Mødedato: 12.10.2005, kl. 15:31

Høringssvar vedrørende En by i bevægelse (Bilag) (Udsat fra mødet 5. oktober 2005)

Se alle bilag

Høringssvar vedrørende En by i bevægelse (Bilag) (Udsat fra mødet 5. oktober 2005)

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. oktober 2005

 

 

13.      Høringssvar vedrørende En by i bevægelse (Bilag) (Udsat fra mødet 5. oktober 2005)

 

FAU 533/2005  J.nr. 470/2005

 

 

INDSTILLING

Familie og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller

 

at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget godkender vedlagte høringssvar til Sundhedsforvaltningen.

 

RESUME

Sundheds- og Omsorgsudvalget har på sit møde den 25. august vedtaget en indstilling fra Sundhedsforvaltningen vedrørende En by i bevægelse og besluttet, at indstillingen sendes i høring i alle forvaltninger samt ældrerådene med høringsfrist den 8. oktober 2005.

 

Baggrunden for En by i bevægelse er Budgetforlig 2005, hvoraf det fremgår: "Parterne er enige om at der bredt i alle forvaltningers aktiviteter skal indtænkes motion som et forbyggende element. Sundhedsforvaltningen skal sikre den nødvendige koordinering og erfaringsudveksling."

 

Indstillingen omhandler målgrupper for indsatserne, prioritering af særlige bydele, mandat for den tværsektorielle styregruppe til at operationalisere skitserede indsatser, og budget.

 

Det er vurderingen, at En by i bevægelse vil kunne styrkes gennem en præcisering og indarbejdelse af forskellige elementer. Følgende svagheder påpeges i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets høringssvar:

- Målgrupperne er meget brede.

- Forankring af det videre arbejde og de operationaliserede indsatser fremgår ikke klart. Herunder er det ikke klart hvilken rolle den tværsektorielle styregruppe får. Det er vurderingen, at der er behov for en uddybning af, hvordan en tværsektoriel indsats sikres organisatorisk, herunder forankringen af de enkelte aktiviteter, erfaringsudveksling og videndeling.

- Mainstreaming (screening af igangværende aktiviteter og indarbejdelse af strategien i de almindelige driftsaktiviteter) kunne med fordel indgå som et indsatsområde og Sundhedsforvaltningens rolle kunne beskrives i den forbindelse. 

 

Et indstillingspunkt er, at styregruppen gives mandat til at prioritere blandt konkrete indsatser og operationalisere disse.

 

I denne forbindelse peges der i høringssvaret på Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens projekt "Sundhed i dagtilbud". I projektet udarbejdes overordnede politikker om mad, bevægelse og hygiejne i dagtilbud. Det er væsentligt, at eventuelle indsatser under En by i bevægelse på dagtilbudsområdet koordineres med dette projekt.

 

Prioritering af indsatser må forholde sig til de prioriteringer, der er skitseret for En by i bevægelse i Budgetforlig 2006. Her nævnes blandt andet etablering af idrætsbørnehaver som et vigtigt element.

 

Det er Sundhedsforvaltningens skøn, at nogle af de foreslåede aktiviteter kan integreres i de nuværende driftsbudgetter, og at der derudover kræves en årlig ramme på 3-4 mill. kr. Der er i forbindelse med Budgetforlig 2006 afsat 4 mill. kr. årligt til at fremme En by i bevægelse.

 

Det er vurderingen, at det vil være hensigtsmæssigt, at den tværsektorielle styregrupper prioriterer indsatser i relation til de 4 mill. kr. afsat i budgetforliget. Derimod er det vurderingen, at styregruppen ikke gennem sin prioritering kan gives mandat til en budgetmæssig prioritering i forhold til de enkelte forvaltningers budgetter. 

SAGSBESKRIVELSE

1. Baggrund

 

Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte på sit møde den 25. august en indstilling fra Sundhedsforvaltningen vedrørende En by i bevægelse. Sundheds- og Omsorgsudvalget besluttede, at indstillingen sendes i høring i alle forvaltninger samt ældrerådene med høringsfrist den 8. oktober 2005. Indstillinger er vedlagt.

