Mødedato: 14.04.2004, kl. 15:30

Orientering om implementering af Børneplanen medio februar 2004 (Bilag) (udsat fra 17. marts)

Orientering om implementering af Børneplanen medio februar 2004 (Bilag) (udsat fra 17. marts)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. april 2004

 

2. Orientering om implementering af Børneplanen medio februar 2004 (Bilag) (udsat fra 17. marts)

FAU 179/2004 J.nr. 168/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående orientering om udviklingen i implementeringen af Børneplanen medio februar 2004 til efterretning.

RESUME

I denne indstilling orienteres om udviklingen i implementeringen af Børneplanen medio februar 2004.

1. Pladser ved behov

På nuværende tidspunkt forventes målet om pladser ved behov for vuggestuer at blive opfyldt i januar 2005 (Bilag 1). Det er en lille forbedring i forhold til den seneste statusorientering fra november 2003 (FAU 626/2003), hvor målet blev anslået opfyldt i februar 2005. Der er fortsat tale om en forsinkelse af målet på 3-4 måneder i forhold til den vedtagne Børneplan.

Målet om pladser ved behov omfatter både traditionelle og fleksible pasningsløsninger. Pladsetableringen i traditionelt daginstitutionsbyggeri forløber planmæssigt, men der er større usikkerhed i forbindelse med etableringen af fleksible pladser. Den forventede målopfyldelse bygger således på det antal fleksible pladser, der på nuværende tidspunkt er opnået gennem frivillig opnormering af de eksisterende institutioner. Såfremt der sker en fuld opnormering (hvilket må betragtes som meget usikkert), vil målet kunne opfyldes nogenlunde som planlagt ved Børneplanens vedtagelse.

Siden november er der sket en væsentlig forstærkning af pladsskabelsen på vuggestueområdet i 2005 (Bilag 1). Tilvæksten af nye pladser vil ske så hurtigt, at en pludselig vækst i pasningsbehovet i stor udstrækning vil kunne matches med pladser. Følsomheden overfor en eventuel øget efterspørgsel i den kommende behovsprognose, er med andre ord væsentlig mindsket i forhold til november 2003 (FAU 626/2003).

2. Pladsstatus

Der er på nuværende tidspunkt et underskud på 188 pladser til de 0-2 årige børn og en pladsgevinst på 46 pladser til de 3-6 årige børn i forhold til det samlede planlagte antal pladser for hele perioden ved Børneplanens vedtagelse. I forhold til sidste statusopgørelse fra november 2003 (FAU 626/2003) er der tale om en forbedring af pladssituationen for vuggestuepladser med 38 pladser og for børnehavepladser med 28 pladser.

Ifølge den seneste behovsvurdering skal der i 2005 være i alt 12.404 vuggestue- og 16.722 børnehavepladser for at kunne imødekomme forældrenes pasningsbehov (Bilag 2). Antallet af pladser skabt eller i gang giver et forventet antal pladser på 12.189 vuggestuepladser og 16.786 børnehavepladser i 2005. På vuggestuesiden mangler der således 215 pladser for at dække behovet i 2005, mens antallet af planlagte børnehavepladser overstiger behovet med 64 pladser. Den primære forsinkelse, der forventes i pladsetableringen, forekommer i etableringen af vuggestuepladser i 4. kvartal 2004. Den næste kapitalbevilling og fremrykning af pladser, forventes at dække merbehovet for pladser frem til 2005.

2.1 Traditionelle pladser

Etableringen af traditionelle pladser følger nogenlunde den forventede tidsplan ved Børneplanens vedtagelse. Der er på nuværende tidspunkt under tre procents afvigelse både i forhold til det samlede antal planlagte vuggestuepladser og børnehavepladser. Afvigelserne skyldes projektændringer. Antallet af specialpladser er forud for tidsplanen i den vedtagne Børneplan på grund af beslutningerne i budgetaftalen 2004 om, at der skal være pladser ved behov også på specialområdet i 2005.

