Mødedato: 13.08.2003, kl. 19:45

Analyse af køb/salg på handicapområdet (Bilag)

Analyse af køb/salg på handicapområdet (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. august 2003

 

Sager til beslutning

5. Analyse af køb/salg på handicapområdet (Bilag)

FAU 406/2003 J.nr. 406/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orientering om analysen af køb/salg på handicapområdet til efterretning.

RESUME

Som følge af merforbruget på køb/salg området i 2002 på handicapområdet har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen nedsat en arbejdsgruppe. Arbejdsgruppen har analyseret og evalueret status på budgettering og prognoser på handicapområdet. Ligeledes har arbejdsgruppen skulle se på organiseringen af køb og salg af pladser på handicapområdet med henblik på at komme med forslag om nødvendige tiltag.

Den vedlagte analyse af køb/salg på handicapområdet er resultatet af arbejdsgruppens undersøgelser.

Af analysen fremgår det, at hovedårsagen til merforbruget i 2002 og det forventede merforbrug i 2003 er markante takststigninger på købte pladser i andre amter. Eksempelvis har der været en stigning i taksterne i Storstrøms Amt til pladser i nabo- og bofællesskaber på 27 pct., hvilket alene har betydet en stigning i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udgifter på 4,7 mill. kr. Stigninger i takster til købte pladser har betydet merudgifter til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen på 17,6 mill. kr.

Stigningen i taksterne til køb af pladser er ikke modsvaret af en stigning i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen takster ved salg af pladser. Derimod er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen egne takster ved salg faldet med 6,6 pct. for solgte døgnpladser. Faldet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens takster til salg af pladser har betydet færre indtægter brutto på 3,7 mill. kr. Det skal pointeres at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ifølge lovgivningen ikke kan opkræve gebyrer, som overstiger de faktiske afholdte udgifter

Samlet set har ændringer i taksterne medført ekstraudgifter for Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen for 21,3 mill. kr. udover almindelige pris- og lønfremskrivninger.

Analysen viser, at den gennemsnitlige udgift pr. købt døgnplads er på 588.000 kr. i 2002, mens Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens gennemsnitlige takst pr. solgt døgnplads er 556.000 kr. i 2002. Således er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen solgte døgnpladser gennemsnitligt 32.000 kr. billigere end de amter som forvaltningen køber pladser hos.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen køber et relativt stort antal døgnpladser i Frederiksborg Amt og Københavns Amt. Den gennemsnitlige pris pr. købt døgnplads i Frederiksborg Amt er på 643.000 kr., og i Københavns Amt er den på 687.000 kr. Udgifterne til disse pladser er væsentligt højere end Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens egne takster.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil snarest tage kontakt til de amter, hvor forvaltningen køber pladser med henblik på at få forklaret og dokumenteret baggrunden til takststigningerne, samt det relative høje prisniveau i nogle af amterne.

I 1999 vedtog Borgerrepræsentationen, at i værksætte en 5-årig udbygningsplan for perioden 1999-2003 med henblik på at udbygge bo- og dagtilbud for voksne udviklingshæmmede i Københavns Kommune. Udbygningsplanen skulle gøre det muligt at hjemtage københavnere i andre amter. Hjemtagningen er ved at være afsluttet, og udbygningsplanen har overholdt de økonomiske forudsætninger. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vurderer, at gennemførelsen af udbygningsplanen er forløbet tilfredsstillende.

Arbejdsgruppen fremkommer i analysen med anbefalinger om et bedre varslings- og kontrolsystem på handicapområdet, samt om organiseringen af køb/salg området på handicapområdet. Direktionen har besluttet at iværksætte de fremkommende anbefalinger.

SAGSBESKRIVELSE

Handicapområdet har i flere år været præget af økonomiske problemer. Senest var der i regnskab 2002 et merforbrug på 30,2 mill. kr. på bevillingsområdet, Handicappede. Årsagen var primært et merforbrug på køb og salg af pladser til handicappede på 28,5 mill. kr.

