Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:30

Forslag om afvikling af weekendpasning i 5 institutioner

Se alle bilag

Forslag om afvikling af weekendpasning i 5 institutioner

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

11.      Forslag om afvikling af weekendpasning i 5 institutioner

 

FAU 498/2005  J.nr. 498/2005

 

 

INDSTILLING

 

 

 

 

Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller:

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager analyserne af efterspørgslen efter weekendpladser til efterretning.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at weekendåbningstiden bevares i vuggestuen Den grønne ko i Gammeltoftsgade 13, børnehaven Kastanjen i Gammeltoftsgade 13 (Indre By), børnehaven Poppelhuset Backersvej 109 (Sundby Syd), Valnødden på Kettegårds Allé 65 (Hvidovre) samt i den integrerede, døgnåbne daginstitution Vartov, Farvergade 27 (Indre By).

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget i forlængelse af budgetvedtagelsen for 2005 godkender, at muligheden for weekendpasning i 5 ud af 10 eksisterende tilbud nedlægges, og at de 5 institutioner, hvor weekendpasningen nedlægges, er dem, hvor weekendåbningstiden har den mindste udnyttelse, herunder den integrerede institution Bystævneparken 4, Bakketoppen på Bispebjerg Bakke 13, Urtepotten på Backersvej 70, Væksthuset på Tuborgvej 235 og Kernehuset på Agnes Henningsensvej 8.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der til anvisningsreglerne tilføjes, at forældre med et dokumenteret behov for pasning, som ikke har en tilknytning til en bestemt institution med weekendåbent i hverdagene, alligevel kan benytte en sådan institution.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tager til efterretning, at hvis der mod forventning ikke måtte være ledige pladser i en de bevarede weekendåbne institutioner til forældre med dokumenteret behov for weekendpasning, vil Familie- og Arbejdsmarkeds-forvaltningen fremlægge forslag om reetablering af pladser eller etablering af en forsøgsordning.

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget tiltræder, at hvis det besluttes at nedlægge muligheden for weekendpasning i 5 institutioner, reserveres de midler, der i budgetforslag for 2006 er afsat til at bevare åbningstiden i alle 10 institutioner, til at dække en eventuel merefterspørgsel efter weekendåbne tilbud.

 

 

RESUME

I budgettet for 2005 er det vedtaget, at der skal spares 1 mill. kroner i 2005 (halvårseffekt) og 2 mill. kr. varigt fra 2006 ved reduktion i antallet af weekendåbne institutioner (FAU 223/2004 J.nr. 223).

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen forelagde et forslag herom til Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget den 2. marts 2005. Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmodede her om et nyt forslag, som inddrager betydningen af den dokumenterede efterspørgsel.

 

Senest har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, i forbindelse med budget 2006, afsat midler, der kan forhindre lukningen af weekendåbent i de 5 foreslåede weekendinstitutioner.

 

I denne sagsfremstilling er der:

·        En beskrivelse af informationsindsatsen i forhold til tilbuddet om weekendpasning (afs. 2)

·        < /span>En fremadrettet analyse af det forventede behov for weekendpasning (afs. 3.2)

·        En bagudrettet analyse af det dokumenterede behov for pasning i weekendåbne tilbud inklusiv forslag til, hvor reduktionen bør foregå (afs. 3.1).

·        Et forslag til tilføjelse til anvisningsreglerne (afs. 4)

·        En belysning af forskellige muligheder for at tilbyde alternativ pasning til forældre, (afs. 5).

 

Informationsindsats

Siden det den 8. september blev vedtaget, at forældre med dokumenteret behov for pasning i weekenden skulle have fortrinsret til de weekendåbne institutioner, har forvaltningen udvidet sin informationsindsats over for forældrene ud fra to indgangsvinkler – nemlig: Information via Pladsanvisningen og Information via Internettet.

 

Hvis det politiske udvalg, derudover vedtager det fjerde at-punkt i denne indstilling:

At Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der til anvisningsreglerne tilføjes, at forældre med et dokumenteret behov for pasning, som ikke har en tilknytning til en bestemt institution med weekendåbent i hverdagene, alligevel kan benytte en sådan institution.

 

Så vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efterfølgende gennemføre en informationsindsats over for alle forældre med børn på venteliste til et dagtilbud, hvor de orienteres om, at de har mulighed for at få en plads i et weekendåbent tilbud, selvom de i hverdagene ønsker at benytte en anden type dagtilbud.

 

Analyseresultater

Analyserne viser, at hvis weekendåbent i fem konkrete institutioner afvikles, svarer det i princippet til, at pladskapaciteten i de weekendåbne tilbud samlet set reduceres med 251 ud af 325 vuggestuepladser og 128 ud af 280 børnehavepladser.

 

Den eksisterende pladskapacitet er imidlertid meget dårligt udnyttet, dækningsgraden lå typisk kun mellem 2% og 15% på årsplan i 2004 (en manuel optælling af udnyttelsesgraden i de første to kvartaler af 2005 viser endda et yderligere fald i udnyttelsen  fra i alt 534 pasningsdage i alle ti institutioner de første to kvartaler af 2004 til i alt 356 pasningsdage i alle ti institutioner de første to kvartaler af 2005 - jf. bilag 2).

 

Konsekvensen af lukningen er, at dækningsgraden stiger i de tilbageværende institutioner; men vurderingen er, at de tilbageværende institutioner uden problemer kan dække behovet for weekendpasning. Og der vil være ledig kapacitet til imødegåelse af eventuel stigning i behovet for pladser.

 

Såfremt de fem weekendåbne dagtilbud mod forventning ikke kan dække den faktiske efterspørgsel, vil pladserne kunne reetableres, og der kan også tilbydes alternative former for weekendpasning.

 

Forslag til anvisningsregler

I indstillingen gennemgås et forslag til at ændre anvisningsreglerne, således, at forældre der til daglig har deres barn i en institution med almindelig åbningstid, men som kan dokumentere behov for weekendåbent, får mulighed for at benytte de weekendåbne institutioner.

