Indførelse af familiehensyn til reserverede pladser (Bilag)
Indførelse af familiehensyn til reserverede pladser (Bilag)
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005
14. Indførelse af familiehensyn til reserverede pladser (Bilag)
FAU 506/2005 J.nr. 506/2005
INDSTILLING
Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller,
at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til Ministeriets svar til efterretning (bilag 2), men på baggrund af de nedenfor skitserede overvejelser ikke ændrer i de eksisterende anvisningsregler for brug af reserverede pladser.
Eller
at der indføres et familiehensyn til de i forvejen reserverede pladser til om- og tilflyttere, der respekterer det alderskriterium, der indgår i de nuværende anvisningsregler om reserverede pladser.
RESUME
Ovenstående indstillingspunkter har fordele og ulemper, som bliver ridset kort op i nedenstående skema:
|
Indførelse af brug af reserverede
pladser til familiehensyn |
Ingen ændring af nuværende
anvisningsregler |
Fordel |
Det er muligt at hjælpe enkelte
familier. |
Enkel formidling til
forældrene om reglerne for familiehensyn. |
Ulempe |
For de fleste forældre vil
det være lige så hurtigt at få plads efter de almindelige regler. Det kræver
en vis informationsindsats at formidle til forældrene, at der er tale om et
hensyn der vil hjælpe nogle familier, men at der ikke er tale om et generelt
familiehensyn. |
Vi hjælper ikke enkelte
familier yderligere. |
Forvaltningen vurderer overordnet, at det ikke er en hensigtsmæssig løsning at bruge reserverede pladser til familiehensyn. Men samtidig er det en mulighed for at enkelte familier kan få hjælp til at løse et konkret problem.
SAGSBESKRIVELSE
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har tidligere spurgt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender (senest den 30. september 2004) om mulighederne for at indføre generelt søskendehensyn i Københavns Kommune inden for de i kommunen gældende anvisningsregler.
Ministeriet har svaret at dette ikke er muligt med de eksisterende anvisningsregler i Københavns Kommune.
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har på mødet den 11. maj 2005 (FAU 203/2005) stillet følgende spørgsmål:
Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget besluttede, at der bliver skrevet
til Ministeriet, at et flertal ønsker at vedtage nedenstående forslag:
"at der indføres et søskende-/familie hensyn til de i forvejen reserverede
pladser til om- og tilflyttere."
Udvalget ønsker Ministeriets vurdering herpå.
Forvaltningen har den 24. maj rettet henvendelse til Ministeriet for Familie og Forbrugsanliggender (bilag 1) og den 1. juli modtaget følgende svar:
"Under henvisning til Ministeriets brev af 22. februar 2005 (Bilag
3), hvor der er redegjort for
servicelovens rammer for optagelse af børn i dagtilbud, har Ministeriet ingen
bemærkninger til forslaget. Serviceloven handler om, at barnet får en plads i
et dagtilbud og ikke en bestemt plads. Da kommunens forslag er formuleret, så søskende
generelt ikke kommer tidligere ind end andre børn, vil børn være stillet lige
på denne måde." (Bilag 2)
Det er med andre ord Ministeriets vurdering, at der kan gives familiehensyn til de reserverede pladser inden for Servicelovens rammer, hvis der ikke forskelsbehandles på alder.
For at kunne gøre brug af en reserveret plads på ventelisten til et dagtilbud skal det barn, der får en reserveret plads være ældre end det barn, som står lige bagefter den reserverede plads på ventelisten (jf. retningslinjerne til brug af reserverede pladser). Dette sikrer, at søskendebørn ikke ved brug af reserverede pladser kan få hurtigere plads i vuggestue end andre børn, som er blevet skrevet op på venteliste inden de fyldte 4 måneder.
Dette er forsøgt illustreret i nedenstående eksempel:
Venteliste til den
integrerede institution "Eksempelhuset": 1) Anna 1,8 år (søskendebarn) 2) Bent 1,7 år 3) Cecilie 1,6 år 4) Dennis 1,5 år (søskendebarn) 5) Ellen 1,4 år 6) RESERVERET PLADS 7) Flemming 1,3 år 8) Grethe 1,2 år (søskendebarn) 9) Henrik 1,1 år 10)Iben 1,0 år Xenia har en storebror i "Eksempelhuset". Xenia har ikke tidligere været skrevet op til denne institution, idet storebror først er kommet ind i institutionen i forbindelse opstart i børnehaven. Idet Xenia er 1,4 år kan hun blive opskrevet på den reserverede plads. Havde Xenia været f.eks. 1,2 år ville hun ikke kunne komme i betragtning til pladsen. Efter Xenias opskrivning på den reserverede plads er der ikke flere reserverede pladser i institutionen. |
Som illustreret i eksemplet ændrer dette søskendehensyn ikke noget i forhold til de søskendebørn, som skriver sig op på ventelisten på almindelig vis. Det vil stadigvæk være hurtigst at få plads for alle børn, også søskendebørn, ved at skrive sig op på ventelisten på almindelig vis inden barnet fylder 4 måneder.
I
Københavns Kommune er der følgende antal søskendebørn:
søskendebørn i Københavns Kommune (0-5
år) |
|
Søskendebørn
i alt |
8.235 |
Søskendebørn
i samme institution |
5.148 |
Søskendebørn
i forskellige institutioner |
3.087 |
Af de 3.087 søskendebørn, der bliver passet i forskellige institutioner, har de allerfleste af dem én søskende i samme aldersgruppe, hvilket vil sige, at det er cirka halvdelen, der kan have behov for familie-/søskendehensyn (svarende til den yngste søskende af de to børn i familien). Det vil sige, at det er 1.544 børn, der eventuelt kan have behov for familie-/søskendehensyn. Men det er ikke sikkert, at gruppen af disse børn er så stor, da der skal tages forbehold for, at der er forældre der selv vælger at have deres børn i forskellige institutioner. Det er ifølge forvaltningens vurdering ikke muligt at hjælpe hele gruppen på 1.544 børn ved brug af reserverede pladser.
De reserverede pladser fordeler sig jævnt mellem institutionerne, men behovet for brug af dem kan være meget forskelligt. Der vil derfor være nogle reserverede pladser, der slet ikke vil blive brugt, og i andre institutioner vil det opleves, at der er alt for få reserverede pladser i forhold til behovet.
Samlet set vurderer forvaltningen, at antallet af børn der kommer ind i en institution som følge af familiehensyn vil være begrænset fordi:
1. Der er reserveret én plads per institution.
2. Familiehensyn på den reserverede plads får kun forrang, når der er tale om en situation, hvor barnet ikke rettidigt er blevet skrevet op til institutionen.
3. Barnets alder skal passe med den reserverede plads´ placering på ventelisten.
Det må derfor fremgå klart af de informationer, kommunen giver forældre ved opskrivning, at familiehensyn har en begrænset effekt. Det skal dels formidles i hvilke specifikke situationer, denne regel kan anvendes, og at det ikke er et generelt familiehensyn men et specifikt familiehensyn, der kan indføres.
MILJØVURDERING
Der er ingen miljømæssige konsekvenser af indstillingen.
ØKONOMI
Der er ingen
økonomiske konsekvenser af indstillingen.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
· Bilag 1: Brev fra Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen til Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender fra den 24. maj 2005.
· Bilag 2: Brev fra Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender fra den 1. juli 2005.
Grethe Munk
/
Carsten Stæhr Nielsen