I 2003 forventes et samlet merforbrug på 43,3 mill. kr. på handicapområdet, hvoraf 23,5 mill. kr. vedrører køb og salg af pladser, jf. regnskabsprognosen for juli 2003. Den resterende del skyldes merudgifter vedrørende handicappede børn. (Familiepleje og forebyggende foranstaltninger.)

Som følge af regnskabsresultatet for 2002 har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen nedsat en arbejdsgruppe, som har analyseret og evalueret status på budgettering og prognoser på handicapområdet. Ligeledes har arbejdsgruppen skulle se på organiseringen af køb og salg af pladser på handicapområdet med henblik på at komme med forslag om nødvendige tiltag.

Arbejdsgruppens kommissorium er:

Arbejdsgruppen skal iværksætte en analyse af økonomistyringen af køb/salg området med fokus på handicapområdet og komme med forslag til opstramning herved evt. ændret organisering af opgavevaretagelsen.

Arbejdsgruppen skal endvidere sikre at prognosearbejdet i forbindelse med forventet regnskab bliver tilrettelagt, så det kan give ledelsen mere sikre informationer på et tidligere tidspunkt. Der skal i den forbindelse udarbejdes en redegørelse for, hvad der gik galt i budgetopfølgningen for 2002.

1. Analysens konklusioner

Merforbruget i 2002 på handicapområdet på 30,2 mill. kr. var ikke forudset i de udarbejdede regnskabsprognoser i 2002. Det skyldtes, at merforbruget på 28,5 mill. kr. til køb og salg af pladser til handicappede ikke var forventet.

Af analysen fremgår det, at hovedårsagen til merforbruget til køb og salg af pladser er, at taksterne på købte pladser er steget fra 2001 til 2002. Analysen viser, at stigningen i taksterne samlet set har betydet en merudgift til Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udover almindelige pris- og lønfremskrivninger på 17,6 mill. kr. Eksempelvis har der været en stigning i taksterne i Storstrøms Amt til pladser i nabo- og bofællesskaber på 27 pct., hvilket alene har betydet en stigning i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udgifter på 4,7 mill. kr.

Derudover er taksterne til salg reduceret som følge af indførelsen af grundtakstmodellen. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen egne takster ved salg er således faldet med 6,6 pct. på døgnpladser og 1,5 på dagpladser. Det har samlet betydet et bruttofald i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ind tægter på 3,7 mill. kr.

De samlede ændringer i takster til køb og salg af pladser til handicappede har således kostet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen 21,3 mill. kr.

Modsat faldet i taksterne i Københavns Kommune er taksterne i andre amter steget. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen vil snarest tage kontakt til de amter, hvor forvaltningen køber pladser med henblik på at få forklaret og dokumenteret baggrunden til takststigningerne, samt det relative høje prisniveau i nogle af amterne.

Af analysen fremgår det, at der har der været problemer i budgetteringen og opfølgningen af køb/salg på handicapområdet. Problemerne kan kort opsummeres som følgende:

  • Udviklingen på køb/salg området har ikke afspejlet sig i den nødvendige forhøjelse af budgetterne.
  • Desuden har området været styret ud fra nettorammen, hvilket vanskeliggør en præcis opfølgning. Bruttobudgettering vil være et afgørende skridt i den interne økonomistyring.
  • Der mangler tekniske værktøjer der kan styrke prognosearbejdet og økonomistyring på køb/salg området. Der findes ikke en samlet database med oversigt over data (antal pladser, takster og samlet udgift mv.) vedrørende de pladser Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen køber i andre amter. Det er derfor nødvendigt at sammenholde data fra flere forskellige systemer for at få et overblik over området. Dette har vanskeliggjort præciseringen i regnskabsprognoserne og opfølgningen på takstudviklingen. Oprettelsen af en sådan database er et centralt skridt i den fremtidige økonomistyring.