 

Konklusionen er, at hvis man estimerer, at efterspørgslen stiger yderligere 30 %, set i forhold til behovet for weekendpasning i 2004, vil de 5 tilbageværende institutioner med weekendåbningstid stadig kunne dække behovet for pasning.

 

Alternative pasningsmuligheder

Derudover beskrives i indstillingen alternative muligheder for at tilbyde weekendpasning, hvis den reducerede pasningskapacitet imod forventning ikke skulle kunne dække efterspørgslen fra forældre med dokumenteret behov. Dette kan bruges, såfremt ændringer på arbejdsmarkedet (f.eks. den nylige ændring af lukkeloven) øger den dokumenterede og faktiske efterspørgsel efter weekend-pasning til et niveau, der ligger udover, hvad de weekend-åbne institutioner kan dække

 

SAGSBESKRIVELSE

 

 

 

 

1. Baggrund

Der er 10 weekendåbne institutioner tilknyttet Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen, hvoraf en enkelt institution har døgnåbent (Vartov). De 10 weekendtilbud er i dag fordelt på 3 vuggestuer, 2 børnehaver og 5 integrerede institutioner (jf nedenstående tabel 1).

 

Samtlige institutioner er kommunale, og institutionerne er typisk tilknyttet et hospital eller plejehjem. Medarbejdere fra de pågældende hospitaler eller plejehjem har med de gældende anvisningsregler fortrinsret til at få anvist plads til den enkelte weekendåbne institution.

 

Tabel 1: Institutioner med weekendåbent

Institution og Bydel

Institutions type

Institutions normering

Vartov, Farvergade 27 (Indre by)

Integreret

22 vuggestue- / 40 børnehavepladser

Poppelhuset, Backersvej 109 (Sundby Syd)

Børnehave

60 børnehavepladser

Valnødden, Kettegårds Alle 65, (Hvidovre)

Integreret

20 vuggestue- / 12 børnehavepladser

Den grønne ko, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Vuggestue

32 vuggestuepladser

Kastanjen, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Børnehave

40 børnehavepladser

Kernehuset, Agnes Henningsens Vej 8 (Indre Nørrebro)

Integreret

30 vuggestue- / 40 børnehavepladser

Væksthuset, Tuborgvej 235 (Bispebjerg)

Vuggestue

91 vuggestuepladser

Urtepotten, Backersvej 70 (Sundby Syd)

Vuggestue

44 vuggestuepladser

Bakketoppen, Bispebjerg Bakke 13  (Bispebjerg)

Integreret

72 vuggestue- / 44 børnehavepladser

Københavns Kommunes integrerede institution, Bystævneparken 4 (Brønshøj/ Husum)

Integreret

14 vuggestue- / 44 børnehavepladser

 

 

2. Nuværende og fremtidig information omkring weekendåbent.

Forældrene bliver informeret om tilbuddet om weekendåbne institutioner, når de skriver sig op til en plads: Dels i det informationsmateriale forældrene får udleveret i forbindelse med opskrivning, dels på opskrivningsbeviset. Desuden kan forældrene søge efter institutioner med weekendåbningstid på nettet.

 

Siden det den 8. september 2004 blev vedtaget, at forældre med dokumenteret behov for pasning i weekenden skulle have fortrinsret til de weekendåbne institutioner, har forvaltningen udvidet sin informationsindsats over for forældrene ud fra to indgangsvinkler. Dette gennemgås nedenfor under punkt 1 og 2.

 

Hvis det politiske udvalg derudover vedtager det fjerde at-punkt i denne indstilling:

At Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender, at der til anvisningsreglerne tilføjes, at forældre med et dokumenteret behov for pasning, som ikke har en tilknytning til en bestemt institution med weekendåbent i hverdagene, alligevel kan benytte en sådan institution.

 

Så vil Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen efterfølgende gennemføre en informationsindsats over for alle forældre med børn på venteliste til et dagtilbud, hvor de orienteres om, at de har mulighed for at få en plads i et weekendåbent tilbud, selvom de i hverdagene ønsker at benytte en anden type dagtilbud.

 

1. Informationsindsats Pladsanvisningen: Pladsanvisningen og dermed forvaltningen får allerede kontakt med borgere, der har behov for weekendpasning, når de henvender sig med et ønske om opskrivning af deres barn til vuggestue eller børnehave. Desuden er alle de forældre, som har skrevet deres barn op til en af de ti pågældende institutioner, blevet kontaktet pr. brev i marts 2005.

 

2. Informationsindsats Internettet: Før en eventuel henvendelse har borgerne selv mulighed for at undersøge, hvilke tilbud der er på kommunens børnepasningshjemmeside. Dette er et medie, som i forvejen benyttes i høj grad, og det vurderes derfor, at information via dette medie vil nå ud til en meget stor del af målgruppen.

 

Ad 1.) Informationsindsats Pladsanvisningen

Der er i princippet tale om to målgrupper for Pladsanvisningens information:

 

- Forældre med behov for weekendpladser:

Når forældrene ved opskrivning orienterer om, at de har behov for weekendåbent, orienterer pladsanvisningen om reglerne omkring fortrinsret for forældre med dokumenteret behov for pasning.

 

- Forældre, som søger plads i en af de weekendåbne institutioner, men ikke ønsker, at benytte institutionen i weekenden:

Det er særligt vigtigt, at forældre, der søger en institution med weekendåbent, men ikke ønsker at benytte weekendåbningstiden, bliver opmærksomme på risikoen for at blive sprunget over på ventelisten. Pladsanvisningen er derfor også opmærksomme på at informere forældre, der efterspørger disse institutioner.

 

Udover den information forældrene får, når de skriver barnet op, har Pladsanvisningen og Kontoret for Børnepasning og Sundhed i marts 2005 sendt et brev ud til alle de forældre, der var opskrevet til en af de ti institutioner, denne indstilling omhandler, og orienteret om, at forældre med dokumenteret behov har fortrinsret til weekendåbne pasningstilbud.

 

Ad 2.) Informationsindsats Internettet

Det er Pladsanvisningens og forvaltningens erfaring, at målgruppen i høj grad selv søger information via internettet i forbindelse med udvælgelse af institutioner. Derfor er der øget information om weekendåbne pladser på kommunens hjemmeside.

