Ansøgning fra Kringlebakken om økonomisk støtte i 2004 (Bilag)
Ansøgning fra Kringlebakken om økonomisk støtte i 2004 (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 14. januar 2004
10. Ansøgning fra Kringlebakken om økonomisk støtte i 2004 (Bilag)
FAU 16/2004 J.nr. 16/2004
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tildeler Projekt Kringlebakken økonomisk støtte på i alt 750.100 kr. i 2004 fra integrationsindtægterne i 2004, funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer.
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder indstillingen under forbehold for høringssvar fra Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet om, at man er enige i tildelingen af økonomisk støtte.
RESUME
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har modtaget en ansøgning fra Projekt Kringlebakken om støtte til projektet på i alt 750.100 kr. i 2004.
Kringlebakken er et integrationsfremmende klub- og kursustilbud for unge piger og mødre med anden etnisk baggrund end dansk. Projektets tilbud er unikt i den forstand, at det henvender sig til en målgruppe, der ikke omfattes af den kommunale integrationsindsats og for hvem der eksisterer barrierer for deltagelse i sådanne klub- og kursustilbud på normalt vis.
Projekt Kringlebakken har siden oprettelsen i 1999 været støttet af midler fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Endvidere støttes projektet af midler fra bl.a. Integrations- og Socialministeriet.
SAGSBESKRIVELSE
Kringlebakken har ansøgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om økonomisk støtte i 2004. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har de foregående år ydet økonomisk støtte til centret fra Udviklingspuljen til Særlige Målgrupper, IMK 5.60. Af den grund har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen været tæt involveret i arbejdet på Kringlebakken og har på den baggrund fået et indgående indblik i det arbejde, som Kringlebakken udfører.
Kringlebakken er et pige- og kvindeprojekt i Københavns nordvestkvarter, Bispebjerg. Projektet har til formål at støtte, hjælpe og skabe netværk for unge piger og kvinder hovedsageligt med etnisk minoritetsbaggrund samt at støtte integrationsprocessen for unge mødre med etnisk minoritetsbaggrund, der har meget vanskeligt ved at deltage i traditionel danskundervisning og andre beskæftigelsesfremmende tilbud.
Projektet retter sig således mod to hovedmålgrupper: to-kulturelle skolepiger i alderen 12-18 år og unge flygtninge- og indvandrermødre på 18-30 år. Det overordnede integrationsmål for begge grupper er at styrke den enkelte pige/kvindes position i det danske samfund. Årligt deltager omkring 12 kvinder i projektets tilbud for unge flygtninge- og indvandrermødre og omkring 45 piger i projektets tilbud for skolepiger.
Indsatsen overfor unge mødre - "Kursusgruppen"
Kursusgruppen er for unge etniske mødre, der kan karakteriseres som værende selvforsørgende. Mange af kvinderne har dog ikke tilknytning til arbejdsmarkedet, på grund af manglende danskkundskaber, manglende erhvervsafklaring og tilbagevendende barselsperioder. Endvidere er mange kommet til Danmark før Integrationslovens ikrafttræden i 1999, hvilket betyder, at kvinderne ikke er omfattet af målgruppen for det kommunale introduktionsprogram.
De etniske kvinder er således isolerede fra det etablerede system, idet de hverken modtager danskundervisning eller har et arbejde, og kvinderne har således ofte ikke noget netværk udenfor hjemmet.
På projekt Kringlebakken tilbydes unge 18-30 årige mødre med etnisk minoritetsbaggrund at følge et kursus i dansk og samfundsforståelse.
Kvinderne får ligeledes uddannelses- og erhvervsvejledning. Projektet har ansat en uddannelses- og erhvervsvejleder, der laver individuelle vejledningsforløb for de etniske kvinder. Vejlederen udarbejder individuelle handlingsplaner, med udgangspunkt i kvindernes ønsker og muligheder - og vejlederen besøger eventuelt kommende arbejdspladser og uddannelsessteder med kvinderne.
Derudover undervises kvinderne i emner som forældrerollen, daginstitutioner, skoler etc. Endvidere laves der oplæg og afholdes diskussioner omkring børneopdragelse, sprogstimulering af de små børn, børns sundhed, indblik i pasningsordninger og institutionskultur mv.
Endelig indeholder projektets tilbud til unge etniske mødre muligheden for pasning af småbørn, mens kvinderne deltager i projektets kursustilbud. Projektet har i 2002 etableret en lejestue og har en fastansat medarbejder tilknyttet børnepasningen.
Projektets børnepasningsmulighed er dels en vigtig forudsætning for, at kvinderne overhovedet kan deltage i kursusforløbene og dels får kvinderne herigennem erfaring med at indgå i pasningstilbud generelt, med alt hvad det indebærer af samarbejde med det pædagogiske personale, at indgå i leg med børnene, afleveringssituationer mv.
Alt i alt er kursusgruppen et tilbud, der hjælper deltagerne til at bryde ofte mangeårig isolation pga. barsel og manglende danskkundskaber, få nyt netværk og blandt andet herigennem fået styrke til at få deres børn i en offentlig pasningsordning og selv deltage i enten danskundervisning på sprogskole, i et andet uddannelsestilbud eller i ordinært arbejde.