Med henblik på at nå målet om, at vuggestuebørn kan fortsætte som børnehavebørn i samme institution, besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i januar 2004 at ændre "skæve" integrerede institutioner. Dette har resulteret i et tab på 30 vuggestuepladser og en gevinst på 123 børnehavepladser i forhold til den vedtagne Børneplan (FAU 2/2004). For at kompensere for disse ændringer i Børneplanens forudsætninger har forvaltningen fremrykket seks projekter med traditionelle vuggestuepladser fra 2006 til 2005, mens antallet af børnehavepladser er blevet reduceret. Dette kan desuden hjælpe til modstå eventuelle pladstab af fleksible pladser.

Fordelt på bydele, er de største ændringer i forhold til det vedtagne antal pladser forekommet på børnehavesiden. Hvor Vanløse og Ydre Østerbro har haft en markant pladsgevinst, har især Amagerbro, Valby og Christianshavn tabt pladser. Nogle af ændringerne relaterer sig til projektændringer, hvor et projekt i en bydel erstattes af et projekt i en nabobydel, mens en mindre andel skyldes at konkrete projekter er stillet i bero eller opgivet.

Måler man det planlagte antal pladser i forhold til behov på langt sigt (2008), mangler Amagerbro og Bispebjerg fortsat hhv. 96 og 77 børnehavepladser i forhold til det forventede behov i bydelene. På vuggestuesiden har både Kongens Enghave og Bispehjerg en tilsvarende mangel i forhold til det forventede behov på hhv. 34 og 23 pladser. Behovsopgørelsen er imidlertid behæftet med en del usikkerhed pga. det lange sigt, og det må formodes at fleksible pladser og institutioner i nabobydelene til en vis grad vil kunne imødekomme den udækkede efterspørgsel.

2.2 Fleksible pladser

Fleksible pladser er planlagt etableret på kort sigt (2003-2004). I 2003 har det imidlertid ikke været muligt at etablere alle de fleksible pladser, der var forventet. Pladserne forsøges i stedet etableret i 2004, hvilket er nødvendigt, hvis etableringen af pladserne skal have den ønskede effekt på Børneplanens mål om pladser ved behov. Derfor bør der i første del af 2004 arbejdes målrettet på at indgå de aftaler og kompromiser, som er nødvendige for enten at etablere disse pladser eller erstatte dem med andre typer af fleksible pladser.

Pladstabet for de 0-2 årige skyldes hovedsageligt et forventeligt tab på 191 fleksible pladser i Børneplansperioden baseret på en forventning om, at den planlagte opnormering af vuggestuegrupper med en permanent pladsgevinst på 200 nye vuggestuepladser ikke vil kunne gennemføres. Forvaltningen arbejder dog fortsat på, at der kan findes en løsning med en hurtig, men midlertidig opskrivning af vuggestuegrupperne.

Det har vist sig vanskeligt at finde lokale r til satellitinstitutioner. Kravene til satellitinstitutioner omfatter gåafstand til moderinstitutionen, betryggende trafikale forhold på ruten, og at moderinstitutionen har både udeareal og køkken med plads og madfaciliteter til satellit-børnene. På grund af disse krav, er vurderingen samlet set, at der ikke kan oprettes 10 satellitter i 2004. Det foreslås derfor, at de 100 pladser i stedet oprettes ved at lave færre satellitter, men med plads til flere børn end de oprindeligt foreslåede 10 børn pr. satellit. Forvaltningen har fra februar 2004 igangsat en ekstraordinær indsats med at opsøge potentielle moderinstitutioner og aktivt søge egnede lokaler i de bydele hvor pladsbehovet er størst.

Indkøb af skovbusser er foregået som planlagt, og det forventes at resultere i 44 ekstra børnehavepladser, fordelt på fire institutioner inden udgangen af 2004.

Etableringen af flerbørnsdagplejer og gæstedagplejer (i forbindelse med ferie og sygdom), forløber planmæssigt. Den første flerbørnsdagpleje forventes åbnet i april på Indre Nørrebro. Samtidig forventes 36 nuværende dagplejere at blive opnormeret med et ekstra barn. Deltidsdagpleje har være problematisk at oprette, da der ikke har været tilstrækkeligt kvalificerede ansøgere. Forvaltningen har i stedet valgt at lade deltidsdagpleje indgå som et tilbud til f.eks. mødregrupper, der i samarbejde kunne forestille sig at passe en gruppe børn.

