Mødedato: 14.01.2004, kl. 15:30

Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen (bilag)

Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 14. januar 2004

 

12. Handleplaner for integrerede institutioner med problemer med overgangen mellem vuggestue- og børnehavedelen (bilag)

FAU 2/2004 J.nr. 2/2004

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at handleplanerne for 8 daginstitutioner Blikfang, Valby bydels integrerede institution, Smørhullet, Rypen, Damhuset, Ørnen, Valnødden og Carolineskolen med skæv normering er blevet gennemført

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at handleplanerne for de 8 daginstitutioner Børnehuset Nansensgade, Sundby Asyls integrerede institution, Riiset, Ved Parken, Børnehuset, Studsgården, Københavns Kommunes integrerede børneinstitution i Ryesgade og Syvstjernen vedtages, og at udgiften til handleplanerne på 3.394.351 kr. finansieres indenfor de 5 mill. kr. (funktion 5.14.1), som FAU afsatte til formålet på mødet den 13. november 2002 (FAU 505/2002).

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at den foreslåede omlægning af institutionerne, der samlet set reducerer antallet af vuggestuepladser med 30 og øger antallet af børnehavepladser med 123 udover Børneplanen, finansieres over Børneplanen. I 2004 bliver det i alt 2.750.000 kr., for 2005 og frem bliver det en årlig driftsudgift på 4.687.500 kr. Dette kan ske ved, at reducere antallet af planlagte børnehavepladser med cirka 75 pladser eller reducerer antallet af planlagte vuggestuepladser med cirka 45 pladser (udover de 30 vuggestuepladser, som nedlægges).

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at handleplanerne for de resterende 4 daginstitutionerne Grostedet, Søstjernen, Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution er under udarbejdelse, og at forvaltningen snarest vil fremlægge indstilling om disse resterende handleplaner.

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at såfremt handleplanerne skal kunne gennemføres, skal forskellen mellem den afsatte pulje på 5 mill. kr. og den udgift der afholdes i 2003 budgetoverføres til formålet i 2004, i alt 4.896.343 kr. (2003 p/l).

RESUME

I forbindelse med, at implementeringen af beslutningen om, at alle børn der starter i vuggestuedelen i en integreret institution, skal kunne fortsætte i børnehavedelen, skal der udarbejdes handleplaner for de 20 berørte institutioner.

For 8 daginstitutioner: Blikfang, Valby bydels integrerede institution, Smørhullet, Rypen, Damhuset, Ørnen, Valnødden og Carolineskolen med skæv normering er handleplanerne blevet gennemført.

For 8 daginstitutioner: Børnehuset Nansensgade, Sundby Asyls integrerede institution, Riiset, Ved Parken, Børnehuset, Studsgården, Københavns Kommunes integrerede børneinstitution i Ryesgade og Syvstjernen er der udarbejdet handleplaner, der forelægges til godkendelse, og som holdes indenfor et samlet beløb på 3.394.351 kr. Handleplanerne indebærer alt fra ombygning af institutionen over indkøb af busser til ombygning af legepladsen.

For de sidste 4 daginstitutioner: Grostedet, Søstjernen, Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution er handleplanerne under færdigbearbejdelse. De sidste fire institutioner skal således have udarbejdet handleplaner indenfor den resterende ramme på 1.605.649 kr..

Den konkrete fordeling af det samlede engangsbeløb på 3.394.351 kr. fremgår af bilag 1.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 13. november 2002 (FAU 505/2002), at forvaltningen indretter sin praksis sådan, at det kan garanteres, at alle familier, der får deres børn optaget i en vuggestue i en integreret institution, kan forblive i den integrerede institution også i børnehavedelen. Baggrunden var et medlemsforslag fra Thor Grønlykke som blev behandlet på FAU den 20. oktober 2002 (417/2002). I forbindelse med beslutningen blev der afsat 5 mill. kr. til at implementere beslutningen for de integrerede institutioner, hvor antallet af vuggestuepladser udgør mere end 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser. Beløbet finansieres af budgetoverførsel på daginstitutionsområdet på 40 mill. kr. fra 2002 til 2003.

