Mødedato: 13.11.2002, kl. 15:00

Oplæg om vuggestue- og børnehavepladser i de integrerede daginstitutioner

Oplæg om vuggestue- og børnehavepladser i de integrerede daginstitutioner

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. november 2002

 

Sager til beslutning

13. Oplæg om vuggestue- og børnehavepladser i de integrerede daginstitutioner

FAU 505/2002 J.nr. 505/2002

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender

at 5 mill. kr. af det forventede mindreforbrug på budgetområde 1 i år 2002 øremærkes til at implementere handleplaner med f.eks. omstruktureringer, minibusser eller aftaler om merindskrivninger for de institutioner, hvor antallet af vuggestuepladser udgør mere end 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser, med henblik på at garantere at vuggestuebørn kan forblive i integrerede institutioner i forbindelse med overgang til børnehavedelen.

at forvaltningen fastsætter et maksimum for antallet af børn i de integrerede institutioner med 45 procent vuggestuepladser eller mindre, således at vuggestuebørnene i disse institutioner også er sikret overgang til børnehavedelen i de pågældende institutioner.

RESUME

Baggrunden for sagen er et medlemsforslag fra Thor Grønlykke (A):

"Jeg vil bede om at få sat Garvergården, se videresendte mail, på dagsordenen, og yderligere bede forvaltningen om, at belyse årsagerne til pladsmangelen i denne institution. Desuden ønskes i indstillingen en beskrivelse af forholdet mellem antallet af vuggestuepladser og antallet af børnehavepladser i integrerede institutioner generelt.

mvh Thor"

På baggrund af medlemsforslaget udarbejdede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen en orientering om vuggestue- og børnehavepladser i integrerede institutioner.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på udvalgets møde d. 2. oktober 2002 orienteringen til efterretning med den tilføjelse, at forvaltningen skal udarbejde et oplæg til, hvordan det kan sikres, at vuggestuebørn kan forblive i integrerede institutioner ved overgangen til børnehave.

SAGSBESKRIVELSE

En typisk integreret institution har 36 vuggestuepladser og 44 børnehavepladser. Det svarer til at vuggestuepladserne udgør 45 procent af det samlede antal vuggestue- og børnehavepladser. Desuden er der en stor gruppe daginstitutioner, der har en tilsvarende eller lavere andel af vuggestuepladser.

I disse institutioner kan vuggestuebørnene normalt fortsætte i børnehavedelen, fordi de integrerede institutioner generelt er så fleksibelt indrettet, at mindre udsving i fordelingen af vuggestue- og børnehavebørn kan lade sig gøre.

Tabel 1: Oversigt over andel af vuggestuepladser i integrerede institutioner

 

Antal institutioner

op til 45 procent vuggestuepladser

121

over 45 procent vuggestuepladser

23

I alt

144

I det følgende diskuteres mulighederne for at sikre børnene et samlet 0-6 års forløb i de integrerede institutioner ud fra opdelingen i tabel 1.

Institutioner med mere end 45 procent vuggestuepladser

I de 23 integrerede institutioner med mere end 45 procent vuggestuepladser er det usikkert om vuggestuebørnene kan blive i institutionen. Samtidig er der tale om meget forskellige institutioner mht. institutionsstørrelse, fraflytningsmønster, ombygningsmuligheder osv. Der kan derfor ikke foreslås een entydig løsning på problematikken i disse institutioner.

Det er derfor hensigtsmæssigt at vurdere mulighederne for at sikre et samlet forløb for børnene i institutionerne ud fra de konkrete forhold i de enkelte institutioner. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil derfor inden d. 1. marts 2003 udarbejde handleplaner for hver enkelt institution i denne gruppe med henblik på så vidt muligt at sikre et samlet forløb i de integrerede institutioner.