 

Forældre som via internettet beder om en forklaring af åbningstider, har siden den 8. september 2004 modtaget følgende information omkring weekendåbne institutioner:

 

"Der skal gøres opmærksom på, at forældre med dokumenteret behov for weekendpasning har fortrinsret på venteliste til weekendåbne institutioner".

 

Samme formulering er skrevet ind på hjemmesiden for de 10 weekendåbne institutioner, da det vurderes, at det i høj grad er her, forældrene skaffer information om de enkelte institutioners konkrete tilbud.

 

De foreløbige erfaringer, som Pladsanvisningen har gjort sig, og som afspejles i udviklingen i anvendelsen af de weekendåbne tilbud i 2005 er:

·        At der ikke kan spores en ændring i efterspørgslen, som denne afspejles i en sidste aktuel manuel optælling af anvendelsen af tilbuddet om weekendpasning de første to kvartaler i 2005 (jf. bilag 2).

·        At fortrinet er kendt blandt forældrene, og at det er generelt accepteret.

·        At den indførte fortrinsret har gjort, at pladsanviserne oplever en væsentligt bedre vejledningssituation ved henvendelse fra den aktuelle gruppe borgere.

 

3. Analyser af det dokumenterede behov for weekendpasning.

Nedenfor præsenteres to analyser, der er gennemført med henblik på at dokumentere, hvorvidt antallet af pladser i weekenden modsvarer dels den nuværende dokumenterede efterspørgsel af pladser; dels den forventede fremtidige efterspørgsel af pladser.

 

3.1 Efterspørgselsanalyse – nuværende dokumenterede efterspørgsel af pladser i det weekendåbne tilbud:

Den dokumenterede efterspørgsel på weekendpasning måles ved at se på det konkrete antal passede børn i de weekendåbne tilbud i det tidsrum, der ligger udover almindelig åbningstid. Denne analyse dækker alle kvartaler i 2004.

 

Tabel 2 viser belægningen i institutioner med weekend-åbent i hele 2004. I tabellen vises besparelsen pr. år ved lukning af institutionernes weekendåbningstid.

 

Tabel 3 viser den procentuelle udnyttelse af kapaciteten i institutionerne.

 

De to tabeller er konstruerede for at give et sammenligneligt billede af kapacitetsudnyttelsen og økonomien i de 10 institutioner.

 

Efterfølgende tabellerne gives en gennemgang af, hvilke institutioner forvaltningen foreslår at lukke det weekendåbne tilbud i.


                     

Tabel 2: Kapacitetsudnyttelsen i institutioner med weekendåbent i 2004

Institution og Bydel

Inst. Type

Pasnings

dage*

1.kvartal

Pasnings

dage

2.kvartal

Pasnings

dage

3.kvartal

Pasnings

dage

4.kvartal

Antal week-enddage  i 2004 hvor der er passet 1 barn

Institutions normering

Årlig besparelse ved lukning af weekendåbningstid

(2004 P/L)

Institutioner, hvor weekenddelen foreslås bevaret

Vartov, Farvergade 27 (Indre by)

Integreret

82

126

80

74

362

22 vg / 40 bh

3.035.754 kr.*

Poppelhuset, Backersvej 109 (Sundby syd)

Børnehave

46

34

24

36

140

60 bh

490.971 kr.

Valnødden, Kettegårds Alle 65, (Hvidovre)

Integreret

44

15

9

18

86

20 vg / 12 bh

404.936 kr.

Den grønne ko, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Vuggestue

26

15

8

5

54

32 vg

453.004 kr.

Kastanjen, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Børnehave

26

9

10

3

48

40 bh

454.884 kr.

Institutioner, hvor weekenddelen foreslås afviklet

Kernehuset, Agnes Henningsens Vej 8 (Indre Nørrebro)

Integreret

6

27

18

26

77

30 vg / 40 bh

421.104 kr.

Væksthuset, Tuborgvej 235 (Bispebjerg)

Vuggestue

8

13

10

11

42

91 vg

404.199 kr.

Urtepotten, Backersvej 70 (Sundby Syd)

Vuggestue

5

8

11

13

37

44 vg

490.971 kr.

Bakketoppen, Bispebjerg Bakke 13  (Bispebjerg)

Integreret

10

14

0

13

37

72 vg / 44 bh

443.986 kr.

Københavns Kommunes integrerede institution, Bystævneparken 4 (Brønshøj/ Husum)

Integreret

10

10

0

0

20

14 vg / 44 bh

443.464 kr.

*Budgettet for Vartov kan ikke ses isoleret, idet en del af budgettet for døgnperioden er inklusiv.

 

 

I den mindst søgte institution blev der i 2004 i 20 tilfælde passet et barn på en lørdag eller søndag. Det svarer til en udgift pr. passet barn på ca. 22.000 kr. pr. barn pr. dag. Til sammenligning var udgiften pr. passet barn i den mest søgte institution ca. 3.500 kr. pr. dag (Vartov ikke medregnet, da institutionen samtidig har døgnåbent).

 

 

 

 

 


Hvis man ser på den nuværende kapacitetsudnyttelse i de eksisterende institutioner og vil sammenligne denne procentuelt, kan man tage udgangspunkt i, hvor mange pasningsdage, der har været i den enkelte institution, og hvor mange pasningsdage, der er maksimalt mulige udfra det givne budget.

 

Hver af de weekendåbne institutioner får budget til to pædagogiske medarbejdere i weekenden inklusiv løntillæg for weekendarbejde.

 

2 pædagogiske medarbejdere kan enten passe 5 vuggestuebørn eller 10 børnehavebørn på en weekenddag. Der er cirka 100 weekenddage på et år.

 

Det vil sige, at en institutions maksimalt mulige antal pasningsdage afhænger af, om det er vuggestuebørn eller børnehavebørn, der skal passes.

