Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:30

Anvendelse af Kommunepuljen 2005

Anvendelse af Kommunepuljen 2005

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

17.      Anvendelse af Ko mmunepuljen 2005

 

FAU 501/2005  J.nr. 501/2005

 

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at Kommunepuljen for 2005 på i alt 1.283.595 kr. anvendes til nedenstående formål.

 

RESUME

Socialministeriet har i lighed med tidligere år bevilget Københavns Kommune, Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, 1 mill. kr. uden ansøgning til særlige initiativer for psykisk syge til anvendelse i 2005 ("Kommunepuljen"). Hertil kommer overførte midler fra 2004 på 283.595 kr., i alt 1.283.595 kr.

 

Forslag til anvendelse i år 2005.

1. Kvalitetsudvikling (undervisning, kompetenceudvikling m.v.)

   595.000

2. Socialpsykiatrisk temakonference

   110.000

3. Sct. Hans Løbene og Sund By Løbene

     80.000

4. Lille skolen for voksne

   100.000

5. Bofællesskabet Caroline Amalie 

   250.000         

6. Klatrevæg i Idrætshuset for psykisk syge

     88.000

7. Dialogforum

     20.000                

8. Restpulje til finansiering af nye initiativer/ansøgninger i 2005

     40.595

    I alt

 1.283.595

 

SAGSBESKRIVELSE

Socialministeriets Tilskudssekretariat har i brev af 9. december 2004 tilskrevet Københavns Kommune om, at der af puljen for 2005, til kommuner med særligt store udgifter til initiativer for psykisk syge, er bevilget kr. 1,0 mill.kr. Beløbet er bevilget som et éngangsbeløb og forudsætter ingen kommunal medfinansiering. "Kommunepuljen" har gennem de seneste år været anvendt til forskellige formål og aktiviteter rettet mod psyk isk syge.

 

Puljen foreslås anvendt til følgende formål i år 2005:

 

1) Kvalitetsudvikling – undervisning, kompetenceudvikling samt beskæftigelses- og recovery-orienterede tiltag: I alt 595.000,- kr.

I årene 2001 - 2004 besluttede Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, at der via "Kommunepuljen" kunne ydes økonomisk støtte til kvalitets- og kompetenceudvikling af medarbejdere på de socialpsykiatriske bocentre.

 

Der foreslås, at der i 2005 afsættes midler til:

A.     Fortsat uddannelse af medarbejderne på de socialpsykiatriske bocentre på hhv. kontaktperson- og specialmoduluddannelsen.

B.     Tiltag med henblik på opkvalificering af medarbejderne indenfor de øvrige socialpsykiatriske tilbud, herunder lokalcentrenes voksenteam og samværs- og aktivitetsstederne.

C.     Undervisningstiltag inden for beskæftigelses- og recovery-orienterede udviklingsforløb i forhold til personale samt planlægning af forløb som er med til at understøtte brugernes kompetencer.

 

Ad A)

Krav om omstillingsparathed, udarbejdelse af udviklingsplaner (årsplaner), arbejde med kvalitetsmålsætninger, kvalitetsmål og handleplaner, forudsætter en større viden og undervisning af personalet i forvaltningens forskellige botilbud. Med henblik på en fortsat fastholdelse og udvikling af denne proces, herunder arbejde med udarbejdelse af individuelle sociale handleplaner og udvikling af kontaktpersonprincippet, er der igangsat en videre- og efteruddannelse (opkvalificering) af personalet ansat på forvaltningens bocentre, bosteder og øvrige botilbud.

 

Primo 2005 har ca. halvdelen af medarbejderne gennemgået kontaktpersonuddannelsen. Indsatsen vil i 2005 primært vedrøre nyansatte medarbejdere. Hertil kommer, at der inden for de særlige videns-specialer, bl.a. misbrug og selvmordsforebyggelse, fortsat er et stort behov for uddannelse (specialmodulerne).

 

Ad B)

Hvor efteruddannelsesindsatsen i årene 2001 - 2004 særligt har været tilsigtet medarbejdere i de socialpsykiatriske botilbud, er der nu behov for at målrette undervisningsindsatsen overfor medarbejdere i de lokale voksenteam og på de socialpsykiatriske samværs- og aktivitetssteder.

 

Med udgangspunkt i den eksisterende kontaktpersonuddannelse er der indledt drøftelser med lokale ledelses- og medarbejderrepræsentanter og CVU med henblik på planlægning af en egentligt modulopbygget uddannelsesforløb – dog således at der tages højde for særlige behov i forhold til målgruppen

 

Ad C)

De ovennævnte undervisningstiltag relaterer sig samtidig også til beskæftigelses- og recovery-orienterede undervisningsforløb i tråd med opfølgningen på recoveryudvalgets rapport "Recovery - orienteringsgrundlag for socialpsykiatrien i Københavns Kommune" – en rapport udvalget tog til efterretning i marts 2005 (FAU 107/2005).

