Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, november 2001
Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, november 2001
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. december 2001
Sager til beslutning
12. Orientering om den aktuelle situation på hjemløseområdet, november 2001
FAU 474/2001 J.nr. 474/2001
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager nedenstående redegørelse om den aktuelle situation på hjemløseområdet i Københavns Kommune til efterretning.
RESUME
SAGSBESKRIVELSE
3.1. Den aktuelle pladssituation
For boformerne som helhed har belægningsprocenten i perioden 1. august – 31. oktober 2001 gennemsnitligt ligget på 93 - 94 pct., hvilket svarer til belægningen for 2001 som helhed.
I sammen periode er der som led i omstillingsplanens gennemførelse sket ombygninger i Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade med henblik på omdannelse af 40 herbergspladser til 25 §91-bofællesskabspladser. Bofællesskaberne er taget i brug ultimo oktober, men under ombygningsfasen har pladskapaciteten været reduceret med samtlige de 40 pladser.
Arbejdet med at udbedre svampeskader på Egmontgården pågår og forventes først afsluttet i efteråret 2002. Mens reparationerne står på, må pladsnormeringen midlertidigt nedskrives. P.t. kan 46 ud af 100 lejligheder benyttes.
I perioden 1. august – 31. oktober 2001 har i alt 62 personer indskrevet i §94-boformer fået anvist egen bolig gennem den sociale boliganvisning. I forhold til den forgående 3-måneders periode maj - juli, hvor 101 personer fik anvist bolig, er der sket et fald i antallet af indskrevne, som har fået anvist bolig. Nedgangen vurderes at afspejle, at der i den forgående periode var et ekstraordinært stort behov for boliger i forbindelse med at Mændenes Hjem, Herberget i Hillerødgade og Egmontgården lukkede værelser ned forud for ombygningerne.
3.2. Omstillingsaktiviteter indeholdt i den vedtage omstillingsplan for hjemløseområdet
Med de gennemførte omlægninger i Mændenes Hjem og Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade er de planlagte pladsmæssige ændringer, som var indeholdt i den vedtagne samlede omstillingsplan for hjemløseområdet, tilendebragt.
Af omstillingsplanens direkte brugerrettede aktivitetsændringer mangler kun omdannelse af Bocentret på Sundholmsvej fra en §94-boform til §91-bofællesskaber. Denne omlægning sker pr. 1. januar 2003. Pladsantallet, som efter planen skulle ændres fra 106 til 84, er gradvist reduceret i perioden 1999-2001. På tilsvarende måde er der - overvejende ved ikke at besætte ledige stillinger - i disse år en jævn reduktion i personaletallet som tilpasning til den lavere personalenormering i §91-bofællesskaberne. Der er i 2001 gennemført de nødvendige bygningsmæssige tilpasninger i Bocentret med henblik på indretning af bofællesskaberne.
- Uddannelse og evaluering af omstillingsplanen
Socialministeriet yder i perioden 1999-2002 et særligt tilskud til uddannelse og evaluering af omstillingen indenfor hjemløseområdet i Københavns kommune.
- Uddannelse
Med udgangspunkt i Uddannelsesplanen for Hjemløseområdet er der i løbet af efteråret gennemført en kursusrække på 24 kurser om: "Brugere af anden etniske baggrund på §94-området" med 8 forskellige temaer. Kurset er tilbudt samtlige medarbejdere på §94-området, samt boligrådgiverne indenfor det boligsociale beredskab. Kursusrækken er planlagt i samarbejde med Flygtningehjælpens Integrations Netværk. Ifølge Uddannelsescentrets evaluering har kursisterne haft stort udbytte af kurserne.
Ligeledes har der været gennemført en efteruddannelsesforløb: "Med børns briller" for Børnepersonerne på hjemløsebotilbudene. Denne kursusrække fokuserede på pædagogisk arbejde med tosprogede børn af anden etnisk baggrund. Kurset var baseret på KRIB-midler, ansøgt af Social Udviklingscenter SUS, Forvaltningen har deltaget i referencegruppen og udviklingen af kursustilbudet. Kursuskonceptet forventes at blive videreført på pædagogiske seminarer i bl.a. Ålborg, Århus og Odense.
