Kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik
Kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. januar 2004
6. Kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik
FAU 13/2004 J.nr. 13/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender Københavns Kommunes Koordinationsudvalgs anbefalede kvalitetskrav i forbindelse med brug af virksomhedspraktik i Københavns Kommune.
RESUME
Virksomhedspraktik er et vigtigt og ofte brugt redskab i Københavns Kommune i arbejdet med at bringe især svagere ledige tættere på arbejdsmarkedet. Praksis viser, at for at få den bedst mulige effekt for den ledige er det vigtigt, at virksomhedens medarbejdere inddrages ved især længere virksomhedspraktikker. Derfor anbefaler Københavns Kommunes Koordinationsudvalg for den Forebyggende Arbejdsmarkedsindsats en række kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik, der bl.a. indbærer, at oprettelse af praktikperioder over 4 uger drøftes med virksomhedens ledelse og en faglig repræsentant. Dette er en fravigelse fra Bekendtgørelse om en aktiv beskæftigelsesindsats, hvor det hedder, at ved virksomhedspraktik i mere end 13 uger skal spørgsmålet om etablering have være drøftet mellem virksomheden og repræsentanter for virksomhedens ansatte.
SAGSBESKRIVELSE
Københavns Kommunes Koordinationsudvalg for den Forebyggende Arbejdsmarkedsindsats har på sit møde 8. december 2003 anbefalet en række kvalitetskrav ved brug af redskabet virksomhedspraktik.
Ifølge bekendtgørelsen om en aktiv beskæftigelsesindsats § 84 har virksomhedspraktik til formål at afklare personer m.h.t. deres beskæftigelsesmål. Herudover kan der gives tilbud til ledige, som pga. mangelfulde sproglige, faglige eller sociale færdigheder har vanskeligt ved at opnå ordinært arbejde eller ansættelse med løntilskud.
Under praktikken kan den ledige varetage arbejdsfunktioner, der ellers ville blive udført som almindeligt lønnet arbejde, men må ikke være konkurrenceforvridende.
Bekendtgørelsen begrænser antallet af personer i virksomhedspraktik og løntilskud i private virksomheder således :
- I virksomheder med 0-50 ansatte kan der max. være 1 person i virksomhedspraktik for hver 5 ordinært ansatte
- I virksomheder med mere end 50 ansatte kan der være 1 i virksomhedspraktik for hver 5 ordinært ansatte op til 50 ordinært ansatte, herefter 1 i virksomhedspraktik for her 10 ordinært ansatte.
I offentlige virksomheder skal der være et rimeligt forhold mellem ordinært ansatte og ansatte med løntilskud, herunder ansatte i virksomhedspraktik.
Målgruppe
Virksomhedspraktik kan bruges til alle målgrupper. Bekendtgørelsens § 86 fastsætter, at for målgruppe 1, ledige dagpengemodtagere, må praktikken max. vare 4 uger. For målgruppe 2 og 3, kontanthjælpsmodtagere, kan praktikken vare både op til 13 uger og efter konkret vurdering forlænges til 26 uger, ved særlige behov endnu længere. For målgruppe 4, revalidender, fastsættes varigheden ud fra individuel vurdering af behovet.
Under virksomhedspraktikopholdet modtager den ledige kontanthjælpsmodtager sin normale ydelse. Personer, der modtager starthjælp, modtager derudover et beskæftigelsestillæg på 11,87 kr.
Medarbejderinddragelse
For kontanthjælpsmodtagere og revalidender fremgår det af bekendtgørelsens §91, at
Stk.2. Af virksomhedens tilbud om at etablere virksomhedspraktik skal det fremgå, at repræsentanter for de ansatte er blevet hørt om ansøgningen
For Københavns Kommune er virksomhedspraktik et vigtigt redskab i arbejdet for at integrere især de svagere ledige i arbejdsmarkedet. Virksomhedspraktikkens længde afhænger af den lediges behov.
Praksis hidtil viser, at redskabet bruges ofte. I oktober 2003 blev der f.eks. oprettet 216 nye virksomhedspraktikforløb. Praksis viser også, at der er behov for praktikperioder, der går ud over både 4 uger, 13 uger og 26 uger.
Praksis viser, at hvis virksomhedspraktikken skal have effekt for den ledige er det vigtigt, at virksomhedens medarbejdere inddrages ved især længere virksomhedspraktikker.
Ønsket om medarbejderinddragelse ved praktikforløb på over 4 uger vil få kommunens brug af virksomhedspraktik til at "ligne" AF's på følgende måde:
Der er en 4-ugers grænse for længden af virksomhedspraktik. AF kan ikke overskride den grænse. Kommunens ledige er svagere end AF's ledige, derfor både kan og må virksomhedspraktikker vare mere end 4 uger, hvis det forud drøftes med virksomhedens ledelse og en faglig repræsentant for medarbejderne på virksomheden.
Disse forskellige hensyn er indarbejdet i nedenstående kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik, som er anbefalet af Københavns Kommunes Koordinationsudvalg for den Forebyggende Arbejdsmarkedsindsats:
- Virksomhedspraktik bruges til at afklare og vurdere den lediges kompetencer og muligheder for at opnå evt. senere ansættelse.
- Praktikperiodens længde varierer efter den lediges behov for at få afklaret kompetencer og muligheder.
- Kommunen har ansvaret for forløbet, virksomheden instruerer og vurderer behov for opkvalificering før evt. ansættelse.
- Ved praktikperioder på over 4 uger eller forlængelser til over 4 uger - eller efter overenskomst på området - drøftes dette med virksomhedens ledelse og en faglig repræsentant.
- Det fremgår af den skriftlige praktikaftale, at drøftelsen har fundet sted. Virksomheden står med sin underskrift inde for at drøftelsen er sket.
- Koordinationsudvalget holdes via indberetninger til Udvalget orienteret om brugen af virksomhedspraktik.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser
ØKONOMI
Ingen.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Københavns Kommunes Koordinationsudvalg for den Forebyggende Arbejdsmarkedsindsats har anbefalet at gøre brug af ovennævnte kvalitetskrav ved brug af virksomhedspraktik
BILAG
Ingen.
Grethe Munk
/
Torben Brøgger