, og dette gælder også for indholdet i en vidensfunktion. Det er denne opfattelse, som ligger bag ved Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets beslutning den 13. november 2002 om omlægning af specialrådgivningen på handicapområdet.

Købehavns Kommune har tilkendegivet overfor en række interessenter på området, som har henvendt sig til forvaltningen angående den trufne beslutning, at Københavns Kommune ser et behov for en specialrådgivning, som er mere målrettet borgerne og dermed for en mere konkret og specialiseret vidensindsamling, som sker tættere på borgerne. Det fremgår endvidere, at det er kommunens opfattelse, at det bliver muligt at yde en bedre service til borgerne i kommunen ved at knytte vidensopbygningen direkte til Kommunens egne handicapcentre.

På denne baggrund vil forvaltningen fortsat pege på en model, hvor midlerne fra kommunens finansiering af videnscentre går til opbygning af viden på handicapområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

I de samme breve er det dog tillige anført, at kommunen fortsat gerne vil bidrage til den fælles vidensopbygning og ved ansættelse af ressourcepersoner med særlig viden i handicapcentrene, vil disse kunne indgå i fælles netværk og udvidet samarbejde.

På baggrund af det nævnte indhold i brevene og i rapporten vil forvaltningen fremsætte nedenfor anførte forslag til at vidensopbygningen på handicapområdet.

3. Opbygning af viden på handicapområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen

1) Der ansættes op til 4 personer til varetagelse af vidensopgaven generelt. Endvidere ansættes der op til 3 personer til varetagelse af vidensopgaven på børneområdet, særligt hvad angår børn med autisme og børn med sammensatte handicap. Ved sidstnævnte ansættelse skal der fokuseres særligt på forløbet omkring visitationen og pladsanvisningen af børn med handicap. Konsulenterne vil skulle have en tæt tilknytning til arbejdet i den centrale visitation, de 4 handicapcentre samt specialdaginstitutionerne og botilbuddene på handicapområdet.

Vidensopbygningen skal være brugerrettet. Det foreslås endvidere, at de ansatte personer bidrager til den fælles vidensopbygning og indgår i de fælles netværk og det udvidede samarbejde som nævnt ovenfor.

2) Københavns Kommune indtræder på særlige vilkår i videnscentrene på handicapområdet. De særlige vilkår betyder nærmere, at på de områder, hvor kommunen har behov for viden som ligger udenfor vidensenheden, indgår kommunen samarbejdsaftaler med relevante videnscentre og på sigt det landsdækkende Handicapcenter.

3) Der sker en styrkelse af forvaltningens visitation og pladsanvisning for børn med handicap.

Praktiske gennemførelse af beslutningen

I forbindelse med Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutning den 13. november 2002 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen haft kontakt med Formand for Hovedstadens Sygehusfællesskab, Lars Engberg, i kraft af hans stilling som formand for bestyrelsen for Videnscenter for Hjerneskade. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har efterfølgende drøftet den praktiske gennemførelse af beslutningen, hvilket leder hen til et forslag om, at Københavns Kommune indtræder på særlige vilkår i videnscentrene på handicapområdet pr. 31. december 2003.

De særlige vilkår betyder, at Københavns Kommune ikke kan fortsætte som driftsherre for Videnscenter for Synshandicap og Dansk Videnscenter for Stammen.

Beslutningen skal meddeles de 2 videnscentre, som kommunen er driftsherre for og Amtsrådsforeningen hvad angår de øvrige videnscentre.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Ved udtræden af videnscentrene på handicapområdet vil der være et beløb på 2,7 mill. kr. til anvendelse pr. år. Samtidig er der et beløb på 1,267 mill. kr. ved omlægning af specialkonsulentordningerne på handicapområdet. Dette giver i alt 3,967 mill. kr. som foreslås anvendt til opbygning af viden på handicapområdet og indtræden på særlige vilkår i videnscentrene på handicapområdet.

Midlerne foreslås anvendt på følgende vis:

1,4 mill. kr. anvendes til varetagelse af den generelle vidensopgave.

1,1 mill. kr. anvendes til styrkelse af indsatsen på børne handicapområdet.

0,7 mill. kr. anvendes til organisering af vidensopbygningen.

0,75 mill. kr. anvendes til indtrædelse i videnscentrene på særlige vilkår.

I alt er det et beløb på 3,95 mill. kr.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

HØRING

Ingen.

BILAG

Rapport fra arbejdsgruppen om "Amternes landsdækkende vidensfunktioner på handicapområdet".

Beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 13. november 2002.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top