 

En by i bevægelse er en indsats for at for at indtænke motion bredt i alle forvaltninger som et forebyggende element. Baggrunden herfor er Budgetforlig 2005, hvor følgende blev vedtaget: "Parterne er enige om, at der bredt i alle forvaltningers aktiviteter skal indtænkes motion som et forebyggende element. Sundhedsforvaltningen skal sikre den nødvendige koordinering og erfaringsudveksling. Evaluering af indsatsen skal ske sammen med status for det øvrige arbejde med forebyggelse og folkesundhed."

 

På den baggrund nedsatte de administrerende direktører i Københavns Kommune en tværsektoriel styregruppe med repræsentation fra alle forvaltninger.

 

2. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens deltagelse

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen deltager i den tværsektorielle styregruppe og har på den baggrund tidligere afgivet kommentarer til motionsstrategien, der ligger til grund for indstillingen til Sundheds- og Omsorgsudvalget.

 

Sundhedsforvaltningens redigering af strategien på grundlag af forvaltningernes kommentarer er, så vidt Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er orienteret, ikke afsluttet.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har fremført en række af de argumenter, som indgår i høringssvaret, undervejs i styregruppens arbejde.

 

3. En by i bevægelse - strategi

 

Generelt vurderes det, at motionsindsatsen bredt i Københavns Kommune vil kunne styrkes ved at indtænke nogle af de pointer, der også fremhæves i evalueringen af Folkesundhedsplanen. Disse pointer fokuserer på styrkelsen af en tværsektoriel indsats og strategiske styringsredskaber. Det er vurderingen, at følgende kan styrkes i En by i bevægelse ved en præcisering:

 

- Målgrupperne i den nuværende indstilling er meget brede, idet de omfatter både børn, inaktive voksne, ældre og etniske minoriteter. De nævnte arenaer og perspektivet om ulighed i sundhed er dog i realiteten med til at indsnævre målgrupperne.

- Sammenhængen mellem én målgruppe (f.eks. børn) og samtidige indsatser indenfor områderne viden, muligheder og handlinger er ikke tydelig.

 

- Forankring og ejerskab af det videre arbejde og de operationaliserede indsatser fremgår ikke klart af indstillingen. I forlængelse heraf fremgår det heller ikke klart, hvilket mandat og hvilken rolle styregruppen har efter en operationalisering, og hvilken rolle de enkelte udvalg og forvaltninger forventes at påtage sig for de enkelte indsatser som måtte blive prioriteret – både ledelsesmæssigt og budgetmæssigt.

 

- I forhold til de tværsektorielle indsatser (med et selvstændigt budget for En by i bevægelse) vil det være hensigtsmæssigt, at den tværsektorielle styregruppe prioriterer og operationaliserer. Derimod bør de enkelte udvalg og forvaltninger prioritere og implementere de motionsindsatser, der ligger indenfor deres egne områder og budgetter. Dette anses for den bedste måde at sikre implementeringen i overensstemmelse med hensigtserklæringen fra Budgetforlig 2005.

  ;

- For at sikre realiseringen af formålet om tværsektoriel planlægning, er der behov for en uddybning af, hvordan en tværsektoriel indsats sikres organisatorisk, hvordan forankringen af de enkelte aktiviteter sikres og hvordan erfaringsudveksling og videndeling sikres.

 

- Arbejdet med mainstreaming (screening af igangværende aktiviteter og indarbejdelse af strategien i de almindelige driftsaktiviteter) fremhæves som en hovedpointe i evalueringen af Folkesundhedsplanen. Det er en fordel, at processen med udarbejdelse af motionsstrategien har fokuseret på igangværende aktiviteter i de forskellige forvaltninger. Imidlertid kunne mainstreaming fremstå som et selvstændigt indsatsområde og Sundhedsforvaltningens rolle i den forbindelse kunne beskrives.

 

Denne funktion anses som i overensstemmelse med ordlyden fra Budgetforlig 2005.

