Rapport om daghøjskolernes fremtid (Bilag)
Rapport om daghøjskolernes fremtid (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 13. november 2002
Sager til beslutning
19. Rapport om daghøjskolernes fremtid (Bilag)
FAU 492/2002 J.nr. 466/2002
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager rapporten fra arbejdsgruppen vedrørende analyse af daghøjskolerne til efterretning.
RESUME
Analysegruppen vedr. daghøjskolerne har afsluttet sit arbejde med vedlagte rapport. Rapporten anbefaler bl.a., at den eksisterende struktur med 10 daghøjskoler fastholdes af hensyn til borgerne. Rapportens anbefalinger vurderes ikke at have konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på kortere sigt. På længere sigt forventes det, at en implementering af rapportens anbefalinger vil styrke samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og daghøjskolerne til gavn for borgerne.
Uddannelses- og Ungdomsudvalget har behandlet rapporten den 9. oktober 2002 efter høring af rapporten hos daghøjskolerne. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede den 9. oktober 2002 bl.a. at give forhåndstilsagn til to daghøjskoler om mulighed for etablering af produktionsskoler.
SAGSBESKRIVELSE
Staten har med finansloven for 2002 overført ansvar og kompetence for daghøjskolerne til kommunerne.
På baggrund heraf blev der efter behandling af spørgsmålet i Uddannelses- og Ungdomsudvalget og Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget (FAU 15. maj 2002 - Høring om ny lovgivning på daghøjskoleområdet) nedsat en arbejdsgruppe med repræsentation fra de 10 daghøjskoler, Uddannelses- og Ungdomsforvaltningen samt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Arbejdsgruppen afgav i august 2002 vedlagte rapport.
Rapporten beskriver daghøjskolernes arbejde og gennemgår herefter målgrupperne for dette arbejde set fra hhv. daghøjskolerne og forvaltningernes synsvinkel. Herefter beskrives de unge, der ikke påbegynder en egentlig uddannelse.
Efter beskrivelserne af målgrupperne drøftes fordele og ulemper ved den eksisterende struktur med 10 daghøjskoler, mulighederne for at effektivisere og simplificere det administrative arbejde fremover samt udviklingen af tilbud til målgrupperne.
På baggrund af gennemgangen og drøftelserne gives en række anbefalinger for daghøjskolernes virke fremover.
Rapportens anbefalinger
Rapporten har bl.a. følgende anbefalinger:
- At den nuværende struktur med 10 daghøjskoler fastholdes og udvikles
- At der etableres en fælles internetportal for alle daghøjskoler
- At der etableres en fælles kontakt til skolerne for såvel borgere som teammedarbejdere
- At daghøjskolernes placering i voksenuddannelsessystemet tydeliggøres
- At der sker en udbygning af det forpligtigende skolesamarbejde i form af uddannelsespakker, kombinationsforløb, brobygningsforløb mv.
- At mulighederne for at overføre aktiviteter under loven for produktionsskoler undersøges.
Herudover anbefales det, at der nedsættes en ny arbejdsgruppe, der skal arbejde videre med retningslinjer for skolerne, administrative forenklinger, mulighederne for nedsættelse af et kortuddannelsesråd, mulighederne for at yde nye typer af stipendier til kursister m.v.
Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at rapportens anbefalinger ikke kan forventes at få konsekvenser for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på kortere sigt. På længere sigt vurderes det at en implementering af anbefalingerne vil styrke samarbejdet mellem Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og daghøjskolerne, bl.a. i forhold til udviklingen af tilbud til ledige borgere.
Rapporten blev forelagt Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 28. august 2002. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede her bl.a. at sende rapporten i høring på daghøjskolerne. Høringen har ikke givet anledning til ændring af rapportens anbefalinger.
Efter høring af rapporten blev rapporten behandlet af Uddannelses- og Ungdomsudvalget den 9. oktober 2002. Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede her bl.a. at tage rapporten til efterretning samt at give forhåndstilsagn til 2 daghøjskoler om etablering af produktionsskoler. Kopi af beslutningsprotokol fra Uddannelses- og Ungdomsudvalgets møde den 9. oktober 2002 vedlagt.
MILJØVURDERING
Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.
ØKONOMI
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har tidligere foretaget beregninger over merudgifterne til ydelser og tilbud om aktivering til unge, der ikke ville søge optagelse på et uddannelsestilbud som følge af nedlæggelsen af Den Fri Ungdomsuddannelse. Den forventede udgift hertil blev kalkuleret til ca. 10,2 mill. kr. pr. år.
Tilbud under Den Fri Ungdomsuddannelse har været en væsentlig del af flere daghøjskolers tilbud til unge.
Uddannelses- og Ungdomsudvalgets beslutning den 9. oktober 2002 om at give forhåndstilsagn til to daghøjskoler mht. muligheden for at etablere produktionsskoler vil forhåbentlig betyde, at flere unge end ellers forventet vil søge optagelse på et uddannelsestilbud.
Dette med baggrund i, at det må forventes, at daghøjskolerne på flere områder vil tilrettelægge det faglige indhold på de nye produktionsskoler med en profil, der minder om de tilbud, daghøjskolerne tilbød under Den Fri Ungdomsuddannelse. Hertil kommer det forhold, at eleverne på en produktionsskole er berettiget til at modtage skoleydelse. Skoleydelsen svarer stort set til SU-ydelsen.
Den eventuelle effekt af etableringen af 2 produktionsskoler overfor de unge, der tidligere anvendte tilbud under Den Fri Ungdomsuddannelse, kan dog ikke kalkuleres, da effekten vil afhænge af det faktuelle søgningsmønster til de to nye produktionsskoler.
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen.
HØRING
Uddannelses- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde den 28. august 2002 at sende rapporten i høring hos daghøjskolerne. Daghøjskolerne har efterfølgende tilsluttet sig rapportens konklusioner. Dog er flere af daghøjskolerne forbeholdne overfor at skabe et organisatorisk, ledelsesmæssigt eller økonomisk fællesskab.
BILAG
Grethe Munk
/
Torben Brøgger