 

medarbejdersiden vil der i første omgang tilrettelægges forløb i introduktion til recovery og herefter vil egentlig opkvalificering af medarbejderne til varetagelse af beskæftigelses- og recovery-orienterede udviklingsforløb i forhold til brugere og pårørende blive planlagt.

 

Indhold heri kan f.eks. være:

  • Viden om recovery og psykosocial rehabilitering.
  • Evne til at indgå i meningsfyldte relationer, som bygger på respekt, accept, empati og ligeværd.
  • Lydhørhed, sprogbrug og refleksion over egen virksomhed blandt andet ved supervision og faglig rådgivning.
  • Omsorgsbegrebet og recovery

 

Forløbene fastsættes med videnspersoner indenfor recovery – herunder i samarbejde med bocentre og CVU.

 

Det er tanken, at tilbud om kompetenceudvikling skal ramme bredt og uafhængig af arbejdssted. Det være sig i botilbud, i lokalforvaltningen - primært voksenteam – og samværs- og aktivitetssteder. Planlægningen skal koordineres med allerede eksisterende og planlagte uddannelsestiltag.

 

Herudover iværksættes arbejdet i socialpsykiatriens tilbud med at understøtte brugerne s kompetencer.

 

Tanken er, at Socialpsykiatriens tilbud i fællesskab med stedets brugere/beboere udarbejder en oversigt over brugerkompetencer, der allerede eksisterer og en plan for kompetenceområder, der prioriteres udviklet.

 

Forslag kan omhandle særligt tilrettelagt undervisning af brugere eller forskellige projektforsøg med udgangspunkt i forvaltningens brugerpolitik. Et eller flere tilbud kan evt. udarbejde fælles undervisningskoncepter eller samarbejde lokalt omkring brugere, der ønsker en særlig aftalt recoveryindsats. Der kan også laves forløb rettet mod styrkelse af indsatsen for beskæftigelse til psykisk syge – herunder større brug af de nuværende lovgivningsmæssige muligheder (fleks- og skånejobs samt beskyttet beskæftigelse) samt målrettet indsats for ansættelse af medarbejdere med brugerbaggrund.

 

Initiativer og tiltag fra bruger- og pårørendeorganisationer for kompetenceudvikling samt initiativer, der koordinerer kompetenceudvikling på tværs af system og sektorer med det formål at opkvalificere brugernes kompetencer skal have særlig fokus på:

·        Viden om recovery

·        Sammenhæng til den vedtagne brugerpolitik på psykiatriområdet

·        Den sociale handleplan som brugerens plan - et aftalegrundlag

·        Køb af brugerlærere og brugere med psykiatri-baggrund til brug i undervisning og kursusindhold målrettet (social)psykiatriens medarbejdere

 

I årerne 2001 - 2004 blev der bevilget henholdsvis kr. 574.350, 400.000, 585.000 og 550.000 via Kommunepuljen. Udgiftsniveauet anslås i år 2005 til 595.000 kr. Et evt. mindreforbrug overføres til 2006.

 

2) Socialpsykiatrisk temakonference i år 2005: I alt 110.000 kr.

FAF har efter vedtagelsen af Sektorplanen på psykisk syge-området afholdt en socialpsykiatrisk temakonference i årerne 2000 - 2004. I 2000 var temaet "FAF og psykiatrien nu og i fremtiden". I 2001 var temaet "Udvikling af kontaktformer i psykiatrien", i 2002 "Brugerpolitik og brugerindflydelse", i 2003 "Ny sektorplan på psykisk syge-området" og i 2004 "Socialpsykiatrien i København anno 2004: Tilbud, samarbejde og livsstil".

 

Det er hensigten at arrangere tilsvarende temakonferencer de kommende år. Afholdelse af socialpsykiatriske konferencer skal ses som en videreudvikling af området. Formålet er bl.a. større samling og fælles forståelse for tilbudene, samarbejdsrelationerne og kvaliteten i det daglige arbejde.

 

Den inviterede deltagerkreds består typisk af repræsentanter fra bl.a. lokalcentre/voksen-teams, bocentre/bosteder, samværs- og aktivitetssteder, FAU, centrale kontorer, bruger- og pårørendeorganisationer samt H:S.

 

Konferencen 2005 planlægges afholdt i november og vil omhandle aktuelle temaer for voksenteamenes arbejde med målgruppen psykisk syge. Den nærmere tilrettelæggelse sker med repræsentanter fra primært voksenteamene. Med dette års fokus forventes deltagerkredsen hovedsagligt at bestå af lokalcentre/voksenteams, bocentre/bosteder og samværs- og aktivitetssteder.

 

Der foreslås afsat 110.000 kr. til afholdelse af socialpsykiatrisk temakonference 2005.