 

Hvis man således har en institution med vuggestuebørn og 2 pædagoger, så kan der passes 5 vuggestuebørn i cirka 100 weekenddage om året. Det vil sige, at institutionens maksimale antal pasningsdage er 100 dage X 5 børn = 500 pasningsdage

 

Hvis man har en institution med børnehavebørn og 2 pædagoger, så kan der passes 10 børnehavebørn i cirka 100 weekenddage om året. Det vil sige, at institutionens maksimale antal pasningsdage er 100 dage X 10 børn = 1000 pasningsdage

 

I nedenstående tabel 3, kan man se: Dels det konkrete antal pasningsdage i den enkelte institution i 2004; dels det maksimalt mulige antal pasningsdag e, hvis der passes enten vuggestuebørn eller børnehavebørn; dels den procentuelle udnyttelse af pasningskapaciteten.

 

I forhold til de integrerede institutioner, hvor der passes både vuggestuebørn og børnehavebørn, kan man kun angive den maksimale og den minimale procentuelle udnyttelse, da det ikke registreres, om der passes vuggestuebørn eller børnehavebørn.

 

Tabel 3: Kapacitetsudnyttelsen i institutioner med weekendåbent i 2004

Institution og Bydel

Instituti-onstype

Maksimalt antal dage, hvor der er budget til pasning

børnehave/vuggestue

Antal week-enddage  i 2004 hvor der er passet 1 barn

Kapacitets-udnyttelse

 i procent

 børnehave/vuggestue

Vartov, Farvergade 27

Integreret

1000/500

362

36% / 72%

Poppelhuset, Backersvej 109

Børnehave

1000

140

14%

Valnødden, Kettegårds Alle 65

Integreret

1000/500

86

9% / 17%

Den grønne Ko, Gammeltoftssgade 13

Vuggestue

500

54

11%

Kastanjen, Gammeltoftsgade 13

Børnehave

1000

48

5%

Kernehuset, Agnes Henn. Vej 8

Integreret

1000/500

77

8% / 15%

Væksthuset, Tuborgvej 235

Vuggestue

500

42

8%

Urtepotten, Backersvej 70

Vuggestue

500

37

7%

Bakketoppen, Bispebjerg Bakke 13 

Integreret

1000/500

37

4% / 7%

Københavns Kommunes integrerede institution, Bystævneparken 4

Integreret

1000/500

20

2% / 4%

 

Af tabellen fremgår det, at institutionen med den laveste udnyttelse kun har anvendt 2-4 % af deres kapacitet i weekenden i 2004, afhængigt af om det er vuggestuebørn eller børnehavebørn der passes (en manuel optælling af udnyttelsesgraden i de første to kvartaler af 2005 viser endda et yderligere fald i udnyttelsen fra i alt 534 pasningsdage i alle ti institutioner de første to kvartaler af 2004 til i alt 356 pasningsdage i alle ti institutioner de første to kvartaler af 2005 - jf. bilag 2).

 

Forbruget af weekendpasning udgør i de institutioner, der foreslås lukket, kun ca. 40 % af kapaciteten i 1 enkelt weekendinstitution på et år. Vurderingen er derfor, at de tilbageværende institutioner uden problemer kan dække behovet for weekendpasning.

 

Hvis weekendåbent i fem konkrete institutioner afvikles svarer det i p rincippet til, at pladskapaciteten i de weekendåbne tilbud samlet set reduceres med 251 ud af 325 vuggestuepladser og 128 ud af 280 børnehavepladser.

 

Der er i vurderingen af, hvilke weekendtilbud der bør bevares, taget hensyn til belægningen i weekenden og placeringen af pasningstilbuddet. Det er samlet set vurderet ud fra, i hvilke dele af byen der er størst behov for pasning. I de bydele, hvor det anbefales at lukke weekendtilbud, er der taget hensyn til det bedste alternativ for weekendpasning i en anden bydel.

 

Det anbefales at bevare weekendåbningstiden i den integrerede institution Vartov, som er en døgnåben institution med en generel høj belægningsprocent. Vartov tager næsten halvdelen af de børn, der i dag passes i weekenden.

 

De to institutioner i Gammeltoftsgade 13 har samlet set en høj belægning, både hvad angår børnehave- og vuggestuebørn. De to institutioner har ganske vist hver for sig et lidt mindre antal børn i weekenden end den integrerede institution på Agnes Henningsens Vej, men den samlede belægning er højere i forhold til institutionernes normering. Vurderingen er derfor, at det vil være mest hensigtsmæssigt at bevare begge institutioners weekendåbningstid, således at både vuggestue- og børnehavebørn placeres på den samme adresse. De to institutioner fungerer allerede i dag som et tilbud, hvor børnene typisk overgår fra vuggestuedelen til børnehavedelen. Hvis børnehavedelen i Gammeltoftsgade bevares, vil institutionen kunne aftage de børnehavebørn, som passes i weekenden på Agnes Henningsensvej, der ligger i nærheden af institutionen. Efterspørgslen efter pladser i de indre bydele efter weekendpasning kan derfor umiddelbart dækkes af vuggestuen og børnehaven i Gammeltoftsgade 13 samt Vartov.

 

Det anbefales derfor at nedlægge weekendåbningstiden i den integrerede institution på Agnes Henningsens Vej 8.

 

Tre weekendåbne institutioner ligger i bydelene Brønshøj/Husum og Bispebjerg, der grænser op til hinanden. Det er Vuggestuen på Tuborgvej 235, den integrerede institution på Bispebjerg Bakke 13 og den integrerede institution Bystævneparken 4. I alt har 99 børn været passet på en weekenddag i 2004. Belægningsprocenten er generelt lav i alle tre institutioner, og det anbefales derfor at lukke weekendåbningstiden i de tre institutioner. Det vurderes, at de forældre, som i dag får børn passet i weekenden i institutioner i Bispebjerg eller Brønshøj/Husum, i stedet kan søge om plads i de weekendåbne institutioner i Indre By.