På baggrund af beslutningen orienterede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen d. 6. december 2002 de berørte institutioner om beslutningen og bad lokalforvaltningen udarbejde handleplaner for de integrerede institutioner, der har over 45 procent vuggestuepladser. Der har i alt været behov for at udarbejde handleplaner for 20 daginstitutioner. Der er nu indkommet handleplaner for alle institutioner. Der mangler imidlertid en detaljeret vurdering af de økonomiske konsekvenser af handleplanerne for enkelte institutioner.

For enkelte institutioner indgår der i forbindelse med handlingsplanen et loft for antal af indmeldte børn i institutionen – en såkaldt stjernemarkering. En stjernemarkering indebærer, at der ikke indmeldes børn i den integrerede institution, hvis der allerede er indmeldt det maksimale antal børn. Samtidig vil vuggestuebørn have mulighed for at blive i institutionen. I praksis vil en permanent stjernemarkering medføre, at vuggestuepladser ændres til børnehavepladser.

For at opretholde antallet af vuggestuepladser har forvaltningen i arbejdet med handleplanerne lagt vægt på, at stjernemarkeringer skal være midlertidige.

Handleplaner for de enkelte institutioner

Institutionerne er inddelt i tre kategorier:

  1. Institutioner, der allerede har fået løst deres problem
  2. Institutioner, hvor handleplanerne skal vedtages
  3. Institutioner, hvor der mangler afklaring omkring handleplanen.

Ad 1) Institutioner, der allerede har fået løst deres problem

8 af institutionerne har fået løst deres problem med skæv normering på forskellig vis: Blikfang, Valby bydels integrerede institution, Smørhullet, Rypen, Damhuset, Ørnen, Valnødden og Carolineskolen.

Blikfang Prinsessegade 58 på Christianshavn er blevet omnormeret fra 36 vuggestuepladser og 22 børnehavepladser til 24 vuggestuepladser og 44 børnehavep ladser. Omnormeringen har ikke haft nogen økonomiske konsekvenser.

Valby bydels integrerede institution Sjælør Boulevard 151 i Valby havde en normering på 22 vuggestuepladser og 20 børnehavepladser. Institutionen har ønsket sin normering ændret til 12 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser. Den ændrede indskrivning svarer til det faktiske antal indskrevne børn pr. aldersgruppe. Omnormeringen har ingen økonomiske konsekvenser.

Smørhullet Dagøgade 8 på Vestamager blev i forbindelse med nødpakken omnormeret fra 24 vuggestuepladser og 22 børnehavepladser til ren vuggestue på 36 pladser. Børnehavepladserne er flyttet til Altankassen. Omnormeringen har ingen økonomiske konsekvenser.

Rypen Ryparken 75 på Ydre Østerbro har fået bevilliget 500.000 kr. fra vedligeholdelsespuljen til isolering og istandsættelse af stort lokale, med henblik på at rumme de ældste børnehavebørn. Med denne løsning vil Rypen blive opnormeret med en børnehavegruppe til 36 vuggestuepladser og 52 børnehavepladser. Institutionen vil hermed ikke længere være skævt normeret.

Damhuset Ålekistevej 12 i Vanløse er blevet omnormeret fra 24 vuggestuepladser og 21 børnehavepladser til 16 vuggestue- og 37 børnehavepladser. Normeringen passer således til det antal børn, der er indmeldt, og passer, så institutionen ikke fremover vil støde ind i problemer med skæv normering. Omnormeringen har ingen økonomiske konsekvenser.

Ørnen på Ørnevej 90 i Bispebjerg har ikke tidligere haft problemer med, at vuggestuebørnene ikke kan fortsætte i børnehavedelen, derfor bliver der ikke gjort noget nu. Hvis det skulle vise sig at blive et problem på sigt, vil centret tage hånd om problemet med henblik på at sikre, at alle vuggestuebørn kan fortsætte i børnehavedelen i institutionen. Skulle det vise sig at blive et problem, vil institutionen blive stjernemarkeret indtil en ny handleplan er på plads.