I forbindelse med institutionens handleplan kan følgende muligheder inddrages:

  • Merindskrivning på børnehavepladserne
  • Omlægning af institutionens normering m.h.p. anden fordeling mellem vuggestue- og børnehavepladser
  • Anvendelse af minibusser eller forsøg med grupper af store børnehavebørn
  • Vuggestuebørn fra institutionen har fortrinsret til en bestemt anden børnehave, som den integrerede institution har et tæt samarbejde med
  • Loft for antal af indmeldte børn i institutionen

Merindskrivning på børnehavepladserne

En merindskrivning af børnehavebørn i perioder af året kan bidrage til at sikre at vuggestuebørnene kan rykke op i institutionens børnehavedel.

Merindskrivningen kan gennemføres som en isoleret løsning eller i kombination med f.eks. minibusser eller forsøg med grupper af store børnehavebørn.

Løsningen forudsætter, at det er muligt at indgå aftale med institutionen om merindskrivning.

I de institutioner, hvor merindskrivning kan anvendes som løsning, vil hensynet til et samlet forløb i de integrerede institutioner ikke medføre længere ventelister. Til gengæld må der budgetteres med en udgift til merindskrivningen på de berørte institutioner.

Omlægning af institutionens normering m.h.p. anden fordeling mellem vuggestue- og børnehavepladser

Hvis der er mulighed for omstruktureringer både i forhold til de fysiske rammer og i forhold til pladsbehovet i området kan denne løsning være relevant, typisk ved at omlægge en eller flere vuggestuegrupper til børnehavegrupper.

Hvis der ikke er mangel på børnehavepladser, kan en omlægning til børnehavepladser i en institution eventuelt suppleres med omstruktureringer af andre institutioner i nærområdet.

Der må tages hensyn til, at der kan være betydelige omkostninger ved omstruktureringer, som skal finansieres inden for området – evt. via anlægsbudgettet til nye pladser.

Omlægningerne vil som regel medføre nedlæggelse af vuggestuepladser og dermed forlænge ventelisterne. Tilsvarende vil en omlægning betyde, at institutionen og området får flere børnehavepladser, hvilket kan medføre problemer med overkapacitet af pladser.

Anvendelse af minibusser eller forsøg med grupper af store børnehavebørn

Som alternativ til egentlige ombygninger kan det overvejes at tilknytte en minibus til institutionen. Det vil gøre det muligt at øge fleksibiliteten i institutionen ved at opnormere antallet af børnehavepladser i institutionen i perioder af året.

Desuden kan det i større integrerede institutioner være relevant at overveje at opnormere antallet af børnehavebørn i den enkelte institution i perioder op til skolestart ved at etablere grupper med store børnehavebørn, der deltager i aktiviteter uden for institutionen. Denne mulighed afhænger af om institutionen har så mange store børnehavebørn, at de på skift kan være "ude af huset" i forbindelse med lokale aktiviteter på f.eks. skole eller fritidshjem.

Denne løsning forudsætter i lighed med generel merindskrivning, at det er muligt at indgå aftale med institutionen.

Vuggestuebørn fra institutionen har fortrinsret til anden børnehave

Hvis det er vanskeligt at garantere et samlet forløb i en integreret institution på grund af mangel på børnehavepladser i institutionen, kan det overvejes at tilknytte den integrerede institution til en børnehave i nærheden.

Mulighederne spænder fra at give vuggestuebørn fra den integrerede institution en generel fortrinsret i anvisningen til børnehave til samarbejde om den pædagogiske praksis i de to institutioner og egentlige institutionssammenlægninger.

Denne løsning vil ikke sikre et samlet forløb i den integrerede institution, men vil gøre det muligt at en gruppe af store vuggestuebørn kan forblive samlet, hvis forældrene ønsker det.

I Århus kommune er børnene sikret plads i en anden navngiven børnehave, hvis de optages i en integreret institution, der ikke har tilstrækkeligt børnehavepladser.