 

I Sundby Syd har børnehaven Backersvej 109 en høj belægningsprocent i forhold til de øvrige tilbud. Der har været passet 140 børn på en weekenddag i 2004. Samtidig ønskes institutionen bevaret med baggrund i dens beliggenhed. Backersvej 109 ligger i bydelen Sundby Syd og kan derfor dække behovet for weekendpasning til børnehavebørn i bydelene Amagerbro, Sundby Syd, Sundby Nord og Christianshavn. Det anbefales derimod at lukke weekendåbningstiden i vuggestuen på Backersvej 70 med baggrund i den lave belægning. Der har kun været passet 37 børn på en weekenddag i 2004. Det foreslås, at forvaltningen arbejder med at gennemføre en løsning sammen med de to institutioner, hvorved der gives mulighed for, at de få vuggestuebørn, der i dag passes på Backersvej 70, kan flyttes til Backersvej 109 i weekenden.

 

3.2 Efterspørgselsanalyse – forventede fremtidige efterspørgsel af pladser i det weekendåbne tilbud:

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har udsendt et brev til alle de forældre, der er opskrevet på venteliste til et af de weekendåbne tilbud. I brevet spørges forældrene om, hvorvidt de har pasningsbehov i weekenden uden for almindelig åbningstid. Ydermere bedes de angive, hvor mange weekenddage om året ud af 104 mulige, de vurderer, at de vil anvende et tilbud om weekendpasning. Angivelsen af behov siger ikke noget om det efterfølgende faktiske forbrug, og det antages i lighed med andre lignende undersøgelser af denne art, at det faktiske forbrug vil ligge under det angivne behov.

 

Der blev i alt sendt 426 breve ud til alle forældre med børn opskrevet på venteliste til institutioner med weekendåbningstid (Vartov ikke medregnet). Der er 176 besvarelser svarende til 41%.

 

Af de 176 forældre er der 34 (svarende til 19% af de indkomne besvarelser), som angiver, at de har et behov for pasning i weekenden. Og af disse 34 forældre er der 13 (svarende til 8% af de indkomne besvarelser), der allerede har fået godkendt deres dokumentation af behov for pasning uden for almindelig åbningstid.

 

3.3 Sammenfatning af analyserne

På baggrund af de to analyser (afsnit 3.1 og 3.2) er vurderingen, at behovet for weekendpasning kan dækkes, selvom antallet af weekendåbne institutioner reduceres.

 

Ser man på den bagudrettede kapacitetsudnyttelse i 2004, vil der med lukning af 5 institutioner skulle overføres 213 pasningsdage til de tilbageværende institutioner med weekendåbningstid. Det svarer til ca. 43 pasningsdage pr. institution. Med udgangspunkt i den faktiske udnyttelse af weekendåbningstiden i 2004, vises i nedenstående tabel 4 den forventede udnyttelse pr. år, hvis børnene fra de institutioner, der foreslås lukket skal passes i de tilbageværende institutioner.

 

Hvis man samtidig med, at man lukker weekenddelen i 5 institutioner, åbner op for, at forældre, der til dagligt benytter en institution med almindelig åbningstid kan flytte over i en weekendåben institution, de weekender, hvor de har dokumenteret behov for pasning (jf. afsnit 4 om mulig ændring af anvi sningsreglerne), så vil kapacitetsudnyttelsen i de resterende institutioner blive endnu bedre.

 

Man kan ikke vurdere specifikt, hvor mange forældre, der vil anvende tilbuddet om weekendåbent, hvis det betyder, at deres barn skal være tilknyttet to institutioner. Men man kan dog have en rimelig antagelse om, at behovet ikke vil stige markant, når man tager udgangspunkt i den anvendelsesgrad, som forældrene, der allerede har fået deres barn i en weekendåben institution, har haft i løbet af hele 2004 (jf. tabel 3).

 

 

I tabel 4 er dækningsgraden beregnet ud fra tre antagelser:

·        Der er kun 5 institutioner med weekendåbent i Københavns kommune

·        Den pasningskapacitet, der er nedlagt, er flyttet over i de tilbageblevne 5 weekendtilbud

·        Ved ændrede anvisningsregler vil efterspørgslen på weekendpasning stige med en kapacitetsudnyttelse på yderligere 30% i forhold til hele 2004.

 

Selv hvis efterspørgslen skulle stige yderligere 30 %, set i forhold til behovet for weekendpasning i 2004, vil de tilbageværende institutioner med weekendåbningstid stadig kunne dække behovet for pasning. Kapacitetsudnyttelsen ved et øget behov på 30% vises i kolonnen yderst til højre i skemaet.

 

Tabel 4:Forventet udnyttelse pr. år i tilbageværende institutioner, hvis antallet af weekendåbne institutioner reduceres.

Institution og Bydel

Inst. Type

Forventet antal week-enddage pr. år hvor der passes 1 barn

Kapacitets-udnyttelse

 i procent ved forventet efterspørgsel

 børnehave/vuggestue

Kapacitetsudnyttelse ved 30% forøget efterspørgsel

børnehave/vuggestue

Vartov, Farvergade 27 (Indre by)

Integreret

405 (mod 362 dage i 2004)

41% / 81%

53% / 105%

Poppelhuset, Backersvej 109 (Sundby syd)

Børnehave

183 (mod 140 dage i 2004)

18%

24%

Valnødden, Kettegårds Alle 65, (Hvidovre)

Integreret

129 (mod 86 dage i 2004)

13% / 26%

17% / 34%

Den grønne ko, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Vuggestue

97 (mod 54 dage i 2004)

19%

 25%

Kastanjen, Gammeltoftsgade 13 (Indre By)

Børnehave

 91 (mod 48 dage i 2004)

9%

12%

Såfremt de fem weekendåbne dagtilbud mod forventning ikke kan dække den faktiske efterspørgsel, vil pladserne kunne reetableres, og der kan også tilbydes alternative former for weekendpasning. I afsnit 5 gennemgås andre muligheder for weekendpasning.