En af forudsætningerne for den særlige aftale mellem Københavns kommune og Socialministeriet om statens medvirken til finansieringen af Københavns kommunes omstilling indenfor hjemløseområdet med et særtilskud i årene 1998-2002 er, at der foretages løbende evaluering af omstillingsplanen gennemførelse og resultaterne heraf.
Evalueringen omfatter:
- En statusbeskrivelse af indsatsen på hjemløseområdet
- En årlig kvantitativ forløbsanalyse på grundlag af samkøring af eksisterende registre
- En årlig kvalitativ forløbsanalyse på grundlag af samtaler med brugere og tidligere brugere på hjemløseområdet
- Årlige fokusevalueringer på centrale indsatsområder i forbindelse med implementering af omstillingsplanen (måling af gennemførelsestakten og kvalitetsmåling).
Konsulenterne arbejder p.t. med at færdiggøre rapport over gennemførte kvantitative og kvalitative forløbsundersøgelser. Undersøgelserne omfatter statistiske analyser hhv. interviews med nuværende og tidligere beboere til belysning af udviklingen for den enkelte, eksempelvis hvad der er sket med den enkelte person, som tidligere har været indskrevet i en §94-boform: Har vedkommende fået egen bolig? Og kunnet fastholde denne? Rapport over forløbsanalyserne forventes at kunne fremlægges i december 2001/januar 2002.
Herudover er der i efteråret 2001 gennemført fokusevaluering af følgende områder:
- Betydningen af beboere af fremmed etnisk herkomst i §94-boformer
- Gennemførelse af omstillingen fra herbergspladser til §91-bofællesskaber i Mændenes Hjem og Kirkens Korshærs Herberg i Hillerødgade
- Implementering af omstillingsplanens principper i de §94-boformer, som ikke direkte har været omfattet af plads- og aktivitetsmæssige omlægninger
- §94-boformerns udslusningsaktiviteter, herunder ekstraordinære udslusningsprojekter i 2000-2001
- Samarbejdet mellem §94-boformerne og lokalforvaltningen
Fokusevalueringsrapporterne er under udarbejdelse og forventes fremlagt i foråret 2002.
- Opfølgning på konsulenterne anbefalinger i forbindelse med tidligere fokusevalueringsrapporters.
- fokusevaluering vedr. det boligsociale beredskab
Arbejdet med at beskrive boligrådgivernes arbejdsopgaver og afgrænsningen i forhold til boformernes udslusningsarbejde er pågået i hele 2001. Resultaterne af dette arbejde beskrevet er beskrevet i "Vejledning til boligrådgiverfunktioner".
b. Fokusevaluering vedr. Aktivitetscentret på Sundholm
Fokusevalueringsrapporten vedrørende Aktivitetscentret påpegede, at personalet fandt at have ringe muligheder for at henvise besøgende i Natcaféen til relevante tilbud eller behandling, specielt brugere med psykiatrisk diagnose.
Med henblik på at få overblik over den omhandlede brugergruppe gennemførtes i august måned en særlig registrering af brugere, som opholdt sig i Natcaféen over en længere periode. Ud af et samlet antal besøgende på ca. 55 pr. nat/ 1500 besøgende pr. måned, drejede det sig i august måned om alt 24 personer, hvoraf de 13 kom fra anden kommune eller andet land.
Blandt 11 Københavnere var 1 tilknyttet distriktspsykiatrien, 3 var allerede tilknyttet de igangsatte projekter - Sundhedsprojektet og støtte- og kontaktpersonordningen. Hovedparten af de øvrige forventes tilknyttet de opsøgende projekter.
c. Københavns kommunes tilbud til syge hjemløse
Resultatet af fokusevalueringen var bl.a. en anbefaling fra konsulenterne om, at der tages initiativ til at skabe registreringssystemer, som kan dokumentere indhold og omfang af lægelige og sygeplejefaglige ydelser.