Loft for antal af indmeldte børn i institutionen

Hvis det ikke er realistisk at garantere at vuggestuebørn får et samlet forløb i en konkret integreret institution ved hjælp af ovenstående muligheder kan der som en sidste løsning indføres et maksimum for, hvor mange børn, der kan være i institutionen. Det vil indebære, at der ikke indmeldes børn i den integrerede institution, hvis der allerede er indmeldt det maksimale antal børn. Samtidig vil vuggestuebørn have mulighed for at blive i institutionen.

På sigt vil denne løsning medføre, at alderssammensætningen i institutionen ændres, således at der bliver flere børnehavebørn og færre vuggestuebørn, indtil institutionen "balancerer" aldersmæssigt. Et loft for antallet af indmeldte børn vil dermed få nogenlunde samme konsekvenser som en omlægning af institutionens normering.

Det vil sige, at et loft over antallet af indmeldte børn reelt vil medføre nedlæggelse af vuggestuepladser.

Desuden vil løsningen medføre en øget usikkerhed på ventelisten til pågældende institution, da det vil være vanskeligt at gennemskue, om institutionen når "loftet", og derfor lukker for optag af nye børn. Det bliver med andre ord vanskeligere at forudsige, hvornår en vuggestueplads bliver ledig.

Det skal bemærkes, at loft for antallet af indskrevne børn vil medføre, at indskrivningen i de integrerede institutioner generelt bliver mere ufleksibel end den er i dag.

Endelig skal det bemærkes, at de tomme pladser, som kan opstå, når vuggestuebørn flytter op i børnehavedelen i en integreret institution, sjældent vil medføre store økonomiske problemer for institutionen.

Eksempel: Børnehuset i Nansensgade 46

Børnehuset i Nansensgade 46, Indre By, er en af de 23 institutioner, der har relativt mange vuggestuepladser. Institutionen har 72 vuggestuepladser og 66 børnehavepladser, svarende til at vuggestuepladserne udgør ca. 52 procent af pladserne i institutionen. Der er desuden 14 basispladser i Børnehuset for døve/svært hørehæmmede børn.

Mange forældre med børn i Børnehuset ønsker at få deres barn i en udflytterbørnehave i Indre By, så trods den skæve fordeling af pladserne har det i de seneste år i langt de fleste tilfælde været muligt at lade børnene fortsætte i institutionens børnehavedel, hvis forældrene har ønsket det.

Frem til maj 2003 vil der imidlertid være en større gruppe børn i Børnehuset, der fylder 3 år, og som ikke umiddelbart kan få plads i institutionens børnehavedel.

I forbindelse med en handleplan for Børnehuset vil det være relevant at overveje en omstrukturering af institutionen – f.eks. at flytte institutionens basispladser til en anden institution. Det vil skabe ledig plads i institutionen, der eventuelt kan anvendes til børnehavepladser.

Forvaltningen er i dialog med institutionslederen om en løsning på problemet. Institutionen foreslår at man gennemfører løsningen med loft over antallet af indmeldte børn.

Institutioner med op til 45 procent vuggestuepladser

De resterende 121 integrerede institutioner (45 procent vuggestuepladser eller derunder) har en fordeling af pladser, der normalt ikke giver anledning til problemer. Men der kan ske sammenfald af uheldige omstændigheder, der betyder, at der alligevel ikke er børnehavepladser til alle vuggestuebørn, der fylder 3 år, f.eks.:

  • En større gruppe børnehavebørn vælger at springe børnehaveklassen over for at blive et år længere i børnehaven.
  • Skæv aldersfordeling i institutionen, der betyder, at meget få børn forlader børnehavegruppen
  • Ingen fraflytning af børn fra institutionen
  • Børnene er "gamle" når de starter i vuggestuen

Det vil sige, at disse integrerede institutioner kun får problemer med for mange vuggestuebørn i enkeltstående perioder, hvor det ofte kun er 1-2 børn, der er for mange, og at de fleste institutioner kan fungere i mange år uden at problemet opstår.

