Mødedato: 13.08.2003, kl. 19:45

Revideret kommissorium for en redegørelse om pladsanvisningen i Københavns Kommune (bilag)

Revideret kommissorium for en redegørelse om pladsanvisningen i Københavns Kommune (bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

Sager til beslutning

8. Revideret kommissorium for en redegørelse om pladsanvisningen i Københavns Kommune (bilag)

FAU 410/2003 J.nr. 410/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder det fremlagte reviderede kommissorium for en redegørelse om pladsanvisningen.

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg vedtog på mødet den 25. juni 2003 en præcisering af det kommissorium, der blev vedtaget på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgsmødet den 1. april 2003. Præciseringen er implementeret i det reviderede kommissorium, der nu forelægges udvalget.

SAGSBESKRIVELSE

På mødet den 12. marts 2003 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at forvaltningen skulle udarbejde et udkast til et kommissorium for en redegørelse om pladsanvisningen. Den 1. april vedtog Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget et kommissorium, og den 25. juni tiltrådte udvalget en præcisering af dette kommissorium. Denne præcisering er i nedenstående indarbejdet i et revideret kommissorium.

Et enigt Familie- og Arbejdsmarkedsudvalg tiltrådte i mødet den 25. juni 2003 2. del af at-punktet som lød: "at der skal gennemføres én undersøgelse med hovedvægt på anden del af undersøgelsen". Dvs. den del af redegørelsen, som lægger vægt på, at "angive forslag til servicemål for pladsanvisningen og evt. ændrede pladsanvisningsregler samt forslag til organisering af pladsanvisningen".

Det er i nedenstående præciseret hvad dette omfatter.

1. Revideret kommissorium

Formålet med de nye pladsanvisningsregler (vedtaget i BR d. 22. august 2002, gældende fra d. 1. januar 2003) var at sikre forældrene mere gennemsigtighed og synlighed med hensyn til ventelister, samt at opnå et "det går efter tur"-princip.

De nye anvisningsregler blev dog kun indført for vuggestuebørn, mens de oprindelige anvisningsregler blev videreført på børnehaveområdet. Dvs. at der på børnehaveområdet gælder et aldersanciennitetsprincip kombineret med vejledende ønsker om i hvilken institution, man ønsker sit barn passet.

Samtidigt med de nye anvisningsregler blev det besluttet, at der skulle gælde visse hensyn for børn med søskende, børn i integrerede institutioner og for børn som var tilflyttere.

Undersøgelsen skal afdække, hvilke problemstillinger, der har været i forhold til den pladsanvisningsservice, som borgerne har oplevet efter årsskiftet 2002-2003, samt anvise evt. fremadrettede forbedringsmuligheder.

De afdækkede problemstillinger skal analyseres, således at der kan identificeres årsager til evt. problemer. Årsagerne kan f.eks. opdeles på følgende kategorier:

  • Pladsanvisningskonceptet.
  • Mangel på pladser.
  • Den konkrete tilrettelæggelse af pladsanvisningen.
  • Information af dels forældre, dels daginstitutionsledere.

Analysen skal anvendes til, at der kan anvises forskellige konkrete forslag til fremadrettede forbedringer. Konsekvenserne af de konkrete forslag skal beskrives.

I beskrivelsen af mulige justeringer af pladsanvisningskonceptet skal følgende problemstillinger indgå:

  1. Er det muligt at kombinere to primære ønsker fra forældrene: A) mulighed for selv at vælge institution. B) Garanti for plads på et givet forudsigeligt tidspunkt. Eller er man nødt til at vælge mellem de to principper?
  2. Hvis udgangspunktet er, at forældrene skal have mulighed for selv at vælge institution – hvad kan man så gøre for at sikre de forældre, der blot ønsker plads på et givent tidspunkt?
  3. Hvis udgangspunktet er, at kommunen skal garantere plads ved en given alder – hvilke muligheder er der så for at tage hensyn til specifikke forældreønsker – fx plads i en bestemt bydel/institution?
  4. Hvad kan der gøres for at forbedre gennemskueligheden og sikkerheden i det bud på forventet pladstidspunkt, som forældrene i dag kan hente fra pladsanvisningen og/eller hjemmesiden?
  5. Kan anvisningsreglerne optimeres for at undgå tomme pladser i institutioner eller bydele, hvor der står børn på venteliste?
  6. Hvad betyder særhensyn for gennemskueligheden i systemet. Der tænkes f.eks. på søskendehensyn og garanti for at kunne fortsætte i børnehavedelen på en integreret institution.
  7. Er det i praksis muligt at garantere tilflyttere en plads i den bydel, de flytter til – uden at de springer mange andre over på ventelisten?
  8. Kan ventelisterne opgøres, så det er muligt at få information om, hvor mange af de opskrevne børn, der aktuelt ønsker plads?

For at sikre at succeskriterierne for den fremtidige pladsanvisning bliver så relevante som muligt, skal en undersøgelse af forældre og institutioners ønsker og behov indgå som grundlag for de forbedringer der foreslås.

Herudover skal der opstilles forslag til den fremadrettede organisering af pladsanvisninger, idet der skal tages højde for, at Borgerrepræsentationen for nyligt har besluttet, at pladsanvisningen (på sigt) skal overflyttes til de fire servicecentre, som skal oprettes. Der skal opstilles mulighed for valg mellem forskellige serviceniveauer med tilknyttede servicemål. De økonomiske konsekvenser heraf skal være beskrevet. Endvidere skal der udarbejdes en konkret implementeringsplan for pladsanvisningen, herunder et konkret forslag til en plan for information af forældre og daginstitutionsledere.

Endelig ønskes en vurdering af om frit valg på tværs af kommunegrænser har konsekvenser for den måde systemet bør indrettes.

MILJØVURDERING

Indstillingen vurderes ikke at have væsentlige miljømæssige konsekvenser.

ØKONOMI

Der afsættes midler til en konsulentredegørelse samt til annoncering i dagspressen i forbindelse med udbud af konsulentopgaven. De konkrete udgifter afhænger af de indhentede tilbud. Midlerne afsættes af det forventede mindreforbrug på integrationsmidlerne i 2003.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

BILAG

  • Tidligere version af kommissorium, som blev behandlet på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 1. april 2003 (inklusiv rettelser fra dette møde).
  • Beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 25. juni 2003.
  • Følgebrev til beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 25. juni 2003.

 

Grethe Munk /

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top