Mødedato: 12.11.2003, kl. 15:30

Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger (Bilag)

Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger (Bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. november 2003

 

Sager til beslutning

19. Høring vedrørende miljøvurdering af indstillinger (Bilag)

FAU 583/2003 J.nr. 583/2003

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget om miljøvurdering af indstillinger.

RESUME

Borgerrepræsentationen besluttede på sit møde den 26. april 2001, at Miljø- og Forsyningsudvalget skulle forelægge en evaluering af forvaltningernes foreløbige erfaringer med miljøvurdering af indstillinger efter udgangen af 2002. Denne evaluering er foretaget af COWI A/S i perioden november 2002 til marts 2003.

Miljø- og Forsyningsudvalget besluttede på sit møde den 22. september 2003 at sende indstilling om "Evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde" til høring i de stående udvalg.

Evalueringen af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger viser, at der generelt er en god og positiv vilje til at arbejde med miljø i de enkelte forvaltninger, men at der er behov for at arbejde videre med formen for miljøvurdering, idet der er usikkerhed omkring miljøbegrebet, målgruppen og ambitionsniveauet. Der er på baggrund af evalueringens resultater udarbejdet forslag til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger.

SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen tiltrådte på sit møde den 26. april 2001 forslag til retningslinier og arbejdsredskaber til brug for forvaltningerne ved miljøvurdering af indstillinger. Herunder besluttede Borgerrepræsentationen, at Miljø- og Forsyningsudvalget skulle forelægge en evaluering af forvaltningernes erfaringer med miljøvurdering af indstillinger efter udgangen af 2002.

Miljø- og Forsyningsudvalget har på sit møde den 22. september 2003 besluttet at sende evaluering af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger og plan for det videre arbejde til høring i de stående udvalg.

COWI A/S har i perioden november 2002 til marts 2003 foretaget en evaluering omfattende kommunens 7 forvaltninger. Evalueringen viser, at der generelt er en positiv og god vilje til at arbejde med miljø i de enkelte forvaltninger, men at der skal arbejdes videre med formen for miljøvurderingerne. Der har vist sig at være usikkerhed omkring selve miljøbegrebet, målgruppen og ambitionsniveauet for miljøvurderinger.

På baggrund af resultaterne af evalueringen er der udarbejdet forslag til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger. Forslaget har til formål at tilgodese behovet for, at arbejdet med miljøvurdering af indstillinger bliver forenklet og mere rettet mod det politiske niveau som målgruppe for miljøvurderingerne.

Hidtil har arbejdet med miljøvurdering af indstillinger været organiseret omkring en negativliste – alle sagstyper, som ikke står på denne negativliste skal miljøvurderes.

Udgangspunktet i det nye forslag er, at der for hver forvaltning udarbejdes en positivliste over den type sager, som vurderes at give en væsentlig påvirkning af miljøet. Til hver sagstype på denne liste kobles politisk vedtagne miljømål og –målsætninger, som vurderes at kunne påvirke den pågældende sagstype. Indstillinger, som omhandler sagstyper på positivlisen, vil herefter skulle miljøvurderes i forhold til de tidligere vedtagne miljømål. Det vil som minimum skulle beskrives i miljøvurderingen, om sagen har en positiv, negativ eller neutral påvirkning i forhold til de konkrete miljømål, der er knyttet til sagstypen.

Positivlisten for den enkelte forvaltning vil blive udarbejdet gennem en screening, hvor det vurderes, om forvaltningens sagstyper giver anledning til væsentlige miljøpåvirkninger. Efterfølgende vil det blive vurderet, hvilke miljømål og – målsætninger, der forholder sig til de typer af sager, som screeningen har vist giver væsentlige miljøpåvirkninger. Screeningen foretages i et samarbejde mellem Miljø- og Forsyningsforvaltningen, en ekstern konsulent og den enkelte forvaltning.

Ved gennemførelsen af screeningen vil det blive tilstræbt, at det fortrinsvist er på et overordnet plan- og strateginiveau, der foretages miljøvurdering. Kun hvis efterfølgende konkrete enkeltsager adskiller sig fra den overordnede miljøvurdering, vil det skulle nævnes, hvilke afvigelser der er fra de generelle miljøpåvirkninger for sagstypen.

Et eksempel på Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets område er den årlige projektplan for etablering af daginstitutionspladser. Her vil der i forbindelse med forelæggelsen af selve projektplanen skulle foretages en miljøvurdering i forhold til de miljømål, der forholder sig til denne sagstype. Ved de efterfølgende indstillinger med fremlæggelse af enkeltprojekter vil kun afvigelser for den overordnede miljøvurdering skulle belyses.

Som et led i forslaget til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger skal hver forvaltning udarbejde en handlingsplan for arbejdet med implementering og formidling af forhold omkring miljøvurdering af indstillinger.

Resultatet af forvaltningens screening vil blive forlagt de enkelte fagudvalg til orientering sammen med en oversigt over de tilhørende miljømål og handlingsplanen.

Forvaltningens vurdering

Det er Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens vurdering, at evalueringen af arbejdet med miljøvurdering af indstillinger er dækkende for forvaltningens erfaringer.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen kan anbefale forslaget til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens bemærkninger er beskrevet i udkastet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar (Bilag).

Særligt hæfter udkastet til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar sig ved;

  • Tilfredshed med at der foretages en screening af forvaltningens sagstyper med henblik på at identificere de typer sager, som giver en væsentlig påvirkning af miljøet og koble disse med relevante miljømål
  • Screeningen bør omfatte koblingen til relevante miljømål og afgrænsning af hvilke miljømål, der skal inddrages (specielt i forbindelse med bygge- og anlægssager)
  • Tilfredshed med at forslaget vil forenkle arbejdet med miljøvurdering af indstillinger
  • Tilfredshed med at der foretages en målretning af miljøvurdering af indstillinger mod det politiske niveau
  • Miljø- og Forsyningsforvaltningen skal som tovholder sikre ensartethed på tværs af forvaltningerne i forbindelse med screeningen og afklaring af miljøbegrebet samt det fortsatte arbejde med miljøvurdering.

MILJØVURDERING

Forslaget til det videre arbejde med miljøvurdering af indstillinger vil betyde at færre af Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets sager skal miljøvurderes. Til gengæld skærpes indsatsen for de sagstyper, som har en væsentlig påvirkning af miljøet.

ØKONOMI

Ingen bemærkninger.

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen bemærkninger.

HØRING

Ingen bemærkninger.

BILAG

  • Udkast til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar til Miljø- og Forsyningsudvalget
  • Brev af 23. september 2003 fra Miljø- og Forsyningsforvaltningen vedrørende høring om Miljøvurdering af indstillinger med bilag.
  • "Evaluering af miljøvurderinger i Københavns Kommune, marts 2003" ligger til gennemsyn i borgmesterens forkontor.

 

Grethe Munk

/

Carsten Stæhr Nielsen

 

Til top