Mødedato: 14.01.2004, kl. 15:30

Reserverede pladser i vuggestue og dagpleje for tilflyttere

Reserverede pladser i vuggestue og dagpleje for tilflyttere

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. januar 2004

 

13. Reserverede pladser i vuggestue og dagpleje for tilflyttere

FAU 4/2004 J.nr. 4/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at der etableres reserverede pladser på ventelisterne til dagpleje og vuggestuer til brug for tilflyttere. Etableringen vil medføre udgifter til ændring af Institutionssystemet for et endnu ukendt beløb samt udgifter på godt 50.000 kr. til omkodning af Elektronisk Selvbetjening (godt 50.000 kr.), udgifterne afholdes på administrationsbudgettet.

RESUME

I forbindelse med indførelsen af de nye pladsanvisningsregler besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at der skulle sikres tilflyttere mulighed for at få pasning til deres børn. På udvalgsmødet d.19. juni 2002 blev det besluttet:

"Det tilstræbes, at tilflyttere og omflyttere indenfor kommunen med akut pasningsbehov tilbydes plads hurtigst muligt og garanteres en plads senest 2 måneder efter henvendelse til pladsanvisningen. Barnet kan tidligst udnytte garantien fra 11 måneders alderen. Garantien gælder en institution så tæt på bopælen som muligt, men evt. i en anden bydel, hvor ventelisten er kort. Hvis den tilflyttende familie ønsker en specifik institution, kan barnet skrives op efter de almindelige opskrivningsregler".

I den nuværende situation indebærer dette imidlertid, at det formulerede "flyttehensyn" er vanskeligt at imødekomme i praksis, idet vi som oftest må benytte os af muligheden for enten at anvise en plads i en anden bydel eller at skrive barnet op efter de almindelige regler.

Til- og omflyttere skal med de nuværende anvisningsregler skrive deres barn nederst på ventelisten, når de ønsker en plads til deres barn i vuggestue eller dagpleje. Det betyder, at de ikke i alle tilfælde kan få plads til deres barn, selvom det måske allerede var indmeldt i et dagtilbud, der hvor familien boede før.

For at gøre det lettere for til- og omflyttere at få plads til deres barn kan der reserveres pladser til disse børn. For at komme i betragtning til en af de reserverede pladser forudsættes det, at der er en afstand på mindst 4 kilometer mellem familiens nye bopæl og de institutioner, deres barn tidligere har været skrevet op til i Københavns Kommune - eller den institution deres barn allerede er optaget i.

Forslaget om tilflytterhensyn er afbalanceret således at tilflyttere på den ene side ikke skal starte forfra i ventelistesystemet men på den anden side heller ikke stilles bedre end de forældre der står på venteliste i tilflytterbydelen.

Dette opnås ved at pladsanvisningens tildeling af reserverede flyttepladser sker efter et aldersanciennitets princip hvor det videst muligt omfang sikres at et tilflytterbarn ikke springer ældre børn over på ventelisten. Samtidig undgås at forældrene fristes til spekulation i "proformaflytning".

SAGSBESKRIVELSE

En række forældre har gjort opmærksom på de problemer, de som til- og omflyttere har med at få pasning til deres 0-2årige børn. Ingen børn må med de københavnske anvisningsregler rykke ned ad ventelisten, og som konsekvens heraf skal nye børn skrives op nederst på ventelisten. Denne problemstilling kan løses ved, at der på forhånd reserveres et antal pladser til børn, som flytter internt eller flytter til kommunen (under ét kaldet tilflyttere). De reserverede pladser fordeles på samtlige institutioner i byen, og hver 10. plads forbeholdes børn af tilflyttere. Ændringen gælder således ikke børn fra andre kommuner som gør brug af frit valg mellem kommuner.

Med det fremlagte forslag tilgodeses hensynet til tilflyttere på en måde, så deres mulighed for at få pasning til deres barn er på linje med de almindelige ventelistevilkår, forældrene oplever, når de skriver deres børn op til dagtilbud. Dvs. at de ikke kommer til at vente 'to gange, idet de ikke skal starte forfra på ventelisterne.

Ændringen er ikke aktuel i forhold til børnehaver, da tilflyttere her er stillet lige med alle andre forældre i kommunen, der skal have børnehaveplads til deres børn.

1. Lovgivningen

Det er et grundlæggende princip i Lov om Social Service, at alle børn skal have lige mulighed for at blive optaget i et offentligt dagtilbud (Bekendtgørelsen til Lov om Social Service Kapitel 4 § 12 stk. 3). Ud fra de almindelige forvaltningsretlige grundsætninger, herunder lighedsprincippet kan der ikke generelt gives en bestemt gruppe børn fortrinsret til et offentligt dagtilbud (Vejledning til Lov om Social Service kapitel 4.1).

Det er forvaltningens vurdering, at ordningen giver tilflyttere mulighed for at få en pasningsordning til deres børn, der ligestiller dem med forældre, der har haft mulighed for at skrive deres børn på venteliste fra 4. måneders alderen.

