Mødedato: 12.09.2001, kl. 13:00

Etablering af 12 boliger til særligt udsatte personer.

Etablering af 12 boliger til særligt udsatte personer.

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 12. september 2001

 

Sager til beslutning

8. Etablering af 12 boliger til særligt udsatte personer.

FAU 332/2001 J.nr. 332/2001

 

INDSTILLING

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen indstiller, at Familie- og Arbejdsmarkedsudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

at Københavns Kommune afgiver garanti for lån på ca. kr. 2.500.000, der optages af Samvirkende Boligselskabers afdeling "På sporet" til finansiering af etableringen af 12 boliger på et areal i Vermlandsgade til særligt udsatte personer.

at garantien for et beløb på ca. kr. 1.500.000, stilles i henhold til § 26 i By- og Boligministeriets bekendtgørelse nr. 599 af 19.juli 1999 om "Tilskud til forsøg med boliger til særligt udsatte befolkningsgrupper",

at kommunen for restbeløbet på ca. kr.1.000.000, stiller garanti, hvor der ses bort fra kommunens egne krav om deponering,

at såfremt Borgerrepræsentationen ikke er indstillet på at se bort fra sit eget krav om deponering finansieres beløbet af de afsatte 40 mio. kr. til en intensiveret boligsocial indsats bl.a. til opførelse af boliger til særligt udsatte grupper, som er en del af den sociale udmøntning af frikøbsaftalen.

RESUME

En gruppe hjemløse har siden slutningen af sidste år opholdt sig i et antal gamle campingvogne på et DSB areal i Vermlandsgade. Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen har gennemført drøftelser med de hjemløse og med Samvirkende Boligselskaber om at etablere et reelt boligmæssigt alternativ for hjemløse, der ikke umiddelbart kan tage imod et almindeligt boligtilbud. Dette har resulteret i et "Skæve boliger" projekt, indeholdende en plan for etablering af 12 boliger og et fælleshus til hjemløse på et areal i Vermlandsgade, som Københavns Kommune har stillet til rådighed. Boligerne opføres af Samvirkende Boligselskaber. Nærværende indstilling angår garantistillelse fra Københavns Kommune for den del af anlægssummen, som lånefinansieres.

SAGSBESKRIVELSE

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen og Samvirkende Boligselskabers afdeling "På sporet" ved KAB – Bygge- og Boligadministration, har indgået aftale om boligselskabets vederlagsfri brug af umatrikuleret nedlagt jernbaneareal, Amagerbros Kvarter. Arealet er på ca. 4.600 m2, og er beliggende ved Amagerbanen på hjørnet af Vermlandsgade og Uplandsgade, 2300 København S.

Arealet skal anvendes til opførelse af 12 huse på ca.31 m2 til særligt udsatte personer samt fælleshus på ca. 46 m2.

Anvisningsretten til boligerne varetages af Københavns Kommune.

Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningens adkomst til arealet baserer sig på lejekontrakt indgået med DSB Ejendomme. DSB har alene kunnet tilbyde en 5-årig uopsigelighed i lejekontrakten. Løbetiden for det lån, der er nødvendig til byggeriets endelige finansiering, andrager imidlertid 15 år. Det er derfor en forudsætning for byggeriets realisering, at Københavns Kommune stiller garanti for lånets indfrielse.

Garantien tænkes stillet på følgende måde:

For et beløb på ca. kr. 1.500.000, stilles garantien i henhold til § 26 i By- og Boligministeriets bekendtgørelse nr. 599 af 19.juli 1999 om "Tilskud til forsøg med boliger til særligt udsatte befolkningsgrupper", hvorefter kommunen kan stille garanti for realkreditlån, banklån el. lign. for den del af lånet, der på optagelsestidspunktet har pantsikkerhed ud over 65% af ejendommens værdi. Garantien er undtaget fra de almindelige regler om kommunal garantistillelse herunder kravet om deponering.

Restbeløbet på kr. 1.000.000, garanteres efter de almindelige regler for garantistillelse, men i dette tilfælde indstilles, at der ses bort fra kommunens eget krav om deponering.

Hvis man ikke er indstillet på at se bort fra eget krav om deponering foreslås alternativt, at beløbet finansieres af de 40 mio. kr., der i forbindelse med indgåelse af frikøbsaftalen er afsat til en intensiveret boligsocial indsats bl.a. til opførelse af boliger til særligt udsatte grupper.

Såfremt DSB Ejendomme måtte opsige lejeaftalen om grundarealet med Familie- og

Arbejdsmarkedsforvaltningen, inden det af boligselskabet optagne lån er indfriet, indestår Københavns Kommune for betalingen af den på dette tidspunkt resterende gæld i bygningerne, som hidrører fra den oprindelige finansiering af de på arealet værende bygninger.

Byggeriet etableres i henhold til By- og Boligministeriets tilskudsordning "Forsøg med boliger til særligt udsatte befolkningsgrupper" jævnfør bekendtgørelse nr. 599 af 19. juli 1999. By- og Boligministeriet har den 15. juni 2001 givet foreløbigt tilsagn om at yde tilskud til byggeriet. Tilskuddets størrelse muliggør imidlertid ikke, at byggeriet kan realiseres, med mindre der optages yderligere lån.

MILJØVURDERING

Ingen

ØKONOMI

Forventet anlægssum:

Entreprenørudgifter i henhold til tilbud 3.921.688 kr.

Tilslutningsbidrag 50.000 kr.

Teknikerhonorar 187.500 kr.

Øvrige administrative omkostninger 115.812 kr.

I alt 4.275.000 kr.

Forventet finansiering:

Tilskud fra By- og Boligministeriet 1.800.000 kr.

Banklån på realkreditlignende vilkår med kommunegaranti

på de ovenfor anførte vilkår 2.475.000 kr.

I alt 4.275.000 kr.

 

Forventet husleje, ekskl. forbrug af varme, vand og el

Årlige kapitaludgifter ( ydelse 10,4% ) 257.400 kr.

Årlige driftsudgifter 102.600 kr.

Årlige udgifter i alt 360.000 kr.

Forventet husleje pr. bolig pr. måned ekskl. forbrugsafgifter 2.500 kr.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen

HØRING

Ingen

 

BILAG

Ingen

 

Grethe Munk /

Torben Brøgger

 

Til top