Strandgårdens salg af pladser (Bilag)
Strandgårdens salg af pladser (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. november 2003
Sager til beslutning
12. Strandgårdens salg af pladser (Bilag)
FAU 598/2003 J.nr. 598/2003
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager Familie- og Arbjedsmarkedsforvaltningens redegørelse for Strandgårdens salg af pladser til efterretning.
RESUME
Ved møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. september 2003 anmodede Rikke Fog-Møller om at få følgende på dagsordenen ved et kommende møde:
"På et kommende møde ønskes redegjort for kravet om udenamtslige pladser til Strandgården og det ønskes drøftet, hvilke tilbud kommunen har til stofmisbrugere, herunder bredden i tilbud, fokusering på særlige grupper og behandlingsmetoder. Eventuelt som to punkter."
Københavns kommunes tilbud til stofmisbrugere gennemgås i indstillingen: "Tilbud til stofmisbrugere", der ligeledes forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 12. november 2003.
Borgerrepræsentationen besluttede den 6. december 2001, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indenfor budgettet afholder udgifter til fortsat drift af institutionen Strandgården, der indtil 1. januar 2002 husede den selvejende institution Projekt Menneske. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blev herved bevilget et 1-årigt lån på 6,8 mio. kr. til drift af Strandgården.
Efterfølgende besluttede Økonomiudvalget den 25. juni 2002 at bevillige Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget et varigt rammeløft på 2,8 mill. kr. til drift af Strandgåden. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afstod herved fra at anvende det tidligere bevilgede lån.
Som konsekvens heraf godkendte Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 4. september 2002, at indtægter fra salg af pladser til andre amter indgik i finansieringen af døgninstitutionen Strandgården.
SAGSBESKRIVELSE
Ved møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 17. september 2003 anmodede Rikke Fog-Møller om at få følgende på dagsordenen ved et kommende møde:
"På et kommende møde ønskes redegjort for kravet om udenamtslige pladser til Strandgården og det ønskes drøftet, hvilke tilbud kommunen har til stofmisbrugere, herunder bredden i tilbud, fokusering på særlige grupper og behandlingsmetoder. Eventuelt som to punkter."
Københavns kommunes tilbud til stofmisbrugere gennemgås i indstillingen: "Tilbud til stofmisbrugere", der ligeledes forelægges Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 12. november 2003.
I det følgende er beslutninger vedrørende økonomien for Strandgården, samt Strandgårdens salg af pladser beskrevet.
Institutionen Strandgården husede i perioden 1996 – 2000 Projekt Menneske, der var et alternativt tilbud indenfor stofmisbrugsbehandlingen. Tilbudet var etableret som et forsøg, finansieret af socialministeriet.
Den 1. januar 2000 blev Projekt Menneske etableret som privat selvejende institution. Københavns Kommune købte i 2000 og 2001 enkeltpladser i institutionen, finansieret over entreprisepuljen. I perioden kunne konstateres vigende visitationer til Projekt Menneske, som pr. 1. januar 2002 blev nedlagt.
Det blev forud for nedlæggelsen bestemt, at Københavns Kommune skulle fortsætte driften af et behandlingstilbud i institutionen Strandgården som et kommunalt tilbud.
Ved Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 14. november 2001 indstillede Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen indstillede, at Strandgården pr. 1. januar 2002 blev drevet af Københavns kommune, at den nødvendige finansiering skete ved en tillægsbevilling på 6,8 mill. kr. og at Københavns kommune kunne sælge pladser til nærliggende kommuner og amter, såfremt Københavns kommune ikke selv kunne anvende alle pladserne.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltrådte indstillingen, og sagen blev videre behandlet på Økonomiudvalgsmøde den 4. december 2001 og i Borgerrepræsentationen den 6. december 2001. Økonomiudvalget tiltrådte ikke indstillingen, men indstillede i stedet til Borgerrepræsentationen, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afholdt udgifterne til driften af Strandgården inden for budgettet, og at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i 2002 blev tildelt et 1 årigt lån på 6,8 mill. kr. til dækning af udgifterne til Strandgården.
25. juni 2002 besluttede Økonomiudvalget, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget blev tilført 2,8 mill. kr. fra 2002 til drift af Strandgården. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget afstod herved fra at anvende tidligere bevilget lån på 6,8 mio. kr.
Tabel 1: På den baggrund blev der udarbejdet følgende finansieringsmodel for Strandgården:
Finansieringskilder | (2002 tal.) mill. kr. |
Rammeløft | 2,8 |
Indtægter fra salg af pladser | 1,5 |
Overførelsen af midler fra entreprisepuljen* | 2,5 |
I alt | 6,8 |
* Beløbet svarede til det beløb rådgivningscentrene i 2001 havde anvendt til køb af enkeltpladser på den private institution Strandgården.
Spørgsmålet om salg af pladser blev behandlet ved møde i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 4. september 2002 i forbindelse med indstilling om tekniske ændringer til budgetforslag 2003. I indstillingen stod følgende:
"Bruttoficering af budget til Strandgården
I finansieringen af døgninstitutionen Strandgården indgår indtægter fra salg af pladser til andre amter. Denne post udgør 1,5 mill. kr., som i det nuværende budgetforslag indgår som en nedskrivning af udgifter til øvrig drift, således at disse udgør netto 100.000 kr.
Dette beløb skal deles i en udgifts og en indtægtspost, således at der i budgettet fremstår en udgiftspost på øvrig drift på 1,6 mill. kr og en indtægtspost fra salg til andre amter på 1,5 mill. kr.
Dette vil i praksis sige, at både udgifts- og indtægtsiden på behandling af stofmisbrugere (05.45) opskrives med 1.536 t. kr. Ændringen er dermed netto udgiftsneutral…"
Konklusion
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget skulle ved beslutning om videreførelse af Strandgården afholde udgifterne til driften inden for budgettet. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen udarbejdede på den baggrund finansieringsmodel for Strandgården, hvori pladssalg til andre amter indgik. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkendte den 4. september 2002, at der i finansieringen af Strandgården indgik indtægter fra salg af pladser til andre amter.
MILJØVURDERING
Ingen konsekvenser
ØKONOMI
Ingen konsekvenser
ANDRE KONSEKVENSER
Ingen konsekvenser
HØRING
Ingen
BILAG
- Udskrift af beslutningsprotokol fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 14. november 2001
- Udskrift af beslutningsprotokol fra Økonomiudvalgets møde den 4.december 2001
- Udskrift af beslutningsprotokol fra Borgerrepræsentationens møde den 6. december 2003
- Indstilling og beslutningsprotokol fra Økonomiudvalgets møde den 25. juni 2002
- Indstilling og beslutningsprotokolfra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets møde den 4. september 2002
Grethe Munk
/
Torben Brøgger