Forvaltningen har modtaget to henvendelser om at etablere storordninger under Privat Børnepasningsordningen. En vikarordning er under udarbejdelse. Derimod er tilbuddet om kommunal hjemmepasning endnu ikke blevet benyttet.

Generelt er pladsetableringen af de fleksible pladser i 2004 stadig behæftet med usikkerhed og på nuværende tidspunkt præget af forsinkelser. Det er især usikkert, hvorvidt det vil lykkes at tilvejebringe i alt 200 vuggestuepladser ved merindskrivning i 2004 - selvom en midlertidig løsning vælges.

3. Information til borgerne

INFO-teamet for de fleksible pladser blev oprettet pr. 1. oktober 2003. INFO-teamet har i sine første måneder serviceret 1.614 forældre. Samtidig er de synlige i gadebilledet i form af annoncering på Københavns Kommunes plakatsøjler (uge 13). Som informationskilde benytter en del borgere sig ligeledes af Børneplanens hjemmeside. Der er således pr. 1. februar 2004 over 100 personer, der har tilmeldt sig hjemmesidens nyhedsbrev.

4. Rekruttering og fastholdelse af medarbejdere

Der er i Børneplanen afsat midler til løbende at kunne rekruttere og fastholde medarbejdere for at leve op tilden øgede efterspørgsel af personale, der vil komme med det øgede pladstal. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har planlagt at nedsætte en arbejdsgruppe i forvaltningen i foråret 2004 med henblik på bl.a. at undersøge muligheder for pædagogiske kurser til kommende personale, efteruddannelse og kurser generelt, samt kurser med henblik på at identificere potentielle ledere blandt medarbejderne.

SAGSBESKRIVELSE

Se Resume.

MILJØVURDERING

Indstillingen har ingen konsekvenser for miljøet.

ØKONOMI

Justeringerne af Børneplanen til de nye forudsætninger kan rummes inden for Børneplanens samlede rammer set over årene.

Fremrykninger betyder et større træk på driftssiden i 2004/2005/2006 end forudsat i Børneplanen. Som følge af omnormeringer af eksisterende skæve institutioner er der opstået et tab af 30 vuggestuepladser. Børneplanskredsens beslutning om at neutralisere dette tab af vuggestuepladser, indenfor Børneplanens rammer, vil skabe en øget udgift på både anlægs- og driftssiden. Dette sker dels ved at finansiere nettoudgiften ved omlægning af 30 vuggestuepladser til 123 børnehavepladser på anden vis end en nedskrivning af vuggestuepladstallet med 45 pladser og dels ved at anlægge og drive 30 erstatningspladser.

På anlægssiden vil de øgede udgifter til anlæggelse af 30 erstatningspladser kunne finansieres enten over det nuværende mindreforbrug på Børneplanens samlede anlægsramme eller ved at nedsætte antallet af de planlagte pladser, som ligger ud over det nuværende forventede behov (bufferen).

På driftssiden vil besparelser ved forsinkelserne i de fleksible pladser kunne finansiere en del af udgifterne, jf. januar regnskabsprognosen (FAU 79/2004). Men der kan også blive behov for at nedsætte antallet af de planlagte pladser, som ligger ud over det forventede behov (bufferen). I praksis indebærer det, at en del af de driftsmidler, der er afsat som en sikkerhedsbuffer længere fremme i Børneplanen, rykkes frem for at finansiere tidligere ibrugtagning af de fremrykkede pladser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Bilag 1 "Pladser ved behov for vuggestuer, opgjort pr. medio februar 2004"
  • Bilag 2 "Pladsbarometer"
  • Bilag 3 "Rapport om implementeringen af Børneplanen medio februar 2004"
  • Bilag A "Plads- og projektstatus for de traditionelle pladser pr. 21. januar 2004"
  • Bilag B " INFO-teamets statusrapport" af 18. februar 2004

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

Til top