Tilbuddet kursusgruppen kan rumme ca. 12 kvinder og op til 8 børn. Kvinderne deltager typisk i kursusgruppen i en periode på mellem 6 og 12 måneder.
Indsatsen overfor unge piger – "Pigeklubben"
Pigeklubben om eftermiddagen er for 13-18 årige skolepiger. Klubben har pt. omkring 45 piger tilknyttet. Pigerne kommer fortrinsvis fra de to skoler i lokalområdet, men enkelte piger er henvist fra deres sagsbehandler.
2/3 dele af pigerne har etnisk minoritetsbaggrund, men er født og opvokset i Bispebjerg eller kommet til Danmark som små. Deres forældre har korte uddannelser og taler for de flestes vedkommende dårligt dansk. Disse piger går i almindelige klasser på de lokale skoler. De resterende piger går i modtagelsesklasser på Bispebjerg skole, og er kommet til Danmark indenfor de sidste to år som familiesammenførte eller flygtninge. Mange af pigerne kommer fra ressourcesvage familier.
I pigeklubben ydes lektiehjælp og støtte i pigernes uddannelsesforløb, og pigerne opnår en afgørende kontakt til voksne. Samtidig møder pigerne i Kringebakken støtte til at leve et aktivt ungdomsliv, idet der laves aktiviteter, der har forældrenes accept, såsom overnatninger og aftensarrangementer i Kringlebakken. Sådanne arrangementer er medvirkende til, at forældrene giver pigerne større frihed til at lave aktiviteter udenfor familien.
Kringlebakken er endvidere ved at opstarte et opsø ;gende arbejde på de arabiske friskoler, hvor der søges etableret et netværk til de muslimske skoleledere, lærere samt forældre. Formålet er at give piger på arabiske friskoler mulighed for at deltage i Kringlebakkens pigeklub, på samme måde som pigerne fra de kommunale skoler i lokalområdet allerede har mulighed for.
Tværgående indsats
Udover de særlige tilbud til de to målgrupper, er det for generelt for begge målgrupper, at de særlige rammer på Kringlebakken, hvor der ikke kommer drenge og mænd, gør det legalt for piger og kvinder at komme i Kringlebakken og deltage i undervisning og aktiviteter. Dermed får både piger og kvinder via tilbudene på Kringlebakken mulighed for at danne netværk, der kan gavne dem på både kort og længere sigt.
Endvidere er Kringlebakken i 2003 overgået til at være en forening. Foreningens bestyrelse består af både frivillige fra projektet, af samarbejdspartnere og af enkelte brugere. Forventningen er, at foreningsdannelsen på sigt vil medvirke til at give brugerne et større medansvar og medbestemmelse i forhold til stedets aktiviteter – noget som samtidig styrker brugernes muligheder for at begå sig i et demokratisk samfund.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Projekt Kringlebakken har ansøgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om økonomisk støtte i 2004 på i alt 750.100 kr. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har siden 1999 ydet økonomisk støtte til projektet via integrationsmidler fra Udviklingspuljen til Særlige Målgrupper, IMK 5.60.
I 2004 er udviklingspuljen til særlige målgrupper på integrationsområdet udmøntet således:
Udviklingspuljen til særlige målgrupper 2004 | kr. |
Kontaktskabende forløb for unge mødre | 1.500.000 |
Styrket samarbejde med Kriminalforsorgen | 2.000.000 |
Udmøntet i alt | 3.500.000 |
Budget 2004 | 4.515.000 |
Ledige midler | 1.015.000 |
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at de ledige 1,0 mill. kr. anvendes til finansiering af en videreførsel af Gadepulsen i 2004. Såfremt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder dette, vil puljen for 2004 være fuldt udmøntet. Af den grund kan ansøgningen fra Projekt Kringlebakken ikke finansieres via udviklingspuljen.
Forvaltningen indstiller i stedet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at ansøgningen om økonomisk støtte til Kringlebakken imødekommes med finansiering via ekstra integrationsindtægter i 2004, jf. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde d. 12. november 2003.
Udvalget besluttede på dette møde, at de ledige midler i 2004 reserveres med henblik på, at de kan indgå i Økonomiudvalgets samlede stillingtagen til bortfald af integrationsindtægter i 2005 og 2006. I drøftelserne med Økonomiforvaltningen har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen dog gjort opmærksom på, at der skal reserveres midler til en eventuel videreførsel af Kringlebakken.
Det indstilles dermed, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget yder en bevilling til Projekt Kringlebakken på 750.100 kr. af integrationsindtægterne i 2004 på funktion 5.60 - Introduktionsprogrammer.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Indstillingen er sendt til høring i Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet. Det forventes, at høringssvarene er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i hænde den 31. januar 2004.
Såfremt Det Rådgivende Integrationsudvalg og Integrationsrådet i deres høringssvar udtrykker indvendinger mod indstillingen, forelægges dette Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på udvalgsmøde i februar.
BILAG
- Ansøgning fra Kringlebakken
Grethe Munk
/
Torben Brøgger