 

4. Ændrede anvisningsregler og udnyttelse af kapaciteten

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget har besluttet, at forældre med behov for weekendpasning til deres barn, skal have fortrinsret til de institutioner, der har åbent i det tidsrum (FAU 402/2004 J.nr. 402/2004). For at kunne gøre brug af fortrinsretten skal forældrene udfylde en tro- og love erklæring på, at de reelt har et behov for pasning i weekenden. Ordningen med fortrinsret træder i kraft, når de børn, der allerede er opskrevet på ventelisterne til de weekendåbne institutioner, er anvist pasning. Fortrinsretten medfører således, at børn, hvis forældre ikke har behov for den udvidede åbningstid, vil blive sprunget over i køen af et barn, hvis forældre har et behov for den særlige åbningstid.

 

Hvis pladskapaciteten i de tilbageværende institutioner skal udnyttes bedre, kan man ændre de nuværende anvisningsregler til en model, hvor forældre med et dokumenteret pasningsbehov får mulighed for at benytte ordningen i weekenderne, selvom de ikke har en direkte tilknytning til institutionen i hverdagene.

 

I så fald vil nogle af de weekendåbne institutioner, som ikke udnytter hele deres pasningskapacitet i weekenden, passe børn fra andre institutioner. Det betyder, at børnene reelt går i to forskellige institutioner: Den almindelige institution, som de benytter til dagligt, og en weekendåben institution, som de benytter, når deres forældre har dokumenteret behov for pasning. Situationen kan sammenlignes med gæstepleje i dagplejen, som anvendes, når dagplejeren er syg, på kursus, holder ferie o.l.

 

Det foreslås, at de børn, der ikke er indskrevet i weekendåbne institutioner, men som alligevel har behov for weekendpasning, tilknyttes en fast weekendinstitution. Det vil skabe mere trygge rammer for barnet, hvis det er den samme institution, hvor barnet passes hver gang.

 

I praksis kan pasningskapaciteten i de weekendåbne institutioner fordeles efter et "først til mølle" princip, hvor forældre, der har dokumenteret behov for pasning, henvender sig til den weekendåbne institution på forhånd, hvis de har behov for pasning på en bestemt dag. En andel af weekendpladserne kan reserveres de børn, der er indmeldt i den weekendåbne institution.

 

Der bør tilrettelægges en model for varsling af institutionen, således at institutionen har mulighed for at tilrettelægge arbejdet i weekenderne. De weekendåbne institutioner benytter i dag typisk en model, hvor forældrene senest et par dage før weekenden skal melde deres behov ind. Vagtskemaet er allerede fastlagt, og vagterne er fordelt mellem personalet. Hvis der ikke er børn i en weekend afspadserer personalet. Denne model tager udgangspunkt i den nuværende model, hvor det kun er institutionens egne børn, der passes. Der bør tages højde for, at administrationen af ordningen kan blive tungere, hvis børn fra andre institutioner gives adgang til at blive passet i de weekendåbne tilbud. Der bør derfor i dialog med de pågældende institutioner fastsættes en hensigtsmæssig varslingsprocedure.

 

Forældrebetalingen for at benytte det weekendåbne tilbud bør være ens for børnefamilierne, uanset om de er indmeldt i den weekendåbne institution eller kommer fra en anden institution. I dag betaler forældrene 1/22 af månedstaksten pr. benyttet weekenddag. Det foreslås, at denne forældrebetaling videreføres uændret og udvides til også at omfatte børn, der kommer fra andre institutioner.

 

5. Belysning af alternative måder at passe børn i weekenden på.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget anmodede på mødet den 2. marts forvaltningen om at "komme med et forslag til alternative måder at passe børn i weekenden f.eks. dagpleje eller privat børnepasning". Ydermere blev forvaltningen bedt om at: "udarbejde et forslag om tilbud om weekendpasning af børn i eget hjem i stil med modellen for privat børnepasning, dog således at kommunen har arbejdsgiverrollen i de tilfælde, hvor forældrene foretrækker dette. Betingelsen for at kunne modtage tilbuddet er, at forældrene kan dokumentere et pasningsbehov som følge af weekendarbejde".

 

Der kan umiddelbart peges på tre modeller for alternativ weekendpasning, men det er kun model 3, der vurderes at være økonomisk rationel i forhold til det nuværende tilbud om weekendåbne institutioner. De tre modeller beskrives nedenfor.

 

Model 1: Den traditionelle dagpleje udvides/gøres fleksibel således, at nogle dagplejere tilbyder pasning i weekenden.

 

Model 2: En eksisterende model – Kommunal hjemmedagpleje, hvor børnene passes i forældrenes eget hjem, præsenteres inklusiv en weekendpasning-løsningsmodel.

 

Model 3: Pasning af børn i eget hjem ved en uddannet pædagog.

 

 

5.1. Model et: Den traditionelle dagpleje udvides/gøres fleksibel således, at nogle dagplejere tilbyder pasning i weekenden.

 

Antal børn i ordningen

I den almindelige dagpleje passer en dagplejer 3 eller 4 børn pr. ordning. Derudover er dagplejeren tilknyttet en kreds af andre dagplejere. Kredsen arbejder sammen og passer børn fra de andre dagplejere i kredsen i perioder med sygdom, kursus eller ferie. Alternativt er en kreds af dagplejere tilknyttet et gæsteplejehus.

 

Hvis der skal introduceres et dagplejetilbud, som skal have åbent i weekenden, må man forudsætte, at man kan ansætte en hel kreds af dagplejere, der har åbent i weekenden og kan vikariere for hinanden. Det vil sige, at den almindelige dagpleje er baseret på, at dagplejen fungerer i samspil med andre dagplejere, og at den enkelte dagplejer passer 3 elle r 4 børn. Derudover er der i den almindelige dagpleje tilknyttet et tilbud om, at børnene kan benytte en fælles legestue mindst en gang om ugen. Desuden er der tilknyttet en pædagog, som fører tilsyn med dagplejen med jævne mellemrum.

 

Med andre ord er det en forudsætning for den her foreslåede weekendåbne ordning, at en hel kreds af dagplejere tilbyder weekendåbent, hvilket vil medføre, at tilbuddet om weekenddagpleje kun tilbydes i de dele af byen, hvor det er muligt at oprette en kreds af dagplejere, der kan arbejde sammen ved sygdom, ferie eller kursus.