 

3) Tilskud til Sct. Hans Løbene og Sund By Løbene i år 2005: I alt 80.000 kr.

Sct. Hans Løbene er etableret i samarbejde mellem Foreningen "Idræt i Psykiatrien" og Sct. Hans Hospital. Løbet afholdes d. 6. september 2005 ved Sct. Hans Hospital. Sct. Hans Løbene betragtes efterhånden som en fast succesfuld tradition, der udgør en vigtig motiverende faktor for idrætsaktiviteter på de psykiatriske afdelinger, distriktspsykiatriske centre, bocentre, bofællesskaber og væresteder for psykisk syge.  I 2003 satte løbet en foreløbig rekord med over 1500 deltagere. I 2004 gennemførtes løbet for 12.gang med løbsruter på 2,5 km og 10 km. Annoncering af løbet sker i samarbejde med Idrætsforeningen Kæmperne '98, Idrætshuset for psykisk syge og DAI (Dansk Arbejder Idrætsforbund).

 

Der søges om 40.000 kr. i tilskud til Sct. Hans Løbet. Målgruppen er indlagte og udskrev-ne psykiatriske patienter og deres pårørende.

 

Sund By Løbet blev etableret i samarbejde mellem Foreningen "Idræt i Psykiatrien" og Sund By sekretariatet og blev afviklet i årene 1998 - 2000. Fra år 2002 er løbet, efter anmodning fra Sund By sekretariatet, blevet arrangeret og gennemført i samarbejde mellem Foreningen "Idræt i Psykiatrien", DAI (Dansk Arbejder Idrætsforbund), Idrætsfor-eningen "Kæmperne" (IFK 98). I 2004 og i år var Idrætshuset for psykisk syge medarrangører sammen med studerende fra Københavns Universitet - sidstnævnte indgår hovedsagligt primært som praktiske afviklere.

 

Løbet har udviklet sig i positiv retning siden starten i 1998, hvor 250 deltagere enten løb eller gik en valgfri distance på 2,5 eller 5 km. I år 2003 deltog over 260 løbere/motionister. Løbsdatoen i år 2005 var den 10. maj og foregik traditionen tro i og omkring Fælledparken. Som noget nyt var der mulighed for at gå stavgang, som selv meget svage sindslidende profiterede af. Mere end 400 deltog i løbet.

 

Der søges om 40.000 kr. i tilskud til "Sund By Løbet". Målgruppen er indlagte og ud-skrevne brugere af psykiatrien samt deres pårørende.

 

4) Lille skolen for voksne – tilskud til drift: I alt 100.000 kr.

Lille Skole for Voksne, som underviser psykisk syge efter folkeoplysningsloven og i tilknytning hertil driver en værestedsfunktion, har ansøgt om et ekstraordinært tilskud til driften i 2005 på 100.000 kr.

 

Stedet modtager støtte til undervisningsfunktionen fra Kultur- og Fritidsforvaltningen og får årligt tilskud fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til en kulturmedarbejder – herunder til koordinering af aktiviteter i værestedet.

 

Skolen modtog i 2001 tilskud fra Kommunepuljen og har løbende ansøgt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen om tilskud til dækning af drift (især husleje). Generelt har stedet problemer med driftsudgifter, idet tilskuddet fra Kultur- og Fritidsforvaltningen ikke dækker huslejeudgiften fuldt ud.

 

Udvalget behandlede Lille Skole for Voksnes ansøgning i maj 2005. Her blev ansøgningen imødekommet med en bevilling fra Kommunepuljen og det blev vedtaget, at udvalget "i forbindelse med de kommende strukturdrøftelser anbefaler, at institutioner som Lille Skole for Voksne skal henføres entydigt til én forvaltning" (FAU 224/2005).

 

5) Bofællesskabet Caroline Amalie - tilskud til drift: I alt 250.000 kr. 

Medlem af bestyrelsen for Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse (Caroline Amalie), tidligere socialdirektør Paul Kristensen har henvendt sig til borgmester Bo Asmus Kjeldgaard ang. øget kommunal støtte til bofællesskabet på grund af bofællesskabets anstrengte økonomi.

 

Bofællesskabet er beliggende i Gothersgade og er beregnet for yngre psykisk syge hjemløse. Det er etableret på privat basis, og Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har ikke nogen indflydelse på bofællesskabets drift.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har igennem en årrække ydet stedet et årligt driftstilskud på 200.000 kr., ligesom der er ydet bofællesskabet tilskud fra § 115 midlerne. Bofællesskabet har også i 2005 – i lighed med tidligere år - modtaget et tilskud på 350.000 kr. fra Socialministeriets PUF-pulje. Socialministeriets tilskud forventes nedtrappet de kommende år og forvaltningen undersøger pt. om der på baggrund af bofællesskabets nuværende målgruppe, bofællesskabets bygningsmæssige indretning mv. er basis for at henføre bofællesskabet til hjemløsebestemmelsen i servicelovens § 94 – tidligst gældende fra 2006.