Valnødden Kettegårds Alle 65 i Valby er en virksomhedsinstitution tilknyttet Hvidovre hospital. Institutionen har ikke behov for, at normeringen passer på samme måde som andre institutioner. Institutionen har en stor andel af børn fra andre kommuner, som trækker deres børn tilbage til bopælskommunen, når de når børnehavealderen. Institutionen er blevet gjort opmærksom på, at den skal kunne rumme alle børnehavebørn fra Københavns Kommune. Hvis det skulle blive et problem på et senere tidspunkt, vil institutionen udarbejde en handleplan.

Carolineskolen Bomhusvej 18 på Ydre Østerbro har 31 vuggestuepladser og 36 børnehavepladser, svarende til at 46 procent af pladserne er vuggestuepladser. På grundlag af flyttemønstre m.v. vurderer institution og forvaltningen, at institutionen ikke vil få problemer med at garantere plads til vuggestuebørnene. Institutionen fortsætter derfor med den normering, som de har i dag. Institutionen er gjort opmærksom på og er indstillet på, at den skal garantere alle vuggestuebørn plads i børnehavedelen.

Ad 2) Institutioner, hvor handleplanerne skal vedtages

8 af institutionerne har udarbejdet handleplaner. Der er tale om institutionerne Børnehuset Nansensgade, Sundby Asyls integrerede institution, Riiset, Ved Parken, Børnehuset, Studsgården, Københavns Kommunes integrerede børneinstitution i Ryesgade og Syvstjernen.

Københavns Kommunes Børnehus i Nansensgade 46 i Indre By havde et akut problem i november 2002 med børn, der ikke kunne fortsætte. Derfor fik institutionen en ekstraordinær kompensation for at løse problemet ved hjælp af merindskrivning. Kompensationen udgjorde 21 timer ekstra om ugen fra den 15. november 2002 til den 30. juni 2003.

Børnehuset har en basisgruppe, der skal flyttes til en anden nyetableret institution. Institutionen er stjernemarkeret med 138, børn frem til basisgruppen flyttes, og børnehavekapaciteten i institutionen udvides. Når basisgruppen flyttes, vil børnehavedelen blive opnormeret med 2 børnehavegrupper, og institutionen vil ikke længere være skævt normeret. Institutionen har fået en kompensation på i alt 103.657 kr. for perioden med de 21 timer ekstra om ugen.

Sundby Asyls integrerede institution Frankrigsgade 3 i Sundby Nord søger om en minibus til at løse problemet med for mange vuggestuebørn i forhold til børnehavebørn. Institutionen ønsker at bevare deres nuværende normering og benytte bussen som buffer i spidsperioder. Indkøb af bussen vil koste cirka 300.000 kr. Dertil kommer 8.000 kr. i montering til de 6 ekstra børn. I alt 308.000 kr.

Riiset på Bellahøjvej 56 i Brønshøj stjernemarkeres med 43 børn for at sikre, at alle vuggestuebørnene kan fortsætte i børnehavedelen. Institutionen søger om 50.000 kr. til ombygning af legeplads, der skal sikre de fysiske rammer for, at vuggestuebørnene kan fortsætte i børnehavedelen. Stjernemarkeringen vil bortfalde, når legepladsen er ombygget.

Ved Parken, Gårdstedet 57 i Valby har et formaliseret samarbejde med Hvidtjørnen, som ligger i samme hus, om at de skal tage de børnehavebørn fra Ved Parken, som ikke kan fortsætte i Ved Parken. Institutionen søger desuden om en ekstra skovbus. De har i forvejen en, som kan udvide kapaciteten i institutionen med 11 børnehavebørn. Indkøb af bus samt ombygning koster 414.000 kr., dertil kommer kørekort og blå og hvide kvalifikationsbeviser i alt 90.000. Montering til institutionen vil blive i alt 20.000 kr. I alt vil løsningen koste 524.000 kr.