 

I den kommunale dagpleje er der i øvrigt tale om pasning i dagplejerens eget hjem i weekenden. På hverdage passes børnene typisk i det tidsrum, hvor dagplejerens egen familie er uden for huset. Det vurderes derfor at være en udfordring at tiltrække dagplejere til en pasningsordning i weekenden, hvor de fleste dagplejeres familie er til stede i hjemmet

 

Økonomiske konsekvenser

Nettopladsprisen for pasning i den kommunale dagpleje er 107.974 kr. for et 0-2 års barn. I forhold til et tilbud om weekenddagpleje må der forudsættes en betydeligt højere pladspris i lyset af, at det må forventes, at der skal forhandles overenskomst for ordningen, og at timelønnen for weekendarbejde generelt er betydeligt højere.

 

Desuden må der forventes en generelt lavere belægning i weekendåbningstiden.

 

5.2 Model to: Eksisterende model i andre kommuner, der inkluderer pasning af børn i forældrenes eget hjem inklusiv en weekendpasning-løsningsmodel – Kommunal hjemmedagpleje

 

Kommunal hjemmedagpleje er en pasningsordning, hvor kommunen ansætter en hjemmedagplejer i forældrenes hjem til pasning af tvillinger eller familiens eget barn sammen med en anden families barn, i alt 2 børn. Åbningstiden tilrettelægges ud fra de pågældende forældres behovstid for pasning, i alt 37 timer om ugen.

 

Ved etablering af kommunal hjemmedagpleje skal der samtidig etableres et gæsteplejested til supplement for pasning under hjemmepasseres ferie og fravær.

 

Familien, der stiller sit hjem til rådighed for pasning af eget barn og andres børn, opnår en reduceret forældrebetaling svarende til 22 %.

 

Ordningen er ikke indført i Københavns Kommune, men kendes eksempelvis fra Frederiksberg og Gentofte.

 

I Gentofte har man valgt, at der kun passes to børn i ordningen pr. hjemmepasser, fordi det har vist sig at være for svært at koordinere tre forældrepars involvering i pasningen i den ene families private hjem. Erfaringerne fra Gentofte kommune viser, at ordningen ikke kører på fuld drift med tre børn, og at der reelt kun passes to børn sammen.

 

Kommunal hjemmedagpleje kræver Familie- og Forbrugerministeriets godkendelse som forsøg ifølge Servicelovens § 138 stk. 1. Denne paragraf giver mulighed for i en forsøgsperiode at oprette andre tilbud end dem, der er omtalt i Lov om Social Service.

 

§ 138 stk. 2 giver også kommunen mulighed for at søge om godkendelser af ordninger, der fraviger reglerne om visitation, ydelser og finansiering.

 

Kommunal hjemmedagpleje blev i forbindelse med Støvsugerbandens arbejde undersøgt som en potentiel fleksibel pasningsordning i Børneplanen.

 

Ordningen blev dog fravalgt af primært to årsager:

§                                Ordningen er dyr. I 2003 var prisudgiften pr år pr plads vurderet at ville være ca. 170.000 kroner.

 

§                                Det blev forventet, at en del af pladserne til en kommunal hjemmedagplejeordning ville blive rekrutteret fra brugere i den allerede eksisterende ordning Privat Børnepasning, og i sammenligning mellem pladsprisen i de to typer, vil kommunal hjemmedagpleje - ved 100 % udnyttelse - være væsentlig dyrere end en plads i Privat Børnepasning.

 

 

5.3 Model tre: Pasning af børn i eget hjem i weekenden ved uddannet pædagog.

 

I forbindelse med oprettelse af en vikarordning til Privat Børnepasning har Københavns Kommune indledt et samarbejde med Pædagogisk Vikarbureau. Bureauet beskæftiger kun uddannet pædagogisk personale, og kommunen har erfaring med bureauet.


Pæda gogisk Vikarbureau har mulighed for at rekruttere uddannede pædagoger til weekendpasning i forbindelse med en kommunal hjemmepasningsordning i weekenderne. Weekendtaksterne fremgår af nedenstående skema.       

 

Priserne for weekendpasning via Pædagogisk Vikarbureau

(pr. time inkl. Moms)

Lørdagstakst 1 (06.00-11.00)

302,50 kr.

Lørdagstakst 2 (11.00- 24.00)

418,75 kr.

Søndagstakst

493,75 kr.

 

 

Skønnede økonomiske konsekvenser

De nuværende weekendåbne tilbud har en åbning både lørdag og søndag på omkring 11 timer dagligt. I disse tilbud svinger den reelle pris for pasning pr. barn pr. dag i weekenden mellem 3.507 kroner (i den institution der har den højeste udnyttelse over året) og 22.173 kroner (i den institution der har den dårligste udnyttelse over året).

 

Pædagogisk Vikarbureau kan passe et barn f.eks:

Lørdag fra klokken 7 til 17.00 og søndag fra 7 til 18.00 for en samlet pris på:

 

Lørdag takst 1 /  4 timer

1210,- kroner

Lørdag takst 2  /  6 timer

2512,50 kroner

Søndag takst 1  / 11 timer

5431,25 kroner

I alt to dage weekend

9153,75 kroner

 

Udgiften kan i øvrigt holdes nede såfremt visitationen til denne løsning bygger på en konkret vurdering af hver enkelt families behov for pasning med afsæt i deres dokumenterede arbejdstider.

 

Ved høj belægning i en weekendåben institution kan man passe et barn en hel weekend for 7.080 kroner. Udgiften stiger, når belægningen (som nu) er lavere.

 

I Vikarordningen kan man altid passe et barn i en hel weekend for 9.153,75 kroner, jf. eksemplet.

 

Hvis der afvikles weekendtilbud i 5 institutioner, må man forvente, at der vil være en øget udnyttelse af de tilbageblivende tilbud og dermed en lavere pladspris end weekendprisen fra bureauet.