2. Opskrivning og anvisning

På ventelisten i elektronisk selvbetjening vil det fremgå, hvilke pladser der er reserverede. Det vil være "systemet selv", der mærker hver 10. plads som "reserveret". Når et tilflytterbarn skrives på ventelisten på en af de reserverede pladser, erstattes teksten "reserveret" med barnets data – dvs. fødselsdato og en tilbagedateret opskrivningsdato. Hvis der ikke er noget barn på den øverste af de reserverede pladser på det tidspunkt, pladsen skal anvises, tilfalder pladsen det næste barn på ventelisten.

Barnet, som skrives på venteliste til en reserveret plads, skal være ældre end det næste barn på ventelisten. Er det ikke tilfældet kan barnet skrives på venteliste til en anden institution eller længere nede på den samme venteliste. Det er kun børn med bopælsadresse i Københavns Kommune, som kan få en af de reserverede pladser.

Når en familie kontakter pladsanvisningen, og beder om at få deres barn skrevet på en af de reserverede pladser, skal forældrene dokumentere, at afstanden mellem familiens nye bopæl og de institutioner, deres barn tidligere har været skrevet op til i Københavns Kommune, eller deres barn er optaget i, er minimum 4 km. Barnet kan skrives på ventelisten til en reserveret plads før familien flytter, så længe det kan dokumenteres, fra hvilken dato barnet flytter til den nye adresse. Det kan f.eks. ske i form af en lejekontakt eller en slutseddel.

Pladsanvisningen vil herefter skrive barnet op til én af de reserverede pladser. Pladsanvisningen afgør efter dialog med forældrene, hvilken plads barnet skrives op til udfra en vurdering af, hvor barnet hurtigst kan få plads, samt under hensyntagen til barnets alder. Barnet kan samtidig blive skrevet på venteliste efter de alm indelige regler – til én institution. Barnet vil få tilbudt plads, når det står øverst på en af de to ventelister. Forældrene kan vælge at takke nej til pladsen, når den kommer, hvis de hellere vil vente på pladsen i den anden institution eller af andre årsager først ønsker pladsen på et senere tidspunkt. Når forældrene takker ja til pladsen, slettes barnet af ventelisten.

Alle institutioner med vuggestue samt dagplejen i de enkelte bydele vil være omfattet af de reserverede pladser.

De reserverede pladser blive lagt ind i systemet nederst på ventelisten, så ingen børn, der allerede er skrevet op, bliver sprunget over. Dvs. første plads efter de børn, der allerede er skrevet på ventelisten, når reglerne træder i kraft, reserveres en tilflytter. Herefter skrives 9 børn på ventelisten efter de almindelige regler, derefter kommer en reserveret plads, herefter igen 9 børn efter de almindelige regler osv. Hvis der ikke er 9 børn på venteliste, lægges en tilflytterreservation ind på ventelisten, når den eksisterende reservation er brugt eller udgået. På kort sigt bliver de reserverede pladser derefter kun mærkbare i nye institutioner.

Det undersøges, om tilflytterhensynet kan indbygges i det elektroniske system, så systemet selv beregner, hvornår en plads skal reserveres. Hvis dette ikke kan lade sig gøre, vil pladsanviserne skulle lægge tilflytterpladserne ind manuelt. Der kræves under alle omstændigheder en mindre tilpasning af elektronisk selvbetjening. Når Kommunedata har givet tilbud på mulig ændring af institutionssystemet vil det kunne oplyses, hvornår implementeringen af tilflytterhensynet kan være gennemført.

Afhængig af længden på de enkelte ventelister vil der gå fra få måneder til ca. et år før tilflytterhensynet vil fungere i praksis.

3. Hvor mange pladser skal reserveres til tilflyttere?

For at sikre at tilflyttere hurtigst muligt kan få plads til deres barn, skønnes det, at hver 10. plads skal reserveres tilflytter og interne flyttere.

Der er ca. 1.000 børn mellem 0-2 år som flytter internt i Københavns Kommune om året. Det er både børn på venteliste og børn, der er optaget i dagtilbud. Der findes ingen opgørelse over hvor mange af disse børn, der vil kunne komme ind under den foreslåede ordning med flyttehensyn. Dertil kommer en tilflytning af børn fra andre kommuner i alderen 0-2 år på ca. 100 børn.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der vil være omkostninger forbundet med at kode systemet således, at hver 10. plads skal være reserveret. Den største del af systemændringen skal foregå i Institutionssystemet og altså foretages af Kommunedata. Kommunedata kan give tilbud på arbejdet i starten af 2004.

Cap Gemini skal lave en mindre omkodning af Elektronisk Selvbetjening. Denne omkodning kommer til at koste ca. 50 timer svarende til godt 50.000 kr. Udgifterne til systemændring og omkodning afholdes af administrationsbudgettet.

ANDRE KONSEKVENSER

Der skal på internettet og i diverse pjecer med anvisningsregler gøres opmærksom på, hvem de reserverede pladser er til og hvorfor. Det vurderes, at det vil give en del henvendelser fra forældre som vil føle sig sprunget over på ventelisten, og som oplever at der gælder et sæt regler for til- og omflytter og et andet sæt regler for dem selv.

BILAG

-

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til top