Børnehuset Tuborgvej 7 på Ydre Østerbro har ansøgt om en ombygning og dermed udvidelse med 10 børnehavebørn, ombygningen har en pladspris på 174.222 kr., i alt 1.742.219 kr. I perioden 1. december 2003 til 1. maj 2004 stjernemarkeres institutionen med 49 børn. Pladsprisen ligger over den gennemsnitlige demografipris for nybyggeri, der er på 140.000 kr. Det indstilles, at projektet gennemføres, til trods for den høje pladspris, fordi der ligger et krav om, at institutionen skal have plads til sine børnehavebørn. Alternativet til ombygningen vil være en stjernemarkering, der på sigt vil betyde en omnormering, og som igen vil koste vuggestuepladser.

Studsgården Studsgårdsgade 55 på Ydre Østerbro har et lokale, der kan gøres egnet til pasning af op til 10 børnehavebørn og søger 100.000 kr. til ombygning.

Københavns Kommunes integrerede børneinstitution i Ryesgade 22 på Indre Nørrebro er blevet stjernemarkeret med 70 børn. Institutionen vil indlede et formelt samarbejde med Kapelvej 7a og Ryvang I om, at børn, der starter i Ryesgade, enten får en børnehaveplads i Ryesgade eller i Kapelvej 7a eller Ryvang I. Når samarbejdet mellem institutionerne er etableret bliver stjernemarkeringen slettet.

Syvstjernen, Dannebrogsgade 1 på Vesterbro foreslår, at barnevognsrummet ombygges til grupperum med en opnormering med 6 børnehavebørn. Ombygningen vil koste i alt 566.475 kr., hvilket giver en pladspris på 94.413 kr., som ligger under demografiprisen for nybyggeri. Institutionen bliver stjernemarkeret med 44 børn i 2003 for at sikre, at børnene kan fortsætte i børnehavegruppen. Det forudsættes, at der gives tilsagn fra Beboerforeningen Dannebrogsgade, byggetilladelse fra Bygge- og Teknikforvaltningen, samt evt. nabohøring.

Ad 3) Institutioner, hvor der mangler afklaring omkring handleplanen.

4 institutioner mangler afklaring omkring deres handleplan. Der er tale om Grostedet, Søstjernen, Syvstjernen Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution. De pladsmæssige konsekvenser er endnu ikke på plads for de fire institutioner, i værste fald vil omlægningen af disse institutioner betyde en nednormering med 12 vuggestuepladser og en opnormering med 32 børnehavepladser. Det er muligt, at institutionerne kan klare omnormeringen uden at reducere antallet af vuggestuepladser.

Børnehuset Grostedet, Grostedet 16 i Brønshøj garanterer, at alle vuggestuebørnene kan fortsætte i børnehavedelen. For at garantere dette søges der om 50.000 kr. til forbedring og udvidelse af blandt andet garderober. Pladsbehovet i bydelen undersøges med henblik på en evt. konvertering af fritidshjemspladserne i institutionen efter dialog med institutionen.

Søstjernen Grækenlandsvej 90B i Sundby Syd er stjernemarkeret med 105 børn. Institutionen ønsker ikke en ændret normering, da der er mangel på vuggestuepladser i området. Institutionen får ny leder den 1. februar 2004, hvor spørgsmålet om normeringen vil blive taget op igen. I værst fald vil det betyde en nednormering med 12 vuggestuepladser og en opnormering med 22 børnehavepladser.

Københavns Kommunes integrerede institution i Esromgade 2A på Ydre Nørrebro har vuggestuen liggende i Esromgade 2A og børnehavedelen liggende i en satellit i Bragesgade. Institutionen arbejder på en handleplan, der betyder et samarbejde med en børnehave i lokalområdet, som kan aftage de børnehavebørn fra Esromgade, som Esromgades satellit ikke selv kan optage. Således er forældrene garanteret en plads enten i Esromgades børnehavedel eller i samarbejdsinstitutionen. Handleplanen vil ikke have nogen betydning for pladssituationen.

Lundehus Kirkes Børneinstitution Lyngbyvej 180 på Ydre Østerbro arbejder på en handleplan. Betydningen for pladssituationen forventes at kunne blive en opnormering med 10 børnehavepladser, der vil betyde, at institutionen er i balance normeringsmæssigt.