 

4. Foreslåede indsatser

Det er fra Sundhedsforvaltningen indstillet til Sundheds- og Omsorgsudvalget, at styregruppen gives mandat til at prioritere blandt konkrete indsatser og operationalisere disse.

 

Prioritering af indsatser må forholde sig til de prioriteringer, der er skitseret for En by i bevægelse i Budgetforlig 2006. Her nævnes blandt andet etablering af idrætsbørnehaver som et vigtigt element.

 

I forhold til de foreslåede indsatser kan især følgende kræve Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens involvering, idet de omfatter/kan omfatte forvaltningens målgrupper eller ansatte:

 

- Kampagner for aktiv transport 

- Efteruddannelse af pædagoger i børnehaver og fritidsordninger

- Oplysning til børn, forældre, inaktive og ældre om vigtigheden af fysisk aktivitet

- Pædagoger, lærere, ledere på arbejdspladser, boligsociale rådgivere, plejehjemspersonale, hjemmehjælpere og andre professionelle faggrupper der omgiver målgrupperne, motiveres og uddannes til være gode rollemodeller, der faciliterer fysisk aktivitet og selv deltager aktivt.

 

Andre indsatser kan også komme til at omfatte ansatte og målgrupper i Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved en operationalisering.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen er i gang med projektet "Sundhed i dagtilbud" i samarbejde med Folkesundhed København. Projektets formål er at udforme overordnede politikker på områderne mad, bevægelse og hygiejne og støtte implementeringen af politikkerne i dagtilbuddene. Projektet bygger på en beslutning i Familie- og Arbejdsmarkedsudvalgets (FAU 516/2002).

 

Det vil være væsentligt, at eventuelle indsatser indenfor En by i bevægelse, f.eks. efteruddannelse af pædagoger og motivation til at være gode rollemodeller, koordineres med Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens arbejde på området af hensyn til en samlet og sammenhængende kommunal indsats.

 

MILJØVURDERING

Sagstypen er ikke omfattet af Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

ØKONOMI

Det er Sundhedsforvaltningens skøn, at nogle af de foreslåede aktiviteter kan integreres i de nuværende driftsbudgetter, mens andre initiativer vil kræve tilførsel af nye midler. Det er Sundhedsforvaltningens skøn, at en årlig ramme på 3-4 mill. kr. for samtlige forvaltninger vil være en forudsætning for at iværksætte indsatser, der vil betyde en afgørende forskel for københavnernes muligheder for at være fysisk aktive. Det specificeres ikke i indstillingen til Sundheds- og Omsorgsudvalget, hvilke driftsbudgetter indsatser evt. kan integreres i og på hvilken måde.

 

Der er i forbindelse med Budgetforlig 2006 afsat 4 mill. kr. årligt til at fremme En by i bevægelse. Midlerne afsættes til viden, uddannelse og oplysning om motion og at fremme rammerne for motion i København. Det er uklart, om der er ufinansierede projekter i forhold til den samlede motionsindsats.

 

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen finder det hensigtsmæssigt at lade den tværsektorielle styregrupper prioritere indsatser i relation til de 4 mill. kr., som er afsat i budgetforlig 2006 som led i at fremme det tværsektorielle samarbejde. 

 

Derimod vil det kræve en ledelses- og udvalgsmæssig behandling, hvis prioriterede indsatser skal finansieres over de enkelte forvaltningers driftsbudgetter. Det er vurderingen, at styregruppen ikke gennem sin prioritering og operationalisering af indsatserne kan gives mandat til en sådan budgetmæssig prioritering i forhold til anvendelsen af de enkelte forvaltningers budgetter.  

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

·        Udkast til høringssvar fra Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget til Sundheds- og Omsorgsudvalget

·        Høringsskrivelse af 7. september 2005 fra Sundhedsforvaltningen

·        Indstilling fra Sundhedsforvaltningen til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende En by i bevægelse

·        Beslutningsprotokol fra ordinært møde i Sundheds- og Omsorgsudvalget den 25. august 2005, pkt. 8: "By i bevægelse"

 

 

Grethe Munk

                                            / Carsten Stæhr Nielsen


 

Bilag

Til top