For at kunne opnå en økonomisk balance på handicapområdet og hurtigere varsling af udefra kommende ændringer, vil det være nødvendigt med en opstramning af økonomistyringen på køb/salg området.

2. Arbejdsgruppens anbefalinger

Med henblik på at opnå en økonomisk balance på handicapområdet har arbejdsgruppen kommet med anbefalinger omkring økonomistyringen og organiseringen af køb/salg området på handicapområdet.

2.1 Anbefalinger omkring økonomistyringen

På baggrund af de problemer, der er i økonomistyringen på køb og salg af pladser til handicappede er der i analysen opstillet en række forslag til, hvordan økonomistyringen fremadrettet kan forbedres. Forslagene vedrører følgende:

  1. Oprettelse af en database over antallet af købte og solgte pladser til handicappede
  2. Bruttobudgettering fremfor nettobudgettering
  3. Styrket opfølgning på takstudviklingen
  4. Tilpasning af budgetter til udviklingen på køb/salg området
  5. Kompetencer i forhold til betalingstilsagn
  6. Regnskabsprognoserne

Udover de nævnte områder er der nedsat en Task Force på køb/salg området. Formålet med Task Forcen er generelt at få styrket overblikket over økonomien for at opnå mere præcise regnskabsprognoser samt en bedre økonomistyring. Derudover skal Task Forcen få systematiseret og effektiviseret den faglige opfølgning på sagerne, hvor der er købt plads til voksne handicappede københavnere.

For at sikre mere præcise regnskabsprognoser er det vigtigt, at der oprettes en database, som sikrer et bedre overblik over antallet af købte og solgte pladser, samt taksterne for den enkelte pladser.

Ligeledes skal der fremover ske en bruttobudgettering med henblik på at styrke regnskabsprognosernes præcision. Hidtil har der været en nettobudgettering på køb/salg området, som også har omfattet udbygningsplanen. For at styrke økonomistyringen er det afgørende, at der fremover sker en bruttobudgettering Således skal der budgetteres med én ramme til køb af pladser, én ramme til salg af pladser og én ramme til udbygningsplanen.

Derudover anbefaler arbejdsgruppen, at regnskabsprognoserne udarbejdes ved at beregne en gennemsnitlig forventet takst for indeværende år og gange denne med antallet af pladser. Dette skøn skal så sammenholdes med mere detaljerede beregninger på baggrund af oplysninger i en samlet database, og herunder det registrerede forbrug på det tidspunkt prognosen udarbejdes.

Endvidere anbefaler arbejdsgruppen at økonomistyringen fremover centraliseres i forvaltningens økonomikontor (1. kt.).

2.2 Anbefalinger omkring organiseringen

I den nuværende organisering og varetagelse af køb og salg af pladser er der involveret fire kontorer: 1. kt., 3. kt. 5. kt. og 8. kt. Hvert kontor har deres arbejdsopgaver og ansvarsområder. Det har betydet, at hvert kontor sidder inde med en specialviden om området, men det giver problemer i forhold til ét samlet overblik.

I analysen overvejes der forskellige former for organisering af området. Dels overvejes mulighederne for at fastholde den nuværende struktur, dels overvejes mulighederne for at oprette en samlet enhed til varetagelse af køb- og salg.

Arbejdsgruppen anbefaler, at der på kort sigt sker en styrkelse af den nuværende arbejds- og ansvarsplacering, jf. analysens anbefalinger i kap 7.6.1.

På lang sigt anbefaler arbejdsgruppen, at der nedsættes en arbejdsgruppe med henblik på, at foreslå etablering af et køb/salg kontor på tværs af fagkontorernes område, som kommer til at fungere som et bestiller kontor med selvstændigt visiterings- og budgetansvar. Således anbefales det, at der sker en centralisering af køb/salg af pladser på længere sigt.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Ingen

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

BILAG

  • Analyse af køb/salg på handicapområdet

 

Grethe Munk

/

Sven Bjerre

 

Til top