MILJØVURDERING

Byggeriet opfylder Københavns Kommunes minimumskrav til miljøorienteret nybyggeri. Der gennemføres en oprensning af diffus forurening af de arealer, der udlægges til legepladser, ligesom anden forurening fjernes efter Miljøkontrollens anvisninger. For arealer, hvor der er særlige støjhensyn, foretages nødvendig støjisolering af bygninger, og støjafskærmning ved legepladser etableres efter behov.

Skovbussen og minibussen er udstyret med benzinmotorer med 3- vejs katalysatorer, der opfylder EU 3 kravene (krav om udstødningsgassers renhed).

ØKONOMI

Der er handleplaner for 16 af de 20 skævt normerede integrerede institutioner, der kan vedtages nu, mens de sidste 4 mangler afklaring. Handleplanerne for de 16 institutioner indebærer i alt 3.394.351 kr. i engangsudgifter, fordelt med 103.657 kr. i 2003 og 3.290.694 kr. i 2004

Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2003 på 103.657 kr. indenfor den afsatte pulje på 5 mill. kr. til implementering af handleplaner for integrerede institutioner på funktion 5.14.1 integrerede institutioner.

Der anvises kassemæssig dækning for udgiften i 2004 på 3.290.694 kr. indenfor den afsatte pulje på 5 mill. kr. til implementering af handleplaner for integrerede institutioner på funktion 5.14.1 integrerede institutioner under forudsætning af, at der budgetoverføres 4.896.343 kr. fra 2003 til 2004 til formålet.

Den konkrete fordeling af det samlede engangsbeløb på 3.394.351 kr. fremgår af bilag 1.

Samlet set medfører de foreslåede omlægninger for de institutioner, hvor handleplanerne er klar, en reduktion på 30 vuggestuepladser og en tilgang på 123 børnehavepladser udover pladserne i Børneplanen (ekskl. Smørhullet og Børnehuset i Nansensgade som allerede indgår i Børneplanen). Omlægningerne betyder derfor en årlig ekstra driftsudgift, som ligger udover det afsatte i Børneplanen.

For 2004 forventes driftsudgiften at blive på 2.750.000 kr. (2003 p/l)

For 2005 og frem er den årlige driftsudgift 4.687.500 kr. (2003 p/l)

Merudgifter til driften er beregnet eksklusiv ejendoms- og faste udgifter, merudgifterne foreslås finansieres over Børneplanen. Dette kan ske ved, at reducere antallet af planlagte børnehavepladser med cirka 75 pladser eller reducerer antallet af planlagte vuggestuepladser med cirka 45 pladser (udover de 30 vuggestuepladser, som nedlægges). En konkret udmøntning forelægges ved næste revision af Børneplanen.

ANDRE KONSEKVENSER

Samlet set medfører de foreslåede omlægninger for de institutioner, hvor handleplanerne er klar, en reduktion på 30 vuggestuepladser og en tilgang på 123 børnehavepladser (ekskl. omlægningen af Smørhullet og Børnehuset i Nansensgade, der allerede er indarbejdet i Børneplanen).

Hertil kommer at der eventuelt bliver behov for at omlægge Grostedet, Søstjernen, Esromgade og Lundehus Kirkes Børneinstitution. Det vurderes, at dette maksimalt vil indebære nedlæggelse af 12 vuggestuepladser og oprettelse af 32 børnehavepladser.

Det skal desuden bemærkes at fire projekter i Børneplanen indgår med en "skæv" normering. Ændring af normeringen i disse fire institutioner, så normeringen ikke længere er skæv, vil betyde en reduktion i antallet af vuggestuepladser med 48 og en opnormering i antallet af børnehavepladser med 88 fra 2005 og frem til 2008 . Ved næste revision af Børneplanen vil dette blive taget op. Den samlede konsekvens af omlægningen vil dermed være en nednormering af op til 90 vuggestuepladser og en opnormering af op til 243 børnehavepladser.

HØRING

Handleplanerne er udarbejdet i dialog med lokalforvaltning og de berørte institutioner.

BILAG

  • Skematisk oversigt over de enkelte projekter og priser.

Grethe Munk / Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top