Hvis der skal være en generel garanti om at børnene er sikret et samlet forløb i den samme institution, vil det for denne gruppe institutioner være hensigtsmæssigt at indføre et maksimum for, hvor mange børn, der kan være i institutionen. Det vil medføre, at der ikke indmeldes børn i den integrerede institution, hvis det maksimale antal børn allerede er indmeldt. Samtidig kan indmeldte vuggestuebørn blive i institutionen.

Det vil få begrænsede konsekvenser for pladsudnyttelsen at indføre et maksimum for antallet af indmeldte børn i denne gruppe institutioner.

Eksempel: Garvergården i Mattheusgade 3

Garvergården i Mattheusgade 3, Vesterbro, er en af de 121 institutioner, hvor fordelingen af pladser normalt ikke giver anledning til problemer. Institutionen har 33 vuggestuepladser og 42 børnehavepladser, svarende til at vuggestuepladserne udgør ca. 44 procent af pladserne til 0-6 årige i institutionen. Der er desuden 60 fritidshjemspladser i institutionen. Halvdelen af børnehavepladserne er baseret på en busordning i form af en Rumlepotte.

Garvergården er en ældre integreret institution, hvor der er begrænsede fysiske muligheder for at øge antallet af indmeldte børn. Det medfører, at institutionen risikerer at få tomme pladser, hvis et barn fylder 3 år og der ikke samtidig er en ledig børnehaveplads.

I år 2001 havde Garvergården imidlertid en samlet indskrivning over året, der ikke medførte tomme pladser. Derimod fik institutionen opskrevet budgettet med ca. 38.000 kr. på grund af merindskrivning.

I år har det været usikkert, om der bliver plads i børnehavedelen til de vuggestuebørn, der fylder 3 år i løbet af de næste 9-10 måneder. Det forventes imidlertid, at alderssammensætningen i institutionen vil hænge sammen, således at det ikke bliver nødvendigt at udmelde børnene.

Hvis der indføres en garanti for et samlet forløb i de integrerede institutioner, skal det vurderes, hvor mange børn der fysisk er plads til i Garvergården. Hvis institutionen når denne grænse, vil der ikke blive indmeldt flere børn og institutionen skal ikke afgive midler på grund af tomme pladser.

Det vurderes at et maksimum for antal af indmeldte børn vil få marginal konsekvens for ventelisten til Garvergården.

Erfaringer fra andre kommuner

Både i Århus og på Frederiksberg er vuggestuebørnene sikret en plads i børnehavedelen i langt de fleste integrerede institutioner. Institutioner, der mangler point på grund af for mange børnehavebørn, indmelder oftest lidt flere børn end de er normeret til. I ekstraordinære situationer tages der i både Århus og Frederiksberg kommune konkret stilling til om institutionen skal have lov til at have for få børnepoint uden af kompensere økonomisk for det.

Begge kommuner har dog enkelte institutioner, der ikke hænger sammen normeringsmæssigt. Forældrene bliver ved børnenes institutionsstart i disse institutioner gjort opmærksom på, at der er stor risiko for, at deres barn ikke kommer i børnehavegruppen i institutionen. På Frederiksberg bliver disse børn skrevet på venteliste til andre børnehaver. I Århus er disse børn sikret plads i en anden navngiven børnehave.

MILJØVURDERING

Ingen konsekvenser.

ØKONOMI

Der afsættes 5 mill. kr. i år 2003 til at implementere handleplanerne for de enkelte institutioner, herunder ombygninger, indkøb af minibusser m.v.

Beløbet finansieres af den forventede overførsel på daginstitutionsområdet på 40 mill. kr. og forslaget vil dermed medføre en reduktion af etableringen af nye pladser.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen konsekvenser.

HØRING

Ingen.

BILAG

Ingen

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top