 

Beboerne i bofællesskabet har for langt hovedpartens vedkommende tilknytning til Københavns Kommune, og bofællesskabet indgår som et supplerende botilbud til hjemløse psykisk syge i Københavns Kommune. 

 

Det foreslås på den baggrund, at bofællesskabet Caroline Amalie ydes et driftstilskud på 250.000 kr. fra Kommunepuljen.

 

Der henvises til indstilling vedr. "Økonomisk støtte til Bofællesskabet for Sindslidende Hjemløse i Caroline Amalies Hus i Gothersgade", som forelægges FAU samtidig med denne indstilling.

 

6) Klatrevæg i Idrætshuset for psykisk syge: I alt 88.000 kr.

Formålet med Idrætshuset er at skabe et møde- og aktivitetssted for psykisk syge borgere i Kø­ben­havns Kommune, med fokus på aktivitet, folkesundhed og recovery. Kernen i husets akti­vi­te­ter er en kombination af idræt, kost, folkesund­hed samt arbejdsmar­keds­­relaterede temaer.

 

< p class=MsoNormal style='text-align:justify'>Idrætshuset for psykisk syge har fået indrettet sig i lokaler i Hørsholmsgade 20. Idrætshusets lokaler består dels af separate rum til idrætsaktiviteter, dels af café samt undervisnings- og kontorlokaler. Idrætsfacilite­terne omfatter en bevægelsessal samt et fit­ness­­center. Sidstnævnte blev realiseret med en bevilling fra Kommunepuljen i 2004 på i alt 184.000 kr. og oplever stor tilslutning - både fra medlemmerne af Idrætsfor­ening­en Kæmperne af 1998, og brugere i hele kommunen – herunder være- og aktivitetssteder.

Klatrevæg:

Klatrevæggen vil kunne bruges af stedets brugere, kursister og socialpsykiatriens tilbud som udflugtsmål. Hensigten er at kunne tilbyde en aktivitet, hvor der kan arbejdes oplevelsesorienteret med individuelle udfordringer.

 

Klatrevæggen ønskes etableret på en 15 meter høj skorsten, som ligger op til lokalerne med bevægelsessal og fitnesscenter. Den opbygges med to baner – dels en 8 meter høj begynderbane, dels en 15 høj bane med 3 sværhedsgrader for de øvede.

 

Sikkerhedsmæssigt vil hver greb, der sættes på væggen, blive trykprøvet med et træk på 2000 kg og der vil blive både top- og bundsikring. Udlejer har givet tilladelse til, at klatrevæggen kan etableres.

 

Udover etablering af klatrevæggen planlægges indkøbt 3 sæt klatreudstyr samt instruktørkursus til Idrætshusets medarbejdere, så aktiviteten kan ske under kyndig vejledning og trygge forhold.

 

Der foreslås afsat i alt kr. 88.000 til etablering af klatrevæg i Idrætshus for psykisk syge i 2005.

 

7) Dialogforum i år 2005: I alt 20.000 kr.

Dialogforum på psykiatriområdet har siden sin start januar 1997 udviklet sig til et betydeligt forum for drøftelse og erfaringsudveksling mellem repræsentanter for brugere, pårørende og involverede forvaltninger og sektorer. Til afholdelse af kvartalsvise møder, løbende afvikling af temadage, honorarer samt løbende administrationsudgifter foreslås, at der for 2005 afsættes et beløb til Dialogforum på 20.000 kr.

 

8) Restpulje til finansiering af nye ansøgninger i år 2005: I alt 40.595 kr.

Der afsættes en restpulje på 40.595 kr.,  der giver mulighed for tilskud til nye initiativer /ansøgninger for psykisk syge i 2005. Fordelingskompetencen varetages af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltnin-gens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

 

ØKONOMI

 

Midlerne udgør et beløb svarende til den samlede puljebevilling i 2005 (inkl. overførte midler fra år 2004) i alt 1.283.595 kr.

 

1. Kvalitetsudvikling (undervisning, kompetenceudvikling m.v.)

   595.000

2. Socialpsykiatrisk temakonference

   110.000

3. Sct. Hans Løbene og Sund By Løbene

     80.000

4. Lille skolen for voksne

   100.000

5. Bofællesskabet Caroline Amalie 

   250.000         

6. Klatrevæg i Idrætshuset for psykisk syge

     88.000

7. Dialogforum

     20.000                

8. Restpulje til finansiering af nye initiativer/ansøgninger i 2005

     40.595

    I alt

 1.283.595

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen.

 

BILAG

Ingen.

 

 

Grethe Munk

                                            /

                               Carsten Stæhr Nielsen   


 

Til top