Dette arbejde er i sat i værk, i øvrigt i sammenhæng med gennemførelse og evaluering af Sundhedsprojektet - forsøget med en forstærket og opsøgende social og sundhedsfaglig indsats over for socialt marginaliserede grupper.
- . Bufferpuljen
Bufferpuljen til imødegåelse af uforudsete hændelser mm. i forbindelse med omstillingsplanens gennemførelse udgør i 2001 sammenlagt 3,1 mill. kr.
På nuværende tidspunkt er der af puljen disponeret ca. 2 mill. kr. til dækning af merudgifter
primært som følge af udskydelse af omlægningerne i Mændenes Hjem og Herberget i Hillerødgade (forsinket besparelse ved nedlæggelse af §94-pladser), merudgifter til rådighedsløn mm. i forbindelse med opsigelse af personale på Sundholm samt udgift til en social vicevært ved de skæve boliger "På Sporet".
- Øvrige aktiviteter.
- Vinterberedskab
Det vedtagne budget indebærer fra 2002 at der på Herbergscentret på Sundholmsvej samt ved Frelsens Hærs Beskyttede pensionat Hørhuset etableres et særligt vinterberedskab, i form af forhøjet pladsnormering (med hhv. 8 og 10 pladser) i perioden 15. november - 1. april. Ordningen træder i kraft fra 1. januar 2002. I tilfælde af akut behov i december måned, kan vinterberedskabet iværksættes med meget kort varsel med finansiering over bufferpuljen.
- Plejekollektiv til hjemløse stofmisbrugere med
Ansøgning om tilskud fra Socialministeriets Hjemløsepulje til etablering og drift af et kollektiv til hjemløse stofmisbrugere med plejebehov er indsendt til Socialministeriet.
3.5.3.Samarbejde I Øresundsregionen
Med udgangspunkt i målsætningen for "Byplanen år 2001-2004" har forvaltningen indledt et nærmere samarbejde på tværs af Øresund med Malmø kommune. Formålet med samarbejdet er at udvikle et boligsocialt partnerskab for Øresundsregionen, som kan følge og forebygge problemer med de svageste sociale grupper i regionen.
- Skæve boliger
Projektet "På sporet", som består af 12 "skæve huse til skæve eksistenser" i Vermlandsgade, blev indviet den 30. november 2001. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ansat en social vicevært til bebyggelsen.
Ligeledes er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen - i samarbejde med boligselskabet KSB og By & Boligministeriet - i færd med at konkretisere projekt: "Åen" på Ellebjergvej i Valby. Her forventes 10 huse at blive klar til indflytning maj 2002.
Derimod er der fortsat problemer med placering af Projekt Illu for hjemløse grønlændere, som allerede i 1999 fik tilskud fra By og Boligministeriet. Plandirektoratet har peget på en kommunal, ledig grund i Kgs. Enghave. Forhandling om anvendelse af denne grund påbegyndes i det nye år.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen arbejder desuden med planer for etablering af en række kollektive almennyttige bofællesskaber og skæve boliger for voksne med særlige behov samt etablering af husbåde i Københavns Havn. Det sker i forlængelse af Københavns Kommunes aftale med de almene boligselskaber i forbindelse med tilbagekøbsret af kommunens jord.
3.7. Projekter m.m.
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har iværksat en række projekter til styrkelse af den hidtidige opsøgende indsats på gadeplan. Formålet er at udvikle tilbud til mennesker, der ikke af egen drift gør brug af de eksisterende hjælpemuligheder, samt at tilvejebringe klarhed over arten og omfanget af opgaven.
Der er overvejende tale om projekter, der er finansieret af ministerielle midler, der er tilvejebragt som et resultat af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens deltagelse i forskellige forsøgsprojekter.
Der er etableret en styregruppe for projekterne i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen med henblik på at sikre helhed og overblik over den samlede indsats i Københavns Kommune.
3.7.1 Sundhedsprojektet
Et forsøg med en forstærket opsøgende social- og sundhedsfaglig indsats i udvalgte dele af Københavns Kommune overfor socialt marginaliserede grupper.