 

6 . Evaluering af ordningen efter igangsættelse

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen anførte i sagsfremstillingen den 2. marts, at hvis der indføres nye rammer for weekendpasning, bør ordningen evalueres efter en forholdsvis kort periode. Det er vanskeligt at vurdere, hvor mange forældre, der vil efterspørge weekendpasning, og der kan opstå tilfælde, hvor forældre med dokumenteret behov ikke kan få passet deres barn i weekenden. Derfor bør en evaluering bl.a. afdække forældrenes efterspørgsel igennem en registeranalyse af udnyttelsen af weekendpasningen. Ligeledes bør de administrative rutiner evalueres.

 

Som supplement til dette bad Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget på mødet den 2. marts om, at: "Ressourceforbruget ifbm weekendpasning i daginstitutioner evalueres, når ændringerne, som blev vedtaget den 8. september 2004 er fuldt implementeret".

 

Antagelsen kunne i denne sammenhæng være, at når forældre med dokumenteret behov får fortrinsret, så vil antallet af forældre, der reelt og kontinuerligt anvender pasning udover almindelig åbningstid stige i de enkelte institutioner, hvilket vil medføre, at det økonomiske ressourceforbrug målt på prisen pr. barn passet uden for almindelig åbningstid falder.

 

Det er imidlertid ikke muligt på nuværende tidspunkt at gennemføre en holdbar evaluering af ændringerne i ressourceforbruget efter de nye reglers vedtagelse. For det første var et krav i forbindelse med de nye regler, at de børn, der allerede stod på venteliste til et 0-2 års tilbud i de aktuelle institutioner skulle have plads, før reglerne blev implementeret. For det andet måles der primært på institutionernes ressourceforbrug over et år. Behovet for weekendpasning kan ændre sig over året – f.eks. efter turistsæsonen eller julehandlen - og man kan derfor kun give et brugbart billede, hvis man ser på et helt forløb.

 

For indeværende kan man af de indkomne besvarelser se, at af de 34 børn, hvis forældre har angivet behov for pasning i weekenden, er de 8 børn opskrevet før 8/9-04, og 24 er opskrevet efter 8/9-04. Disse tal er for små til, at der kan drages nogle konklusioner, i og med at en del af de børn, der var opskrevet før 8. september med dokumenteret behov, er indmeldt i institutionerne siden da. Dog fastholdes vurderingen, at behovet for weekendpasning kan dækkes, selvom antallet af weekendåbne institutioner reduceres.

 

Det skal i øvrigt nævnes, at ifølge KL er tendensen i andre kommuner den samme som i København. De pladser med skæve åbningstider, der oprettes, benyttes ikke i det omfang, det fleksible arbejdsmarked ellers kunne tilsige. Og antallet af pladser med skæve åbningstider har derfor været for nedadgående.

 

7. Supplerende spørgsmål til analyse af efterspørgsel i de pågældende institutioner

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget stillede på mødet den 2. marts et opklarende spørgsmål om: "hvorfor Bakketoppen og Bystævneparken ikke visiterer weekend-børn i 3. og 4. kvartal".

 

Forvaltningen har været i kontakt med Pladsanvisningen og de to bydele, hvor institutionerne er placeret. Pladsanvisningen oplyser, at der er anvist 15 børn til weekendåbent i Bakketoppen i de to pågældende kvartaler, mens der i perioden er anvist 11 børn til Bystævneparken.

 

Der er ikke lukket for anvisning til weekendpladser i de nævnte institutioner. Misforståelsen kan skyldes, at de forældre, der er tilmeldt ordningen i Bystævneparken, ikke har benyttet sig af tilbuddet i de to sidste kvartaler af 2004, og det samme gælder for Bakketoppen i 3. kvartal, mens institutionen så igen har haft børn i weekendåbningstiden i 4. kvartal. Således kan misforståelsen bero på en opfattelse af, at det angivne antal pasningsdage i den oprindelige tabel over belægningen, som dækkede de første tre kvartaler af 2004, var et udtryk for, hvor mange børn, der i alt er tilmeldt ordningen.

 

Tabellen er udelukkende udtryk for, i hvilket omfang ordningen faktisk er benyttet.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Den budgetterede udgift til weekendåbent udgør i 2004 mellem 410.262 og 498.336 kr. pr. institution (Vartov excl.). Ved lukning af 5 konkrete institutioner med få børn i weekenden opnås et provenu på ca. 2 mill. kr. årligt.

 

Det var oprindeligt vedtaget i budget 2005, at der skulle spares 1 mill. kr. i 2005. Efterfølgende har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget indstillet ønsker til den samlede budgetoverførsel 2004/5 (FAU 156/2005) til Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Herunder ønskes der afsat 1 mill. kr. til at opretholde de weekendåbne tilbud i 2005. Senest har Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget, i forbindelse med budgetforslag 2006, ønsket 2 mill. kr. årligt til at opretholde weekendåbningstiden på alle 10 weekendinstitutioner fremover.

 < ![endif]>

Hvis det besluttes at nedlægge muligheden for weekendpasning i 5 institutioner, kan de midler, der er afsat til at bevare åbningstiden i alle 10 institutioner reserveres til at dække en eventuel merefterspørgsel efter weekendåbne tilbud.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Omlægningen vil forbedre udnyttelsen af pladskapaciteten i weekenderne.

 

Forslaget vil medføre, at de børn, som skal passes i weekenden, i nogle tilfælde vil blive passet på en anden institution end den, de benytter til hverdag.

 

HØRING

Det foreslås, at forslaget om at nedlægge weekendåbningstiden sendes i høring i de institutioner, hvor weekendåbningstiden foreslås nedlagt.

 

Det foreslås endvidere, at forslaget om de ændrede anvisningsregler sendes i høring i de institutioner, hvor weekendåbningstiden foreslås bevaret, da børn fra andre institutioner fremover kan blive passet i disse institutioner i den udvidede åbningstid.

 

BILAG

Bilag 1: Supplerende notat om reduktion af weekendåbne institutioner

Bilag 2: Foreløbig vurdering i anvendelsen af weekendåbne institutioner for de første to kvartaler af 2005

 

                      Grethe Munk

                                                                                       /

                                                Carsten Stæhr Nielsen


 

Bilag

Til top