Mødedato: 13.06.2001, kl. 13:00

Anvendelse af kommunepuljen.

Anvendelse af kommunepuljen.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 13. juni 2001

 

Sager til drøftelse

11. Anvendelse af kommunepuljen.

FAU 256/2001 J.nr. 256/01

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager orientering om anvendelse af kommunepuljen på 1 mill. kr. til efterretning.

RESUME

Den Sociale Sikringsstyrelse har af puljen for 2001, til kommuner med særligt store udgifter til initiativer for psykisk syge bevilget 1,0 mill.kr. til Københavns Kommune. Beløbet er bevilget som et éngangsbeløb og forudsætter ingen kommunal medfinansiering i 2001.

Puljen foreslås anvendt til følgende formål:

1) Engangstilskud til Askovgårdens produktionsværksted: 55.650 kr.

Askovgårdens socialpsykiatriske aktiviteter omfatter et "Produktionsværksted" for sindslidende. Formålet med "Produktionsværkstedet" er at give et konstruktivt arbejdstilbud til socialt svært integrerbare sindslidende af dansk eller anden etnisk oprindelse. Askovgården forventer at være i kontakt med 15-20 sindslidende pr. måned. Der laves arbejdsopgaver for mindre virksomheder, delproduktioner samt egen produktion med salg for øje. Udover produktionsarbejdet fokuseres der på at opfylde almenmenneskelige sociale behov med hensyn til kontakt og opnåelse af øget selvværd.

Produktionsværkstedet har fra 1997 til og med 2000 været finansieret af puljemidler fra Socialministeriet, uden kommunal medfinansiering. Da dette ophører, er den fremtidige finansiering drøftet med Askovgården. Projektets budget for 2001 er 595.000 kr. Heraf finansieres 300.000 kr. via forvaltningens integrationsmidler og 144.350 kr. via § 115-midler ( økonomisk støtte til frivilligt socialt arbejde i henhold til servicelovens § 115 ).

Der afsættes yderligere 55.650 kr. via kommunepuljen som et engangstilskud i 2001.

Det forudsættes at Askovgården selv afholder resten af finansieringsbehovet (95.000 kr. ) inden for eget budget.

2) Kvalitetsudvikling (undervisning og personaleudvikling for ledere og medarbejdere): 575.000 kr.

Krav om omstillingsparathed, udarbejdelse af udviklingsplaner (årsplaner), arbejde med kvalitetsmålsætninger, kvalitetsmål og handleplaner, forudsætter en større undervisningsindsats af personalet på forvaltningens forskellige institutionstilbud. Med henblik på igangsættelse og understøttelse af omstillingsplanarbejdet, herunder arbejdet med udarbejdelse af individuelle sociale handleplaner og udvikling af kontaktpersonprincippet, skal der igangsættes en videreuddannelse og efteruddannelse (opkvalificering) af personalet ansat på forvaltningens bocentre, bosteder og øvrige botilbud.

Som beskrevet ovenfor kræver opfølgningen af udviklingsplanen på bocentrene en plan for opkvalificering og efteruddannelse for både medarbejdere og ledere, alle medarbejdere skal være "klædt på" til at indgå aktivt i arbejdet for at støtte den enkelte beboer i hverdagen.

Indsatsen i forhold til personaleudvikling skal tage udgangspunkt i en individuel kompetenceudviklingsplan for alle medarbejdere. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har indledt et samarbejde med Kursuscentret i Vordingborggade og Social- og Sundhedsskolens AMU afdeling omkring den konkrete planlægning og afvikling af de uddannelsesmæssige tiltag.

På det grundlæggende niveau, for medarbejdere med korterevarende uddannelser planlægges kurser for alle medarbejderkategorier i arbejdet med sindslidende, bl.a. AMU kurserne "socialpsykiatri I og II", af hver to ugers varighed, tilpasset Københavns Kommune.

Som en overbygning herpå planlægges et modulopbygget kursusforløb på i alt 87 timer over 1 år. I forløbet skal deltagerne arbejde aktivt med elementer i udviklingsplanen i de enkelte bocentre. Overbygningen skal opkvalificere medarbejderne til arbejdet som kontaktperson, med handleplan, specialisering og metode- og kvalitetsudvikling.

Uddannelsesprogrammet planlægges at starte op i efteråret 2001.

Der afsættes 575.000 kr. via kommunepuljen i år 2001.

 

3) Opfølgning på Socialpsykiatrisk metode- og visionskonference i år 2001 (rehabilitering): 100.000 kr.

I oktober 2000 udgav 8. kontor "Sektorplan 2000-2003" og i december samme år holdt man den første fælles faglige tema-konference om "Fremtidens psykiatri i Københavns Kommune", hvor 150 repræsentanter for stort set alle medarbejdergrupper, der arbejder med psykisk syge herunder repræsentanter fra H:S, distriktpsykiatrien samt for bruger- og pårørendeorganisationer mødtes. Sektorplanen udgør grundlaget for det videre arbejde de næste 3-5 år. Der er formuleret nye kvalitetsmålsætninger og kvalitetsmål, og der er udarbejdet 6 handleplaner, hvor konkrete tiltag er beskrevet. En af handleplanerne omhandler visioner og strategi for fremtidens psykiatri i Københavns Kommune.

Interessen for udviklingen af området var stor, og emnerne dækkede bredt de problemstillinger som rør sig på psykiatriområdet i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Temakonferencen satte fokus på mange emner at arbejde videre med, med hensyn til formulering af visioner og strategier.

Det er hensigten de kommende år at arrangere tilsvarende temakonferencer. Afholdelse af socialpsykiatrisk metode- og visionskonference for år 2001skal ses som en videreudvikling på området med baggrund i den organisatoriske udvikling og sammenlægning af de sociale tilbud i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen. Der behov for en større samling og fælles forståelse for tilbuddene, samarbejdsrelationerne og kvaliteten i det daglige arbejde.

Det omhandler udviklingen af det tværsektorielle og decentrale samarbejde, og at der i disse år foregår væsentlige drøftelser og forsøg med metodeudvikling indenfor det psykiatriske behandlingsområde (opsøgende psykoseteam). Det er vigtigt at metodeudviklingen også følger med på det sociale felt og ikke alene kommer til at omhandle diagnosticering, medicinering og behandling. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen mener, at der i større grad er behov for udvikle det igangværende arbejde i "den bruger rettede forvaltning". Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ønsker at forstærke den sociale og rehabiliterende indsats og udvikle den tværfaglige udgående og opsøgende virksomhed der tager udgangspunkt i voksenteamenes arbejdsfunktioner og metoder.

Med henblik på den videre udformning nedsættes der en tværgående arbejdsgruppe med bruger og pårørenderepræsentanter.

Der afsættes 100.000 kr. via kommunepuljen til afholdes af socialpsykiatrisk konference om udviklingen af den sociale rehabiliteringsindsats ultimo 2001.

4) Tilskud til Sct. Hans løbene og Sund By løbene 2001: I alt 80.000 kr.

Sct. Hans løbene er etableret i samarbejde mellem Foreningen Idræt i Psykiatrien og Sct. Hans hospital. Løbene afholdes d. 11. september 2001 ved Sct. Hans Hospital. Sct. Hans løbene har været afholdt 7 gange, og i år 2000 deltog mere end 1400 løbere ( rekord for antal af løbsdeltagere ).

Der søges om 40.000 kr. i tilskud til Sct. Hans løbene. Målgruppen er indlagte og udskrevne psykiatriske patienter og deres pårørende.

Sund By løbet er etableret i samarbejde mellem Foreningen Idræt i Psykiatrien og Sund By sekretariatet og der er samarbejde med bl.a.. socialpsykiatriske institutioner, psykiatriske afdelinger, distriktspsykiatrien og bofællesskaber. Sund By løbet blev afholdt første gang i 1998, hvor der var 250 deltagere i løbet. I år 2000 deltog mere end 500 i løbet ( rekord for antal af løbsdeltagere ). Løbet afholdes den 30. maj 2001 i Fælledparken i København.

Der søges om 40.000 kr. i generelt tilskud, til afholdelse af udgifter i forbindelse med Sund By løbet. Målgruppen er indlagte og udskrevne psykiatriske patienter og deres pårørende.

Det skal tilføjes at begge løbene modtager tilskud fra Socialministeriet.

Der afsættes i alt 80.000 via kommunepuljen i år 2001.

5) Dialogforum 2001/2002: 90.000 kr.

Dialogforum på psykiatriområdet har siden sin start januar 1997 udviklet sig til et stadigt større forum for drøftelse og erfaringsudveksling. Senest er der vedtaget egentlige vedtægter og kredsen udgør i dag 25 medlemmer hvoraf ca. halvdelen udgøres af bruger- og pårørenderepræsentanter, ligesom formandsposten i Dialogforum p.t. er besat med en repræsentant fra de pårørende. Den større kreds af medlemmer, afholdelse af kvartalsvise møder, løbende afvikling af temadage, honorarer samt løbende administrationsudgifter giver anledning til at foreslå der afsættes et beløb til Dialogforum på 90.000 kr. for 2001/2002 til afholdelse af disse udgifter.

Der afsættes 90.000 kr. via kommunepuljen i år 2001.

6) Restpulje til finansiering af nye ansøgninger i 2001: 100.350 kr.

Der afsættes en restpulje på 100.350 kr., der giver mulighed for tilskud til nye initiativer/ansøgninger for psykisk syge i 2001. Fordelingskompetencen varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

ØKONOMI

Midlerne udgør et beløb svarende til den samlede puljebevilling i 2001 i alt 1.000.000 kr.

1. Engangstilskud til Askovgården ( produktionsværksted )

55.650

2. Kvalitetsudvikling (igangsættelse af undervisning og personaleudvikling)

575.000

3. Socialpsykiatrisk visions- og metodekonference (rehabilitering)

100.000

4. Sct. Hans Løbene og Sund By løbene

80.000

5. Dialogforum 2001/2002

90.000

6. Restpulje til finansiering af nye initiativer/ansøgninger i 2001/2002

99.350

I alt

 

HØRING

Ingen

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top