I samarbejde med Sundhedsministeriet og Socialministeriet har Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen iværksat et 3 årligt forsøg, der dels skal beskrive helbredstilstanden hos de mest marginaliserede stofmisbrugere i udvalgte dele af Københavns Kommune, dels undersøge i hvilket omfang det med en opsøgende indsats, en øget social og behandlingsmæssig indsats i forhold til misbruget, et relevant sundhedsfagligt tilbud i syge-hjemløsetilbuddet og i behandlingssystemet for stofmisbrugeres, og endelig ved en henvisende og opfølgende indsats i forhold til egen læge og H:S, kan lykkes at forbedre helbredstilstanden hos denne målgruppe.
Det opsøgende arbejde på gaden medfører kontakt med mennesker med forskellige komplekse problemstillinger. Ofte vil disse først blive erkendt og belyst, som et led i arbejdet med den enkelte. Målgruppen er derfor ikke snævert afgrænset til stofmisbrugere, men omfatter tillige andre svært marginaliserede grupper med helbredsproblemer. Herved opnås helhed og sammenhæng i den samlede indsats overfor svage grupper.
Projektperiode: 1. august 2001 –1. august 2004.
Budget: 10 mio. kr. i projektperioden.
3.7.2 Kontaktstedet
Kontaktstedet er etableret som led i udmøntningen af budgettet for 2001.
Kontaktstedet har fokus på samme målgruppe og formål som Sundhedsprojektet. Geografisk er indsatsen koncentreret om Indre Vesterbro. Kontaktstedet er fysisk placeret i tilknytning til Mændenes Hjem i Lille Istedgade. Kontaktstedet råder udover opholdsfaciliteter over sygeplejefaglige tilbud og samarbejder med Forchhammersvej vedrørende motivation til stofmisbrugsbehandling og omkring kontakten til andre kommuner. Den konkrete visitation til stofmisbrugsbehandling varetages af Rådgivningscentrene for stofafhængige. Kontaktstedet indgår som en integreret del af Sundhedsprojektets virksomhed.
Projektstart: 1. august 2001.
Budget: 2 mio.kr. pr. år.
3.7.3 Retssikkerhedsprojektet "Kom brugerne i møde"
Projektet er Københavns Kommunes bidrag til Socialministeriets projekt, "Retssikkerhed for de svagest stillede". Indsatsen er koncentreret i følgende lokale centres områder: Indre By, Vesterbro, Sundby Nord og Bispebjerg. Der er tale om et metodeudviklingsprojekt, hvor fokus er de lokale centres kontakt til de mennesker, der mere end forbigående opholder sig på gaden. Målsætningen er at udforme en model, der sætter sagsbehandlerne i de lokale centre i stand til at udvikle metoder til at varetage opsøgende gadeplansarbejde i det lokale centers område og dermed bidrage til, at målgruppen gives tilbud på lige vilkår med andre borgere.
Projektperiode: 1. januar 2001 – 1. juli 2003.
Budget: 1.5 mio. kr. i projektperioden.
3.7.4 Forsøg med støtte- og kontaktpersoner til hjemløse
Som led i Socialministeriets forberedelse af Folketingets kommende revision af servicelovens § 80 deltager Københavns Kommune i et forsøg med henblik på at vurdere, hvorvidt støtte- og kontaktpersonordningen for psykisk syge bør udvides til at omfatte en bredere målgruppe. Forsøgsprojektet i Københavns Kommune angår afprøvning af en støtte- og kontaktpersonordning for hjemløse. Målgruppen er hjemløse med massive problemer, der mere end forbigående opholder sig på gaden - primært i de områder, der er omfattet af Retssikkerhedsprojektets virksomhed.
Projektperiode: 1. august 2001- medio 2003.
Budget: 3.4 mio. kr. i projektperioden.
MILJØVURDERING
Ingen
ØKONOMI
-
ANDRE KONSEKVENSER
-
HØRING
Ingen.
BILAG
Ingen.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen