Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:30

Forslag til anvendelse af uforbrugte midler på den boligsociale budgetramme (Fortroligt bilag)

Se alle bilag

Forslag til anvendelse af uforbrugte midler på den boligsociale budgetramme (Fortroligt bilag)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

19.      Forslag til anvendelse af uforbrugte midler på den boligsociale budgetramme (Fortroligt bilag)

 

FAU 492/2005  J.nr. 492/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, 

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der i 2005 og 2008 i hvert af årene anvendes 450.000 kr., fra den boligsociale budgetramme 2005-2008, til gennemførelse af beboerundersøgelse i forbindelse med beboerrådgiverordninger i Københavns Kommune

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der i 2007 anvendes 300.000 kr., fra den boligsociale budgetramme 2005-2008, til gennemførelse af fokusundersøgelser af børn og ungeindsatsen og den integrationsfremmende indsats i forbindelse med beboerrådgiverordninger i Københavns Kommune

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der i 2007 anvendes 150.000 kr., fra den boligsociale budgetramme 2005-2008, til fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der i 2006 anvendes 450.000 kr., fra den boligsociale budgetramme 2005-2008, på opgradering af IT-system i boliganvisningen.

 

RESUME

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på møde d. 7. september 2005 (FAU 412/2005) orientering om uforbrugte midler på i alt 0,45 mill. kr. pr. år på den boligsociale budgetramme til efterretning og besluttede, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal udarbejde indstilling om anvendelse af de uforbrugte midler. De uforbrugte midler er en følge af udvalgets beslutning i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2005 om at prioriterer Børnekulturhuset Sokkelundlille indenfor rammen af budget 2005 som en permanent institution. Forvaltningen fremlægger hermed forslag til aktiviteter, som kan finansieres af de uforbrugte midler på den boligsociale budgetramme i 2005 – 2008 og som kan medvirke til at målrette og kvalificere den boligsociale indsats og den boligsociale anvisning.   

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede den 19. oktober 2003 (FAU 572/2003) at videreføre beboerrådgiverordningen i Københavns Kommune i perioden 2004-2008 i 15 boligsociale projekter i byen. Samtidig hermed blev det besluttet at videreføre dokumentation og evaluering af det boligsociale område, herunder af den boligsociale indsats i projekterne, det boligsociale beredskab og den sociale boliganvisning. Der er afsat 0,49 mill. kr. årligt til dokumentation og evaluering af den boligsociale indsats. Midlerne er i 2004 – 2008 disponeret til medarbejderressourcer i forvaltningen, som forestår den løbende dokumentation og evaluering af indsatsen.

 

For yderligere at styrke evalueringen af beboerrådgiverordningen og de boligsociale projekter i København, ønsker forvaltningen at gennemføre en beboerundersøgelse med fokus på beboernes oplevelse af udviklingen og trivslen i boligområderne og fokusundersøgelser af udvalgte indsatser i tilknytning til beboerrådgiverordningen. Forvaltningen ønsker endvidere at gennemføre en fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab i 2007, samt foretage opgradering af edb-systemet på boliganvisningssystemet til brug for statistik og ledelsesinformation.

SAGSBESKRIVELSE

I forbindelse med budgetforhandlingerne for 2005 traf Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget beslutning om at prioritere Børnekulturhuset Sokkelundlille indenfor rammerne af budget 2005 (under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen) som en permanent institution. Som følge heraf er der i perioden 2005 – 2008 uforbrugte midler på i alt 0,45 mill. kr. pr. år på den boligsociale budgetramme.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tog på møde d. 7. september 2005 (FAU 412/2005) orientering om uforbrugte midler på i alt 0,45 mill. kr. pr. år på den boligsociale budgetramme til efterretning og besluttede, at forvaltningen skal udarbejde indstilling om anvendelse af de uforbrugte midler. Forvaltningen fremlægger hermed forslag til aktiviteter, som kan medvirke til at målrette og kvalificere den boligsociale indsats og den boligsociale anvisning.   

 

Den 29. oktober 2003 (FAU 572/2003) besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget at videreføre beboerrådgiverordningen i Københavns Kommune i perioden 2004-2008 i 15 boligsociale projekter. I projekterne er der ansat beboerrådgivere til at igangsætte og koordinere den boligsociale indsats i områderne. Aflønning af beboerrådgiverne finansieres i fællesskab af Landsbyggefonden, boligorganisationerne og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, medens udgifter til sociale aktiviteter i projekterne samt dokumentation og evaluering finansieres af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

Som en del af fortsættelsen af beboerrådgiverordningen blev det besluttet, at videreføre dokumentation og evaluering af det boligsociale område, herunder af den boligsociale indsats i projekterne, det boligsociale beredskab og den sociale boliganvisning. Der blev afsat 0,498 mill. kr. årligt til dokumentation og evaluering af det samlede boligsociale område.

 

Beboerrådgiverordningen

Den samlede dokumentation og evaluering af beboerrådgiverordningen i København i perioden 2005-2008 vil indeholde flere faser med forskellige former for dokumentation og evaluering. Følgende elementer indgår i den samlede evaluering:

 

- Dokumentation af indsats, målgrupper, aktiviteter mv. i projekterne

- Statistisk analyse af udviklingen i socioøkonomiske data i boligområderne

- Selvevaluering af indsatsen i projekterne udarbejdet af styregrupperne

- Årlige afrapportering af samlet indsats og opsamling på selvevalueringe r

 

I løbet af 2005 vil der dermed være etableret et samlet overblik over indsatser og aktiviteter i de 15 boligsociale projekter i København. Disse resultater vil blive gjort tilgængelige i form af en rapport/pjece og ved etablering af hjemmeside på kk.dk.

 

For yderligere at styrke evalueringen af beboerrådgiverordningen og de boligsociale projekter i København, ønsker forvaltningen dels at gennemføre en beboerundersøgelse i 2005 og 2008 med fokus på beboernes oplevelse af udviklingen og trivslen i boligområderne samt 2 fokusundersøgelser af henholdsvis børn og ungeindsatsen og den integrationsfremmede indsats i projekterne.

 

En gennemførelse af beboer- samt fokusundersøgelser i de boligsociale projekter i København vil berøre ca. 91.369 borgere.

 

Formålet med den boligsociale indsats tager udgangspunkt i en række principper vedtaget i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget d. 19. marts 2003 (FAU 157/2003). Heraf fremgår, at der kan gives støtte til boligsociale projekter, der kan fremme udviklingen af velfungerende og selvbærende boligområder, herunder kan

1.      Styrke det sociale liv og de sociale relationer

2.      Styrke boligområdets image

3.      Forebygge sociale problemer

4.      Forebygge af kriminalitet

5.      Styrke integrationen af etniske minoritetsgrupper i boligområdet

6.      Styrke integrationen af svage grupper i boligområdet

 

Beboerundersøgelse

Formålet med gennemførelse af en beboerundersøgelse er, at kunne identificere udvikling og effekt af den samlede boligsociale indsats i boligområderne. Undersøgelserne skal måle effekten af den boligsociale indsats ud fra følgende målepunkter: Beboernes samlede tilfredshed og trivsel med at bo i boligområdet, de sociale relationer mellem beboerne, oplevelsen af trygheden i boligområdet, kontakten mellem de forskellige etniske grupper og oplevelsen af boligområdet image. Metodisk baserer undersøgelsen sig på gennemførelsen af en beboerundersøgelse i 2005, samt en tilsvarende undersøgelse i 2008.

De konkrete succeskriterier er først mulige at opstille efter gennemførelsen af den første beboerundersøgelse i 2005, idet denne danner udgangspunktet for den senere effektmåling. 

 

På landsplan har Landsbyggefonden afsat midler til at gennemføre en evaluering af beboerrådgiverordningen i 2005 - 2008. Evalueringen indeholder bl.a. en repræsentativ beboerundersøgelse i henholdsvis 2004 og 2008, som vil kunne give et billede at den samlede udvikling på landsplan, men ikke udviklingen i de enkelte boligområder. Til at forestå den landsdækkende evaluering er der truffet aftale med NIRAS Konsulenterne A/S.

 

For at kunne sammenligne udviklingen, dels mellem de boligsociale projekter i København, dels mellem København og det samlede land, vil det være hensigtsmæssigt, at der anvendes samme evalueringsdesign, som anvendes i de repræsentative beboerundersøgelser på landsplan.

 

Forvaltningen har derfor indhentet tilbud fra NIRAS Konsulenterne A/S på gennemførelse af en beboerundersøgelse i samtlige boligområder, der er omfattet af en beboerrådgiverordning i København med udgangspunkt i evalueringsdesignet til den landsdækkende undersøgelse (se fortroligt bilag 1). Prisen for gennemførelse samt afrapportering udgør 450.000 kr. i henholdsvis 2005 og 2008.

 

Ved gennemførelse af en trivselsundersøgelse i form af beboerundersøgelser er det vigtigt at være opmærksom på, at der udover beboerrådgiverordningen vil være en række eksterne faktorer med betydning for trivslen i boligområdet. På trods heraf, vil en beboerundersøgelse af udviklingen i trivslen i boligområderne være et vigtigt supplement til den øvrige dokumentation og evaluering af den boligsociale indsats i projekterne, herunder til belysning af hvilke indsatsområder beboerne lægger vægt på i de enkelte områder.

 

Fokusundersøgelser.

I de boligsociale projekter er børn og ungeindsatsen samt den integrationsfremmende indsats prioriteret højt. Det foreslås derfor, at der i 2007 anvendes 300.000 kr. til gennemførelse af en fokusundersøgelse af henholdsvis børn og ungeindsatsen og den integrationsfremmende indsats i projekterne for at få en mere kvalitativ analyse af de forskellige aktiviteter og effekten af indsatsen. Fokusundersøgelserne vil relatere sig til de vedtagne delformål om forebyggelse af kriminalitet samt styrkelse af integrationen af etniske minoriteter.

 

Fokusundersøgelse af børn og ungeindsatsen/ forebyggelse af kriminalitet

Formålet med gennemførelsen af en fokusundersøgelse vedrørende forebyggelse af kriminalitet er at belyse effekten af forskellige typer af indsatser for børn og unge i de udsatte boligområder. Metodisk baserer fokusundersøgelsen sig på henholdsvis interview med børn og unge og samarbejdspartnere, samt statistiske data. Målepunkterne for fokusundersøgelsen er, at børn og unge holder sig ude af kriminalitet og deltager i konstruktive fritidsaktiviteter.

 

Succeskriteriet for forebyggelse af kriminalitet i de boligsociale områder i København er, at udgifter til hærværk i boligafdelinger med boligsociale projekter falder i projektperioden 2004-2008 og nærmer sig niveauet for de alme ne boligafdelinger som helhed.

 

Fokusundersøgelse vedrørende integration af etniske minoriteter

Formålet med gennemførelsen af en fokusundersøgelse af integration af etniske minoriteter er at belyse effekten af forskellige indsatser til at styrke integrationen af voksne med etnisk baggrund i de belastede boligområder. Indsatserne består bl.a. af velkomstinitiativer, netværksskabende aktiviteter, råd- og vejledning, miljøambassadører m.m. Metodisk baserer fokusundersøgelsen sig på interview med etniske voksne og samarbejdspartnere samt statistiske data.

 

Succeskriteriet for integration af etniske minoriteter i boligområderne er øget deltagelse i aktiviteter og afdelingsbestyrelser samt fald i husordenssager i boligafdelinger med boligsociale projekter i projektperioden 2004-2008.

 

Fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab

En vigtig del af det boligsociale samarbejde udgøres af det boligsociale beredskab, der har til formål at styrke integrationen af socialt udsatte borgere i de almene boligområder. Det boligsociale beredskab yder støtte til socialt udsatte borgere og familier ved indflytning i egen lejlighed, samt i husordenssager hvor der er risiko for at miste lejligheden. Det boligsociale beredskab baserer sig på et samarbejde mellem lokalcentrene, boligorganisationerne, de lokale boligafdelinger samt lokale aktører som f.eks. ejendomsfunktionærer. Målepunkterne for det boligsociale beredskab er fastholdelse i egen bolig og at der ydes en hurtig indsats.

 

Der blev i 2003 gennemført en fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab med henblik på at vurdere resultater af ordningen i forsøgsperioden og om ordningen skulle videreføres. Undersøgelsen blev gennemført med deltagelse af professionelle med kontakt til det boligsociale beredskab.

 

Den samlede dokumentation og evaluering af det boligsociale beredskab i 2005- 2008 vil indeholde følgende:

- Løbende statistisk over antal sager og sagstyper fordelt på lokalcentre

- Opfølgning på modtagere af støtte, bl.a. om de fortsat bor i egen bolig m.m. 

- Synliggørelse af indsats via etableret hjemmeside på www.kk.dk

 

Det foreslås, at der i 2007 gennemføres en fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab med henblik på at vurdere såvel borgernes som samarbejdspartneres oplevelse af effekten af indsatsen, herunder at identificere eventuelle behov for justering af ordningen.

Medarbejderne i det boligsociale beredskab fungerer ofte som kontaktpersoner til de almene boligorganisationer. Det forventes, at der omkring årsskiftet 2005/2006 skal ske en tilpasning af kontaktpersonordningen som følge af ændringer i bl.a. den kommunale struktur. Fokusundersøgelsen i 2007 vil derfor samtidig kunne give et billede af, hvorledes ordningen virker under den nye struktur.

 

Succeskriteriet for det boligsociale beredskab er, at 95 pct. af de borgere der har modtaget støtte fra boligrådgiverfunktionen stadig bor i deres bolig 1 år efter.

 

Det foreslås, at der anvendes 150.000 kr. til fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab.

 

Opgradering af edb-system i boliganvisningen 

Der ønskes endelig afsat midler til opgradering af IT-understøttelse af anvisning af boliger med henblik på at forbedre mulighederne for fortløbende at genere statistik og gennemføre analyser af venteliste, tilgang af boliger, fordeling af anvisning på boligområder, samt anviste.

 

Den sociale boliganvisning har til formål at anvise boliger til enlige og familier, som har særlige sociale problemer, og som akut har behov for en bolig. Boligerne anvises i det almene byggeri, hvor Københavns Kommune har anvisningsret til hver 3. almene familiebolig. Anvisningen sker efter retningslinier og boligsociale kriterier vedtaget af Borgerrepræsentationen. 

 

Anvisningen er til stadighed i fokus, hvilket senest er aktualiseret i forbindelse med den igangværende debat om beboersammensætning i både enkelte boligafdelinger og den almene sektor som sådan.

 

Med dette mødes kommunen af et stigende krav om en mere differentieret anvisning af boliger, der i højere grad tager højde for boligområdets individuelle karakter. Dette fordrer imidlertid, at der i langt højere udstrækning kan leveres valide data om målgrupper, personprofiler, ventelister og udviklingstendenser på området.

 

For at imødekomme de fremtidige krav vurderes det nødvendigt at tilvejebringe et forbedret datagrundlag, der kan give både kommunen og boligselskaberne de fornødne redskaber til at påvirke beboersammensætningen.


Kommunen er i samarbejde med den almene sektor aktuelt i færd med at udarbejde kravsspecifikationer til et nyt IT-system, og det indstilles på den baggrund, at der afsættes 450.000 kr. til gennemførelse af en opgradering af IT-understøttelsen af boliganvisningen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Det foreslås, at der i 2005 og 2008 afsættes 0,45 mill. kr. i hvert af årene til gennemførelse af en beboerundersøgelse i hvert af de boligsociale områder. Det foreslås endvidere, at der i 2007 afsættes henholdsvis 0,30 mill. kr. og 0,15 mill.kr. til gennemførelse af fokusundersøgelser og at der i 2006 afsættes 0,45 mill. kr. til opgradering af edb-system i boliganvisningen.

 

Tabel 1. viser en oversigt over de med forslaget forbundne udgifter:

1000 kr.

2005

2006

2007

2008

Beboerundersøgelse

450

 

 

450

Fokusundersøgelser af beboerrådgiverordning

 

 

300

 

Fokusundersøgelse det boligsociale beredskab

 

 

150

 

Opgradering af IT-system i boliganvisningen

 

450

 

 

I alt

450

450

450

450

 

Enhedsomkostningerne for den samlede beboer- og fokusundersøgelse i forbindelse med beboerrådgiverordninger udgør 13,1 kr. pr. borger.

Enhedsomkostninger for gennemførelse af fokusundersøgelse af det boligsociale beredskab udgør 115,4 kr. pr. husstand.

 

Den boligsociale budgetramme udgør i 2005 11,312 mill. kr. Heraf er afsat 8,343 mill. kr. til sociale aktiviteter i projekterne, 1,894 mill. kr. til refusion af løn til beboerrådgivere, 0,498 mill kr. til dokumentation og evaluering og 0,124 mill. kr. til øvrige udgifter.

 

Tabel 2 viser en oversigt over det boligsociale budget i 2005 - 2008:

Mill. kr.

 

Boligsocial budgetramme 2005 – 2008

11,312

Heraf

 

 Sociale aktiviteter i projekterne

8,343

Refusion af løn til beboerrådgivere

1,894

Dokumentation og evaluering

0,498

Øvrige udgifter

0,124

Uforbrugte midler

0,450

 

Midlerne til at gennemføre henholdsvis beboerundersøgelse, fokusundersøgelser og opgradering af edb-system i boliganvisningen er opstået i forbindelse med budgetforliget for 2005, hvor Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget traf beslutning om at prioritere Børnekulturhuset Sokkelundlille indenfor rammen af budget 2005 (under Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen) som en permanent institution. Børnekulturhuset var i 2004 finansieret af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen med 50 pct. til hver. I forbindelse med budgetforliget for 2005 prioriterede FAU således 0,9 mill. kr. (både FAF´s og KFF´s andel) til forankring af Sokkelundlille. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens andel på 0,442 mill. kr. i 2004 har været finansieret indenfor den ramme, der har været afsat til øvrige udgifter på den boligsociale ramme. FAU har på møde 7. september 2005 (FAU 412/2005) taget orientering om de uforbrugte midler på den boligsociale budgetramme i 2005 til efterretning og besluttet, at Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen skal udarbejde forslag til anvendelse af de uforbrugte midler. Det indstilles, at de uforbrugte midler anvendes til finansiering af de forslåede aktiviteter.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        FORTROLIGT Udspecificering af tilbud fra NIRAS i forhold til indhold og pris for gennemførelse af beboerundersøgelse i de boligsociale projekter i 2005 og 2008.

·        Boligsocialt budget 2004-2008.

 

Grethe Munk

                                                                 /

                                             Torben Brøgger


 

Bilag

Til top